Interjú velem

Korábban 2021-ben, gentoojedi-nek, egy azóta kitiltott tagunknak ígértem meg, hogy részt veszek az általa indított, "Interjú a HUPperrel" interjúsorozatban. Úgy gondolom, hogy 3 év kellően elegendő volt ahhoz, hogy lecsillapodjanak a kedélyek személyével és a kommentszekciókban igencsak megosztó viselkedésével és munkásságával kapcsolatban, így kérdéseit (válogatás nélkül) és a rájuk adott válaszaimat publikálva talán már nem válik újra csatatérré a HUP, ha szimplán elmondok magamról néhány dolgot. Amúgy is, az ígéret szép szó és illik eleget tenni az ígéretemnek, ami az volt, hogy részt veszek az interjúsorozatában. Legalább is, jobb később, mint soha. :)

 

gentoojedi kérdései

GJ: Mivel foglalkozol? (Hivatalos munka, mellékállás, egyéb szabadidős munka)

IT-részleget vezetek egy nagyjából 1000 fős, magyar cégnél. Mellékállásom nincs. Szabadidőmben szeretek bütykölni, politikával, gazadasággal kapcsolatban olvasni, filmet nézni, tartalmat fogyasztani, túrázni, biciklizni és nem utolsó sorban baráti körrel találkozni, beszélgetni, sörözni.

GJ: Ha nem Magyarországon élsz, akkor: A közelség miatt választottad ${ORSZAG_NEVE}, vagy számodra itt jobbak a lehetőségek?

Magyarországon élek és itt számomra jók a lehetőségek. Nem tervezek külföldre menni. Nyugdíjas éveimet sem szeretném máshol tölteni, mint Budapesten.

GJ: Milyen előző munkahelyeid voltak, amiket ugródeszkaként használhattál a jelenlegi pozíciódhoz?

A privacy-re elég nagy hangsúlyt fektetek, így nem fogom őket név szerint felsorolni. Voltam programozó, devops-os, hálózatmérnök, telekommunikációs cégnél rendszermérnök, nem feltétlenül ebben az időrendi sorrendben. Jelenleg IT vezető vagyok.

GJ: Dolgoztál-e valaha a közszférában?

Nem, de állami megrendelésre végzett munkában már többször részt vettem.

GJ: Hobbi

Leírtam az első kérdés válaszában.

GJ: Zenei ízlés.

Rock, metál, filmzenék. Popzenét háttérzenének. Retro Rádiót és Sláger FM-et is szívesen hallgatok a Nokia C2-01-emről. :)

GJ: Milyen operációs rendszert használsz xp64-en kívül, ha a munkahelyeden, egyéb helyen mást kell használnod?

Mindenfélét. Egyfelől, a gépemen van 32-bites és 64-bites XP is. Itthon és a munkahelyemen is ezt a két rendszert használom. Ezenkívül heti szinten találkozom magasabb verziós Windows-okkal (10, 11), Linux-okkal (főleg RHEL, Ubuntu, néha SuSE), macOS-sel, Android-dal és iOS-szel is. Minden jelenleg használt modern rendszert haladó szinten ismerek és eligazodom benne. A Windows XP használata a saját döntésem és attól még, hogy ezt a rendszert használom, természetesen nem zárkózom el más OS-ektől, csupán fő rendszernek nem szeretném őket használni.

GJ: Egyéb munka, amiből nem feltétlenül van bevételed. Önkéntességre gondolok. Civil szervezetekben való aktív közreműködés stb.

Csak passzív közreműködő vagyok, általában önkéntes támogatásokkal, vagy adó 1% felajánlásokkal. Tagja nem vagyok sem civil szervezetnek, sem politikai pártnak és soha nem is voltam. Elvből nem. Úgy vagyok vele, hogy csak olyan szerverzethez csatlakoznék szívesen, aminek a céljaival legalább 90%-ban azonosulni tudok. Nem találtam még ilyet. Alapítani nincs se időm, se ingerenciám.

GJ: Miért regisztráltál annak idején a hupra és most miért jársz vissza?

Mindkettőre ugyanaz a válasz: Véleményt nyilvánítani az informatikáról és a világ dolgairól, mások véleményét megismerni.

GJ: Talán nem titok, de a nicked első fele a nevedből adódik. A zer honnan jött?

A nevemmel való egybeesés a véletlen vicces műve. A nickem a korábbi egyetemi Neptun-kódomból jön, amiben betűk és számok keverékéből ezt lehetett kiolvasni, néhány segédmagánhangzó hozzáadásával. Angol nyelvű fórumokon a highbaser nicket használom.

