( Raynes | 2024. 04. 01., h – 16:41 )

Tesztelni fogom az Invidious-t. Ami nekem így már előzetesen nem tetszik, hogy hogyan regisztrálja, hogy milyen videókat néztem meg? Mert én csak emiatt meg az oldalsávos videóajánlások miatt használok web-es YouTube-ot, egyébként tudnék speciális scriptes megoldással is a feliratkozott csatornáimról videókat nézni, amik mpv-ben (ami meg yt-dlp-t használ) nyílnának meg.

Közben egy másik kolléga segített kideríteni, hogy nálam a CPU-t izzasztó probléma az uBlock Origin miatt van. Ha viszont nem tiltom a sok szutykot, akkor meg azok eszik az erőforrásokat, így nincs jó megoldás. Ilyet lett a web, ezt kell megértsed, ez nem attól függ, hogy XP vagy Linux, Chrome, Firefox, vagy valami Chrome-fork, mint ez a Supermium.

Mint írtam, nem a videólejátszás a probléma, mert abban működik a hardveres GPU dekódolás (a GPU-m támogatja nem csak az x264-et, de x265-öt, VP9-et, AV1-et is), hiszen akkor is fennáll, ha nincs lejátszás alatt egy videó sem.

Na, mindegy, meglátjuk meddig megy neked ez az XP-s vitézkedés, azon a régi gépen. A mesterséges elavultatás manapság annyira erős és vad ütemű, hogy engem is kezdenek már több ponton elavultatni, pedig én modernebb ökoszisztémákat használok. Nem tudom meddig húzod még XP-n. Így is túlteljesíted az elképzeléseimet, már 5. éve rajta vagy a PosReady után is. Persze örökké nem fog menni. A Linuxot meg hiába utálod, eljön az a pont neked is majd, hogy nem lesz más, hacsak nem akarsz Win11 vagy addigra Win12-13-at használni (azok még a 11-esnél is rosszabbak lesznek, és visszasírod az Win7-10-it is addigra már, de késő lesz).