( Raynes | 2024. 03. 10., v – 21:19 )

Az Android és ChromeOS egy lezárt, normi OS, kb. csak annyi köze van a Linuxhoz, hogy Linux kernel van alattuk, de a is rommá hekkelve és korlátozva. A Steam Deck meg a routerek beágyazott eszközök, az OS azokon csak kvázi firmware-ként funkcionál, a Steam Deck-nél is, annak ellenére, hogy van egy KDE-s asztali módja, az csak utángondolás, attól még nem rendes disztró, hanem egy céfeladatra feljesztett kiosk rendszer.

Egyébként meg a Linux valódi előnye pont ez, hogy csillió kombinációból lehet a rendszert összereszelni, mivel nem dönti el senki helyetted, hogy mit használj. Értem, hogy ez a sokszínűség, sok választási lehetőség kaotikus sok embernek, ez az ő bajuk. Ámbár ha letöltenek egy nagyobb mainstream disztrót, azok általában elég hasonlók, systemd, GRUB2, Gnome 4x, Gtk3-4, Firefox, stb. vonalra épül a legtöbb nagy cég fő disztrókiadása, így azért elég sok minden kvázi sztenderd. Igen, van sok kisebb disztró, meg WM/DE, de azokat nem kötelező használni. Ugyanígy a csomagkezelő sokszínűsége ellen meg Flatpak, akinek ilyenre van igénye, a legtöbb disztrón vagy alapból támogatott, vagy bekapcsolható, feltehető.

Windowshoz hasonló recovery-t lehetne implememtálni Linuxon is, szerintem bármelyik disztró csapatának megírod feature requestként, megcsinálja valamelyik előbb-utóbb.