( persicsb | 2024. 03. 07., cs – 10:29 )

A mernoki programok ugyan meg egyelore windowson futnak joreszt, de megindult a repedes ezerrel.

Egytalalan nem tapasztalom ezt. Kaptam az egyik ugyfeltol egy 27 megas DWG-t, amiben egy alaprajz lehetseges verzioi vannak, jo par layerrel. Semelyik opensource tool nem tudta megnyitni, egyszerűen kevés volt neki 32 GiB RAM. Természetesen az AutoCAD lazén kezeli.

A 3D CAD programoknal is ugyanezt latom. Ugyan most perpill linuxra kb. nincs egy hasznalhato se.

Na most akkor használható 3D CAD munkára a Linux, vagy nem? Pont azt mondod, hogy nincs használható tool.

A CAD eszközök Linuxra kb. ott tartanak, mint a Windowsos CAD eszközök 15-20 évvel ezelőtt. Ma már a kollaboráció, a BIM és társai alapvetőek lennének, egyik open source CAD eszközben nincs ilyen csoportmunka-támogatás.

 

A tobbiek? Lenyegtelen. Ahol a fejlesztok vannak, oda fog menni a tomeg is.

Aki pénzt akar keresni CAD és társai eszközökkel, Windowst és Macet fog támogatni. Kurva nagy szívás támogatni ezerféle disztribúciót. Persze, ott a Flatpak, AppImage, de arra meg sokan fújolnak, hogy egy szemét bloat dolog, miközben az ISV-k felé egyértelműen ez a jó megoldás.

Ha megnezed rengeteg fejleszto van macos-en, es szerintem ezert van akkora sulya a maces laptopoknak.

LOL, dehogy. Azért van sok macOS-t használó fejlesztő, mert ez UNIX, scriptelhető, van mindenféle dev tool, és közben jól használható desktop. Ettől még a macOS felhasználók nagy része NEM fejlesztő, és a macOS-t fejlesztésre használók nagy része amúgy nem macre fejleszt, hanem webre, backendre stb. Egy része meg valóban Apple cuccokra fejleszt (iOS-re stb.) Nekik a macOS az egy eszköz, és nem célplatform.

Ha a sok javascript/rust/c++ fejleszto nem mac-en lenne, akkor szerintem az applenek nem lenne ekkora sulya, mint most.

Ugyan már, a mac már akkor is fontos volt, amikor Indesign, Photoshop, Final Cut Pro és mindeféle más kreatívipari (grafika, desktop publishing, stb.) eszköz macre volt elérhető, és kevésbé szívás volt használni, mint Windowson. Baromira nem voltak még sehol a macet használó programozók, amikor a Mac már megkerülhetetlen platform volt bizonyos munkakörökben.