LINUX rendszergazda - Takinfo Kft.

Fórumok

A Takinfo Kft. LINUX rendszergazdai pozícióba munkatársat keres.

Végzettség, szakmai elvárások:

  • Felsőfokú szakirányú végzettség
  • Szakmai angol nyelvismeret
  • Linux rendszerek kiépítésében szerzett tapasztalat (RHEL 5, RHEL 6, RHEL 7)
  • 3+ éves Linux szerver üzemeltetési tapasztalat
  • Alapszolgáltatások konfigurációjában való jártasság (SSH, NTP, DNS, FTP, Samba, NFS, Apache, SMTP, Syslog)
  • Üzemeltetési folyamatok automatizálását segítő scriptek fejlesztésében szerzett gyakorlat (bash, ksh, python)
  • Tapasztalat több szerverből álló nagyvállalati rendszerek üzemeltetésében (100+ szerver különböző szolgáltatásokkal)

Elvárások:

  • Erkölcsi bizonyítvány
  • Csapatjátékos
  • Képesség feladatok ütemezésére (project management tapasztalat előny)
  • Jó kommunikációs képesség (kapcsolattartás a társterületekkel, elsősorban informatikusokkal)
  • Rugalmasság, problémamegoldó képesség
  • Következetesség/pontosság/precizitás
  • Informatikai biztonságtudatos gondolkodás
  • Pro-aktivitás

Előny:

  • RHCT/RHCSA/RHCE vizsga megléte
  • ZenOSS monitoring rendszer ismerete
  • ArcServe Backup megoldások ismerete
  • Adatbázis (Oracle, PostgreSQL, Progress) üzemeltetői alapismeretek
  • Splunk naplóelemző rendszer ismerete
  • Banki rendszerek és folyamatok üzemeltetésben szerzett gyakorlat
  • Készenléti rendszerben történő munkavégzésben szerzett tapasztalat

Amit kínálunk:

  • Versenyképes jövedelem és juttatások
  • Felelősségteljes munkavégzés
  • Folyamatos szakmai fejlődés

Munkavégzés helye: Budapest, II. kerület

A munkakör azonnal betölthető.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, fizetési igénye megjelölésével kérjük küldje el önéletrajzát a "LINUX rendszergazda" megjelöléssel az alábbi e-mail címre: hr@takinfo.hu

(A hirdetés a HUP-Profession szabadkártya felhasználásával került kihelyezésre)

Hozzászólások

RHCA mar nem is elony?! :)

Keresd a Csehorszagiak kozott. :) Tapasztalataim szerint az RHCA-k 90%-a a redhatnal dolgozik/dolgozott. Kulonben eleg sulyos osszeg megcsinalni az osszes vizsgat foleg Magyarorszagrol ahonnet meg el is kell utazni mondjuk Londonba hogy vizsgazz.

Akkor hétfőn már mégsem kell bemennem? :D

Mi az a versenykepes jovedelem?

A versenyképes jövedelem azt jelenti, hogy hasonló nagyságú ahhoz, amit hasonló cégeknél hasonló pozícióban adni szoktak - illetve ideális esetben a többiekénél kicsivel több. Úgy gondolom, hogy ez jelen esetben teljesül, bár biztosat ezzel kapcsolatban nem tudok, mivel a sajátomon kívül nem ismerem a cégnél dolgozók béreit és nem linux rendszergazdaként dolgozom a cégnél.

Tehát egy nagy bullshit :D Mivel mi az ideális eset ? És igencsak nagy különbségek vannak az ország régió/cégei közt.
Lásd. pl mennyit keresnek a tescoban/lidl/CBA -ban stb.

Ennyi erővel írhatták volna, hogy majd kapsz valamit :D

Fedora 22, Thinkpad x220

El se hinnéd, mennyire. Elég egy óvatlanul, zárolás nélkül otthagyott gép,míg kimész WC-re vagy egy pohár vízért. Biztos lehetsz benne, hogy mire visszaérsz jobb esetben a cég negyedét meghívtad sörözni (úgy, hogy a bulit Te fizeted), rosszabb esetben nyomtál egy coming out-ot. Legrosszabb esetben mindkettőt. :D

Policy-ban benne van, hogy ha elhagyod az asztalod, akkor zárold le a géped. Ha mégis ott hagytad nyitva, akkor így jártál. A kollégák azért tudják hol a határ, és mindenki tisztában van vele, hogy ezek a levelek annak az eredményei, hogy valaki vétett a biztonsági policy ellen.
A társaság egyébként tényleg jó, akárcsak a hangulat. Nekem hiányozni fognak.