GJ: Mi alapján válogatod meg a kérdésekre adott válaszaidat a fórumon. Illetve mi alapján válogatod meg, hogy kinek válaszolsz, amennyiben nem trollkodás a kérdés?

  • Érdekel-e a téma vagy sem.
  • Lerágott csont-e a téma vagy sem.
  • Látok-e új arcokat egy ugyanarról a témáról szóló, új topikban, mint a régiben, vagy sem. Ha látok, akkor szívesebben szólok hozzá.
  • Egyre kevésbé szeretem ugyanazokat a vitákat újra és újra lefolytatni, de ha úgy látom, hogy bizonyos kételkedők szemének felnyitása ezt indokolttá teszi, akkor azért még beleállok.

 

Közvetlenül hozzám vagy gentoojedi-hez velem kapcsolatban intézett kérdések

Miért rakod tele továbbra is a post-jaidat azokkal a jelzőkkel (babzsákfejlesztő, TM, bloat, csilligány, idealizmus, stb... ) amik egyértelműen triggerelik a trollokat?

A trollok triggerelését ez esetben mellékhatásnak tekintem. Ezek a jelzők sajátos megfogalmazások. Céljuk a kifejező leírása annak, amit tapasztalok bizonyos jelenségekkel, dolgokkal, szoftverekkel stb. kapcsolatban. Bizonyos zsargonok, szlengek más nyelvterületen is megvannak, pl. akikre én a babzsákfejlesztő jelzőt használom, azokra angolul a soydev-et használják. Jelentése annyi, mint túlkényelmesedett fejlesztő. Magyarországon az elmúlt évtizedben számos munkahely hirdette magát a komfortos irodáját kiemelve, aminek egyik fontos kelléke a babzsák. :)

határozottan érdekes kérdéseket feszeget, engem legalábbis érdekel, és nagy véleménykülönbség sincs köztünk, de szinte biztos vagyok benne, hogy kevesebb troll lenne a topic-okban, ha ez kimaradna.

Van 2 fix fősodratú mérnök úr, akik folyamatosan kifejezik az ellenvéleményüket, amolyan fórumozási minimum náluk, hogy nekem ellentmondjanak és a személyemet, meggyőződésemet teljes mellszélességgel támadják. Rajtuk kívül van mindig 2-3 aktuális önjelölt ügyeletes megmondóember, akik 1-2 évente kikopnak, kicserélődnek, tehát nem ugyanazok az emberek, de ugyanúgy, ugyanazokat a fősodratú, copy-paste ellenvéleményeket fogalmazzák meg. Érdemes megnézni, hogy pl. 2017-2018-ban kikkel vitatkoztam hosszasan és most kikkel vitatkozom. Nickneveket ebben a posztban szándékosan nem említek. Bárki utána nézhet.

Ha valaki ilyen elszántan küzd a virtuális térben az elavulással szemben akkor biztosan maga is tesz fizikailag ezek ellen. Foglalkozol/tál-e bármilyen javítással (elektronika, gépkocsi, kerékpár, mosógép/bármi) amivel tényszerűen teszel/tettél az elavulás ellen? Ha igen milyen szinten (hobbi/munka)?

Igen, de csak saját eszközöket javítok. Úgy teszek az elavulás ellen, hogy alternatívákat keresek magamnak és alternatívát mutatok másoknak. Úgy teszek az elavulás ellen, hogy az IT-részlegen, aminek a vezetője vagyok, olyan szabályokat alkalmazok és vezetek be, amik elejét veszik a szoftveres, hardveres elavulásnak és az újravásárlási kényszernek. Úgy 3 év munkám van pl. abban, hogy immáron cégen belül meg tudjuk oldani a laptopok, okostelefonok teljeskörű szervizelését és normális büdzsét is kapunk rá, amiből futja pl. alkatrészek kifutás előtti betárazására, hogy az utánpótlás ne okozzon problémát. Az IT-selejtezéseket pedig kizárólag olyan partnercéggel végeztetjük, amelyik megjavítja az átvett eszközöket, azokat használt piacon értékesíti, és csak a javíthatatlan alkatrészek mennek a zúzdába. Rengeteg győzködés, levelezés, meeting, utánajárás van mögötte és ezeket személyes sikeremnek tekintem. Tekintve, hogy ezt egy nagyságrendileg 1000 fős cégnél értem el, úgy gondolom, hogy a meggyőződésemet tekintve nem éltem hiába, hagytam valamennyi nyomot. Akkor ilyen apróságokról nem is beszélve, hogy én értem el, hogy Windows 10 konzumer brancs helyett Enterprise LTSB és LTSC ágak volume licenszeit vegyük meg, amik csak javításokat kapnak, feature frissítést nem, ezt is át kellett verni anno a rendszeren. Cserébe nem kellett havonta bootolhatatlan Windows-okkal foglalkoznia az embereimnek, mert a Microsoft épp úgy döntött, hogy kinyom egy szar frissítést.

