LED izzó melegedés

Apám még a LED-eket 30 évvel ezelőtt hideg izzóknak nevezte, mert hidegek voltak.

Bútort építünk, vettem szpotokat az OBI-ban, gondoltam nem melegszik, csak berakom és világít.

Ugye mérnökök vagyunk, mindent új elektromos cuccot megfogdosunk mielőtt véglegessé válna és be kellett látni, hogy ezek ontják a hőt, nem is kicsit.

Fél óra világítás után előkaptam a multimétert, a szpot lámpa tetején volt olyan pont, ahol 53 fokig felment a hőmérséklet.

Ezen felbuzdulva megfogdostam a LED izzóimat és forró volt mind, becsülettel melegítették a lakást, míg az energiapazarló múltamból megmaradt fénycsövek langyoskásan világítottak.

Első ránézésre a fénycsövek hidegebbnek tűnnek, olyan mintha környezettudatosan ismét a wolfram izzó felé menetelnénk.

 

Ez szándékos? Mármint direkt járatják túl nagy áramon a LED-eket azért, hogy gyorsabban kinyiffanjanak?

Vagy rossz izzókat vásárolok? Rajtam kívül másnak van olyan érzése, hogy 5 évvel ezelőtt a LED-ek is hidegebbek voltak?

 

Bevallom őszintén, rohadtul utálok melegedő cuccokat a bútorba beszerelni, de ebbe az irányba megy a világ. Egy Shelly cuccot azért vittem vissza, mert terhelés nélkül 50 fokon ment, terheléssel 85 fölé csúszott és megszűnt a bizalom.

Szerintem testhőmérséklet fölé nem kellene menniük az elektromos cuccoknak, de a gyártók szerint tök normális, hogy ne fogd meg ha világít.

Hozzászólások

Fél óra világítás után előkaptam a multimétert, a szpot lámpa tetején volt olyan pont, ahol 53 fokig felment a hőmérséklet.

Te multiméterrel is mérsz hőmérsékletet? Nem PT100 vagy NTC-t vettél elő? :D

Rajtam kívül másnak van olyan érzése, hogy 5 évvel ezelőtt a LED-ek is hidegebbek voltak?

Hány voltos lámpákat vettél? Miért nem próbálkozol áramgenerátoros rendszerrel?

A legtobb multimeterhez adnak ilyen bizbaszt, aminek valtozik a - talan (*) - ellenallasa a homerseklet hatasara. Raadasul van a kutyunek olyan dedikalt modja, ami at tudja szamolni az ellenallast celsiusra, ellenallast meg eleve tud merni (ez az egyik funkcioja).

(*) Gondolom az ellenallasa valtozik, ahogy a PT100-nak meg az NTC-nek is (elobbi jo, utobbi annyira nem precizios eszkoz). De pl. magas homersekletet lehet - es szoktak is - 2 eltero femmel is merni, szoval vannak mas elven mukodo kutyuk is. (kemence hoszabalyzoja meg a gazrezso hasznalja ezt az elvet)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2024. 04. 10., sze – 21:27

Philips A osztályú LED körtéi nem forróak. Valamint úgy rémlik, a kompakt fénycsöveknél nem volt forró a cső, de az elektronika melegedett rendesen. Nem csodálnám, ha fénycsővel takarékosabb fényforrást lehetne készíteni, csak a LED olcsóbb, azért inkább azokat fejlesztik.

A fizikát nem lehet átverni.

Ha fényerőt akarsz a LED-eknél, akkor ahhoz megfelelő feszültség és áram kell. Lehet próbálkozni kisfeszültségű ledekkel, de azok kisebb fényerőt is adnak - több kellhet belőlük. A fényerő / fogyasztás / élettartam / hőtermelés négyszögben nehéz megtalálni az optimumot. Tudtommal a mai ledek egyik nagy problémája a melegedés: ha nem tudják leadni a felesleges hőt valahová, akkor drasztikusan csökken az élettartamuk ugyanolyan fényáram mellett. A fényáram igényt (lumex / lux) csökkentve csökken a hőtermelés is, nő az élettartam is.