A policyban nincs szó a számítógép jogosulatlan használatáról? Mit érdemel az a „bűnös” aki más identitását felhasználva annak nevében végez tevékenységet?
(Ez nem az ottani társaság ellen szól – sajnos ez máshol is divat. Én is dolgoztam a meghirdetett pozícióban ott pár évet, szerettem a közösséget. :) )

ez a társaság sem rossz, bár ez már nem az, amit Te ismertél.

Pozitívumok, amit a cégről el lehet mondani:
+ A fizetésedet időre megkapod,
+ KSH átlag feletti fizetés a meghirdetett pozícióban,
+ jó a társaság (ez mondjuk nem a cég érdeme, de szerintem fontos, hogy milyen légkörben dolgozik az ember)

Negatívumok, amit a cégről el lehet mondani:
- semmi, ugyanis tiltja a munkaszerződés. :)

hol/mire hasznaltok ksh-t (bash helyett)?

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

(Szerintem hetente egyszer megnézik a .sig-emet, és agytornaként megpróbálják megérteni.)

Gy.k:

#!/bin/ksh
Z='21N16I25C25E30, 40M30E33E25T15U!';
IFS=' ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ ';
set -- $Z;for i;{ [[ $i = ? ]]&&print $i&&break;
[[ $i = ??? ]]&&j=$i&&i=${i%?};
typeset -i40 i=8#$i;print -n ${i#???};
[[ "$j" = ??? ]]&&print -n "${j#??} "&&j=;typeset +i i;};
IFS=' 0123456789 ';set -- $Z;for i;{ [[ $i = , ]]&&i=2;
[[ $i = ?? ]]||typeset -l i;j="$j $i";typeset +l i;};print "$j"

Ez már majdnem olyan szép, mintha Perl-ben írtad volna :-P Szerintem a ksh-hoz képest vannak masszívabb ökö^Hörökségek is, de ez egy ilyen sport.

A jövőre nézve meg inkább a mély, több éves napi szintű RHEL üzemeltetési tapasztalat (5,6,7) jóval fontosabb, mint a ksh-guruság - viszont a banki/pénzintézeti üzemeltetői múlt is kellően hangsúlyosnak tűnik a kiválasztásban.

Ugyan biztosan nem fogok jelentkezni, de mivel tervezem a hazakoltozest, es evek ota (kb. 6) nem elek Mo., kivancsisagbol megkerdeznem mi a realis fizetesi sav hasonlo munkakorre.

Nem akarlak elkeseriteni, de maradj es ha kell menj el mosogatni is akar.

Most kaptam egy ajanlatot erosen hasonlo munkateruletre, de nem "penzugyi" kornyezet.
Szoval, kicsit kapaszkodtam, es gondolkodtam, hogy ez most komoly, vagy ennyire megvaltozott az iparagi atlag, hogy nem pirultak bele erosen amikor az mertek kijelenteni, hogy 180e korul gondoltak a dolgot...
Hiszen, "csak egy linux rendszergazda" poziciorol beszelunk.

Ismetlem, ez NEM! a jelen hirdetes feladoja altal ajanlodott!

Ez annyira meglepett, es friss, hogy meg most is egyhelyben forgok.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Hát megnyugtatlak, hogy 90%, hogy bruttóra gondoltak... Főleg kkv esetén. Most volt szerencsém belelátni egy ilyenbe. All-in-One rendszergazdát, alias One man show IT-ra keresnek (desktop support, linux, windows, hálózat, hardver, 90-100 fős cég), amivel még nem is lenne gond, szép meló tele kihívással. Lehet benne kreativkodni, és orrvérzésig melózni. Az ember aki csinálta, épp hogy kapott 200 nettót...

Jó pénz az, csak ne legyenek terveid! Ha már a gyerekek is kirepültek és jó magyar módra már csak a márványlapra gyűjtesz, akkor itt a lehetőség.
Viszont lassan (max 10-20 év) vége a válságnak (vagy belátjuk, hogy eddig volt indokolatlan kánaán), addig be kell érni kicsivel. Majd utána ugrik a Pannon Puma.