Támogatod-e/promotálod valamilyen szinten a right-to-repair mozgalmat?

Abszolút támogatom és pl. Louis Rossmann munkásságát is nagyra becsülöm, példaértékűnek tekintem. Viszont azt is látni kell, hogy ez a mozgalom egy olyan vadkapitalista közegben jött létre, mint az Amerikai Egyesült Államok, ahol a korporatokrata lobbisták által formált jogrendszer lehetővé teszi, hogy meghurcoljanak valakit azért, mert nem a multik kénye-kedve szerint vásárolja újra a kütyüjeit. Magyarországon ezekért a jogokért szerencsére nem kellett és most sem kell ennyire megküzedni. Itthon inkább azt tartom fontosnak, hogy a fogyasztóvédelmi törvények szigorodjanak, a garanciaidők kitolódjanak. Tehát, amire most 1-2 év garancia jár, arra járjon minimum 5 év. Amire most 3 év jár, arra járjon minimum 10 év. Csak így lehet elejét venni a multik újravásároltatási ámokfutásának, tekintve, hogy magasabb garanciaidőkkel előbb-utóbb rákényszerülnek a tartós termékek gyártására.

Ha már a szoftver bloat ellen is ily lelkesen küzdesz biztosan végeztél már optimalizációt "elbloatosodott" szoftvereken. Mi volt a legjelentősebb ilyen jellegű javításod (mind saját mércével mind teljesítményjavulás tekintetében)?

Fejlesztő koromban számos C-ben, C++-ban elkövetett optimalizációt csináltam 2x-es, 5x-ös, 10x-es gyorsulásokat elérve, valamint folyamatosan veszekedtem fősodratú mérnök urakkal, akik szerint a Python, a Ruby, a Perl, a JavaScript production-be való technológia. Mivel munkahelyen nem fejlesztettünk olyan szoftvereket, amiket pár száz, pár ezer embernél több használ, így ezeket nem tekintem "jelentős eredményeknek". Egyszer egy hackathon keretén belül kishíján újraírtam egy Java-s belső legacy webes ügyviteli rendszert PHP-ben, ami többet tudott és harmada volt az erőforrásigénye az eredetinek. A céget pont ebben az időszakban vásárolták fel, és lecseréltek mindent, én meg felmondtam, úgyhogy végül nem lett production a cuccom. Fiatalon több programozóversenyen is részt vettem, amin Visual C++ vagy sima stdC++ (esetleg +boost) kombókkal sikerült sokkal hatékonyabb megoldásokat összehozni, mint a szomszéd csapatban tapicskoló babzsákfejlesztőknek Java-ban vagy .NET-ben. Ezekre valamivel büszkébb vagyok, még úgy is, hogy egyik csapatom se nyert programozóversenyt, de a kényelmeskedőket mindig sikerült csúfosan magunk mögé utasítani. Általam is jelentősnek tartott optimalizációkat leginkább már vezetőként értem el (lásd előző válasz), a bloatware-ek kizárásával és nem bloat alternatívák bevezetésével. Természetesen, sok munkám van abban is, hogy a mindenféle bloated powershell-szutykok jelenlétét sikerült minimalizálni a vállalati domain-ben. Ahol lehet, ott VBScriptet vagy natív, előre megírt toolokat használunk menedzsment célokra. Ég és föld a különbség.

Milyen fórumokon vagy még aktív?

HWSW és egyéb, Disqus kommentszekciójú portálok cikkei alatt, valamint néhány külföldi fórumon, amit most nem sorolnék fel. Google "highbaser".

Honnan tudok Windows XP-hez frissítéseket beszerezni, megbízható forrásból? Te mit használsz? (Minekután a Microsoft kinyírta az update szervereket)

Amit ismerek: https://legacyupdate.net/
Én nem használom. Minden frissítésem fent van, ami kijött XP-hez.

Kinek ajánlod a Windows XP használatát?

Kizárólag haladó felhasználóknak ajánlom mind a Windows XP, mind más legacy rendszerek (Windows 7, 8.1 stb.) használatát.