Túljáratás: Ez ahhoz kell, hogy nagyobb fényerőt adjanak le a ledek. Így az élettartamuk persze csökken. De ez senkit se érdekel.... (sajnos)

30 évvel ezelőtt nem volt még power white LED, az első komolyan vehető kék fényű LED '93-ban, az első white LED pedig '96-ban jelent meg és kurva drága volt, nagyjából 2000 közepéig csak dekorációs- és jelzőfény céllal voltak fehér LED-ek, nyilván egy 10-100 mW teljesítményű LED nem melegszik.

A LED azért melegszik, mert még mindig ~60 százalék hő keletkezik, ahogy a fénycsövek esetén is nagyjából, viszont nincs benne higany és ha van megfelelő szellőzése, akkor jóval tovább él a LED. Jelenleg tipikusan 800 lumen izzóval ~60 watt, fénycsővel 14 watt, LED esetén meg 12 watt.

A LED-nek sem 100% a hatasfoka, a maradekbol meg ho lesz. A legtobb esetben a meghajto elektronikat is melleteszik, az is futi.

Ha nagy teljesitmenyre es hosszu elettartamra van szukseg, az elektronikat picit tavolabbra kell tenni, es szoktak ala kulon alulemezt/hutobordat is tervezni. Persze igy lehet, hogy dragabb lesz, mint ha par evente cserelned, de ha ez maceras (pl. tornacsarnok tetejen van, es utalsz letrazni), akkor megeri.

Az is segit, ha nem teszed zart buraba, hagyod szellozni, illetve ha eleve nagy a felulete (mondjuk nem egy pontban van az osszes LED, hanem egy szalag menten).

A problema az lehet, hogy a designerek meg mindig mindent a regi izzokhoz terveznek, illetve sok lakasban meg mindig megmaradt regrol. Izzolampanal meg nem volt gond a hovel, szoval nem figyeltek erre a szempontra. Idovel ez talan valtozni fog.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Én konyhába csináltam LED-es világítást a fénycső helyett. A rövid fénycső elektródái az ionbombázás miatt hamar felporlasztódtak a cső belső falára, aztán megadta magát.

Vettem 4500 K-es és 2700 K-es szalagokat, alumínium síneket, takaró műanyagot, végzáró műanyagot, rögzítő klipszeket, vezetékeket, 12 V, 150 W-os tápegységet - nominálisan 100 W igény jött ki a teljes hosszra -, két csatornás PWM vezérlőt, rádiós távirányítót.

A megoldás részemről a túlméretezés. Teljes fényerőn leég a hajam, két gombnyomásnyival lejjebb veszem a fényerőt általános használathoz, s ha konyhai munka miatt kell a nagyobb fény, akkor is a maximális fényerő alatt egy gombnyomásnyival járatom. Így jellemzően csak langyosak az alu sínek, és elegendő a fény. Értelemszerűen ez jótékonyan hat az élettartamra. Mindamellett full fényerőn sincs túlhajtva, nem megy azonnal tönkre, de az élettartam növelése érdekében tartósan nem járatom teljes fényerőn. A hideg és a meleg fényű szalagokat azonos átlagfeszültségről hajtom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A 2700 K túl fáradt, túl izzólámpás, hiányzik a kék komponens. Jó, nem teljesen. Nekem úgy 3500 K környéke tetszene, de olyan vagy nincs, vagy jellemzően nincs, vagy épp akkor nincs, amikor belépek a boltba. :) A 4500 K nem drámaian hideg, különösképp, ha keverem a 2700 K spektrumával. A konyhaszekrény alján párhuzamosan, kb, 5 cm-re megy egymástól a két sín. 6500 K-es szalagot nyilván nem tennék fel.

Amúgy érdekes, hogy a magasabb színhőmérsékletet nevezik hidegnek, miközben annak a spektrumában vannak nagyobb frekvenciájú és ezáltal nagyobb energiájú fotonok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"előkaptam a multimétert, a szpot lámpa tetején volt olyan pont, ahol 53 fokig felment a hőmérséklet."