Komolyra fordítva: sok hazai piacra dolgozó cégnek a 200 nettó is sok. Pláne akkor ha nem feketéznek.

Mondjuk ez nem hangzik soknak de igazsag szerint nem nagyon vagyok az arakkal se tisztaban. Mennyibol jon ki egy csalad ket gyerekkel Bp-en?

Igazsag szerint ha eladjuk a lakast akkor szerintem ki tudunk teljesen fizetni egy hazat otthon. Szoval ha nem kell a lakashitel miatt aggodni talan eleg?

Legfobb motivacios indok, hogy nem akarjuk, hogy a gyerek itt jarjon iskolaba.

az ingatlan árak az elmúlt kb. 1 évben nagyon csúnyán elszálltak. Van, ahol egy 70-80m2-es panel lakás 18-20M Ft. Téglából hasonló méretűt ezen a környéken, ahol mi lakunk olyan 37-40M Ft között hirdetnek... de láttam panelt 25M Ft-ért is...
A rezsit kb. egy 50-esből megúszod (közös ktsg., víz, villany, gáz, fűtés). BKV bérletnek darabja 9500Ft, diák azt hiszem 3450Ft. Szóval lakni már van hol, és utazni is tudsz.
Erre jön még rá a kaja, ruha, telkó költségek (telefonszámlák, net, tv), gyerekek havi költségei (különórák, sport, stb.)

Egyreszt a nyomas hianya: nem nagyon hajtjak a gyereket ("mindenki haladjon a maga sebbesegevel"). Ez szerintem rossz, mert elkenyelmesiti oket. En a szemelyes tapasztalatombol tudom, hogy sokkal tobbet fejlodtem amikor a lecet magasabbra emeltek. Pl: Vilag eletemben utaltam olyasmit tanulni amiben nincs logika (pl: fodrajz vakterkep), de eszrevettem, hogy amikor olyan foldrajztanarom lett aki ezt nagyon fontosnak tartotta, elkezdet fejlodni a memoriam. Es bar soha sem fogom hasznalt venni annak a foldrajzi tudasnak amit megtanultam, de a jobb memoria megmaradt (legalabbis remerem :-). Persze lehet azt mondani, hogy boldogabb lesz a gyerekkor, de szerintem nekem is boldog gyerekkorom volt. Ha a gyerek mindig frusztralt mert nem tudja megugrani a lecet, akkor a szulokkel van a problema, mert rossz iskolaba kuldtek. En se akarom, hogy este 10-ig hf-et csinaljon es ne jusson ideje jatszani, de azt szeretnem ha az iskola kihivasok elle allitana. Azt, hogy mennyire nem ez az itteni irany szerintem jol mutatja mi zajlik a Grammar School-ok korul. (Amugy nemrek futott a BBC-n egy 4 reszes musor a frontalis es az angol modszer-rol: Are our kids is tough enough? Chinese school. Lsd: [[http://www.bbc.co.uk/programmes/b06565zm]]. A kollegakal jot vitaztunk rolla.)

Masod sorban az altalanos muvetseg szimvonala: lehet a magyar oktatast szidni, de nalunk van esely egy jo altalanos irodalmi alapot osszeszedni (ha valakit nem erdekel nalunk se fogja elolvasni a kotelezoket, de legalabb fog tudni rolla, hogy van. Itt a kollegakat elnezve meg a cimmet se fogja hallani). En szemely szerint fontosnak tartom ezt, hiszem, hogy ez megtanit masok szemevel latni es szinesebbe teszi a vilagodat.

Harmadreszt: Ha itt vegez egyetemet (tudom, hogy ez meg messze van) de akkor olyan diakhitellel kezdi az eletet amit nem szeretnek.

Negyedreszt: a magyar nyelv/kultura. Annak ellenere, hogy nem elek Mo.-on szeretek magyar lenni, es szeretnem ha a gyerekeim is annak valjak magukat. Ezt nagyon nehez megmagyarazni, de ez egy nagyon fontos szempont.

Bocsanat, ha kisse hosszu voltam es a rossz helyesirasert szinten.

