25+ év után Windows CE-ről FreeBSD-re vált a Beckhoff Automation

Címkék

A HUP-on is számtalan alkalommal hirdető Beckhoff Automation bejelentette, hogy 25 évnyi Windows CE-zés után FreeBSD-re vált. Eleinte fontolgatták a Linuxot, de licenc meggondolások miatt inkább a FreeBSD-re szavaztak (GPL vs. BSDL):

Beckhoff achieves a smaller footprint by switching from Windows to FreeBSD

[...]

For more than 25 years, Beckhoff has used Windows as the exclusive operating system for its industrial PC products. As a result, Windows CE served as the base for all of Beckhoff’s smaller automation devices. In 2015, Beckhoff’s customers noted ransomware attacks on their Windows-powered devices. With the end-of-life of Windows CE on the horizon, Beckhoff started to look elsewhere for an operating system. 

Beckhoff needed a proven and reliable operating system that would support their product line’s full range of hardware, from ARM to Intel Xeon. Preferring open standards, Beckhoff first looked at Linux as a choice to replace Windows CE but was deterred due to The GNU General Public License that would create additional legal complications for Beckhoff’s customers as well as force Beckhoff to share their proprietary real-time, TwinCAT, which runs in kernel-mode. As a result, Beckhoff determined the need for an open source operating system with a permissive license, allowing them to adapt the kernel to accommodate the TwinCAT real-time without needing to contribute TwinCAT’s source code.

[...]

Beckhoff turned to FreeBSD for its industrially proven and reliable reputation and its permissive licensing structure, which would allow Beckhoff to add TwinCAT to the kernel. FreeBSD has a healthy and active developer community that has driven innovation for over 30 years and continues to do so. In addition, FreeBSD supports some of the world’s most recognizable brands, like NetApp, Netflix, Netgate, Juniper, and more.  

With help from FreeBSD’s permissive licensing structure, Beckhoff combined their proprietary TwinCAT real-time with FreeBSD to create TwinCAT/BSD, a packaged-based operating system that provides an alternative to Windows. 

[...]

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Szép!

Ha jól értem ők hardvert és szoftvert együtt adnak el, tehát kompatibilitási problémákkal nem az ügyfél orra előtt küzdenek, hanem már az integrációs tesztjeikkor. Hardvert választaniuk tudni kell és akkor minden jó lesz!

Ez a TwinCAT érdekes, hogy gondolom nekik ez a szellemi terméküknek jelentős része, nem akarnák open source-ba adni, de Linuxszal muszáj lenne, vagy pedig valami nagyon nyakatekert dolgot kellett volna alkotniuk, ami papíron megfelel a licensznek, de mégis elrejti a forrást. BSD-vel pedig az egy zárt blob és csókolom!

Sok sikert kívánok nekik!

Láttunk, de nem tipikus. A FreeBSD-t cégek azért választják inkább, mert
1) a kódját a BSD licenc alapján bezárhatják, nem copyleft, mint a Linux GPL-e. Ez a legfőbb.
2) konzervatívabb, kisebb, ritkábban változó, lassabban mozgó kódbázis, kisebb a kódmérete is. Nem véletlen, hogy a Netflix, Sony, stb. is FreeBSD-re alapoz.

Persze a Linuxnak is megvan az előnye:
1) elterjedtebb, több doksi, szakember található hozzá
2) jobb teljesítménnyel fut ugyanazon a hardveren, mivel több fejlesztő van mögötte, jobban van optimalizálva
3) több hozzá a kész disztró, spéci, előregyártott, egy kattintásos megoldás, amik sok esetben felhasználóbarátabbak is, mint a BSD-k.

A Windows CE-től minden jobb különben is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

ugyanúgy, ahogy a következő próbálkozásukat (Windows Phone 8?) is elbaszták. Minenük megvolt ahhoz, hogy a Windows CE fusson ma (majdnem minden) telefonon, tableten és beágyazott eszközön, nyilván a Windows Phone már hátrányból indított, de lett volna esélye fennmaradni, de hát ha elengedik a fejlesztését, nem öszönzik az ökoszisztéma növekedését, akkor ez van.

Windows CE fénykorában is egy fos volt. Vonalkódolvasóként lehet, hogy elment de mobilnak már szar volt. Még a hívások sem csörögtek ki rajta elég gyakran. Mobiltelefonnál elég nagy probléma. Nem véletlen, hogy a Symbian és Blackberry is beelőzte részesedésben. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Windows CE fénykorában is egy fos volt.