  • Olyanoknak, akik egy vulnerability (CVE) elolvasásakor tudják (vagy legalább sejtik), kell-e valamit workaroundolni a biztonsági frissítést nem kapó rendszerükön, vagy finomhangolni a futtatott biztonsági szoftveren (tűzfal, víruskergető, antimalware cucc stb.).
  • Olyanoknak, akik a megbízható forrásból érkező EXE fájlokra sem kattintanak rá.
  • Olyanoknak, akik feltöltik VirusTotal-ra a telepíteni kívánt programot, vagy legalább egy VirtualBox alatt kipróbálják (FileMon-nal, RegMon-nal és egyéb NirSoft-os monitoring cuccal), mit csinál, merre próbál árulkodni stb.

Mi lesz így a kezdő felhasználókkal, akik a legkiszolgáltatottabbak a multiknak?

Vagy haladók lesznek vagy maradnak kiszolgáltatottak. Mindenki előtt ott van a választási lehetőség a tanulásra egy információs társadalomban. Minden információ rendelkezésre áll és Google keresések mentén elérhető.

Mit tekintesz a 21. század kihívásainak?

  • Fogyasztói társalom vs. tisztán keresletalapú, fenntartható piacgazdaság.
  • Befektetői kapitalizmus: Végtelenbe erőltetett növekedés, véges erőforrásokkal.
  • Túl nagyra hízott, monopol helyzetben lévő multik.
  • Nagyvállalati arrogancia és az azt kitermelő hierarchia és céges kultúra a multiknál.
  • Okostelefonfüggőség és Internetfüggőség.
  • Nyugaton terjedő identitásválság és gender-őrület.
    Kifejezetten örülök neki, hogy hazánkba ezt a kormány nem hagyja begyűrűzni, de nem biztos, hogy ez mindig így lesz.
  • Migráció, főleg a szervezett migráció.
  • Cancel culture.
  • Környezetszennyezés.
  • NATO hegemóniájának fenntarthatatlansága.
  • Software bloat.
  • A FOSS és a szabad szoftverek multik általi bekebelezése (Red Hat, IBM, Microsoft).

Ha holnaptól egy dolgot megváltoztathatnál a világban, mi lenne az?

Betiltanám a reklámokat. Ez az első, kihagyhatatlan lépés a tisztán keresletalapú, fenntartható piacgazdaság felé.

Hozzászólások

"Itthon és a munkahelyemen is ezt a két rendszert használom."

Milyen jó is lesz, ha szembe jön majd a NIS2, akár direktben, akár a "supply chain" kapcsán...

 

Azért 2017-re való hivatkozás és az ott lefektetett tartalom már nem biztos, hogy minden részletében aktuális 2024-ben. Az internet és a rendszerek fejlesztésének világa olyan mértékben változott meg körülöttünk, - már maguk az oprendszerfejlesztési célok is, pedig én szeretem a retrót.., - hogy lehet pl. "bumkalap" nélkül ma is veszélyesen élni, motorozni, - de a telepített köztéri kamerák és bírságok nagysága már nem annyira teszik ezt célszerűvé. Ha szabadságélményt ad, - és ha vele együtt nem, - akkor sem. (Persze, minden hasonlat sántít, úgy ez is.., de talán ezzel a hasonlattal jobban átmegy, hogy mire gondoltam.)

Az okos alkalmazkodást egy tőlünk függetlenül fejlődő világban előbb-utóbb célszerű megejteni. Optimális választással jobb helyzetbe "kormányozhatjuk a hajónkat", mint a régihez való maximális ragaszkodással. (Nyilván, a korlátok ismerete fontos! - De azt is a lehetőségek használata hozza el, nem a megkerülése.)

Egyébként meg gratulálok, eddig is "impozáns" önéletrajzot tarthatsz magadénak. A "sörözés" hobbiként való megjelölésre :) pedig nagy plusz! - Egy embernek, az IT világát nem lehet full behabzsolni.., akkor sem ha napi 24 órát tölt az ember tanulással és tájékozódással. Néha vannak részletek, amelyeket elengedhetünk. - Itt mindenki tudja, hogy melyek azok, amelyek neki nem ártanak.

Azért 2017-re való hivatkozás és az ott lefektetett tartalom már nem biztos, hogy minden részletében aktuális 2024-ben.