Hát nem tudom. Nekem a magyar oktatási rendszerrel pont az a bajom, hogy túl vannak terhelve. És egy rakás felesleges, lexikális tudást próbálnak az ember fejébe verni. Sose felejtem el, mikor kiderültem a főiskoláról friss diplomával. elmentem melózni. Olyan emberek közé kerültem, akik már 25-30 éve nyomták az ipart.
Megkérdezték, hogy milyen középiskolába jártam. Mondtam, hogy szakirányúba. Mondták, hogy na ez király, akkor az alapok megvannak, a főiskolán tanultakat nyugodtan felejtsem is el, majd ők megtanítják a szakmát. 1 év alatt több szakmai tudást/trükköt tanultam, mint a főiskola 3 éve alatt. Matekból halálba szopattak minket a függvényanalízissel, a differenciál- és integrálszámítással. Gondolom ez mindenkinek ismerős, akinek diplomája van. Mindenhol volt valami tárgy, amivel - többnyire - feleslegesen szivatták a diákokat.
SOHA nem használtam egyiket se, mert nem volt rá szükség. Amit így kiszámoltam volna 2-3 mérnöknap alatt kézzel, azt már akkori PC-ken (Pentium II vége, Pentium III eleje) célszoftverek kiszámolták pár óra alatt.
A megrendelő meg nyilván nem fizet +1-2 mérnöknapot csak azért, hogy kézzel végig legyen számolva. Szóval már akkor sem volt életszerű, amit mondtak, hogy azért kell, hogy meg tudjuk csinálni kézzel.
Másik ilyen nagy kedvencem a CAD volt. Utáltam rajzolni, és a mai napig nem tudok szépen műszaki rajzot csinálni. elkezdtünk AutoCAD-et tanulni, olyan tessék-lássék módon, ahogy azt szokás (gyenge gépek, elavult programverzió, heti 1 max 2 órában, ami semmire nem elég). Bejött.
Voltam olyan szerencsés, hogy lett egy PC-m, rajta saját AutoCAD R14-gyel. Rengeteg hétvégém, éjszakám ráment, mire megtanultam. Eleinte 3x annyi időbe telt géppel megcsinálni egy rajzot, mint kézzel. A többiek hülyének is néztek. A tanárok meg... dobták vissza a plotter-en kinyomtatott rajzokat, mondván, hogy ezeket nem én csináltam, hanem a számítógép. Aki használ(t) CAD-et, az tudja, hogy ez az állítás így ebben a formában nettó f@szság.
Aztán csak sikerült kiharcolni, hogy legalább tőlünk (közben lett egy évfolyamtársam, aki szintén rákapott a CAD-re) elfogadták az AutoCAD-ben készült rajzokat.
Mikor már belejöttünk, irgalmatlan helyzeti előny volt. Volt egy gyökér tanár, aki sportot űzött belőle, hogy piros tollal firkálta össze a rajzokat, hogy mi hol szar. Volt aki sírva fakadt, hogy erre megint rámegy egy hétvégéje, és emiatt nem tud haza menni. Addig mi betöltöttük a dwg-t, kijavítottuk pár perc vagy max pár óra alatt, kinyomtattuk, és megint beadtuk.
Amit befektettünk időben a CAD tanulásra, az később bőven visszajött. De nem is ez a szép a dologban. Ha nem tanultam volna meg a CAD-et magamtól, az első munkahelyem sem lett volna.
Az volt a szakmai teszt, hogy leültettek egy gép elé egy skiccel. Volt rá fél órám, hogy megrajzoljam. Bőven hamarabb sikerült is (nem emlékszem, de talán úgy 12-15 perc, tök egyszerű rajz volt,a fősulin bonyolultabbakat csináltunk a végén). Későbbi főnököm csak nézett, mondta, hogy a jelentkezők 90%-ának nem sikerült szintidőn belül megcsinálni. a maradék kb. 10% meg szintidőre épphogy elkészült. Úgyhogy nem sokat gondolkoztak, az interjú végén közölték, hogy akkor holnap kezdhetek is, ha gondolom.
Gondoltam, és baromira örültem. Elég komoly sikerélmény volt, hogy a piacon mégiscsak az kellett, amit a tanárok lenéztek, és fikáztak. De saját indíttatásból megtanultam.

Nyilván mindkét rendszernek megvannak a hátrányai, talán valahol az arany középút lenne az ideális. De ha azt nézem, hogy hol tart a magyar és hol az angol gazdaság, akkor lehet, hogy a magyar modell a jobb, de az angol ezek szerint hatékonyabb, mert az életben több gyakorlati hasznát veszik annak, amit tanultak. Ők azért egy "kicsit" előrébb vannak.

