( Raynes | 2024. 03. 28., cs – 08:31 )

Bevallom őszintén, hogy ezt én se értem. Szerintem csak elfelejtették kivenni, vagy bent hagyták egy időre, mert kisebb komplexitású, mint az ext4 driver, és beágyazott eszközökhöz meg retrósoknak azt hitték még jó lesz erőforrást spórolni. Most meg valaki rájött, hogy túl sokáig nem nyúlt hozzá senki az ext2 kódhoz, így nem tudják vállalni érte a felelősséget, hogy nincs benne valami súlyos regresszió, bug, sérülékenység, stb..

Mindegy, most ilyen világ van, mindent be akarnak szüntetni, 32 bites támogatást (több mainstream disztró már meg is lépte, és már az x86_64-level3 megkövetelését feszegetik), X szervert, ext2 és reiserfs drivereket, stb.. Ez lassan már ilyen általános soydev mánia, hogy mindent be kell tiltani, el kell avultatni, ami nem a legújabb, és csak a legújabb fejlesztéseket kell erőltetni, mindenkit kényszerrel átterelni Waylandre, Pipewire-re, ahogy az a systemd-vel is történt, meg mindent Rust-ban, JS-ben, stb. írni, mert a C, C++ nem menő, nem memory safe, életveszélyes, elvisz a mentő, ha megpróbálod. A Python 2.x-et, Gtk1-2-őt, Qt3-4-et is elavultatták már rég. Lassan már a natív csomagokat is elavultatják, mindennek Flatpak-nek meg Snap-nek kell lenni, meg mindennek konténerben, virtualizálva, meg sandboxolva, immutable disztróként kell futni.

Nem csak a Linux, a MS is már a Win11-gyel ezt a követ fújja, 32 bit kivezetése, TPM, secure boot, megemelt procikövetelmények (már az 1. genes Threadriper is elavult szerintük, mert megette a teljesítményét a Meltdown, Specre, stb. foltjai), Win7-8.1 támogatásának vége, a Win10 kivezetéséig csak másfél év van hátra, a FreeBSD is a közeljövőben szünteti meg a 32 bites x86 támogatást. Az Apple ebben még előrébb jár, ők elsők között szüntették meg a 32 bites x86 támogatását, most meg az Mx platform miatt nemsokára már az x86-64-et is elavultatják az elsők között, ők sose törekedtek túl hosszú legacy supportra.

Ezt, amit most tolnak, már nekem is kezd sok lenni, pedig én mindig is szívesen adoptáltam az új technológiákat, próbálok haladni a korral, már akkor UEFI bootot, meg Waylandet használtam, mikor sokan azt se tudták a ma divatos soydevek közül, hogy azt eszik vagy isszák, vagy bottal sem merték piszkálni. Ez a mai verzióhajhász, meg erőltetett elavultatási ütem már nekem is veri ki a biztosítékot, és nem csak hogy ez jobb nem lesz, de egyre durvulni fog szerintem, elkapta őket a gépszíj, nem tudnak leállni. Így aki nagyon konzervatív, legacy/retró cuccokhoz ragaszkodó, nehezen vált, nehezen szok meg újat, nem akar kidobni régit, ami még működik, mint pl. hajbi, az mostanában nagyon kösse fel a gatyát, mert iszonyat kemény menet lesz.

Még azt se lehet mondani, hogy csak az Usákiában ilyen mániákusok a nagy multik, meg csak a Linux kockák erőlködnek ennyire a technológiai fejlesztésekkel, de EU-s és UK-es viszonylatan meg a 3G-t vezetik ki. Ha csak magyarhont nézzük, akár csak egy olyan kisebb magánközösséget is, mint az nCore, akkor ott meg idéntől az SD tartalmakat vezették ki, tiltották ki, ráadásul úgy, hogy az x265/x266 720p méretre kiváltotta volna, de azt csak 4K-ban engedik. Azon csodálkozok, hogy nemrég egyáltalán a magyar analóg rádió kegyelmet kapott, azt se tudni meddig.