Ez igaz, pl. az Opera 36 már rég nem támogatott, helyette vannak friss böngészők Windows XP-re. A felsorolt alapelvek viszont univerzálisak és ma is megállják a helyüket.

pedig én szeretem a retrót

Én a használható, praktikus desktop élményét szeretem, nem a retrót. Hidd el, hogy közel annyi minden nem hiányzik a DOS+Win3.1, Windows 95/98 világból, mint amennyi a Windows 10/11 világból vagy az összes valamirevaló Linuxot már befertőzött, Red Hat által elsilányított desktopokból.

hogy lehet pl. "bumkalap" nélkül ma is veszélyesen élni, motorozni

Legacy rendszert használni nem jelent egyet a veszélyesen éléssel. Éppen azt jelenti, hogy telepített köztéri kamerák és bírságoktól függetlenül felveszed a bukósisakot és nem száguldozol 300-zal. Míg a frissítés- és WindowsDefender-alapú biztonság egyet jelent a "nem kell figyelnem a biztonságra, a Microsoft úgyis vigyáz rám" közömbösséggel és struccpolitikával, legalább is hosszú távon.

Kis gondolatébresztő: A 90-es évek végén, a 2000-es évek elején, mikor a szélessávú internet elterjedt, a haladó felhasználó még tűzfalat telepített a gépére (ZoneAlarm, Sygate, LavaSoft stb.) és minden alkalmazásra beállította, hogy melyik mehet ki hálózatra és melyik nem. Lenézte a Windows XP Firewallt, hogy az mennyivel kevesebb biztonságot ad, mint a külön telepített tűzfal. Vagy a korábbi Windows-okat, hogy azokban nincs is tűzfal. Soha egyetlen oldalon se adta meg a személyes adatait, még a teljes nevét sem, csak ha nagyon muszáj volt. Ezzel szemben most az átlag haladó felhasználó sokkal kevésbé tudatosabb. Majd a Defender úgyis™ megvédi, majd a frissítés úgyis™ garantálja, hogy biztonságos™ lesz a gép. A nevét, elérhetőségeit előszeretettel megadja a Facebook-nak, Google-nak, meg mindenféle multinak, mert mibajlehet™ belőle. A privacy-tudatos felhasználókat alusapkásnak bélyegzi, vagy rosszabb esetben csalónak, hamisítónak, tolvajnak (lásd Youtube adblockos topikok). Mindeközben már maga a Windows is 10x annyit árulkodik róla, mint a 90-es években. Mindeközben Windows 11 Firewall használata esetén is bármelyik alkalmazás kimegy a netre, amit a tűzfalon nem blokkol.

Legacy rendszert használni annyi, mint megtanulni vigyázni magadra, kitapasztalni a "motorod" határait, jellegzetességeit és ennek megfelelően, tudatosan és biztonságosan közlekedni vele.

Az okos alkalmazkodást egy tőlünk függetlenül fejlődő világban előbb-utóbb célszerű megejteni.

Ebben egyetértünk, de ez sem egyenlő azzal, hogy Windows 11-et kell használni, sem azzal, hogy a számítógépet 3-5 évente újra kell vásárolni. Jelentheti azt is, hogy használok pl. Supermiumot, amivel az összes modern weboldal elérhető XP-ről.

Optimális választással jobb helyzetbe "kormányozhatjuk a hajónkat", mint a régihez való maximális ragaszkodással.

A régihez való bigott ragaszkodás az, aminek hátráltató mellékhatásai vannak. A régi jóhoz való ragaszkodásnak nincsenek ilyen mellékhatásai. Pláne, hogy mint a válaszaimban is írtam, én maximálisan nyitott vagyok az új rendszerekre. Csak ne kelljen olyat főrendszernek használni, aminek a kezelhetősége, teljesítménye, erőforráshatékonysága szuboptimálisabb.

Egyébként meg gratulálok, eddig is "impozáns" önéletrajzot tarthatsz magadénak. A "sörözés" hobbiként való megjelölésre :)

Köszönöm. :)

Inkább többé mint kevésbé, el tudom fogadni a tételes reagálásaidat. Én sem szeretem a számomra értelmetlen, semmit nem nyújtó fejlesztéseket. Az MS az utóbbi években jeleskedik ebben. - Persze ez nem jelenti azt, hogy másoknak, más igényeit nem tudom elfogadni. Sokan, sokféleképpen használjuk a rendszereket, a felhasználás módja meghatározó, hogy ki mit választ.

Ha én tölteném ki a kérdőívet, kb. ugyenezek lennének a válaszok. Leszámítva, hogy nem vagyok IT vezető, nekem csak hobbi. És nem XP-t használok.

Nekem is elküldte a kérdéseket, de az én életem IT karrier szempontból nulla. Az IT az életemben egy eszköz, hogy a  core tevékenységemet hatékonyabban végezzem. Mondjuk mostanában elgondolkodtam azon, hogy be kellene szállnom az internetbe! :)