Sailfish X és Xperia 10 III

Fórumok

Sziasztok! 

Épp beszereztem egy „jáccós” telefont direkt valami olyat amire lehet valami alternatív rendszert telepíteni, mint a Touch vagy a Sailfish. Nem nagy elvárásaim vannak, nincsenek spec android alkalmazások amikre mindenképpen szükségem van, viszont internetezni és telefonálni lehessen vele, tehát jelenleg nem fő telefonként használom, de ha elegendő lenne... Sok válogatás után a fenti kombó mellett döntöttem ár/érték arányban. Eddig tetszik, hogy mindenféle adb bűvészkedés nélkül elérem ssh-n és a parancssorból tudok ezt-azt elintézni. Pár napja már megvan és ha már lúd legyen kövér alapon befizettem a teljes verzióra, bár eddig nem látom, hogy ez annyira megérte :D

Szóval és betűvel, hátha valaki más is erre vetemedne:

Első sorban nincsen 5G, és a VoLTE béta állapotú. Az alap telepítés (free) amúgy teljesen megfelelő, amire vigyázni kell, az az, hogy a telepítés folyamán enged 4 karakteres pin kódot beállítani, de az újraindítás után minimum 5-öt kell beütni ahhoz, hogy megjelenjen a pipa a bejelentkezéshez. Hmmm... Szép... Mondjuk nem tart sokáig újra installálni, de na...
A hátlapi kamerák kihasználásához kell egy szkript ami viszont kilövi a szelfikamerát (nekem pont megfelel így). Olykor a parancssorban ez-az hirtelen nem elérhető, de ez lehet user-error, viszont egy reboot megoldja. Az android támogatás eddig csalódás, az F-Droid-ból próbálok továbblépni, de elég döcögős, illetve az F-Droid után semmit sem tudok abból telepíteni! Bekerül egy loop-ba és csak az újraindítás segít (illetve ki lehet lőni az aliendalvik-ot parancssorból). Néha akad egy kis lag, leginkább ha sok a háttérben futó alkalmazás, de ez szerintem a kezdeti bukdácsolásaim miatt van. Viszont két napja nyúzom hol a kijelzőn, hol ssh-n és az akku 48%, ez eddig bejönne, bár hívásra csak kb összesen 10 percet használtam.

A kérdéseim:
- van itt valaki aki próbálkozott már a Sailfish-el tartós napi használatra? 
- melyek az ajánlott alkalmazások amiket érdemes feltenni?

Hozzászólások

Szia!

Kb megjelenese ota hasznalom elsodleges es egyetlen telefonnak. Eloszor meg a Jolla sajat telefonjaval, majd talan? 4 eve egy Xperia XA2-vel, erre en is megvettem a teljes verziot. Free telepitest nem is probaltam. Ezzel-azzal meg kellett kuzdeni, de a mai napig nem banom, szamomra tokeletesen mukodik par kompromisszum van csak.

5G, VoLTE nalam nem opcio, igy ezekrol nem tudok nyilatkozni.

Alkalmazasok:

APK-t tobbnyire az APKPure-bol telepitettem:

Mav, Wise, Viber, Telekom, Telekom mobilvasarlas

Nativ:

A Jolla sajat store-ja melle mindenkeppen a Storeman

MeeCast, mert a gyari idojarassal valami nem stimmelt epp

OSM Scout ( openstreetmap alapu terkep + navi )

Fahrplan ( vasuti menetrend )

Filecat ( szerintem jobb filekezelo, mint a beepitett )

ownKeepass ( KeePassXC-hez )

Solar System ( semmi extra, amator csillagaszat miatt )

Swordfish ( szotar )

dict ( szotar )

Lighthouse ( sys resource )

gPodder, podQast ( podcastokhoz )

Unit Converter

DeadBeef ( offline zene hallgatas )

pedoMeter ( lepes szamlalo )

Whisperfish ( Signal kliens )

 

kb ennyi

sok sikert!