Ketten keressetek olyan nettó 6-700.000-et havonta, abból meg lehet élni rendesen. Ez alatt kb. felesleges feljönni!

Engem is szoktak keresni fejvadászok mindenféle csoda ajánlatokkal istentelen jó nevű multiktól. Már az elején leállítom és mondok neki egy nettó 600.000-es fizut, ekkor mindig elbúcsúzunk! Meg szoktam kérdezni, hogy mégis mennyire gondoltak, akkor olyan nettó 300.000 körül mondanak. Sok sikert szoktam nekik kívánni!
Nem baj, egyszer csak rájönnek a cégek, hogy nem fizetgetni, hanem fizetni kell a dolgozónak!

+1, én ugyanezt számolgattam ki, csak külföldiben. Jönnek azzal, hogy milyen jó fizetés, mondom nekik, hogy oké, de ebből lejön az ingatlanbérlés ára, illetve a plusz
megélhetési költségek, és akkor kb. ott vagyunk, illetve kicsit rosszabb helyzetben, mert a lakás is kisebb, és bérelt.

nekem meg olyan faktorok is erdekesek lennenek, mint pl. az adott helyen / orszagban elo emberek mentalitasa, az elhetoseg, az orszag boldogsag faktora, etc. Ezekben kicsi hazank bizony a fasorban sincs...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Ne haragudj, de szerintem borzasztoan nagyot tevedsz.
A gyereknek nem kell megtanulnia egy csomo dolgot, amit megtanitunk neki. A gyerekbol nem szabad kiolni a vagyat, hogy o maga tanuljon dolgokat.
Nem attol lesz valaki bunko, mert az iskolaban nem tanitottak meg, nem attol fog valaki irodalmat a kezebe venni, mert kotelezo olvasmanyai vannak: ha otthon latja a szuleit, hogy olvasnak, vagy beismerik, hogy valamit nem tudnak, majd utanamennek: at fogja venni toluk ezt a hozzaallast.
Bennem egyetlen egy ok miatt merul fel idonkent, hogy le kene innen lepni a francba, megpedig az, hogy nem akarom a gyerekeimet kitenni az itthoni iskolarendszer szemetsegeinek. Szerencsere meg kicsik, meg van idonk eldonteni, hogy mi legyen.
A sajat peldam a kovetkezo: egy igen-igen okos kisfiu voltam a magam idejen, tele voltam tudasvaggyal, szomjaztam a tudast ... alsoban meg nem volt olyan nagy baj, arra emlekszem csak, hogy vegigunatkoztam az orakat, mert nem haladtunk olyan tempoban, amire szuksegem lett volna, aztan felsoben mar elkezdtek jonni a rossz jegyek, de tovabbra se azert mert a fejemmel baj lett volna: hol a toltartom hianyzott, hol a foldrajz atlaszom, hol a hazifeladat nem volt megcsinalva... vegulis azert nem kerultem egy jo gimnaziumba, mert az ilyen modon megszerzett egyeseim lerontottak elegge az atlagomat, a felvetelinel meg senki nem nezte, hogy okos vagyok-e. Aztan a gimnaziumban jottek a problemak, mert ott mar elofordult, hogy tanulni kellett volna, mert toltak az anyagot, en viszont nem tanultam meg tanulni, mert csukott szemmel ugrottam addig a lecet, es nem volt modszerem arra, hogy hogyan szerezzek meg olyan tudast, ami esetleg nem ragad meg magatol. Aztan jott a felsooktatas, ott elvegeztem egy felsofoku OKJ-t, mert valami papirt akartam, a foiskolat meg elkezdtem ugyan, de otthagytam a francba, amikor aharmadik JAVA targy arrol szolt, hogy a JBuilderben felolvasta a kivetitorol a osztaly property-jeit a tanar...
es most itt vagyok 36 evesen, ennek ellenere megszereztem azt a tudast, ami ahhoz kellett, hogy JOL vegezzem a munkamat, es a hobbim a tanulas, ha csak a wikipedia, akkor az, de porgetem az ilyen-olyan online kurzusokat, mert tudni akarok minel tobbet a vilagrol.
Es az a helyzet, hogy azt a tudast, ami ahhoz kell, hogy eljek/dolgozzak/muvelt legyek most ugy erzem, hogy nem az iskolaban szereztem, hanem ha nagyon szigoru akarok lenni, akkor az iskola ellenere sikerult megszerezzem.
Ki kell szabaditani a gyerekeink ebbol az iskolarendszerbol, mert ez artalmas.
Hidd el, ha a gyereked Jokait lat teged olvasni, akkor o maga is a kezebe fogja venni, es ez a te felelosseged, nem az iskolae.
(Egyaltalan mi a fene az a kotelezo olvasmany, miert kell a gyerekeket archaikus szuvegezesu, ket evszazaddal ezelotti konyvekkel traktalni? )