Nem erről volt szó. Az IE is szar volt,. de a piac 95% az övé volt. Mindkettő _részesedést_ sikerült elkúrni. Lehetett volna azt csinálni, hogy amikor felbukkannak a versenytársak, belehúznak. Akár másik termékkel.

trey @ gépház

Egy jövő nélküli piac vezető szerepe volt az Windows CE rendszeré. Az IE ha rossz is volt, de mainstream böngsző-piacot vezette, nem az áruházi reklámmonitorok böngészőjének a piacát. Persze nem volt ilyen, de ha lett volna akkor sem lett volna erős pozíció az általános böngészőpiac megnyerésére. Kicsit olyan volt a Windows CE vezető szerepe, mint a mostanában szokásos rádióhallgatottsági piackutatások: A FoxiMaxi Rádió piacvezető a 18 és 34 év közötti szőke, rövidhajú egyedülálló, kiskutyát tartó nők csoportjában. :-) Ha az akkor még üzletileg nem egységes halmazként kezelt mobil eszközök piacát nézzük, akkor soha nem volt piacvezető.
Anno a Sony is uralta az analóg szórakoztató elektronika piacát, de az mégsem volt konvertálható a digitális korba. A Windows CE ott volt erős, ahol kevés ember döntött mit választ. Egy logisztikai cégnél pár döntéshozó eldöntötte Windows CE alapú rendszer lesz, akkor azt használta a cég összes érintett dolgozója úgy, hogy az ő véleményüket soha nem kérték ki. A részesedése mögött az erős Microsoft sales állt, ami üzleti szférában jó kapcsolatokkal rendelkezett. Ügyesen visszaosztogatott bónuszok a döntéshozóknak ha az ő rendszerüket választod és hasonló incentive praktikák. De ettől maga a rendszer nem lesz jó. Mobiltelefonoknál mindig gyengén muzsikált, ahol millió vásárló hozott egyénileg döntést. 

Egyébként megpróbált a Microsoft belehúzni, bár nem akkor amikor megjelentek a versenytársak az ipari mobileszközök piacán, hanem amikor ők akartak felkapaszkodni a második okostelefonos boom vonatára. Még a Nokiát is felvásárolták hozzá. De szarra nem lehet várat építeni. Utólag rákenték a Metro UI-ra a siker elmaradását, de valójában a UI csak az egyik ok volt és nem a fő ok. Többször adtam esélyt a Microsoft rendszereinek de sohasem jött be. A Windows CE alapú WinMobile telefonnak szinte használhatatlan volt. Kézi kisszámítógépnek elment, de például a Sharp Zaurus mindenben jobb volt annak ellenére, hogy annak a Zaurusnak ami nekem volt pont elég apró billentyűzete volt a kényelmesebb WinMobilos HTC Universalhoz képest és önálló mobiltelefonos funkciója sem volt. De összességében mégis a Zaurus volt használhatóbb, még úgy is, hogy IrDa kapcsolaton egy mobil kellett a nethez. 
Lumiából már a "komoly" NT kernel alapú Lumia 1040 mobilom volt. Annál egy hivatalos szoftverfrissítés vágta haza javíthatatlanul a pureview 41 mpixeles kamerát. Egy komoly cég rendszerénél előfordulhat ilyen? Az előd Nokia 808 symbianos rendszerével soha nem történt ilyen. 

A Luniás kaland kudarca után elengedte az egész mobil szegmenst a Microsoft. Nulla fejlesztés évei után úgy vette át a helyét az Android, hogy nem is nyomult a Google ebbe az irányba. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Szerintem meg pont hogy a csempe UI volt az egyetlen értelmes dolga az egész Windows mobilozásnak, csak PC-re nem kellett volna átültetni, ahogy mobilra meg az NT kernelt (vagy ha mégis, akkor meg ne 1GByte lett volna beleszuszakolva a telefonokba, amikor már ciki volt a 2 is)

Nekem nem jött be a Metro UI, de együtt tudtam élni vele. A PureView update utáni pusztulása volt a végső csepp, jobb híján visszatértem Nokia 808-ra mert akkoriban a 41 mpixel szinten nem volt más alternatíva, de így két mobil kellett hamarosan mert sok app már nem volt Symbianra, ami kellett. 

Az NT kernel valóban egy elefánt kecsességével döngetett a mobil balettszínpadon. De milyen más alternatívája volt a Microsoftnak? A Windows CE már elavult, versenyképtelen volt egy mobil rendszer alapjának. A Linux alapú Android és az XNU (macOS eredetű) iOS mellett nem nem volt más aminek esélye volt versenybe szállni Microsoft oldalon. A jó a bloatware rendszer PC eredetű, akkor már több mint évtizedes Microsoft paradigma itt is megbosszulta magát. Lumia 1040-ben egyébként 2GB ram volt. 

Szvsz desktop Windowson is jobban tenné a Microsoft ha váltana Linux alapra. Szerveren pláne. Ez egyébként egyáltalán nem jelenti, hogy ingyenessé kellene tenni a Windowsokat. A macOS alapja is nyílt forráskódú, mégsem okoz vele magának belső konkurenciát az Apple. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Szvsz desktop Windowson is jobban tenné a Microsoft ha váltana Linux alapra. Szerveren pláne.