U-dash

Köszönöm! A Storeman fenn van, szokni kell, hogy mindig hozzá kell adni a tárolót :) Az időjárás app ezen sem működik, de majd most ;)

Az androidos appok nekem eddig nem mennek, lehet Lqrtam valamit, de majd rendet teszek. 

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Ha jól tudom a free nem tartalmazza az android kompatibilis réteget. Szóval valószínűleg azért nem megy.

https://shop.jolla.com

Itt megtalálod az árakat meg a különbségeket.

Így van, nem tartalmazza, de írtam, hogy befizettem rá. Települt is, mennek is az appok csak az (írás)engedélyekkel voltam bajban, mint kiderült. Nem annyira egyértelmű, hogy mikor mit akar, de belejövök! Most egy pixelem van graphene-vel, de idegesít, hogy a kijelző alatt van az ujjlenyomat olvasó. Ezek előtt mindig a bekapcsológombon volt. Féltem, hogy a Sony tól keskeny lesz gépelni a böte ujjaimmal, de kevesebbet ütök ezen mellé, mint az androidokon, szóval eddig jónak érzem. Az év végéig kijátszom vele magam és meglátom, hogy napi használatra mennyire válik be nálam.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Bocs, pont azt a rész nem olvastam, vagy nem ért el a tudatomig. Amúgy hol szereztél be 10III-at? Valami normális áron engem is érdekelne ez a játék. Szerettem volna N9-et venni, de mióta nincs 3G, már nincs értelme. Csak telefonálni nem buli.A 2G adat meg már kb. semmire nem jó.

A kleinanzeigen.de-n találtam, de benéztem :) Az ár 150€ volt, ennyit rászántam és nem bántam meg, viszont a címet elnéztem :( Ludwigshafennek olvastam, de Ludwigsburg volt a cím, de mivel a levelezésben megígértem, elmentem érte. Oda-vissza 2 órával volt több, mint amire gondoltam viszont a készülék új állapotú, szóval nekem megérte. Vannak 50-60€ környékén sérült elő-hátlappal olykor-olykor.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Banki alkalmazásokra van esély, hogy működjenek?

Tegnap délután elvittem egy tesztkörre, mintha munkanap lenne ;) Navi megy, hívások mennek, az android appok azt hiszik, hogy előtérben futnak, így még az is működik amire nem is számítottam! Egyedül a bt fülest/kihangosítót nem tudom még, hogy hogyan kell hozzáadni, de szerintem a tegnapi nap után úgy érzem, hogy a többi teló megy a háztól és ha valami újabb készülék támogatása megjelenik, nem kell sokat gondolkodnom rajta. természetesen az android kényelmét el kell felejteni, de a graphene után kényelmesebben használhatónak érzem!

Ami jó lenne, valami newpipe helyettesítő és widgetek a desktopra amiken keresztül lehet ki-be kapcsolgatni dolgokat. Biztosan van, csak még nem tudom ki-kivel van.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Szerkesztve: 2023. 12. 23., szo – 17:15

Én kb. 8 évig használtam napi szinten Sailfish OS-t de most ki lett végleg a faszom vele, úgyhogy vettem egy OnePlus 11-et.

Én (Nokia 6230- Nokia N9) - Jolla 1 - Aqua fish (Jolla C-sítve) - Xperia XA2 vonalat vittem eddig és sajnos már nem látom a fényt az alagút végén.

Android supportot sosem használtam, valahogy az volt az elvem, hogy elég nekem egy megbízható  feature phone, lehessen fotózni vele, meg legyen levelezés meg egy böngésző.
Eseti jelleggel annyi navigáció nekem elég volt, hogy van egy offline térkép meg megy rajta a a GPS (Puremaps).

