"... azok az elmaradott kínaiak!"

Népszerű téves nézet egyesek közt (itt is), hogy a kínaiak elmaradottak ezen, vagy azon a téren, rosszabb minőségű termékeket állítanak elő stb. Ehhez képest ...

Hozzászólások

Boomer bácsi, valahol le tetszett maradni a '90-es évek közepén, végén.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Szomszédok biztos örülnek ezeknek a zümmögő szaroknak. De látványos az biztos.

Ez egy parknak tűnik, szal nincs sok szomszéd.

Érdekes ez a megközelítés, hogy agy automatába rakja le. Gyakorló fázisnak tökéletes, hogy fix helyre kell szállítani, mert így a teljes logisztikai processz biztonságos, mert megtanulja, hogy hol van drót, vékony oszlop, szélcsatorna, stb, miközben nem kell ember a feladó és a fogadó állomás között.

Erre simán lehet majd alapozni személyre szabott kiszállítást. El tudok képzelni egy olyat, hogy a drón telefonon értesíti a címzettet, hogy mikor érkezik, teszem azt egy parkolóba. Ott 3 méter magasról levilágít a földre egy téglalapot, hogy ide ne tessék állni, mert ide dobom a csomagot, ha megkapom az engedélyt. Jóember megáll mellette, telefonján engedélyezi a kioldást, mire a drón elejti a pakkot (ha nem törékeny) vagy lesüllyed és 10 centiről huppantja le, miközben szirénázik, hogy ne gyere közelebb, mert összekócolom a fogaidat.

Vitás eset nem nagyon esz, mert a drón videóval rögzíti, hogy mit tett, ha az ember volt hülye, akkor még fel is lesz jelentve szándékos rongálásért.

Jah, kb negyven évvel ezelőtt akár gondolhatták is ezt..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

> Népszerű téves nézet egyesek közt (itt is), hogy a kínaiak elmaradottak ezen, vagy azon a téren, rosszabb minőségű termékeket állítanak elő stb. Ehhez képest ...

Tehát egy drónos kiszállítás a bizonyítéka annak, hogy a kínaiak semmilyen téren nincsenek elmaradva?

Ne csak azt nezd, hogy mely meroszamokban most hol vannak, hanem a tendenciat. Mennyi ido alatt jutottak el oda, es mely kevesbe latvanyos "sportagban" vannak elol.

Oktatas teren az AI mar nem a jovo, hanem a jelen (illetve mar a mult) a kinai iskolakban, mig itt nalunk meg a laptop osztas a nagy szo.

2017-es hir, hogy AI kepzi a gyerekeket: https://figyelo.hu/hirek/a-kinai-gyerekek-hazi-feladatat-hamarosan-robo…

2019-es hir, hogy EEG -vel nezik a gyerekek koncentraciojat. Az eredmenyt nem csak a gyerek szamonkeresere hasznaljak, hanem az oktato is latja, hogy mikor kell mashogy nondania  mert nem ertik, illetve a kulonbozo tantervek "tanithatosagat" is elemzik ezzel. https://index.hu/techtud/2019/11/14/mesterseges_intelligencia_kina_okta…

2021-es hir, hogy nem csak az elitet, a jobb kornyeken levoket kepzik jol, hanem torekves van a videk felhozatalara. Es ez nem csak kampanyszlogen mint nalunk, hanem tesznek is rola, hogy megadjak a lehetoseget, a minosegi oktatast a falusi gyerekeknek is: https://mandiner.hu/makronom/2021/07/igy-okositotta-fel-kina-az-egesz-t…

Regen csak gyartottak a telefont, ma mar ott is tervezik. Nem engedtek oket be a nemzetkozi urallomasra, ezert ugy dontottek, hogy csinalnak egy sajatot. Megcsinaltak. Sikeresen landoltak a Holdon es a Marson. A covidot a brutalis zero politikaval hatasosan fekeztek. Kerdes, hogy meddig es hogyan tudnak meg fejlodni, mire beut a demografiai problema.

Es ez nem csak kampanyszlogen

Tudod egypárt rendszerben nincs igazán szükség kampány szlogenekre.

--

Ne csak azt nezd, hogy mely meroszamokban most hol vannak, hanem a tendenciat.

Nem véletlenül lettek 1. számú ellenségnek nyilvánítva: nem azért mert agresszíven léptek fel, hanem mert veszélyt jelentenek.

Jaja, durva, hogy ezzel is mennyi lovet megtakaritanak, mig a mi rubeljobboldali kormanyunk kitalicskazza a penz a budos dollarbalos cegeknek, mint a Google, FB, stb, mi?

https://telex.hu/belfold/2023/12/01/politika-propaganda-fidesz-hirdetes…

https://telex.hu/belfold/2024/04/28/kampany-facebook-fidesz-dk-momentum…

Akkor azt is mutasd meg, mennyire élen járnak a környezetvédelem, az emberi jogok, a privát szféra védelme terén. Külön figyelmet érdemel a munkavédelem és minőségbiztosítás, pl. a neten fellelhető leszakadó liftes és totál idióta munkahelyi balesetes videók közül 10-ből 9 ott készül. Emberileg is le vannak maradva, ha azt nézed, mennyire leszarják egymást, a nemtörődöm járókelők szeme láttára akár agyon is verhetnek. Te most a tudományra koncentrálsz, oké, de szerintem azon a téren is az értelmesebbje elmegy máshova, aki marad, azt bedarálj a kontraproduktív politikai közösség. Még ha tudnak is valami jót alkotni, az inkább azért van, mert lemásolják a fejlettebb világ újításait.

Én amúgy elhiszem, hogy tudnak ők néha jót is csinálni maguknak is. Csak a te mondatod úgy értelmezhető, hogy ők semmiben nincsenek lemaradva. Nem olyan fekete-fehér ez. Pár téren jók, sok más téren meg nem.

Ez az emberi jogok, meg privat szfera, meg hasonlo dolgok olyan jol hangzanak. Kedvem lenne belőle egy faszányos jogállamisági eljárást inídtani!
Egy olyan országról beszélsz, amit kb. annyira -és ugyanabból a forrásból- ismerünk, mint Észak-Koreát. Magyarul kb. semmit sem tudunk, de mindenről olvastunk már, és ami ott van, az szentigaz.

Ez kb olyan, mint amikor az IT szíve - lelke - mindene még mindíg az USA - mindenki szerint, aki nem Budiarto és Subramanian urakkal beszél naphosszat, IST időzónához igazítva.
 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

A híres kínai szólásszabadságról szerintem bőven elég hihető információt ismerhetünk meg távolról is. Kételkedsz? A demokrácia fellegvárai, Amerika és Nagy-Britannia is próbálkozik az állampolgáruk utáni kétkedéssel, de szerintem csak kullognak Kína mögött.

Nem tudom, ki ez a két indiai, akit írtál, de a híres indiai IT-sok általában pont Amerikában lettek valakik (Pichai, Nadella...). Ott tök mindegy, hogy honnan jöttél.

Az a baj, hogy túl sok info jön mindenhonnét, és hajlamosak vagyunk mindent elhinni. Ukrajnában pl. sokan szeretnének olyan elnyomásban élni, mint kínában, pedig Ukrajna igazi demokrácia - legalábbis sokan ezt állítják.

Az, hogy hol van a pénz, ujabban egyre kevésbé ad közös metszetet a tudással.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Lehet, hogy már elfelejtettem magyarul?

"Népszerű téves nézet... hogy a kínaiak elmaradottak ezen, vagy azon a téren"

Ez azt állítja, hogy a kínaiak semmilyen téren sem elmaradottak, amiből a tech lehet az egyik, de nem csak arról írtál.

Ha mondjuk így indítottad volna, akkor nem szólnék semmit: "Népszerű téves nézet, hogy a kínaiak elmaradott a technológia terén". Mondjuk ha ezt írod, akkor nem is generált volna annyi flame-et, ugye?

Szerkesztve: 2024. 04. 29., h – 17:51

Tanulság: a kínaiak már lassan jobban elkényelmesednek, mint a nyugatiak. Kinek kell Starbucks-os szar a parkba? Nyugaton pár évtized alatt jött a hanyatlás a kényelmes élet miatt. Ez alapján Kína épphogy a világ legnagyobb hatalmává válik, el is indul a lejtőn.

Ha jól emlékszem, Ruandában van az, hogy a nagy drón elrepül a vásárló házához, ott kienged egy kis drónt, ami befér a kis helyekre és leszállítja a megvásárolt cuccot. Aztán visszadokkol és a nagy drón hazarepül.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A kínaiak elő tudnak állítani jót is és rosszat is. Az más kérdés, hogy amivel olcsón elárasztják a világot, az a rossz minőségű, olcsón előállított szar. Egy másik probléma, hogy ha a jót akarod megvenni és hajlandó vagy kifizetni a jó minőség árát, akkor se lehetsz benne biztos, hogy valóban a jót kapod (főleg egyszeri vásárlásnál).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Van egy csomo domping termek, ami gagyi, de nem is kell tobbet tudnia. Peldaul a kinai iPhone volt ilyen 2009 elott, amikor meg az volt a mondas, hogy a copy-paste felesleges. :-)

Mivel szinte minden bizgentyu kinai termek, igy tokmindegy mit gondolunk rola, tobbnyire ezt vesszuk, akar az Aldiban, akar az Alin vasarolunk, tokmindegy. A leggagyibb, filleres muanyag froccsontott homokozo jatek nyilvan gagyi, de ebbol nem is kell jobb. Ahol szamit, hogy milyen, az viszont teljesen jo, legyen az cipo, vagy kombinalt fogo, vagy az a telefon amit a kezedben tartasz.

> Ahol szamit, hogy milyen, az viszont teljesen jo, legyen az cipo, vagy kombinalt fogo, vagy az a telefon amit a kezedben tartasz.

De ezt mondom, hogy van jó és rossz is cipőből is, fogóból is. (Telefonnal nincs tapasztalatom, a másik kettőből már láttam jót is, rosszat is)

Ha az európai vagy amerikai gyártó cipőjét veszed meg, akkor mindegy, hogy azt pl. éppen Kínában gyártották. Az jó lesz, mert ők végeznek minőségellenőrzést, ugyanazt az alapanyagot fogják használni, mint a délamerikai vagy a bangladesi gyárban, és ugyanabból a szabásmintából dolgoznak.

Ha kínai márkás cuccot veszel, az is lehet jó is (nem olcsón) meg vacak is (lehet olcsó is meg drágább is).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kereslet-kínálat. Exportálják a jót is, ha van rá nemzetközi kereslet.

Amiben a kínaiak nagyon jók, hogy ugyanazt a terméket el tudják készíteni elég széles tól-ig tartományban. Megrendelő mond egy árat, a kínai cég meg kitalálja, hogy az alapdesign-ból mennyit hagyjanak meg és mennyit kell kidobni, hogy a termék még működőképes maradjon, de a megadott árba éppen beleférjen. Régen a tápegységek voltak ilyenek. Ugyanaz volt a nyák, ott volt az összes szükséges alkatrésznek a helye és teljesen változatos volt, hogy az alkatrészek hány %-a volt beültetve. Nyilván védelem nélkül is elműködik az, ha az ügyfél olyan árban kéri, akkor anélkül szállítják (Ugye Vargáné és legfőképpen az a bizonyos társa). Nem olyan régen a kínai telefonokkal volt ugyanez.

Nyilván a dolog úgy kezdődött úgy 20-30 éve, hogy még nem tudtak a jóminőségű termékekkel versenyezni, ekkor muszáj volt dömpingárazniuk, hogy valaki megvegye. Azóta meg rajtuk ragadt a "brand", hogy kínait akkor vesznek az emberek, ha olcsót akarnak, ezért sokszor még ma is az olcsó szegmensben keresettek a kínai termékek. De közben kikupálták magukat, tudnak jót is.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

 

Kontextus végett olvasd el a linkelt videó leírását.

A cím: DJI AWS flight log photo leak: Extended + sound & instructions to reproduce.

A 10órányi videót alkotó képek egy 2017es elég széleskörű adat szivárgási botrány egyik eredményei. A nyers "flight log" file-ok és a hozzájuk írt feldolgozó, mely olvashatóvá teszi azok tartalmát megtalálhatóak a videó leírásában. Ez a szivárgás a DJI szervereiről történt érdemes megnézni mi mindent  gyűjtenek, elemeznek.

E mellé érdemes tanulmányozni a DJI mobil alkalmazásait és az azok által gyűjtött adatok körét is.

És mindez - akár igaz, akár nem - hogyan kapcsolódik, ahhoz, hogy a legfejlettebb drónokat a kinaiak gyártják és tőlük veszi a világ?

Hogy közben adatokat gyűjtenek? Amerikai nagyvállalatok termékei, szoftverei kapcsán is ennyire zavar ez?

akár igaz, akár nem

?? Nézz utána, ha nem hiszed: a DJI is adott ki róla saját közleményt anno. Ezen felül a file-okat magad is letöltheted kicsomagoldhatod, megnézheted.

--

a legfejlettebb drónokat a kinaiak gyártják és tőlük veszi a világ

A polgári felhasználás piacain valóban jó ár/érték arányú termékpalettával vannak jelen és vannak rész területek ahol valóban nagyot brillíroztak: pl maga az OcuSync ill. Lightbridge mint saját fejlesztés komoly előnyt jelent nekik.

A drónok képességeit viszont elsősorban a használt ambarella platform határolta be; nem véletlen, hogy ez közös pont volt egy darabig az akciókamerákkal (Hero6 előttig, osmo action széria) és versenytársakkal is.

--

Rendvédelem / katonai területen pl messze nem a *legfejlettebb* drónokat gyártják.

Csak elég jó és elég olcsó polgári célúakat, amiket khm át lehet alakítani nem polgári felhasználásra..

Fogalmam sincs, mi az a DJI, de hogy lehet ellenpélda, amikor azt írtam, hogy tudnak rosszat is és jót is csinálni?

Vagy a DJI azt jelenti, hogy csak rosszat, jót nem, vagy pont az ellenkezőjét, csak jót és rosszat nem tudnak készíteni?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ha nem egyértelmű, akkor idézlek:

"ha a jót akarod megvenni és hajlandó vagy kifizetni a jó minőség árát, akkor se lehetsz benne biztos, hogy valóban a jót kapod"

Erre ellenpélda a DJI (a világ legjobb drónjait gyártja évtizedek óta). Ha azt veszed biztos lehetsz, hogy a jót kapod. Van szervize, supportja, folyamatosan fejlesztik, a többi gyártó kullog utánuk stb-stb.

És ha megrendeled pl. a Temu-ról, vagy Aliexpress-ről akkor vajon eredeti DJI-t küldenek tutira, vagy mint más termékek esetén, itt is van esély arra, hogy valami olcsó szart kapsz, amire ráfestették a logót? Vagy a DJI-t valami miatt nem szabad koppintani, mint a többi márkát?

Persze, biztosan van saját weboldaluk, ahonnan rendelhetsz, és megbízható. Gondolom erre gondolsz. Én nem erről beszéltem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2024. 04. 29., h – 18:15

A 'geciért' kell egy pohár italt műanyagpohárba, papírzacskóba és papírdobozba csomagolni? Ezeknómálisak?

Majd amikor a kinaiak oprendszert es alkalmazas okoszisztemat kezdenek gyartani, vagy k8s klont csinalnak nagyban. Majd programnyelvet... 

+1

Ebben a drónos szájtátós dologban, gyakorlatilag nulla az innováció! Ezt kb. egy pistike startup is össze tudja kalapozni, csak éppen sok értelme nincs. Meg kéne nézni, hogy egy-egy kínai "hightech" mennyi szabadalmat nyújt be évente!? Mondjuk a másik véglet az amerikai szabadalmi czunami, ahol még a seggtörlést is levédetnék, ha lehetne...

És jogállamisággal hogy állnak? :)

Semmiféle ilyen nincs itt. Nézz meg akármit, hogy mikor húznak legjobban egy irányba. Ha van egy határozott vezető. Linux kernel? BDFL nem egy hülyeség.

Nézd meg a USA-t, mennyire gyorsan ment neki eldönteni az ukrán segélyt. Az is lehet, hogy ezzel el is vesztették. Pedig csak két párt bohóckodik.

Háború esetén Ukrajna mit csinál? Választásokat tart? Egy lófaszt. Egy személy irányít.

Ez van. Ha gyors és hatékony működést akarsz, akkor az nem a demokrácia tesze-toszasága lesz!

De, ülj csak be egy sárkányhajóba vagy egy kenuba :) Hány ember diktálja az ütemet/kormányoz :D

trey @ gépház

Ó, nyilván sokan gondolják ezt így, én viszont szeretem inkább saját magam eldönteni, mit és hogyan akarok csinálni a saját életemmel. :) mert hát nem kell ott háborús veszélyhelyzetet fenntartani, ahol nyoma nincs a háborúnak...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Namost, egyrészt minden jel szerint neked is addig tetszik csak az erős vezető, amíg abba az irányba megy, amerre nagyjából te is mennél. Ha nem arra megy, akkor rögtön ugatsz, mint a veszett kutya.

Másrészt a határozott vezető egyáltalán nem garancia arra, hogy jó lesz a végeredmény. Az vitathatatlan, hogy gyorsabban és hatékonyabban eljutni oda, ahova az erős vezető szeretne eljutni, csak az nem biztos, hogy versenyképes eredmény lesz, lásd példának Észak-Korea vs Dél-Korea esetét vagy akár a két részre szakadt Németországot, mire jutottak egy erős és határozott vezetővel.

Az se biztos, hogy a Linux kernel azért jó, mert ott van egy erős és határozott vezető... nézd meg a *BSD kernelt, sok esetben jobb minőségű és ott nincs egyszemélyi vezető. So what?

Szerinted samsung országban nincs erős vezetés?

Nincs. Az elmúlt 14 évben mindössze 13 miniszterelnökük volt, felváltva konzervatív, liberális pártcsaládból hat különböző pártból és volt még pár független miniszterelnök is.

Vagy define erős vezetés, hogy miért értesz alatta.

Tévedés. Zelenszkij szerintem egy bohóc, de a hatékonyságát nem vitatom az egyszemélyi vezetésnek. Nem arról beszéltem, hogy jó-e vagy rossz, hanem a hatékonyságról. Lehet, hogy rossz felé megy? Lehet. Akkor váltsák le. Majd a következő megy egy másik irány felé. De, azt tegye határozottan.

BSD vs. Linux

Hogyne, elmolyolgatnak évekig (évtizedekig) egy-egy nekik tetsző valamin, miközben a megszűnés, irrelevancia határán tántorognak. Egyetlen plusz miatt vannak még a térképen a felhasználás területén, a BSDL miatt, nem a fene nagy minőség miatt. Annak viszont semmi köze a leadership-hez.

trey @ gépház

Nem arról beszéltem, hogy jó-e vagy rossz, hanem a hatékonyságról.

Pedig összekötötted, még most is, ebben a hozzászólásban, lásd BSD vs Linux kernel, hogy a BSD kernel szarabb, mert nincs erős egyszemélyi vezetőjük. :D

Lehet, hogy rossz felé megy? Lehet. Akkor váltsák le. Majd a következő megy egy másik irány felé. De, azt tegye határozottan.

Ezt hívják demokráciának amúgy, ahol le lehet váltani az erős és határozott vezetőt is. Amikor már az erős vezető babrálja a választási rendszert vagy leválthatatlanná teszi magát, akkor autokráciának hívják, na, akkor már bőven hanyatlik a dolog, mert már nem az elért eredmények tartják hatalmon.

Hogyne, elmolyolgatnak évekig (évtizedekig) egy-egy nekik tetsző valamin, miközben a megszűnés, irrelevancia határán tántorognak.

Az, hogy melyik terjed el, sokszor csak a szerencse kérdése és nem a vezető minősége meg a határozottsága alapján állnak neki tömegek használni valamit. Anno a 386BSD azért nem terjedt el, annak ellenére, hogy mindenben fejlettebb volt, mint az akkori Linux, mert az AT&T perrel fenyegetőzött és ez elriasztotta a potenciális contributorokat, illetve vesztettek mintegy másfél évet, amíg a NetBSD és a FreeBSD fork mentes lett minden távolról akár proprietary kódnak kinéző forrástól. Ennyin múlt, ha az AT&T nem fenyegetőzik perrel, akkor most nem lenne Linux et all. Olyannyira, hogy ezt maga Linus is kimondta.

Szerintem te is tudnál ezer ilyen példát hozni erre, csak nem akarsz, mert ez az erős vezető a becsőpódésed és saját magadnak mondanál ellent, ahogy amúgy teszed is időnként, mint most is, egy hozzászólásban... :D

Egyetlen plusz miatt vannak még a térképen a felhasználás területén, a BSDL miatt, nem a fene nagy minőség miatt.

Még mindig jobb a kódminősége a BSD kernelnek, csomó dologra jobb, ezért használják még olyan helyeken, ahol ez számít. Nincs mögötte tömeg, de a Linux kernel mögött se azért van tömeg, mert olyan a vezetése, hanem mert egy olyan időszakban indult el, amikor a niche kitöltésére erős igény volt, és annak ellenére, hogy jelenleg is történelmi okokból egy csomó struktúrális baj van az egéssze, kurva sok meló van benne, amit kár lenne kidobni.

lásd BSD vs Linux kernel, hogy a BSD kernel szarabb, mert nincs erős egyszemélyi vezetőjük

Nem, ezt a szalmabábot te hoztad be (minősége). Én a vezetésről beszéltem és a határozottságról. A Linux kernel fejlesztői csapat hierarchikusan szervezett, csúcsán a BDFL-fal. A FreeBSD egy ilyen team izé. Meg is lehet nézni, hogy melyiknél volt alkoholista release manager pozícióban hónapokig :D

Mellesleg említettem meg, hogy a FreeBSD egyes részei tűnhetnek polírozottabbnak, mert ott kb. évekig molyolnak rajta. Összességében nem hinném, hogy jobb lenne, főleg, hogy a jobb fokmérője operációs rendszerek esetén, hogy mennyire univerzális, hogy mennyi mindent támogat.

A FreeBSD CoC körüli bohóckodása se azt mutatja, hogy ez a fene nagy demokratikus izé milyen szuper.

Még mindig jobb a kódminősége a BSD kernelnek,

Citation needed, bár csak a fun kedvéért, mert semmi ilyenről nem volt szó. Szervezeti felépítésről és annak hatékonysága a beszélgetés vezérfonala.

trey @ gépház

Nem, ezt a szalmabábot te hoztad be (minősége).

Nem szalmabáb, te magad is említetted, többször is... megpróbáltad összekötni a vezetéselméleteddel is, mert hülyén néz ki, hogy ha szarabb az egyszemélyi vezetés eredménye. :D

Én a vezetésről beszéltem és a határozottságról. A Linux kernel fejlesztői csapat hierarchikusan szervezett, csúcsán a BDFL-fal. A FreeBSD egy ilyen team izé. Meg is lehet nézni, hogy melyiknél volt alkoholista release manager pozícióban hónapokig :D

Aham, meg a minőségről:

Mellesleg említettem meg, hogy a FreeBSD egyes részei tűnhetnek polírozottabbnak, mert ott kb. évekig molyolnak rajta. Összességében nem hinném, hogy jobb lenne, főleg, hogy a jobb fokmérője operációs rendszerek esetén, hogy mennyire univerzális, hogy mennyi mindent támogat.