Ez a probléma a multiméterek K-type hőmérő fejével. Általában rossz a hőcsatolás a mérendő felület és a hőmérő hegye között. Én mértem már 140 C-ot is LED-en a fénypornál (baromi nehéz volt a megfelelő pontra odanyomni, nagyon pici felület volt ennyire meleg, sok idő kell, mire átveszi a hőmérsékletet). Meglepő módon kb 5 éve hibátlanul üzemel az a típus. Szóval egyrészt az 53 C egyáltalán nem sok, másrészt viszont biztos vagyok, hogy valójában bőven több az.

"becsülettel melegítették a lakást"

Ezt nehéz megítélni csupán a felületi hőmérséklet alapján. Én pontosan megmondom mennyire melegíti a lakást: ahány W-ot fogyaszt, pontosan annyival. A hatásfok ebből a szempontból lényegtelen, a fény amit kibocsát az is a lakáson belüli felületeken nyelődik el, abból is hő lesz csak nagy felületre szétszórva. A kérdés, hogy melyik fényforrás-fajtából hány Watt kell neked ahhoz, hogy számodra hasznos megvilágítás legyen. Ha egy 20W-os halogénlámpa kiváltására összesen 20W-nyi ledet szerelsz be, akkor pontosan ugyanannyira fogják melegíteni a lakást. De közben összehasonlítatlanul több fényt produkál. Ha viszont a 20W-os halogénlámpát 2W-os leddel helyettesíted (mondjuk 200lm-t célzol meg mindkét esetben), akkor 1/10-ed annyit fog melegíteni.

Térjünk vissza a lámpa felületi hőmérsékletére:

Minden azon múlik, hogy mennyire jól adja át a hőt a környezetének. A lámpa hőmérséklete egy egyensúlyi állapotot jelent, ahol a keletkező hőteljesítmény és a környezetbe kijuttatott hő teljesítménye pont megegyezik. Az izzók pl sugározzák a hő döntő többségét. A ledek nem sugároznak sok hőt, csak hővezetéssel vagy hőáramlással tudják leadni, ami kevésbé hatékony. Miért: a Stefan-Boltzmann féle sugárzási törvény szerint a hőmérséklet-különbség 4-edik hatványával arányos a kisugárzott teljesítmény. A hővezetés és a hőáramlásnál a hőmérséklet-különbség függvényében lineáris az átadott hőteljesítmény. Az izzóban a legmelegebb pont mondjuk 2700 K-es. Itt a sugárzás már minden más hőátadási módot sok nagyságrenddel leköröz. A led legmelegebb pontja mondjuk 400 K-es, itt a sugárzás nem sokat tesz hozzá, hővezetéssel vagy hőáramlással kell majdnem a teljes hőteljesítményt megoldani.

"Első ránézésre a fénycsövek hidegebbnek tűnnek"

A kulcsszó az első ránézésre. A fénycsövek hírhedtek, hogy lassan melegszenek be (ezért is érik el lassan a maximális fényerőt). Nagy a felület, nagy a hőkapacitás, idő kell neki mire eléri az egyensúlyi hőmérsékletet. Kompakt fénycsőnél hosszú üzemelés közben a hajlatban vagy tövénél (elektródánál) simán lehet 120-150 C-os pontot találni az üvegen.

"Ez szándékos? Mármint direkt járatják túl nagy áramon a LED-eket azért, hogy gyorsabban kinyiffanjanak?"

Szándékos, de nem azért, hogy hamar tönkremenjen. Kevesebb leddel olcsóbb megoldani ugyanazt a fényerőt, így aztán kitapossák a belüket is. Lehet kapni olyat, ahol szándékosan nem hajtják túl a ledeket, hanem megpróbálják a hatásfok-optimumot belőni. Ezekben sokkal több egyedi led van, és nem meglepő módon az árcédulán is masszívan nagyobb szám szerepel.

"Szerintem testhőmérséklet fölé nem kellene menniük az elektromos cuccoknak"

Ezzel azt mondod, hogy a szobahőmérséklet (mondjuk 20 C) és a testhőmérséklet (mondjuk 37 C) közötti mindössze 17 C-os hőkülönbséggel kell megoldani a teljes keletkező hő eldisszipálását. Ez két módon lehetséges: nagyon kis teljesítménnyel vagy hatalmas felülettel. Ja, meg persze forszírozott hűtéssel - azaz ventilátorral. A ledek hatásfoka a végtelenségig nem növelhető, már most is 50% fölött vannak vagyis innen legfeljebb duplázni lehetne. Ha mondjuk 200lm/W mellett az adott alkalmazásra neked nem elég a fényerő, akkor sajnos egy dolog marad: növelni a teljesítményt.

