( khiraly | 2024. 03. 05., k – 21:06 )

> AutoCAD mesterek,

 

A mernoki programok ugyan meg egyelore windowson futnak joreszt, de megindult a repedes ezerrel. A nyaktervezo programoknal mar egyre tobbet latok, hogy munkara is KiCAD-et hasznalnak. Eleg a youtube-ra rapillantani. Kb. van a KiCAD meg az Altium. A tobbiek kihalofelben. Persze ezt nem ugy kell erteni, hogy a cegek dobjak a bevalt nyaktervezo programjukat, hanem ugy, hogy az uj generacio, viszi be a cegekbe ezt az igenyt.

 

A 3D CAD programoknal is ugyanezt latom. Ugyan most perpill linuxra kb. nincs egy hasznalhato se. Viszont a FreeCAD fejleszteset napi szinten nyomonkovetem (chat), es ez a freecad most ott van, ahol a KiCAD olyan 5 eve.

 

A tobbiek? Lenyegtelen. Ahol a fejlesztok vannak, oda fog menni a tomeg is. Ha megnezed rengeteg fejleszto van macos-en, es szerintem ezert van akkora sulya a maces laptopoknak. Ha a sok javascript/rust/c++ fejleszto nem mac-en lenne, akkor szerintem az applenek nem lenne ekkora sulya, mint most.

 

Egy dolog biztos, a windows veszti el a relevanciajat. Fejlesztok koreben biztosan (aki egyszer atment macos ala, az kb. mar nem fejleszt windows ala). Mig aki linuxon nyomul az inkabb hajlando tesztelni windowsra, de aki macosen van, az kb. leszarja a windowst.

 

> A Linux meg megmarad olyan munkaeszkoznek, amilyennek mindig is volt: egy operacios rendszer IT-soktol IT-soknak.

 

Szerintem ez nem igaz. Pontosan, hogy tor ki.

 

Amugy en ezt szemely szerint sajnalom. Mert nem az a baj, hogy higul a linux:), hanem az, hogy rengeteg program jelenik meg, es a minosege meg esik. Raadasul a disztrok nem birjak ezt kovetni, es ilyen flatpak meg snappel probalnak kibujni a rendszer osszecsiszolasa alol.

Amikor egy lazygit nincs debian csomagban. Vagy egy lazydocker, vagy eppen egy helix szovegszerkeszto. Vagy eppen egy dust, zellij vagy atuin (ezek mind egytol-egyikg command line toolok).

Akkor itt latszodik, hogy valami nem kerek a disztrok koreben.

 

Szoval szerintem tor fel a linux, es ez nem feltetlenul jo.