Az olasz sajtkészítők ehető, blockchain-t felhasználó mikrochipekkel követnék termékeiket

Az olasz parmezánsajt-készítőknek elegük lett a hamisítókból, ezért a sajtgurigájuk kazein kérgébe sószem nagyságú mikrochipet ültetnek. Ezzel a chippel követhető a sajt útja és ellenőrizhető az eredetisége. Tesztelték ehetőségre is, nem okozott egészségügyi problémát a lenyelése. Lenyelésére amúgy kicsi az esély, mivel a sajt kemény kérgében van, de mivel élelmiszerről van szó, biztosítani kell, hogy ne okozzon problémát. Lenyelés után nem olvasható a chip, azaz személy követésére nem használható. A chipet az amerikai p-Chip Corporation gyártja.

Részletek:

Mennyire bízunk az ilyen dolgokban? Veszélyes? Nem veszélyes? Úgyis ez lesz a jövő?

Hozzászólások

Hát, ha meg lehet csinálni, akkor meg fogják csinálni.

Ezért sem értettem soha azokat a történeteket, ahol a Jóságos De Naiv Tudós feltalál valami radikálisat, mondjuk az örök fiatalság titkát, de később úgy dönt, hogy Az Emberiség Nem Elég Érett/Méltó Ehhez A Találmányhoz, és úgymond elpusztítja a prototípust és a terveket, és akkor szerinte ez egyszer s mindenkorra meg van oldva. Pedig Kínában/Máshol előbb-utóbb úgyis elkezdenek dolgozni rajta, csak épp még csekélyebb erkölcsi gátlással. Azaz, az egyetlen megoldás egy a miénkhez hasonló lawyerpunk világban, hogy levédeti a találmányt, aztán patent-trollkodással blokkolja a konkurens próbálkozásokat. Á, csak viccelek: ez se volna megoldás. Mind meghalunk! :)

A jogrendszer csak egy vallas. Addig mukodik, amig sokan hisznek benne.

A jogrendszerhez vitas ugyek megoldasaert kellene fordulni, de a legtobben spiritualis megnyugvast keresnek benne.

Teljesen felesleges valamit patent trollok miatt nem merni feltalalni. Ha veszteseges vagy, amugy se erdekel senkit. Ha nyereseges vagy, ugyis neked lesznek jobb papjaid ugyvedeid, de ha megsem, max elperelik az addigra magas profit egy reszet.

Kedvenc peldam: lehet holnap hozni egy torvenyt, hogy mostantol kotelezo, hogy egy lakasban minden masodik emberre jusson egy WC. De a WC-ket nem a jogaszok, hanem a komuvesek es vizvezetekszerelok fogjak beszerelni. Ha abbol nincs eleg, hiaba hoztal jogszabalyt.

Régóta hiszek abban, hogy egy utopisztikus világban mindenkinek két állandó foglalkozása lenne: az egyik inkább fizikai, a másik inkább szellemi területen. Tehát a jogász--kőműves és jogász--vízvezetékszerelők erősen üdvözölnék az említett szaniter-törvényt.

Az orrba felszippantas is biztonsagos vajon? Vagy Huntert akarjak vele eltenni lab alol?

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Mert a rohasztott tejben olyan acidofil baktériumok tanyáznak és tenyésznek (pl. Lactobacilli), amik jót tesznek a bélflórának és az egészségnek.

http://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2021.673890/full
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1481/fermented-milk

A lenyelés nem veszélyes, a LEGO is kijön egyben. A ráharapás sem veszélyes...?

Király lesz ha sokan használnak hasonlót és egy két lábon járó nfc halmaz leszek, nehéz lesz elmagyarázni a ruhaboltban a biztonsági őröknek, hogy isten bizony nem ettem meg egyetlen terméküket sem 🤣

És az hogy a testben nem olvasható nem jelenti azt hogy erősebb eszköz sem képes rá

A "fish and chips" új értelmet nyer.

Kivágják azt a részt a sajtból majd máshová viszik a terméket. Na, hol van a sajt?

Látom a szándékot meg minden, csak hát olyan kis naivak ezek a termékmenedzserek akik képtelenek végiggondolni hogyan működik a világ az irodán kívül.

