A Standard&Poor's továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot

Fórumok

Itt a Standard and Poor's jelentése Magyarországról

A Standard and Poor's mai jelentése stabil kilátással továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot, ami a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azt jelenti, hogy a magyar gazdaság biztos alapokon áll. „Magyarország iránt erős a bizalom a jelentős hitelminősítők mindegyikénél, így a Standard and Poor's mellett a Moody's és a Fitch Ratings szerint is befektetésre ajánlott kategóriába tartozik hazánk” – fogalmaz közleményében a tárca.

[...]

Mint írják, Magyarország megítélése a nemzetközi pénzpiacokon kedvező, az erős befektetői és piaci bizalmat a sikeres kötvényaukciók és a külföldi működőtőke-befektetések folyamatos beáramlása is alátámasztja:

  • Hazánkban ruháznak be többek közt a legnagyobb német autógyártó cégek, ráadásul a kínai BYD elektromos autógyártó az unióban elsőként Magyarországon kezdi meg elektromos autóinak gyártását.
  • A magyar állampírok népszerűsége mind a nemzetközi piacon, mind a magyar lakosság körében töretlen, ezt bizonyítja az is, hogy a lakossági állampapírok állománya március végén új rekordon, több mint 10 760 milliárd forinton zárt.
  • Az ország finanszírozási helyzete stabil és biztonságos, a kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett, az ikerdeficit megszűnt, hazánk külkereskedelmi mérlege pedig folyamatosan javul.
  • A magyar gazdaság stabil alapokon áll, 2010-hez képest 1 millió új munkahely jött létre, így a foglalkoztatottak száma ma már meghaladja a 4,7 millió főt, míg a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélyponton van.

[...]

Megerősítette Magyarország hitelbesorolását a Standard and Poor’s

Szerintük az idei magyar költségvetési megcsúszás csak átmeneti fejlemény.

 

Megerősítette a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB mínusz/A-3" szintű besorolását pénteken az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő, írja az MTI.

A magyar szuverén osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Ratings is a befektetési kategóriában, az S&P osztályzatánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván.

[...]

 

Hozzászólások

Idézet a fentiből:

Az államosítási-visszavásárlási döntések egy részéről nyilvánvaló és/vagy sejthető, hogy valójában a Fidesz holdudvarába tartozó üzleti körök anyagi megsegítése volt a tranzakció lényege. Ide tartozik a Rába és a Bakonyi Erőmű visszavásárlása, az FHB Jelzálogbank két veszteséges pénzintézetének megvásárlása, a Gránit Bankban, és a Széchenyi Bankban történt állami tulajdonszerzés, illetve azok a sok milliárd forintos ingatlan tranzakciók, amelyeknél a vevő a Magyar Nemzeti Bank volt.

🤡

Szerintem ilyen jellegű megállapításokat bőven olvashatsz bármelyik nem állami hírportálon napi szinten, de ha vannak ismerőseid, és erősebben eldobsz egy követ, egészen biztosan (el)találsz valakit, aki elsőkézből tud neked mesélni hasonló sztorikat. 

Állításod: az MSZP elkótyavetyélte a nemzeti vagyont, és azt sugallod, hogy javarészt termelő vállalatokat. A Fidesz állítása: a nemzeti vagyon értéke csökkent, és tízmilliárdos értékben árulják jelenleg is.
Ha közben nőtt a gazdaság, hogy lehet, hogy az állami vagyon mégis kevesebbet ér, ha mindeközben stratégiai, termelő vállalatokat szerzett vissza a Fidesz, azaz nagyon durván nőnie kellett volna?

Esetleg erre tudnál valamit mondani?

Ahhoz, amit terelésként sikerült idekínlódni: mégis mi köze a nemzetbiztonsághoz annak, hogy ki a tulajdonosa egy cégnek? Jártál már telkónál, ahol a nemzetbiztonságiak azt néznek meg -a cég tudta nélkül-, amit csak akarnak? Olyan külföldi tulajdonú cégnél, ahol bizonyos munkaköröket csak nemzetbiztonsági átvilágítással (tudod, ami Orbánnak sincs a hírek szerint) lehet betölteni? Külföldi tulajdonú magáncégekről beszélek.

Rendeleti kormányzás van, gyakorlatilag teljes joga van a kormánynak bármilyen Magyarországon működő entitás felett, ráadásul ha akarják egyik napról a másikra léphetnek meg szinte bármit.

Már megint terelsz.

Ezt találtam hirtelen a Google-lel:

https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2024/04/08/nagy-marton-jelentos…

Ha kiszámolod jelenértéken, akkor az jön ki, hogy 2010 óta kb. semmit sem változott az állami vagyon értéke, ha hozzáveszed azt is, hogy saját bevallásuk szerint ennek a vagyonnak az értéke túlnyomórészt ingatlan, és egy átlag ingatlan-inflációval kalkulálsz, azt kapod, hogy még csökkent is.

A cikkben azzal is büszkélkednek, hogy szuper ütemben adják el továbbra is az állami vagyont, azaz az állami vagyon értéke úgy tűnik tendenciózusan csökkenni fog a következő években is.

Te vagy mindennek is a szakértője, így cáfolj meg kérlek, de valahol azt olvastam, hogy a repülőtér az államé, itt most az üzemeltetési jogról (illetve egyéb, vonatkozó vagyonelemekről) megy az alkudozás. Innentől kezdve neked kéne elmondanod, hogy miért is jó, ha az állam mindenféle szolgáltató szektor üzemeltetésében vállal részt, plusz egyúttal hozhatsz te is egy listát a magánfelügyeletbe/tulajdonba vont állami vagyoneszközökről (pld. hány milliárd forint osztalékot nem kap most meg az állam azért, mert a részvénycsomagjait kiszervezte az állam tulajdonából?).

Ha 5-10 év múlva lesz még HUP, térjünk majd ide vissza, és nézzük meg, hogy az állam milyen mértékben maradt tulajdonos (ezt ugye ma sem tudjuk, hiszen bár múltidőben beszélsz, úgy tudom ez még nem lezárt, illetve bejelentett dolog), és mekkora hasznot húzott ezen az ügyleten. (és mekkorát a NER)

A Fidesz és bűntársai által belföldieket állami pénzen való "feltőkésítéseiről" (ilyen Mátrai Erőmű, bankok és hasonlók) se feledkezz meg kérlek az MSZP és bűntársai mellett!

Még ha a Rich ajánlaná befektetésre, ok, de hogy a Standard és Poor... :D