Szóval akkor a BDFL-nek szerinted köze van ahhoz, hogy összességében jobb valami vagy sem? Döntsd már el végre.

Citation needed, bár csak a fun kedvéért, mert semmi ilyenről nem volt szó. Szervezeti felépítésről és annak hatékonysága a beszélgetés vezérfonala.

A fun kedvéért olvasd vissza magad... szimplán két mondattal előbb segget csinálsz a szádból. :D

Ne kavarodj bele a saját hülyeségedbe, ahogy szoktál ... Szépen kihagytad a lényeget, a vezetési hiba miatt garázdálkodó, alkoholista RE Team vezetőt, a CoC balhékat stb.

Amikor meg konkrétumot kéne letenni az asztalra (citation needed), jön a személyeskedés :D

Willy haveroddal fogj kezet!

BDFL: Torvalds probléma nélkül elküldi az anyjába a fejlesztőt nyilvánosan, ha az megérdemli. Ugyanezt linkeld pls. a FreeBSD listákról. Hogy értsd mi a hatékonyság ... :D (Ja, és tőle el is fogadják, mert szakmailag nem igazán sikerült vele szemben senkinek vitát nyernie :D)

trey @ gépház

Ne kavarodj bele a saját hülyeségedbe, ahogy szoktál ...

Te kezdesz belekavarodni, ahogy szoktál... :D

Szépen kihagytad a lényeget, a vezetési hiba miatt garázdálkodó, alkoholista RE Team vezetőt, a CoC balhékat stb.

Ami hogyan befolyásolta a BSD kódminőséget? Ja. Sehogy, mert nem úgy működik a folyamat, hogy befolyásolja.

Amikor meg konkrétumot kéne letenni az asztalra (citation needed), jön a személyeskedés :D

Személyeskedés? Saját hozzászólásaidban ellentmondtál magadnak, amikor nem tudod eldönteni, hogy fontos-e, hogy a termék jobb-e, minőségibb-e mint a másik, aminek más a vezetési stílusa. Erre rámutatni nem személyeskedés, lásd:

BDFL: Torvalds probléma nélkül elküldi az anyjába a fejlesztőt nyilvánosan, ha az megérdemli.

Oké, és ettől _jobb_ lesz a végeredmény? Tehát átcsap minőségbe a vezetési stílus? Ne kavarodj bele a saját hülyeségedbe, ahogy szoktál ...

Szerintem jobb. Feljebb elmondtam, hogy nem az a "jobb", amit te kódszépségversenyen fog mutogatni. Sajnos ignorálsz mindent, ami neked nem tetszik, így elég nehéz. Ezért is maradsz megint ezzel magadra. :)

(citation needed lóg a levegőben még mindig!)

trey @ gépház

Szerintem jobb.

Na, akkor mégiscsak segget csináltál a szádból, tehát szerinted jobb termék lesz az erős és hatékony vezető hatására, aztán meg letagadod, hogy így gondolod. Sajnos ignorálsz mindent, ami neked nem tetszik, így elég nehéz. Ezért is maradsz megint ezzel magadra. :D

(citation needed lóg a levegőben még mindig!)

Egy csomót idéztem a hozzászólásodból... szelektíven olvasol? :D

Jobb = nagyobb fejlesztői bázis -> szélesebb funkcionalitás -> több támogatott eszköz

Történelmi ismeretek lennének szükségesek nálad ahhoz, hogy megértsd: nem, nem szerencse miatt lett Linus mögött ekkora bázis. A személye (karizma, tudás), plusz a felismerés, hogy hogyan kell egy ekkora projektet mozgatni, megszervezni, milyen gyakran kell release-elni, hogy az érdeklődés fenn maradjon stb.

Ennek semmi köze a balfasz kódminőséghez, amin te itt lovagolsz.

Egy csomót idéztem a hozzászólásodból... szelektíven olvasol? :D

A citation needed nem az én soraimra vonatkozott, hanem a vaskos állításodra, hogy a BSD jobb

Még mindig jobb a kódminősége a BSD kernelnek,

^^^

:D  :D :D

trey @ gépház

Jobb = nagyobb fejlesztői bázis -> szélesebb funkcionalitás -> több támogatott eszköz

Tehát ezek szerint a Windows mindennél jobb? Nem gondoltam volna, hogy ilyen kijelentést bevállalsz a nagy igyekezetedben. :D

Történelmi ismeretek lennének szükségesek nálad ahhoz, hogy megértsd: nem, nem szerencse miatt lett Linus mögött ekkora bázis.

Jah... :D

Ennek semmi köze a balfasz kódminőséghez, amin te itt lovagolsz.

Én nem a kódminőségen lovaglok, hanem a termék minőségén.

A citation needed nem az én soraimra vonatkozott, hanem a vaskos állításodra, hogy a BSD jobb

Ez szakmai evidencia... kevesebb biztonsági hiba (lásd audit és security bulletins), stabilabb működés (lásd uptime és mission critical rendszerek), stabilabb fejlesztési módszertan (lásd előző kettő és a review process) és a többi. Meg tudod ezeket keresni egyedül is, vagy küldjek let me google that for you linket? :D

Tehát ezek szerint a Windows mindennél jobb? Nem gondoltam volna, hogy ilyen kijelentést bevállalsz a nagy igyekezetedben. :D

Igen, majd ha bebizonyítod, hogy a mikrokontrollerektől kezdve, a router-eken, a TV-ken, a telefonokon át, a TOP500.org szuperszámítógépekig, az arm processzoroktól az összes, Linux kernel által támogatott processzorokig minden IS fut. Darabszámot is mondhatsz! Sok sikert! :D

többi: blablabla

trey @ gépház

Innen indultunk:

Jobb = nagyobb fejlesztői bázis -> szélesebb funkcionalitás -> több támogatott eszköz

Amit most írtál, az már terelés, mert rájöttél, hogy egy általános definíciót nem tudsz mondani és véletlenül a Windows lesz a legjobb... :D

többi: blablabla

Hát, ja, terelsz, mint egy puli... :D

"Ezt hívják demokráciának amúgy, ahol le lehet váltani az erős és határozott vezetőt is. Amikor már az erős vezető babrálja a választási rendszert vagy leválthatatlanná teszi magát, akkor autokráciának hívják, na, akkor már bőven hanyatlik a dolog, mert már nem az elért eredmények tartják hatalmon."