A London Metal Exchange -en úgy volt hogy van nikkeljük, aztán kiderült hogy mégsincs annyi mert fake. Ha lett volna rajta QR kód meg chip a zsákon, akkor attól igazi?

"az ilyen csalást pont, hogy nagyban éri meg igazán csinálni"

Igen, erre celoztam :)

"és biztosan hamar meg is jelenne az a szolgáltatás ami megoldja az olasz chip kínai sajtba migrálását."

Orulet sok ertelme nincs, mert az eredetit nem veszi meg senki csip nelkul (ugye nem egy-ket gurigarol van szo, hanem tonnakrol), a hamisitvany meg ugy draga lesz, ha ki kell miatta dobni egy igazit :)

Lemasolni meg nem nagyon lehet. Persze ez mindig felettebb gyanus.

Előrebocsátom, nem értek a blockchainhez, csak kíváncsi lettem, mi történik, ha Gonosz Kázmér utángyártja a chipet -- amit én, mint totál laikus, valahogy úgy képzelek, mint egy nagyon apró, 3D-nyomtatott QR kódot --, és rárakja egypár hamisított sajtra. Hogy derül ki, hogy melyik az igazi? Az elsőnek leolvasott? Vagy a kód azt is tartalmazza, hogy melyik boltban szabad megvenni, és a másodikként leolvasott már hamisítványnak minősül?

A blockchain "csak" annyit nyújt, hogy az adott csip életútját vissza lehet követni a forrásig (akár a tehénig*).

A csippről meg állítják, hogy nem nagyon lehet másolni - na, ezek az állítások szoktak idővel megdőlni.

Nade. Legyen. Lemásolják. Lesz két (száz, ezer, millió, másolni, klónozni se egyesével érdemes) csip. Valószínűleg a üzlet(lánc), étterem vagy annak a beszállítója fogja lecsippantani, és megnézni, hogy dikmá, ezt a sajtot Dániában már egyszer eladták, és viszi vissza, ahol vette, hogy nana (vagy inkább át se veszi ellenőrzés nélkül).

Ott látok veszélyt, hogy ellopják valamelyik "igazi" résztvevő adatait, és azzal "írnak alá" sajtokat. De ez is könnyen ellenőrizhető, elvileg ugye mindenki tudja, hogy vett X darab sajtot, abból már eladott Y darabot. Ha nem annyi van a chain-ben (és itt ugye nem 1-2 darabról van szó, hanem százas, ezres nagyságrendről), akkor bizony szomiság van. És nem mellesleg gondolom meg tudja mondani, hogy melyek voltak a valid tranzakciók, azaz melyik az eredeti termék).

 

*) Igen, nyilván nem egy bizonyos tehénig, de egy-egy termelőig, fejésig, csordáig, mérettől függően.

Elvileg pont ez a lényege. Hogy nem igazán. Ami egyszer oda bekerül, az ott is marad. És úgy is marad.

Őszintén szólva én csak a felületét kapargattam meg, már bánom, hogy anno, amikor lehetőség (csak épp idő nem) volt rá, akkor nem fektettem bele több időt/energiát.

Ha van admin jogod - mint SQL-en is- akkor visszapörgetheted a tranzakciókat, és olyan végső állapotot állítasz be amilyet akarsz ha proof of stake / majority consensus van. Enterprise környezetben mi más lenne? Majd a nagy cégek megbíznak egymásban és kiépítenek valami megoldást ahol mindenkinek egyenlő szavazati joga van? Nem, szépen mindegyik megcsinálta a sajátját zárt hálózaton, Te pedig mint ügyfél hidd el nekik hogy ez biztonságos, elosztott meg ilyenek.

Épp ezért szemfényvesztés összekapcsolni a kézzel fogható dolgokkal mert visszapörgethető. Ezek a megoldások ilyen egy Amazon/Azure accounton valaki megnyomta a create blockchain gombot, tehát semmivel sem biztonságosabb a SQL-nél, de jóval bonyolultabb és drágább.

Amazon nagyon nyomta ezt aztán bele kellett ásni magam, de csak ilyen "trustme" alapú marketingbaromságot találtam tőlük mint az Amazon Quantum Ledger.

