( Raynes | 2024. 03. 05., k – 16:45 )

Helyes, több ilyen ember kéne. Régen én is próbálkoztam ilyesmivel, de az ismerőseim makacsul ragaszkodtak a Windowshoz, most meg jó pár éve külföldön élek, itt meg végképp nincs is igény ilyesmire, ha valami lassú, kidobják, vesznek másikat, nem tesznek rá Linuxot, az angolok amúgy is csak Windowst meg Mac-et használnak. Talán fatert át tudnám téríteni, neki meglenne hozzá a tudása, képessége, hogy használja, de egész életében DOS/Windows user volt, 67 éves már, ő már nem sokat profitálna belőle.

Egyébként szerintem ezek a webstatisztikák nem pontosak. Egy csomó Linux disztró a böngészőkben nem állítja be rendesen a user agentet, vagy szándékosan csal vele (Windows-nak hirdeti magát). A valóságban én a desktop linuxos globális részesedést min. kb. 7%-ra becsülném, teljesen hasra ütés. Nyilván a MacOS elterjedtségétől messze van még (bár az is elterjedtebb lehet, mint amit a nyers számok sugallnak), nem hogy a Windowstól.

Azt meg főleg nem értem, hogy a legtöbb felhasználónak tényleg nagyon alap igényei vannak, a legtöbbjük nem nagyon játszik, nem használ Adobe és Autodesk szoftvereket, és a MS Office-hoz sincs kötve. Általában annyi az igény, hogy böngésző meg valami chat/VoIP kliens menjen. Ennek alapján sokkal elterjedtebbnek kéne lennie a Linuxnak.