Te most tényleg le-autokráciáztad ukrajnát? Mert a vezetőjét nemhogy leváltani nem lehet, de még az ellenzéki pártokat, újságokat, médiát is betiltotta, politikai ellenfeleit bebörtönözte.

Te most tényleg le-autokráciáztad ukrajnát?

Igen. Ukrajnában jelenleg nincs demokrácia, mert ott háború van. Ez normális.

Mert a vezetőjét nemhogy leváltani nem lehet, de még az ellenzéki pártokat, újságokat, médiát is betiltotta, politikai ellenfeleit bebörtönözte.

Ez elég sok országra illik háború nélkül. :D

Erre gondolsz?

Szinte mindenben megegyezett Putyin és Zelenszkij, két éve már béke lehetne

[...]

A megállapodástervezet 18. cikkelye azt mutatja, hogy a tárgyalók akkor azt feltételezték, hogy Zelenszkij és Putyin 2022 áprilisában aláírja a dokumentumot. David Arahamija (orosz születésű ukrán politikus) 2023 novemberében egy televíziós interjúban jelezte, miért nem találkozott soha Putyin és Zelenszkij a várható végső békecsúcson.

Azt mondta, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök április 9-én Kijevbe érkezett, és közölte, hogy London „nem ír alá semmit Putyinnal”, és Ukrajnának folytatnia kell a harcot.

[...]

trey @ gépház

Nem emlékszem rá, hogy "mi" bármikor is smúzoltunk volna a paprikajancsival. Mire alapozod ezt? Eleve, nem tagja az EU-nak. Miféle elvtárs lehetne?

Eleve, a "ti" narratívátok szerint "mi" Putyinnal vagyunk, "ti" meg az "EU"-val a másik oldalon (együtt a britekkel) ... akkor hogy lehetnénk "mi" vele és veletek?! :D

trey @ gépház

Sajnos a fejlemények ezt támasztják alá. Kb. a háború és minden körülménye abba az irányba megy, amit _én_ vetítettem előre, amit _ti_ az már sehol sincs :D

#szankciókműködnek #putyinmeghaltmaiskétszer #oroszokbohócok #majdanyugatifegyverek #majdazF16osok:D #blablabla

trey @ gépház

A BSD-kkel nincs baj kernel, és kód szintjén sem. Ami miatt nem voltak és lesznek sose olyan sikeresek, mint a Linux, az a licenc. Nem copyleft, így aki be is dolgozik a nagy tőkések, nagy cégesek részéről a kódba, az szépen bezárja, és nem ad vissza belőle a BSD-s közösségnek. Ezzel szemben a Linux kernelhez többen hajlandóan akármit írni, mivel ott a copyleft GPL biztosítja, hogy később senki nem lophatja el, zárhatja be a kódot, az mindig nyitott marad, ez nagyobb motiváló erő minden fejlesztőnek.

A másik, hogy a Linux időbeli előnnyel indult a 90-es évek elején. Mert hiába voltak ott elsőnek a BSD kiadások, majd a 386BSD, azokat lefoglalta 1993-ig a jogi pereskedés, vitatottá téve a jogi státuszukat. Ennek a Novell pontot tett a végére, de már túl későn, 1993-ra a Linux szépen elhúzott, és abba senki nem tudott belekötni, mivel teljesen 0-ról, specifikációk alapján (clean room módjára) implementált kód, beleértve a GNU projektet is. Jó, az SCO bepróbálkozott, de csúnyán felsültek. Így 1993-ra hiába indult meg a NetBSD, FreeBSD, stb., már elkéstek.

Tehát a Linuxnak nagy szerencséje volt, hogy pont jó helyen, időben, jó stratégiával született. Ha nincs ez a jogi csatározás, és a 386BSD fejlesztője csak fél évvel hamarabb ki meri adni a kódot, akkor ma nincs Linux, mert Torvalds azt tette volna fel a 386-osára. Ennek hiányában csak a Minix volt ott neki, de azzal meg érthető okból nem volt elégedett, így némi ingujjfeltűrés után neki kellett saját magának normálisan megcsinálni, a többi már történelem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De nem pont az van, hogy a társadalom minél szélesebb rétegeinek az igényeit kell kiszolgálni, a diktatúra vagy császárság annál kevésbé skálázódik? Egy Linux valóban bonyolult, de az embereket érintő problémák 0.1%-ával kell foglalkoznia, akik fejlesztik azok eleve egy nyelvet beszélnek (na jó, igazából kettőt: C-t és angolt), informatikusok. Ez elfed rengeteg problémát amikkel soha nem kell foglalkozni. HUP-on kialakult beszélgetések meg viták kimenete sem lesz hatással sok emberre, legtöbb ami történik az pár ragequit vagy feljelentés (amit szomorú). Nem hozunk döntéseket a kenyér áfájáról sem a családi pótlék összegéről. Sárkányhajó is pont erre példa, kevés embert érint akik ugyanazt csinálják.

