( Raynes | 2024. 03. 28., cs – 08:47 )

Ha ezt most nem gúnyból írtad, akkor nagyon egyetértek. Ennek az Y2038-nak fel ne üljön senki, mert az ext2 driver épp úgy fordul 64 bitre is, meg lehetne rajta oldani a 64 bites időbélyegzőket. Írom ezt úgy, hogy nekem speciel ez az ext2 driver kivezetése tényleg nem fáj, mert amúgy sem használom már, nincs egy ext2-re formázott meghajtóm, partícióm sem évek óta, meg az ext4 driver is lekezeli, szóval alapból nem érdekelne, de ami nekem meredek, hogy ez is egy ilyen mondvacsinált kifogásokkal megindokolt elavultatási hullám része.

Mert oké, van helyette más, működik az is, meg lusták fenntartani a régit, akkor mondják azt, ne találják ki az Y2038-at, meg hogy ízé, nem memsafe, stb.. Vallják be, hogy ezen spórolnak most fejlesztői pénzt, időt, és akkor legalább nem beszéltek mellé. Azt is megértem, hogy ingyenes kód, a legtöbben, akik használjuk, nem fizetünk érte, ezért elvárás sem lehet, hogy valamit még x ideig, meg a végtelenségig támogassanak, csak kényelmetlen már a sok kifogás. Sőt, még azt is megértem, hogy a Linux kernel az egy dinamikusan növekvő valami, benne rengeteg legacy dolog, ha mindent benne hagynának a végtelenségig, csak nőne-nőne a mérete, és a végén kezelhetetlen lenne az egész, így kénytelenek belőle időnként ezt-azt kimetszegetni, elengedni, szanálni.

Ma még csak az ext2 driver megy a levesbe, de holnap mit találnak ki? Lassan már nem csak a soydevek avultatnak el, már őket is elavultatja az AI, majd az ír meg minden kódot, az lesz csak a jó világ, akkor már őket is visszasírjuk, meg a Rust-ot.