Az elején lelkes voltam, alapvetően nagyon tetszett az, hogy egy Linuxos telefonom van, lehet rá Qt-ban fejleszteni.
Befejeztem csomagoltam hozzá a magyar lokalizációt, segítettem több közösségi lokalizálást, közben bimbiztem annyit a fejlesztőket, hogy végül megcsinálták a pootlet így lehet közösségi lokalizációkat OS-el együtt kiadni.
Csináltam hozzá prediktív szövegbeviteli plugint (a gyári Nuance-os XT9 csak hivatalos nyelveket ismeri).
Mivel unlimited SMS plane-em van csináltam hozzá SMS-ben kontakt megosztó plugint (gyárilag csak SMS van).
Fejlesztettem pár appot (BLE-s játékautókhoz távirányítót pld.).

A Jolla 1 a maga idejében tök jó kis telefon volt, látszott rajta, hogy a HW-SW valahogy össze volt csiszolva nem nagyon voltak napi szintű szoftveres problémák.

A Jolla C egy alsó polcos fos volt, az elején voltak FW jellegű problémák (tickelt a kamera suspendben), de ezeket megoldották. Itt egy idő után a HW kezdett  elvásni amit próbáltam orvosolni (kamera modul reflow ftw!).

Aztán bejött a Sailfish X vettem valami 40Kért egy XA2-t a karcagi cigánytelep közepéről, vettem hozzá licenszet. Az Aqua fishhez képest a rendszer jobban pörgött de.

  • A GPS nagyon lasssan talál holdakat. Előveszed valahol, hogy akkor merre vagyok és vársz 10 percet
  • A kamera megnyitása valami elképesztően foslassú.Volt valami váltás, hogy behoztak egy SailJail nevű permisson rendszert akkor még foslassabb lett. Ezt anno próbáltam kiirtani/kikapcsolni a kamera appra, de az eredmény tragikus:  https://www.youtube.com/shorts/8r2B2e7YKgs
    Emiatt konkrétan lehet látni a készített képeim időbeli számából, hogy kevesebb fotót készítek random dolgokról ami sokszor okozott fejtörést. (Szétszedés előtt körbe szoktam fotózni a dolgokat amik összerakásnál de van, hogy évek után aranyat érnek.) na erről az XA2 miatt elkezdtem leszokni.

Az XA2 után nézegettem, hogy vennék Xperia  10-et,  valaki hirdetett egyet SFOS-el jófogáson, de őszínte volt, és elárulta, hogy zabálja az akkut, illetve a kameráról meg a GPS-ről hasonló issuekat olvastam a fórumokon.

Ami a HW jellegű problémákon kívül felbaszott, hogy 8 év alatt nem sikerült meglépni:

  • A browser valami elképesztően fos, relesenként lett egyre instabilabb. Most valami ezer éve elfeledett régi Firefox ESR-en alapul, a flypig nevű tag most portolja a következő ESR-re (ami nyilván nem a legutóbbi...).
  • Naptárértesítés nem tud folyamatosan riasztani. Mivel ezt a 6230 tudta anno még a TMO-n sírtam róla, persze majd megfontolják...
  • Névjegyekhez mentett céget nem írja ki hívásnál (hello 15 Kovács István)
    • Ez tipikusan ugye egy olyan probléma amit az ember megbaszna egy délután ha a forráskód nyitva lenne. De nincs csak félig: a gyári appok UI-a QML aminek a forrása ott van a készüléken valami random copyrighttel vagy licensszel, de a backend ugye C++-ban van az meg nem nyílt. Emiatt sokan sokszor nyíttak, végül lett talán valami NDA alapú collaboration lehetőség, de ne bassza már meg, hogy ezt így kell csinálni...
  • A galéria appban nincs lehetőség tagelni meg bármilyen módon rendszerezni a képeket. Ez is egy olyan dolog amibe invesztáltam volna időt, de ez is zárt.
  • E-mail kliensben nem lehet kimenő szöveget formázni (plain text only).

Vannak még ezen felül olyan döntések amik azért kiverik a biztosítékot:

Egyszer csak kitalálták, hogy dobják a Qt-s Bluetooth libeket a terjesztésből. Hivatalosan sosem támogatták csak szállították az OS-el. Igen jól értitek, van egy okostelefon OS fejlesztő cég aki kibassza a Bluetooth API-t a fejlesztői eszköztárból. Javaslat: használjatok Bluez API-t. Köszi igazából mondhattátok volna azt is, hogy C++ helyett ASM-ben kódoljunk...