USA segélycsomagja jóval több embert érint közvetve vagy közvetlenül, kihat sok más dologra is amire szintén kell a pénz, gazdasági és politikai érdekeket sért ezért is volt sokkal több idő eldönteni. Háborúban úgy gondolom itt sem lenne kiírva választás, rengeteg erőforrást elvenne a védekezéstől a folyamat. De legjobb esetben a háború nem a normalitás, hanem egy különleges helyzet és ha épp nincs háború érdemes másra fordítani az erőforrásokat (két véglet: Észak-Korea meg 2%-ot befizetni nem képes NATO tagállamok). A legvégén van az EU, ami békés úton talán a legösszetettebb és legszélesebb tömeg ügyeit próbálja megszervezni. Rengeteg érdek ütközik, meg sem próbálnám kibogozni azt látjuk hogy évekig néha évtizedekig tart keresztülvinni egy döntést. Cserébe legtöbb esetben senkinek nem fáj nagyon.

Ha illúzió is, elég alacsony az elvándorlás ebből az illúzióból, míg a bevándorlás USA-ba top1. Az emberek igénye elég jól egybevág ezzel a szűk csoporttal. Diktatúrában nincs illúzió sem, alibaba alapítója eltűnik hónapokra ha beszól a pártra, Elon Muskot nem tüntetheti el sem Biden sem Trump. 

Ha illúzió is, elég alacsony az elvándorlás ebből az illúzióból,

Hova kellene annyi semmirekellő, elhízott, fastfood-pusztító, Obamacare-rajongó? Hmm? Máshol lehet, hogy dolgozniuk kellene ...

Diktatúrában

Demokrácia fajtái:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Demokr%C3%A1cia_(politikai_rendszer)#Oszt…

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 04. 29., h – 23:53

Ha valaki kíváncsi, mi az ára annak, hogy hatékonyan termelnek a kínai gyárak, akkor mindenképp nézze meg az
American Factory (2019)
című dokumentumfilmet.

Egy kínai üzletember megvásárol egy síküveggyárat amerikában, majd nem érti, hogy ott miért termelnek kevesebbet, mint az ugyanolyan kínai gyárában. Ez valódi embereket és valódi élethelyzeteket mutat be, két azonos gyárat összehasonlítva, több éven keresztül figyelve az eseményeket.

A legszebb az egészben, a dokufilm nem tervezett non-plusz-ultrája és igazi ékköve, hogy megmutatja azt is, az amcsi munkások tisztára kommunistaként viselkednek (szakszervezetet alapítanak stb.), míg a kínai vezetés egyértelműen kapitalista tőkésként (csak a profit számít, semmi más)... Ennyit arról, hogy ki is a kommunista / kapitalista valójában!

Roppant érdekes film, mindenképp ajánlom megtekintésre! A propagandamentes valóságot mutatja be.

A másik mindenképp kötelező darab pedig az
Ascension (2021)

Ez azért különleges, mert nincs benne narráció, se interjúk, mint egy átlagos dokuban. Nem próbálja meg befolyásolni a nézőt semmilyen irányba, csak jeleneteket tartalmaz az átlag kínai mindennapjairól, sok-sok helyszínnel és munkahellyel. Nézzétek csak meg jó alaposan, milyen boldogok a kínai munkások!

A legszebb az egészben, a dokufilm nem tervezett non-plusz-ultrája és igazi ékköve, hogy megmutatja azt is, az amcsi munkások tisztára kommunistaként viselkednek (szakszervezetet alapítanak stb.), míg a kínai vezetés egyértelműen kapitalista tőkésként (csak a profit számít, semmi más)... Ennyit arról, hogy ki is a kommunista / kapitalista valójában!

A szó amit keresel a kínaiakkal kapcsolatban: neoliberalizmus

Javaslom a politikai eszmék tanulmányozását is: https://open.spotify.com/episode/12L5TX5UixAC7XfznLtaUe?si=230e0281b376…

A legszebb az egészben, a dokufilm nem tervezett non-plusz-ultrája és igazi ékköve, hogy megmutatja azt is, az amcsi munkások tisztára kommunistaként viselkednek (szakszervezetet alapítanak stb.), míg a kínai vezetés egyértelműen kapitalista tőkésként (csak a profit számít, semmi más)... Ennyit arról, hogy ki is a kommunista / kapitalista valójában!

Nem kommunista - kapitalista a különbség, hanem az, hogy számít-e az emberélet vagy sem. Kínában nincs értéke az embernek, feláldozható a munkás, nem baj, ha megnyomorodik vagy meghal. Úgy gondolnám, hogy ezen túlléptünk, de mindig vannak, akik szeretik más faszával verni a csalánt.

Ennyit arról, hogy ki is a kommunista / kapitalista valójában!

Letérdelve, földön ülve kellett volna meghallgatni a műszakvezetőt – kifakadtak az iváncsai akkugyár dolgozói

[...]

néhány hete azt kezdeményezte a cégvezetés, hogy műszakkezdéskor az operátoroknak a földön ülve, térdelve vagy guggolva kell meghallgatniuk a műszakvezetőt. „Nagy volt a felháborodás, sokan fel is mentünk a hr-re, ezt az intézkedést vissza is vonták”. Mindeközben az RTL-nek egy évtizedek óta Koreában élő magyar nő elmondta, hogy az a munkahelyi gesztus, hogy a dolgozók a földön, törökülésben ülhetnek, miközben a főnökük állva beszél, Koreában egyáltalán nem megalázó, sőt, inkább egy közösséget építő, pozitív gesztus (a térdelés, guggolás ott sem az).

" Ennyit arról, hogy ki is a kommunista / kapitalista valójában!"

 

Ha értesülsz róla, hogy mi folyik mostanában a "nyugati" egyetemeken, akkor felismered, hogy egy lábszagú kisztábor a szabadság kristálytiszta levegőjű forrása lehetett ehhez képest.

A kérdés, hogy akkor valójában ki is nyerte a hidegháborút?

Magyarul: Az amerikai gyáregység a NF-en. Az USA munkások se boldogok, amikor 3 év munkanélküliség után fele annyi munkabérért kell elmenniük dolgozni. A Kínai vezető se tervezi h még egy ilyet csinál , mert 1/3 órabérért othon lelkes munkásokat kap, család nélkül. Akkor kinek jó ez a gyár? A libbant politikának biztos jó, hogy mr Obama bemutassa hogy mélyen együtt érez a dolgozókkal, és milyen "csodállatos sikereket" érnek el. Nekem az is feltünt, h a robotizációról miért nem beszélnek? A fejlesztés igaszságait rejtegeti a film készítő v a megrendelő politika. 