Na pontosan az oktatási rendszer miatt lépünk szerintem mi jövő Szeptemberre külföldre! A lányom már 3.-os de ennyi szart, amit tanul a mi időnkbe nem kellett! Olyan a nyelvezete az olvasókönyvbe mindennek, mint ha 1850-ben élnénk! Környezetből olyan gyógynövények nevét kéne megtanulnia, amiről még életembe se halottam! Bezzeg informatika na az majd 5.-től! Bakker én lennék az okatatási miniszter,akkor volna 1 tablet minden gyereknél azt csók! Tök jó magyar cégek vannak, akik megcsinálták digitális formátumba a tankönyveket, csak "kiestek" a rostán, amely könyvekből lehetne tanulni listáról!
A fiam jövőre kezdené a sulit, de azt szerintem már külföldön fogja megkezdeni!

Nekem 25 evbe telt, de amire rajottem azt sokan nem latjak be.
Meghozza, azt, hogy egyszer kell egy, vagy tobb vegzettseg, ezeket megszerezni kell.
Ami meg erdekel azt megtanulod.
A ketto nagyon nem ugyanaz.

Vagyis az oktatasban egy dolgot kell megtanulni, jol irni tesztet.
Ez vegulis ertheto, Non scholae, sed vitae discimus.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Elképzelésem sincs hogy került ez a hozzászólás az álláshirdetés alá :D

Amit leírsz olyan mintha én írtam volna. Pontosan ezekre jutottam én is és én is végigszenvedtem a sokszázados gyakorlatokra épülő gyalázatosan közoktatás sok sok évét.

A gyerekem nem fog állami iskolába járni, ez az egy biztos. Egyszerűen megöli a lelkeket és tönkreteszi az agyakat. És ezt nem itt akarom bizonyítani, mert ez egy álláshirdetés egy remeknek tűnő pozícióra.

Ennyire rossz a felhozatal, vagy nincs erdeklodes, hogy kitettetek jobmonitor hirlevelre is ?

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Ezek szerint ott is hirdetik - nagyon helyesen, mert mielőbb szeretnénk új kollégának örülni, mert két fővel az elvárt rendelkezésre állást marha nehéz biztosítani - ha meg valaki szabira/betegre megy, akkor nagyjából lehetetlen. Csináltam két főre csökkent csapatban 7x24-es üzemeltetést (bár itt ahhoz képest elhanyagolható a rendkívüli esemény - tervezett meló viszont bőven van); mondjuk úgy, hogy nem volt igazán családbarát felállás...

Ez kimaradt a hirdetésből. Nem szándékosan...

A gyakorlatban arról van szó, hogy a linuxos csapat egy háromfős csapat, amelynek tagjai készenlétet adnak. Minden héten egyvalaki ad készenlétet, azaz mindenkire minden harmadik héten kerül sor. A készenlét alatt a munkaidő végétől a munkaidő kezdetéig fel kell venni a telefont és ha probléma van, akkor meg kell oldani. A megoldás lehet egyszerű válasz, valamilyen beállítás elvégzése távolról (gyakori, heti 2-3 alkalommal) és "úristen ég a ház, be kell menni" (nagyon ritka, nekem 4 év alatt 3 alkalommal volt ilyen, az sem a linuxos terület kapcsán).

Amikor a készenlét munkavégzésbe fordul, akkor a cég a Munka Törvénykönyvében előírtaknak megfelelő juttatásokat fizet a pluszmunkáért.