"Apám még a LED-eket 30 évvel ezelőtt hideg izzóknak nevezte, mert hidegek voltak."

Most már remélem érted miért. 30 évvel ezelőtt 20mA-es ledet tudtál venni, ami mondjuk 40mW teljesítményű volt. Most meg 5-10-20W-os ledeket veszel, ne csodálkozz, hogy melegszik.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Egy ledes fenyforras annyira.melegszik, amennyire a tapja melegszik.

 

Nekem butorvilagitasnak az ikea kapplake (1490Ft/db), es strimsav(3490Ft/db) jottek be. A lampa a kapcsolo is.

 

a strimsav jobb, mert van oldala, igy hatrebb teve besullyesztes nelkul se vilagit a szemedbe. Mosogato fole tokeletes.

USB-s, 5V-tal megy egyikhez adnak tapot is, de en az ikea koppla hosszabbitojaval (6500Ft) hasznalom, amiben van ketto beepitett usb aljzat.

Ez is fel van furva fejjel lefele, igy nem koszolodik, vizforralo, botmixer, turmix, ilyenek mennek rola.

 

Engem kulonosen idegesit ha villog.a.led, ez az osszeallitas nem villog.

Egy hatulutoje van, hogy aramszunet utan bekapcsolt allapotba esik, igy le kell kapcsolni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Gondolom, mert ahelyett, hogy sűrűbben tennék a LED-eket, inkább az áramot nyomatják jobban és "főnek" a LED-ek. Azon se csodálkoznék, ha a kétféle szalag között csak a rájuk pöttyesztett ellenállások értéklében lenne különbség. Az olcsó körtéknél is ilyesmivel játszanak. Philips "A" osztályban dupla annyi szál van ahhoz képest, amennyit egy olcsó hasonló fényerejű körtébe tesznek. A Philips kézmeleg és az Ikea is viszonylag normálisan terveztet/méretezett LED-eket árul.

Gondolom, mert ahelyett, hogy sűrűbben tennék a LED-eket, inkább az áramot nyomatják jobban és "főnek" a LED-ek.

Sűrűbben téve is melegszik. Tehát egy 20 W/m szalag kb. 12-13 wattal fűt, azt már el kell vezetni valahova. Nyilván, ha 2-4 W/m a szalag, akkor azt a kevés hőt a levegő el tudja vinni.

Csak úgy rémlik, hogy nem lineáris az áramerősség/fényerősség görbe, ezért vannak olyan esetek, mikor két LED ugyanannyi lument összességében kevesebb energiával állít elő, mint egy LED. Ezért is tudtak 200 lumen/Watt felé menni.

Csak úgy rémlik, hogy nem lineáris az áramerősség/fényerősség görbe, ezért vannak olyan esetek, mikor két LED ugyanannyi lument összességében kevesebb energiával állít elő, mint egy LED. Ezért is tudtak 200 lumen/Watt felé menni.

Nem lineáris, de ennyire nem is meredek, a fő probléma az, hogy a hőmérséklettel is összefügg, ha nincs rendes hőelvezetése a LED-nek, akkor jobban fog melegedni, mert romlik a lm/W értéke.

"Egy ledes fenyforras annyira.melegszik, amennyire a tapja melegszik."

A nagy fényerejű led szalagoknál ez tapasztalataim szerint nem így van. Akár fordítva: ha egy 20 watt/méter vagy nagyobb fogyasztású led szalagnak nincs megfelelő hűtése, akkor barnára ég és tönkre megy, közben simán 60-80 fok, amikor működik, amikor megsül, akkor simán több. Ha egy 240w, túlméretezett, jobb hatásfokú, nagy tápra kötöm rá az 1-2 méteres szalagot, akkor a tápegység nem lesz meleg, és a táp passzív nagy fém teste kezeli ezt, hiszen alig kap terhelést. Persze ez nem a gyakori felhasználás, de előfordulhat.