Volt ugyanilyen húzás a share pluginoknál is. Ugye volt egy SMS kontakt megosztó pluginom amiben azzal kezdődött, hogy kiválasztottad a formátumot (egyszerűsített/minden adat) majd kiválasztottad kinek küldöd el. Erre van egy contact picker ami persze az új share plugin-ba nem beilleszthető.

Na hogy ne csak sírjon a szám: a gesture rendszer meg a menü szerintem faszán ki volt találva, bár amikor az orkok (OMP) elkezdtek belefejlesztgetni megjelent pár buziság az email kliensben amik eléggé szembementek az eddigi paradigmákkal, volt is érte lázadás rendesen.

Szóval ja tök jó lenne, hogy ha a PC-khez hasonlóan lennének alternatívák a mainsteam OS-ekre, viszont a fenti és egyéb dolgok miatt én azt látom hogy irtózatos módon  a produktivitás rovására megy.

Lehet, hogy rosszmájúnak tűnik, de én kb. annak örülnék legjobban, ha beborulna a cég és open source-olnák a zárt dolgokat.
Viszont ahogy hallottam most ez nem fog megtörténni, mert sikerült tarhálniuk némi casht-t megint amivel az AI érába transzfomálhatják  Sailfish OS-t. Illetve az Android emulációs dolog szerintem már házon belülire került és azt próbűlják pénzzé tenni mobilokon kívül is.

Szomorúan olvastam soraidat, mert régi Jolla/SailfishOS használóként tudom, hogy te vitted a hátadon a magyar lokalizációt. Evvel most mi lesz? Átvette valaki?

Jó ideje gondolkodom, hogy amikor rákényszerülök az XA2-ről váltásra, akkor merre? Nekem napi szinten teljesen használható, de nem látok információt arról, hogy merre mennek tovább? November végére ígértek valami közleményt, de én azzal -a fórumon legalábbis- nem találkoztam.

Úgyhogy nézelődök és reménykedem, hogy rábukkanok valamire, ami olyasmit nyújt nekem, mint a SailfishOS.

Szomorúan olvastam soraidat, mert régi Jolla/SailfishOS használóként tudom, hogy te vitted a hátadon a magyar lokalizációt. Evvel most mi lesz? Átvette valaki?

A lokalizációra ott a pootle, jelezni kell sledgesnek ha valaki át akarja venni a "maintainershipet".

De az utóbbi releasekben lófasz érdemi új string volt, ha ez így marad simán végig tudom nézni meg jóváhagyni ha lesz még valaha következő release.

 

November végére ígértek valami közleményt, de én azzal -a fórumon legalábbis- nem találkoztam.

Volt róla fórumos flamelés, de természetesen a twitteren/X-en lett bejelentve:

https://jolla.com/content/uploads/2023/11/Former_leadership_buys_Jolla_…

tldr: valamelyik régi főnök (valakik hiteléből gondolom) kifizette az orkok maradékát, az automotive fejlesztéseket meg kiszervezték egy leánycégbe.

Hát ez szomorú. Néha visszanézek a fórumra, de mindig az a benyomásom, hogy itt egy fél éve megint nem történt semmi. Mennek ugyanazok a nyunnyogások amik anno voltak és kb. ennyi. Ja flypig patkolja még mindig lelkesen az újabb böngészőt ,de kb. ennyi.

A szoftveres élmény ugyanaz, mint XA2 esetében

Ez nálam pozitívum. Nekem mindig is bejött az SFOS, az én felhasználási igényeimet maximálisan kielégíti.

Egyetlen dolog, amiben talán tudsz segíteni. Prediktív szöveg magyar nyelven. Nekem nem hiányzott, de az XA2-t befogtuk más területen és ott felmerült az igény. Miként lehet rávenni, hogy magyar billentyűzet beállítással használjon magyar prediktív szövegeket?

