AM4: Update AGESA version to ComboV2PI 1.2.0.Ca.

Fórumok

azt honnan is lehet tudni mit ujitottak?

Hozzászólások

Na erre én is kíváncsi lennék :), de leginkább már csak biztonsági javítások, pedig akadna még más jellegű hiba is.

Nekem ennyit írt az ASUS:

"Update AGESA version to ComboV2PI 1.2.0.Ca.
Fix AMD processor vulnerabilities security."

Kb. ez a színvonal amire számíthatsz alaplapgyártóktól changelog / whats updated témában. De szerintem ez is csak azért ilyen gagyi, mert ennyit kapnak ők is az AMD-től, mint kommunikációt. Állítólag AMD pont ugyanolyan pocsék partner-kezelésben mint az intel. Még ha ilyen apró pici partnerekről van szó is, mint Asus, Gigabyte, MSI stb.

Elképzelheted akkor h. egy picsaping kis vacak OEM aki az AMD embedded szarjait gyártja, mennyi információt és szapportot kaphat a behemót AMD-től. Nem csoda ha olyan a részletessége a dokumentációknak, amilyen.

Hja nekem ez után instabil lett a gép, pár perc után merevre fagyott. Ment vissza a korábbi firmware. ASUS alaplap, Ryzen 7xxx

Ezeket szerintem akkor lehet(ne) komolyan venni, ha biztosítva lenne h. a 2 mérés között semmi olyasmi más nem változott ami szintén befolyásol(hat)ja az eredményeket.

Úgy értem +-10% ingadozás az eredményekben soknak számít? Lehet h. pár hete-1 hónapja csinálta a méréseket, amikor még hideg volt nála. Most meg a héten lassan 30 fok van pl. itt nálunk. Emiatt nem boostol 5Ghz-ig, csak 4,8-ig mert hamarabb eléri a 90 fokos hőmésréklet limitet az 5900X.

Vagy megjött tegnap a 2024 áprilisi peccs-kedd, hozott rekordmennyiségű fixet: April’s Patch Tuesday Brings Record Number of Fixes – Krebs on Security Azok is hozhatnak 10% lassulást, csak a jóég tudja.

Millió dolog lehet, ami miatt változhat egy benchmark eredménye +- is 10%-ot. Szóval hacsak nincs rá valami reprodukálható hermetikusan elszaparált teszt-környezet, ahol konzekvensen ki lehet mérni ezt a -10%-ot, én nem venném biztosra ezeket a számokat.

Az ilyen Reddit kommenteket sosem szabad komolyan venni :)

Utánaolvasva a problémának úgy tűnik, hogy a gond a memória időzítésekkel van: kikapcsolt DOCP-vel nincs gond, viszont így a memória sokkal kisebb órajelen fog menni. Még a reddit komment szerinti 10% is simán összejöhet...

Amit eddig leszűrtem az olvasottakból, a DOCP az az XMP megfelelője az AMD alaplapoknál. Simán találni 2021-es fórum hozzászólásokat, ahol már panaszkodnak sokan arra, hogy az ASUS BIOS frissítések elrontják a memória beállításokat, úgyhogy úgy tűnik, az ASUS-nál ez rendszerszintű probléma. Eddig eléggé jó tapasztalataim voltak az alaplapjaikkal, de ez most teljesen lenullázta a bizalmam bennük.

nem, az EXPO -t az AMD az XMP helyettesitesere talalta ki, mert mas idozitesek optimalisak a Ryzen memoriavezerlojenek, es eddig az XMP profilbol probaltak kisakkozni, "atforditani" a megfelelo ertekeket. Ezzel nemkell, az EXPO profil az egybol AMD optimalizalt beallitasokat ad.

* az valo igaz, hogy EXPO csak az AM5 -tol kezdve van.

HUP te Zsiga !

Szerkesztve: 2024. 04. 11., cs – 14:17

oops. dupla

HUP te Zsiga !