"... egy fiatalkorú lány avatárjának megerőszakolása ügyében nyomoznak"

Egy videójátékban elkövetett nemi erőszak miatt nyomoz a brit rendőrség

A brit rendőrség azután indított vizsgálatot, hogy egy lány avatárja egy csapat férfi áldozatul esett egy videójátékban. A 16 év alatti gyermek karakterét megerőszakolták a virtuális valóságban – írja a Sky News.

Ez az első olyan nyomozás, amelyet a brit rendőrség a virtuális valóságban elkövetett szexuális bűncselekmény ügyében folytat.

Egy, a helyzetet ismerő tisztviselő szerint a lányt traumatizálta az eset.

Ez a gyermek hasonló pszichológiai traumát élt át, mint az, akit fizikailag megerőszakoltak. Az áldozatra érzelmi és pszichológiai hatása van, ami hosszabb távú, mint bármilyen fizikai sérülés

– mondta a tisztviselő.

[...]

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 01. 03., sze – 16:20

És mi lesz a büntetés? 20 évre bezárják az elkövetők karakterét a játék legkeményebb tömlöcébe csoportos elektronikus nemi erőszak miatt?

Eleve, miért van lehetőség a játékban kúrni? Ha nem lenne, akkor nehezen lehetne benne nemi erőszakot elkövetni, mert az nem az, ha odamegyek egy karakter mögé és nekidörgölőzök. Az kb. annyi, mint amikor két karakter nem tud elmenni egymás mellett és akadályozzák egymást.

trey @ gépház

cyberbullying

Ez egy valós probléma, de nem attól kellene tartani, hogy a virtuális avatarjával mi történik. Ez szerintem legalább akkora probléma:

About 21% of children aged between five and 10 had a virtual reality (VR) headset of their own in 2022 - and 6% regularly engaged in virtual reality, according to the latest figures published by the Institute of Engineering and Technology.

Ha valaki nem akarja, hogy egy olyan játékban megkúrják, amiben erre van lehetőség, akkor ne játsszon vele szerintem.

En tovabbra sem tudom, melyik jatek ez (igazan beleirhattak volna a cikkbe), de olyan nem lehet, hogy a kuros jatekban csak bizonyos emberekkel akarsz kurni, nem random jottmentekkel?

Ad absurdum az is megfontolando lehet, hogy kiskoruakkal nem kellene kuros jatekot jatszani akkor sem, ha a platform amugy lehetoseget ad ra.

Nem tudom. Biztos van olyan játék is, amiben meg lehet válogatni, hogy kikkel akarsz kúrni, bár én nem ismerem ezeket.

Ad absurdum az is megfontolando lehet, hogy kiskoruakkal nem kellene kuros jatekot jatszani akkor sem, ha a platform amugy lehetoseget ad ra.

Nyílván erkölcsös ember ilyet nem csinál. Csak sajnos nem mindenki az. Az ilyen visszaélések megakadályozására kéne valami technikai korlátozás. Ha már eleve online platformról van szó, akkor nem is kéne megengedni, hogy 18 éven aluliak ebbe beléphessenek.

Jó kérdés amúgy, hogy a fiatal 16 éven aluli tudta-e, hogy ez egy felnőtteknek szóló játék, itt még akár meg is erőszakolhatják. Ha tudta és így belépett, akkor ő is ludas. Erre írtam azt, hogy aki nem akarja, az ne játsszon vele.

Foleg hogy kis betuvel van irva, ami inkabb a gyujtofogalom fele hajlitja a dolgot.

Raadasul a Metas csavo cafolja is:

A spokesperson for Meta, which owns Facebook, Instagram and operates a metaverse, said: "The kind of behaviour described has no place on our platform, which is why for all users we have an automatic protection called personal boundary, which keeps people you don't know a few feet away from you.

Szoval szeritnem nem a Meta fele Metaverse-rol van szo. Vagy megeroszakolas helyett csak vmi abuse-rol van szo, aminek sok formaja lehet.

