[megoldva] ChiWriter 3.12 kerestetik

Fórumok

Van néhány régebbi, ChiWriter 3.12 dokumentumom, ezeket szeretném pl. ASCII exporttal megmenteni.

Horstmann oldalán 3.20 van, ez az ékezetes betűket szóköznek exporálja - lehet, hogy az eltérő verzió miatt.

https://horstmann.com/ChiWriter/

Hozzászólások

Ez szerintem nem Chi specifikus, hanem a dokumentumok még anno CP852 kódolással készültek (vagy 437-tel, ha nem állítottad át). A szöveget magát át kéne konvertálni iconv paranccsal.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mostanában én is szívok ilyenekkel, régi DOS-os archívumaimat összeszedtem, és van bennük egy csomó rosszul öregedő formátum (WinZip, Context, korai Word/Excel, Works, stb.), meg mindenféle kódolás (alapértelmezett, amerikai DOS-os kódtábla CP437, közép-európai DOS-os, CP852, korai windowsos CP1250). Főleg ezek a WYSWYG típusú proprietary formátumok öregedtek rosszul, nem véletlen, hogy évek óta kerülöm is ezeket. Az roff, TeX, LaTeX, HTML/CSS, Markdown, PostScript, stb. azért tudott évtizedeken át sikeres maradni, mert nyíltak, és plain text alapúak, emiatt megnyithatók akármilyen text editorral (Windows Notepad, vagy egy SSH konzolban szerveren egy vi vagy nano), nagyon könnyű őket más formátumokba konvertálni, akár csak egy pár soros szkripttel, vagy egy XML, stb. parser libet használó saját CLI programmal, vagy pandoc-kal. Hasonló még a régi időkből a WordPerfect, bár az proprietary, de legalább szintén tag-alapú, így azt még megeszi sok minden, meg a modern Office formátumok is azért járják ezt az utat, xdoc, xlsx, odt, stb., mert ezek meg XML alapúak, csak be vannak csomagolva zip-pel, meg átnevezve.

Ez stratégiai kérdés, az ember beleteszi a munkát a dokumentumaiba, érdemes figyelni, hogy azok jól öregedő formátumban legyenek lehetőleg, évtizedek múlva is megnyithatók. Sok cég is ezért nem tud a vendor lock-in-ből kijönni, bele vannak szorulva régi OS verziókba, meg ősi, gányolt formátumos szoftverekre, mert arra rendezkedtek be, abban van tárolva mindenük. Anno senki nem foglalkozott ezzel a kérdéssel, és most szívnak miatta.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Horstmann oldaláról próbáltam a 4-et is. Az talán még rosszabb volt.

Ha szó szerint "ASCII-export", akkor érthető, hogy szóközök lettek a 0x7f feletti karakterekből.

Egyszerű Ms Word nem alkalmas rá? Elvileg megkérdezi text fájloknál, hogy milyen kódolású a szöveg, és ha a listán van olyan kódlap, akkor azzal beolvassa.