Ezen kívül igen, van munkaidőn kívüli munkavégzés is, ez az elrendelt túlóra. Kétféle dolog miatt szokott ilyesmi lenni:

- a "veszélyesebb" munkák kockázatának csökkentése miatt, pl. gépek reboot-ja (tipikusan este, mikor már nem dolgoznak a gépen), certificate-ek cseréje (tipikusan éjjel, mikor kevés ügyfél nyomkodja az internet felől a gépet) stb.
- a karbantartási jellegű feladatok miatt, pl. rendszerfrissítések (évente 4 alkalommal hétvégén egy nap), katasztrófateszt (kétévente 1 alkalommal egy teljes hétvége)

Az elrendelt túlórákért a cég szintén az MT előírásainak megfelelő plusz juttatásokat fizet.

Az elrendelt túlórákért a cég szintén az MT előírásainak megfelelő plusz juttatásokat fizet.

khm... Talán úgy pontosabb a megfogalmazás, hogy a túlórákért a cég valamilyen kompenzációt ad. A nem készenlétesnek is előfordulHAT olyan, a felsoroltakon kívüli eset, amikor túlóráznia kell. Nekem idén is több ilyen volt.

Hááát, nem ártana :-)

Sőt, nem árt, ha képben vagy a RHEL-lel, láttál már 100+ szervert egy helyen, hallottál már arról, hogy hogy kell egy bank közelében dolgozni. Meg kéne hogy némileg önállóan bevethető legyél, mert én pl. elég kevéssé érek rá mostanában pátyolítani bárki is, más dolgom van :-(

+1, olyan kell, aki alapvetően L3 szintre beültethető, és ennek megfelelően képes gyorsan átlátni a káo... izé, az összetett és sok örökséget is hordozó, több esetben inkább az entrópia, mint az evolúcíó vonalán kialakult, emiatt aztán gyakran szuboptimális és bonyolult kapcsolatrendszerben működő szerverparkot. És mindezek ellenére ne akarja megváltani ezt a világot - arra ott lesz valami új -igaz, még nem tudjuk micsoda, de már nagyon készül :-P

minden szolgaltato megkezdett orakban meri a dolgot. Nem ertem, hogy egy sima alkalmazott eseten miert megy az emlitett bohockodas...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

semmi gond nincs a sporolassal, aztan ha hivnak az opik, akkor biztositom oket, hogy reggel, amint beertem, az 1. dolgom az lesz, hogy megcsinalom azt a 2 perces melot. Aztan ha az ejszaka folyaman a 2 perces melo 2 orasra nott, akkor ijb+...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Ha a 2 perces melód elmaradása miatt nem tud továbbhaladni az éjszakai pár órás folyamat, akkor az Nem Jó...

A gyakorlatban egyébként nem kell ettől az egész történettől megijedni. Csináltam én is pár évig, nem különösebben vészes a dolog. Tény, hogy nem való olyan embernek, aki este 6 és reggel 9 között megszakíthatatlan mély meditációs tréningeken szeretne részt venni, hétvégén pedig térerő nélküli helyre jár pecázni. Olyan embert keresünk, aki tudja vállalni a készenlétet.

Ha a 2 perces melód elmaradása miatt nem tud továbbhaladni az éjszakai pár órás folyamat, akkor az Nem Jó...

arra az anomaliara probaltam ravilagitani, hogy felkeltenek hajnal 2:45-kor, te megcsinalod a 2 perces fixet, de meg alibibol benn kell lenned +28 percet, kulonben nem szamoljak el az akciot...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Az a "nem kell semmit sem csinálni" az azt jelenti, hogy 7x24-ben legyen elérhető/30 percen belül hívja vissza azt, aki kereste, megadott nem túl hosszú időn belül álljon neki a hiba elhárításának (gép, internet, vpm, becsattan, dolgozik). Ezért a rendelkezésre állásért jár egyrészt egy díjazás, viszont a készenlét túlmunkára vált akkor, ha munkát kell végezni - arra az időre nem a készenlét, hanem a túlóra szabályai az irányadóak.

- Természetesen, ha kiszállok akkor viszem magammal. Feltéve ha a jó laptop van benn a csomagtartóban. :)
- Ha a szar, azt elvihetik, kb youtube nézésre se alkalmas, mert szaggat. Értéke kb 5000 Ft. Arra amire kell ellenben alkalmas, ssh távoli asztal, vpn kliens, xen center stb. Ezt nem szoktam kivenni és cipelni.
- Ha meg olyan helyre megyek, ahol van gép, akkor meg van erre a célra pendrive, live felbútol és azon tudok dolgozni.