Igen, gyűjtőfogalom volt. Ez valószínűleg  egy üzleti stratégia, amikor megpróbálják kisajátítani az adott már létező fogalmat, kicsit fordítva, mint amikor az általános már létező fogalom helyét próbálják átvenni kitalált névvel. Mindkét irányra vannak példák.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Plusz ha lehet is nemi életet élni a játékban, akkor meg korhatárosnak kéne lennie, és 16 éven aluli elvileg nem játszhatna vele. Vagy ha játszik, akkor meg a másik fél hivatkozhat arra, hogy nem tudta hány éves, joggal feltételezte, hogy korhatár felett van.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem a megerőszakolás traumája nem korfüggő. Ha egy 40 éves nő jár így, elég valószínű őt is megviseli...

Igazából azzal van a baj, hogy kaptak a perverzek egy platformot (merthogy ezek szerint a szimuláci ezt is tudja szimulálni), amin kiélhetik a beteg vágyaikat, amiket (egyelőre) a való világban nem mertek... Csak nehogy aztán rákapjanak, és igaziból is elkezdjék az ilyenek... Akkor ha ez megtörténik, ki lesz a felelős? Cukkerberg elviszi majd a balhét?

Egyszerűen csak nem értünk egyet. Először is senkit nem erőszakoltak meg ténylegesen, fizikailag. A másik, hogy aki ezeket a perverzeket nem tudja kezelni, az nem elég érett egy ilyen játékhoz, így továbbra is tartom, hogy ne játsszon vele. Főleg, ha nincs 16 éves se.

A Facebook-ról is ezt gondolom, gyereknek az se való. Van is egy 13 éves korhatár rajta, de szerintem az is túl alacsony.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Facebookon be lehet allitani, hogy kitol fogadhatsz uzenetet es kitol nem. Tehat csak az kap ilyen uzeneteket, aki szeretne. Ha a 16 eves csaj ugy dontott, hogy szeretne ilyeneket kapni, akkor tartsuk tiszteletben a donteset.

Ezen kivul be lehet allitani, hogy ki lassa a kevesebbet takaro kepeidet. Tehat tudod korlatozni, hogy csak a barataidnak reklamozd, hogy kurva vagy. Ha mindenkinek szeretne kurvalkodni, tehat kurvanak all, akkor ne csodalkozzon, ha basszak.

Off: Ki fogtok nevetni, de én már annak se tudtam őszintén örülni, amikor a multiuser játékban (pl. Larkinor vagy Túlélők Földje) meglopták/kirabolták a karakteremet.

Szerkesztve: 2024. 01. 03., sze – 17:07

Semmi ez mellett...

Na melyik Einstein idézet jut eszembe?

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Szerkesztve: 2024. 01. 03., sze – 17:28

Ezt én sem értem, hogy miért van erre egy játékban lehetőség? És hogy került oda egy gyerek egy ilyen játékba, és kilépni sem lehet?

Egyébként nagyon nem örülök, hogy ezekben a mai játékokban valós ember a többi karakter. Amikor gyerek voltam, akkor a gép ellen lehetett játszani, nem igazán történhetett probléma, pl rossz társaságba sem keveredhettél. Vagy max a haverjaiddal játszhattál LAN-ban. A youtube-on láttam egy GTA videót (a gyerek mutatta, hogy ezt akarja feltenni), ahol a kölkök két csapatba tömörülve kakaskodtak egymással, beszólogattak egymásnak. Nagyon súlyos volt (és egyébként baromi unalmas is), de a gyerek tátott szájjal nézte. Már nem lehet lekövetni 100%-ban, hogy a 14 éves kölök kivel ismerkedik meg aki esetleg rossz irányba befolyásolhatná. De vérig van sértve, hogy nem engedek minden játékot feltelepíteni.

mert nincs ilyen, csak a média hazudik. Legfeljebb körbeugrálták más rajzfilm karakterek és esetleg csúnyát mondtak. A média hazugságán túl az is probléma lehet, ha pár hatósági fogyatékos vezető vagy politikus kezdi el azt játszani, hogy ez valóság. Félnek a cégek a médiától, ezért nem perelik őket szénné a folyamatos hazugságok miatt, amit szenzációhajhászásból tolnak napi szinten.

Szerinted hogyan lehetne megoldni, hogy ne léphessen ki? Leszíjazzák a számítógéphez és hátrakötik a kezét és kipeckelik a szemét?
Inkább valami mentálisan sérült fiatal lehet, ha képes volt ez valóságként megélni és eszébe sem jutott, hogy levegye a vr szemüveget.