Köszi

Ezt a csomagot felteszed openrepos-ról:

https://openrepos.net/content/sailfishkeyboard/hungarian-keyboard-layou…

És lesz egy plusz kiosztás ami alatt a presage alapú prediktor van.

Évekig abban a hitben voltam, hogy hát igen le van maradva a mainstream prediktorokhoz képest: jobb korpusz kellene, stb. de a OnePlus gyári predikciója ehhez képest egy foshalom.

Pedig anno valami szépirodalom+wikipédiából generáltam az ngram adatbázist.
Igazból sokat lehetett volna javítani a presage-n ha ilyen alap magyar dolgokat megtanítottam volna vele: mint hogy nincsenek egy betűs szavak csak limitált mennyiségben, stb.

Köszi, a kiegészítőt felteszem.

Igazból sokat lehetett volna javítani a presage-n ha ilyen alap magyar dolgokat megtanítottam volna vele:

Ehhez nem lett volna használható Németh Laci által fejlesztett lightproof? Esetleg még nem késő?

Szerkesztve: 2023. 12. 24., v – 00:41

Régebben használtam Xperia X-el. A felhasználói felület, a gesztúrák viszonylatában az akkori iOS előtt járt, sok mindent később át is vett az Apple. Viszont a Firefoxxal mindig le voltak maradva, még az aktuális ESR-hez képest is. Egyszer kijelentették, hogy nem frissítik többé az Xperia X (támogatott telefonjuk) kernelét, miközben már nem supportált kernelt használt. Itt el is váltak az útjaink.

Szerkesztve: 2024. 01. 14., v – 06:45

Egy kis helyzetjelentés:

A hozzászólásokkal egyet tudok érteni, vannak bajok! Ami nem hangzott el itt és tapasztaltam. Több felhasználó esetén random elszáll a teljes rendszer, felhasználóváltásnál nulláról indulsz, mintha most kapcsoltad volna be a készüléket. Az első app (már előzőleg telepített) telepítésekor visszakerülnek az addig telepítettek, az ujjlenyomatok előkerülnek, de a mappákba rendezett rend nem áll helyre és az összes névjegy, fényképek, videók huss!!! Reprodukálható, többször megcsináltam. Az androidos appok nem tudnak bt-n csatlakozni a füleshez/kihangosítóhoz. Az akkut fentebb írták, szobában wifin jól elvan, de ha kimész az utcára akkor merül rendesen. Híváskor egyszercsak eltűnt a hangja a kicsöngésnek, nem tudom mikor és miért, az is lehet, hogy sose volt. Látod kiírva, hogy kicsöng és ennyi. Valamikor bekapcsolódott a ne zavarj funkció, nem is csörgött ki hangosan. Nem tudom kikapcsolni amíg a fenti lehúzható menüben nem jelenítem meg a kis holdacskát, mert a beállításokból nem kapcsolható ki. Az androidban nem használható az ujjlenyomat olvasó sem, automatikusan indul minden nyitottan amihez az androidon ujjlenyomat kell. A telepíthető alkalmazások jelentős része nem elérhető verziót mutat, a patchek telepíthetők, de nem aktiválhatóak. Az alkalmazások amik telepíthetőek lennének, egy részük telepítés után el sem indul. Azt hiszem visszakerül rá az android és keresek tovább valami Touch kompatibilis kütyüt, bár ott sem a hw választék a vonzerő. Szép és jó ötlet lenne a jolla, de ebben a formában napi használatra alkalmas modern hw nincsen, azt hiszem ez lett volna a legnaprakészebb teló ami eleget tudhat.

Továbbiakban is keresek alternatív os-t valami telefonfélét, de lassan úgy  gondolom hogy jobban járnék egy valami hordozható modemmel és egy x86 táblapc-vel :)

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Nokia N9 után/óta használom egyetlen telefonként, jelenleg Xperia 10 III-mal. Nagy igényeim nincsenek, nem bankolok vele, nekem elég; teszi a dolgát, bár gyorsabb lehetne.