Innen kijutni, illetve olyan távolságokat megtenni ellentétes irányokban emberi idő alatt nincs is más opció számomra mint az autó. Nem volt mindig így, régen pl napi 30 kilométereket bringáztam télen-nyáron, de akkor még a nagyfaluban laktam és csak 1 munkahelyem volt. :)

--
Rózsár Gábor (muszashi)

Na pont annyi van benne:) Ez kb a legnagyobb érték benne, igaz ezt már én tettem bele. Valami 80-as winyó van benne, meg egy ős két magos proci amiben még VT sincs és mint mondtam youtube szaggat -de ha nem szaggatna a hang recseg mint állat, szóval hangszórója kuka, szóval nem lehetne élvezni-

--
Rózsár Gábor (muszashi)

Mindegyikért fizetnie kell a munkáltatónak, csak a készenléti pótlék kevesebb, mint az ügyeleti, cserébe nem az irodában kell kuksolni - ami ugye abszurdum így a 21. században...

Volt régebben egy, a munkavállalónak kicsit pozitívabb értelmezés: amikor a készenlét során beérkező hívás után elkezdesz dolgozni,
akkor ugye már jár a túlmunka díja, viszont _nem_ állítódik le automatikusan a készenléti díj felszámítása, hiszen, miközben a hibát hárítod éppen, ugyanúgy felhívhatnak egy más, ettől eltőrő hibával kapcsolatban és ilyenkor ugye nem azt teszed, hogy meg se hallgatod, hogy miről van szó, hanem beteszed a sor végére és amint befejezted az aktuális hibát, utána sorra kerül a következő és így tovább.
Maga a munka törvénykönyvében a megfogalmazás lehetővé tette (és azt hiszem ma is teszi) mindkét értelmezést, kizárólag a munkáltató jófejségén múlik, hogyan alkalmazza.

Azért megnézném az arcodat mondjuk 6 hónap után, mikor összeszámolod, hogy "rugalmasságból" mennyi pénzt/szabadidőt buktál, mert felhívtak, hogy "csak" ezt vagy azt csináld már meg, az egész csak 5-10 perc...
Egyik volt kolléga megtette. Az ilyen pár perces feladatokból volt, hogy összejött neki egy hétre 2,5-3 óra, amit pénzben és időben is bebukott.
Igen persze, kell némi rugalmasság. De egy csúzligumit se tudsz a végtelenségig nyújtani. Minél jobban kinyújtod, annál nehezebb még tovább nyújtani. És előbb utóbb biztos, hogy elszakad. Ha érted, hogy mire gondolok.

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200001.TV

139. §-tól kezdődő rész szól a bérpótlékokról. A konkrét pénzt a készenlétért ez tartalmazza:
"144. § (1) Készenlét esetén húsz-, ügyelet esetén negyven százalék bérpótlék jár."

Ebből számolható a dolog pontosan, és nagyjából az fog kijönni, hogy 100 pénz bruttó alapfizetés esetén nagyjából 120 pénzt kap a készenléttel együtt az ember, amennyiben a készenlét egyáltalán nem fordul át munkavégzésbe. (Marha sokmindentől függ a pontos összeg, a hónapban lévő munkanapok számától kezdve azon át, hogy a háromfős csapatból az adott hónapban éppen Te vagy-e egynél többször ügyeletben addig, hogy valaki más mennyit volt szabadságon - de átlagban nagyjából ez az eredmény.)

nem vagy folyamatosan készenlétben. hétköznap 18:00-tól másnap reggel 7:00-ig. Munkaszüneti napokon pedig 0-24. Egy hónapban, ha megvan a teljes létszám akkor 3 hetente kerül egy emberre a sor. Azaz 2 héten keresztül nincs készenlétben. Persze ha az egyik ember kiesik, akkor ez sűrűbb lesz. Viszont akkor a készenléti pénz is több lesz adott hónapban.

..engem meggyőzött
--
God bless you, Captain Hindsight..

Csak kíváncsiság képen, aki ennek szakmailag megfelel, mekkora fizura pályázhat?
Nem arra vagyok kiváncsi hogy 221 343Ft nettó, hanem jócskán kerekítve inkább, pl ügyelettel: 200k nettó, 300k nettó, stb...

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"