A dupla CCT szalagok még komolyabb hőt termelnek: nem 8, hanem 10 mm széles szalagon két sor led van.

Szerkesztve: 2024. 04. 11., cs – 10:46

Apám még a LED-eket 30 évvel ezelőtt hideg izzóknak nevezte, mert hidegek voltak

Már akkor is hibásan, mert a LED-ben aztán semmi sem izzik alapesetben :D

A LED és az izzólámpa alapvetően különböző elektromos alkatrész, ezért a köznyelvben elterjedt „LED-izzó” kifejezés helytelen.

Így javasolnám a "LED izzó melegedés" címet "LED fényforrás melegedés" vagy egyébre módosítani :D

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 04. 11., cs – 15:34

Kérdés: szóval bekötöttem a szpotokat és mindenhová 3 kábelt vittem: fázis, föld, null.

Vettem hozzá 5db 3->6 wago-t 2800 Ft-ért.

 

Az eladó meg nézett rám, mintha a Marsról jöttem volna, hogy a szpot lámpákban nincs földelés, elég lenne és olcsóbb a 2 eres kábel és a 2->4 wago.

Tényleg nincs föld a szpotoknál? Azoknál sem, amelyikeknél fém takarógyűrű van?

 

Azért vittem be a földelést, mert láttam már szpotot fémgyűrűvel és egyáltalán nem tartom jó ötletnek, ha nincs földelve.

Nehéz volt a kérdés. Szóval egy szpot 2 évig tart, utána tönkremegy. A gyártója hasonlóképpen, én meg nem fogok új előszobabútort építeni 2 évente.

Ebből a megfontolásból lettek 68mm-es szpot lyukak 59.72mm helyett. A 68mm az kvázi szabvány, ilyen szpotot vettem, az 59.72mm meg nem az, tehát ilyet nem vettem.

Azért van oldható wago, hogyha a szpot a kukába menne, csak bekötöd a másikat, nincs fúrás, faragás, meg átépítés. Ennyi.

A mostani szpoton két drót van, föld nem kell, nincs is bekötve. Az eladó szerint felesleges a föld kivezetése a lámpákig, mert a maradék 5841 gyártó sem használja.

Arról szólt a kérdés, hogy létezik-e 68mm-es földelt szpot, vagy sem? Érdemes-e kivezetni, hogy mindenkivel kompatibilis legyek, vagy felesleges?

Szerkesztve: 2024. 04. 11., cs – 18:33

Azért melegszik, mert szándékosan túlhajtják a tápegységét, hogy előbb kiszáradjon benne a kondenzátor és elkezdjen előbb villogni, majd már be se kapcsoljon. Ekkor az átlagember elkönyveli, hogy "kiégett", és újravásárolja, miközben a kondenzátor cseréjével újabb 10 évet tudna funkcionálni. Tervezett elavulás. Gyakorlatilag minden konzumer forgalomban kapható kompakt LED-et érint, amire nincs legalább 10 év garancia.

Van itt nálam vagy 5-6 db E27-es izzó amik tápegység hibásak. A drága Osram, ugyan úgy kifingik, mint az olcsó de kiváncsiságból szétszedtem, és mind táphibás volt. A Philipsek még bírják nálam, a kínai olcsók és az Osram nem ér egy semmit. A legnagyobb szívás amikor lámpába fixen beszerelt LED vagy tápja kifingik, és komplett láma cserével jár az átlagos usernak.

A legnagyobb szívás amikor lámpába fixen beszerelt LED vagy tápja kifingik, és komplett láma cserével jár az átlagos usernak.

Volt nálunk is ilyen kb. 2 évet bírt a táp az egyik lámpában. Sajnáltam kidobni, rendeltem bele aliexpressről szállítással együtt 1k körül tápot azóta is megy szépen.
 

Olyat tegyél bútorba (ha GU10-ről beszélünk mondjuk) amelyik "előre felé szellőzik". Nekem azok bírják (gipszkartonba van szerelve, mögötte nem igazán van légtér). Amíg "hátrafele szellőzős" volt azok megpukkantak hamar. 

Gábriel Ákos