Opensource-ból pedig a https://www.hyperledger.org/

zart halozaton a gyartonak lesz "admin" joga, abban ugyanugy meg kell biznod minthogy nem szar sajtot ad el :)

(dehat a gyartonak meg nem is erdeke hogy megmasitsa a tortenelmet). viszont ha megis ilyet tesz, akkor te tudni fogod hogy "hoppa, valtozas tortent".

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Én is pont ezt mondom, hogy lényegében nem jobb, de ugyanakkor sokkal bonyolultabb rendszer.
Nem kell hogy a gyártó akarja hogy az adatbázis tartalma megváltozzon, elég ha valaki más akarja, olyan entitás akinek érdeke hogy kárt okozzon.
Az hogy történt e változás honnan lehet tudni? Onnan hogy mást mutat, de lehet azt mutatja hogy: "nem érvényes" - hát ezt a SQL is tudja.

TL/DR a blockchain attól nem véd.

a tartalom a lanc resze, ha megvaltozik a tartalom akkor az mar egy masik lanc "irany". ha a tesco megvaltoztat egy blockot, de a tobbiek azt nem fogadjak el, akkor nem tortenik semmi: mindenki marad az eredeti vonalon.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A blokklanc olyan - bar itt mar igazan a hataran jarok a tudasomnak -, hogy kizarolagosan az elozo elemtol fugg. Azaz csak ugy nem lehet beilleszteni valamit valahova (nem sql, hogy insert into), illetve ha mar egyszer ott van, nem nagyon lehet eltavolitani. Azt hiszem, hogy a teljes lancot (mar az utana kovetkezo reszet) ujra kell hozza szamolni, es lenyomni mindenki torkan, hogy neked van igazad. Na, ez utobbi az, ami igazan problemas.

Bar a konkret megvalositast nem ismerem, a technologia alapjan ez elosztott rendszer, azaz nem lekerdezed valakitol, hogy az adott csip okes-e, hanem nalad is, es mindenkinel is mindig megvan a teljes adatbazis (talan nem hulyeseg ugy irni, hogy gyakoratilag a bin-/chage-/redo log van csak, azaz minden tranzakcio latszik, ellenteben a "kesz" sql adatbazissal).

Szoval ahogy irtam, ott latok serulekenyseget, hogy el tudjak lopni valamelyik szereplo kulcsat, kulcsait, es azzal irnak ala tranzakciokat. De ennek sincs orulet sok ertelme.

Azta, nemrég itt a nemzetközi kajavásáron pont vettem ilyen sajtot (olasz parmezán, ilyen malomkő méretű), és néztem is, hogy mi a bánatnak van rajta ilyen QR kód. Nekünk nem az a darab jutott, szóval csip nem volt benne. Pont a hét végén reszeltem le az utolsó darabot belőle. (Aki a ráharapástól fél, izé olyan kemény volt már, mint a kő, aki arra ráharap, az nem a csip miatt fog sírni....)

Csaba

Új értelmet nyert a Chip 'n' Dale. (Leánykori nevén 11:59:59)

vszinu kinaban mar gyartasban van a masolat... ahogy a nyomtato tonerek chipjeit is seperc lekoppintottak

Aztán kiderül, hogy ez a kis chip ha Apple eszköz van a közelben, küldi a GPS pozíciót és az üzenetet is azokon át valahogy...

A szennyvízben pedig nem csak a Covid lesz kimutatva, hanem melyik településeken hogy fogy ez és az a termék... Elsőnek csak központi helyen mérik. Aztán kerületkben, majd utcákban, és a végén házaknál. Monitorozzák, mi folyik ki a házadból, nézik majd a kukádat.

Mindez csak attól függ, mikor ér ez az infó annyit, hogy megérje sorozatgyártásban elkészíteni erre az eszközöket.

A BTC lassan padlózik lesz mire használni a láncot, nem kel egy másikat könnyedén létrehozni és horror energiából kiszámolni.

sudo mount -o ro /hup.hu

Most a sajtgyártók, holnap meg a teljes élelmiszerspektrum szereplői látnak hozzá a csippelésez. Annyi lesz végül csip h azzal fogunk jóllakni :-Z Kolbászból is van már csemege, meg a csipős. Pardon! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ma is tanultam valamit: Ezek szerint a sajtbunozes egy legalisan hasznalhato szo lett a scrabble-ben.

Ha becsippelik, akkor én direkt a hamisítványt fogom venni ami csipnélkülii!