Szerintem ez felfoghatatlanul sokba kerulne. Az otletet persze ertem, de ha nem akarsz egy WSL-jellegu virtualizacios reteget belerakni, akkor ezt ugy megcsinalni nagyon nehez lenne, hogy az osszes userland ganyolas mukodokepes maradjon, ami 30 ev alatt felepult.

ARM váltás miatt úgyis megy az egész a levesbe valamilyen emulációs réteg felé. Amennyiben komolyan gondolja a Microsoft, hogy erős alternatíva kíván lenni ARM platformon is és nem csak jelen akar lenni. 
Ami DOS korszakból való, arra már ma egyébként PC-platformon is inkább a teljes hardveres emuláció a jó megoldás, mint DOSBox. Win16 szintén mehet full emulációba, a leggyengébb mai CPU/SOC is megbirkózik vele.
A Wine és proton változata hatalmasat lépett előre az elmúlt években a Microsoft támogatása nélkül. Ma már szinte minden windows program működik Linuxon, ami még nem az pont a Microsoftnak nem okozna problémát, akár valamilyen wine-fork vagy teljesen önálló megoldást alkalmazva. Végső esetben pedig igen lehetne akár egy WSL-jellegű vagy LSW:) megoldás is egy lecsupaszított windows maggal. 

Mit nyerne vele a Microsoft?

Minden ma létező, desktopra alkalmas ARM SoC támogatása a Linux által. Ezt Windows-szal összehozni nagyobb munka mint a legacy kompatibililás megoldása.

.NET 5.0 (Core ág) óta Linuxon is működik. MAUI már multiplatform, na ebből egyelőre pont a Linux desktop maradt még ki, de pótolható. Winapi által hívogatott user32.dll és comctl32.dll -eket kell lecserélni meglevő programokkal való kompatibilitás megőrzése mellett és szinte minden működni fog. 

Egyébként az Apple lazán eltöri a visszafelé kompatibilitást a régi progikkal, mindenki tudomásul veszi, hogy meg kell venni az új verziót az új Mac-re. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

> Vonalkódolvasóként lehet, hogy elment

dehogy ment. szenvedtunk vagy 10 eve egy raktarban azzal hogy a csodas wince-s vonalkodolvasok nem akartak roamingolni egyik ap-rol a masikra. az hagyjan hogy amig le nem szakadt teljesen addig ragaszkodott az ap-hez, de utana se a legkozelebbire csatlakozott fel, hanem elkezdte a csatornakat nezni sorban 1,2,3... es az elso amin valami gyenge wifi jelet is eszlelt arra racuppant. Nooormalis?

Szóval még arra sem volt alkalmas. Jó tudni. :-) 

HTC Universallal ez nálam nem jött elő, mert otthon akkoriban csak egy wifi ap volt. Máshol guest wifi-re meg soha nem mertem csatlakozni vele, mert biztonság Windows CE alapú mobilon egy ementáli sajthoz volt hasonló. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Windows CE: *tries to update itself*
Beckhoff Automation: *holding a gun* "BECK -- THE F*CK -- HOFF!"

Legutóbb én valami win7 származékkal láttam Beckhoff ipari pc-t. Azzal vajon mi lesz?

Elolvastam a forrásanyagot is, abból kiderült hogy csak a "smaller automation device" -n cserélnek WinCE->FreeBSD irányba.
Minekután ez egy FreeBSD forrású hír, nem Beckhoff-forrású, ezek után érthető hogy nem tettek említést azokról a vezérlőkről amik nem váltottak FreeBSD-re.

<off>Ha licitálunk akkor emelem egy DR-DOS -os cnc esztergával :) </off>

Nem akarok ünneprontó lenni, de a saját oldalukon is feltüntették, hogy 2024 Q2-ben megjelenik a TwinCAT Runtime for Linux, ami egy Debian alapú rendszer lesz RT kernellel és ugyanazzal a moduláris megoldással, mint a TwinCAT/BSD.

Linux®-based real-time control | Beckhoff Magyarország

Tehát bármennyire is szeretem a FreeBSD-t, most az, hogy őket választották a Linux-al szemben, nem teljesen állja meg a helyét, csak hamarabb lettek támogatva.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Most pislogtam egyet, olyan régen láttam windows CE-t hogy azt hittem már legalább 15 éve halott.

Mi még 2 évvel ezelőtt aktívan használtunk Windows CE-s eszközöket, mert a használt ERP-re arra volt fejlesztve saját felület. Azóta teljes egészében átálltunk SAP-ra, és Android-os eszközökre cseréltük őket.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Finomodik a kőolaj, finomodik... de ami a végén kijön, az még nem finom! Ez kérem, hülyeség! Ménem' kezdték olyannal, ami már alapból finom?!

Nem is értem, hogy miért nem jóval korábban(: