( Raynes | 2024. 03. 05., k – 16:59 )

Meg még elég sokan itt. Nekem pl. nemsokára 10 éve, hogy eljött a „Linux desktop éve” ©®, van még 7 hét híja, és ezzel itt még relatíve újoncnak számítok. Nálam a Linux annyira radikalizálta az egész workflow-m, szemléletem, hogy soha nem tudnék ilyen hagyományos desktopos mainstream-kereskedelmi, hagyományos GUI OS-re visszamenni, nem csak Windowsra nem, de MacOS-re, meg egyéb se játszik. Természeten 10 évvel ezelőtt is használtam Linuxot, már 12 éve is egyszer majdnem átálltam, de akkor még nem sikerült, akkoriban még nem volt a fő rendszerem, inkább csak itt-ott használtam (beágyazott eszköz, netes szerver, virtuális gép) célfeladatokra.

Nem hogy nem bántam meg, hogy annak idején váltottam, de évről-évre bebizonyosodik, hogy az egyik legjobb döntésem volt. Ráadásul nálam nem az van, mint sok veteránnál, hogy belecsömörlenek a konfigolásba, hanem egyre jobban élvezem, ahogy épül ki a saját rendszerem, terminálos ökoszisztémám, fejlődök. Csak azt bánom, hogy ilyen későn váltottam, annyi időt ragadtam a Windowson, aminek nincs jövője, elpocsékoltam rá az éveket.

Ez az egy tanácsom van annak, aki a váltás előtt áll: ne halogassa, értelmetlen. Nem szabad arra várni, hogy majd valami kompatibilisebb lesz, meg jobb lesz a váltásra az idő. Nem szabad abban reménykedni, hogy majd a következő Windows verzió jobb lesz, nem lesz, felesleges addig kihúzogatni nem támogatott, régi verziókon, ahogy hajbazer meg sokan csinálják. Nincs mire várni, a Windows süllyedő hajó. Igen, nehéz a váltás, mert más workflow-ra kell átállni, más programokat kell megszokni, de csak akarat kérdése a legtöbb esetben. Az elég ritka, ha valakire saját vállalkozás, egyéb munkahely, vagy oktatási intézmény valami követelménnyel rákényszeríti, hogy mit használjon a magángépén. Érdemes vele megküzdeni, mert utána évtizedekig kamatozni fog.