A legszebb az egészben, a dokufilm nem tervezett non-plusz-ultrája és igazi ékköve, hogy megmutatja azt is, az amcsi munkások tisztára kommunistaként viselkednek (szakszervezetet alapítanak stb.), míg a kínai vezetés egyértelműen kapitalista tőkésként (csak a profit számít, semmi más)

A Brexit egyik ismert mozgatórugója az volt, hogy az EU-n kívül fel lehet lazítani a munkavédelmi, munkajogi, élelmiszerbiztonsági, emberjogi előírásokat, és ezzel olcsóbban lehet UK-ban gyártani dolgokat. Persze az élelmiszerbiztonsági lazítás velejárója az is, hogy így a rosszabb minőségű (és olcsóbb) külföldi termékeket is beengedik az országba, ami kellemetlenül érintette pl. a farmereket, akik korábban jellemzően a Brexit nagy támogatói voltak (olcsóbb termelés, nagyobb nemzetközi piac volt a két fontos ígéret. Aztán most UK-n belül kell versenyezniük az olcsó importtal, a nagyobb nemzetközi piac meg (még) nem sikerült, viszont az EU piac elérése is sokkal nehezebb lett).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Pl. mai hír volt, hogy akadozik az inzulin ellátás, vannak emberek, akik gyógyszer nélkül maradtak. A szavazás előtt ezt mint kockázatot felhozta a maradjunk az EU-ban oldal, természetesen, ahogy a többi érvet is, félelemkeltésnek titulálta a lépjünk ki oldal.

Természetesen nem ez az első olyan dolog, amiről kiderült, hogy nem félelemkeltés volt, hanem valós kockázat, amiből valós probléma lett.

Így megy ez.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Csak aztán a kiszervezett munkák némelyike lehet hogy itt, a RedStar OS hazájában landolnak valahol mondjuk a 175.45.176.0/24 tartományban pl. http://vok.rep.kp/ vagy egyéb oldalak valamelyikén..?

Szerkesztve: 2024. 04. 30., k – 08:41

.

Persze, hogy téves nézet. Ezt én is irkáltam már többször, hogy a kínaiaknak megvan a megfelelő technológiája, tudása, hogy normális dolgot is gyártsanak. Az átlag ember Kínán kívül viszont csak az olcsó szemettükkel találkozik, mert az a kínaiaknak sem kell, szabadulni akarnak tőle, nem akarják kidobni, azért borítják rá a világra olcsóért. A belső piacra viszont tudnak normálisabb dolgokat gyártani, rendes minőségben, csak az eleve drágább is, így nem exportálják ki, nem éri meg, csak saját maguknak gyártják.

Én eleve azt sem értem, hogy procigyártásban, szoftverírásban miért nem combosabbak, mert ahhoz is meglenne az emberük, tudásuk. Azt tudom, hogy van saját architektúrájuk, a Longsoon, ami ugyan elmarad még azonos órajelen teljesítményben az x86-hoz képest, de már működik, és a Linux kernel is évek óta támogatja, reszelik is benne mindig a támogatást.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A szó amit keresel a kínaiakkal kapcsolatban

Teljesen tök mindegy, hogy milyen éppen hájpolt cimkéket aggatsz rá, a lényegen ez semmit sem változtat.
Az összes profit a tőkés gyártulajdonos zsebében landol, a munkások meg éhbérért le vannak szarva, meg is dögölhetnek. Ez bizony kőkemény kapitalizmus akárhonnan nézed.

A Kínai vezető se tervezi h még egy ilyet csinál , mert 1/3 órabérért othon lelkes munkásokat kap, család nélkül.

Tévedés, van családjuk, a filmben elmondják a kínai munkások, hogy volt, aki már hónapok óta nem látta a szeretteit, mert gyakorlatilag be kell költözniük a gyár kaszárnyájába.
A másik film meg tökéletesen bemutatja, mennyire "lelkesek" is valójában. Csakis azért mennek ilyen szar helyekre dolgozni, mert minden más lehetőségüktől megfosztották őket, és csakis azért tűrik el, hogy a gyerekeik jobban élhessenek, mint ők.
(Értsd: valójában ketyegő időzített bomba az egész, abban a pillanatban, hogy egy generáció ráébred, rosszabbul fognak élni a gyerekeik, mint a szüleik, tömegesen fog kitörni az elégedetlenség.)

Kicsit off: nem csoda, hogy a kínai párt be van szarva, mint állat, és paranoiásan mindenhova kamerákat rakat. Csakhogy ez nem életképes hosszútávon, abban a pillanatban, hogy a kamerákat kezelők is elégedetlenkedni kezdenek, az egész úgy fog összeomlani, mint a kártyavár. A megfigyelés és az elnyomás egyáltalán nem oldja meg a problémát, csupán elfolytja a gőzt egy darabig, ami aztán így felgyülemlik és még nagyobbat fog a végén robbanni. Ugyanolyan véres leszámolásoknak néznek elébe, mint Mao korában.

Szerkesztve: 2024. 05. 02., cs – 01:25

Csak így szépen lerakom ezt a 10 éves videót ide: https://www.youtube.com/watch?v=QaMCkIoCy4U

Igaz, kb. ~15 évvel vannak lemaradva, mivel az Amazon 2008-ban teljesítette az első delivery-t. Hogy miért nincs még ilyen az Amazonnak? Egy szó: szabályok

Azok a fránya szabályok azok, amikre az említett kínaiak nagy ívben sz*rnak, arra pont nem érdekel senkit, ha drónok potyognak az égből és valakit agyonver. (ami nem gond, mert a szabályok helyett a cenzúra tökéletesen működik, nem tudja meg senki)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)