Szerinted hogyan lehetne megoldni, hogy ne léphessen ki? Leszíjazzák a számítógéphez és hátrakötik a kezét és kipeckelik a szemét?
Inkább valami mentálisan sérült fiatal lehet, ha képes volt ez valóságként megélni és eszébe sem jutott, hogy levegye a vr szemüveget.

Lehet, hogy félreérhetően írtam, de pont ez a lényeg, hogy nem lehet valakit egy játékban bántalmazni, mert elvileg bármikor ki tud lépni.

Egyébként a gyerekeim azzal próbálkoznak, hogy azért nem tudnak kilépni, mert ha kilépnek a játékból, akkor (állítólag) kibannolják őket.  Például egy szerepjátékban valamilyen szituációban vannak, vagy megy egy kör, ahol mások is bent vannak. Ilyen lehet hogy tényleg előfordulhat, hogy így próbálnak rávenni egy kölköt, hogy ne lépjen ki a játékból.

Olyankor kell kilépniük, ha valami feladatuk van a való életben, vagy lejár a napi gépidejük (ami így is fölé van lőve).

Egyébként a gyerekeim azzal próbálkoznak, hogy azért nem tudnak kilépni, mert ha kilépnek a játékból, akkor (állítólag) kibannolják őket.

Van ilyen, tipikusan PvP esetén nem lehet kilépni adott ideig harci szituációban, hogy ha vesztésre állsz, akkor ne "halj" meg, "combat logging" a neve, játéktól függ, hogy permban jár érte vagy csak adott ideig a hozzáférés letiltása, illetve valamilyen játékbeli jelentős hátrány.

Ilyen lehet hogy tényleg előfordulhat, hogy így próbálnak rávenni egy kölköt, hogy ne lépjen ki a játékból.

Persze, nyilván harci szituációban fognak hülyülni... :D

--

Ahogy írtam már, az egész a terms of service kérdése: ha a játék vagy bármi lényegi része például az, hogy meg kell ölni a másik avatart, akkor lesz olyan immersion level, hogy a konkrét megölésen felül el fognak hangzani ezzel kapcsolatos mondatok, sőt, indulatos mondatok. Ha a ToS tartalmazza, hogy itt bizony lesz szexualitás és erőszek, akkor ne lepődjön meg senki, hogy van benne szexualitás és erőszak. Ha nincs benne a ToS-ban, hogy lehet ilyet, akkor meg ki kell baszni a platformról azokat, akik megszegik a ToS-t.

A cikk azt írja, hogy sexual abuse, nem rape. Előbbi fordítása bántalmazás/visszaélés, utóbbié az erőszak.

Trey rosszul fordította, és aztán jön az értetlenkedés a játékban kúrással kapcsolatban. A bántalmazást szavakkal is el lehet követni.

Cyberbullying ismerős? Sokan öngyilkosok is lettek már miatta. Nyilván nem 1-2 beszólás vezet oda, de egyébként meg adott ország törvényeitől függ, hogy honnan kezdve válik bűncselekménnyé.

De nem kell messzire menni, Magyarországon is el tudnak ítélni zaklatásért (ahol asszem a mennyiség számít és nem a tartalom), de súlyos/halálos fenyegetésből már egy is elég.

Én sok mindent eltűrök, de ha a lányom zaklatnád, még akkor jársz jobban, ha csak a rendőrség megy utánad.

A UK-ben a snowflake (régi kifejezéssel csak rinyapina vagy buzigyerek) védelmi törvények már réges-régen eltávolodtak mindentől, ami valaha normálisnak, épeszűnek, arányosnak volt tekinthető. A törvények szerint az enyhe trollkodás is illegális.

Ez az új "online safety bill" (aminek már a neve is kétszínűség és ellentmondás) is azzal a magyarázattal lett bevezetve, hogy egy rossz szülő hagyta a gyerekét akárkivel beszélgetni a neten, aztán egy másik, elmebeteg gyerek elcsalta valahova egy online játékkal kapcsolatban és megölte. Ennek ürügyén bevezették, hogy bárkit megfigyelhet az Ofcom döntése alapján (ez aztán az online safety, a Stasi meg a Gestapo csettintene). Közben az egész forrása az elcseszett köznevelés és a bad parenting.

Az ugye megvan neked is hogy ez egy videójátékban történt?

Tehát nem az iskolában, nem az utcán, nem sms-ben vagy telefonon, vagy akár facebookon/instán/stb. ami kvázi megkerülhetetlen manapság egy fiatalnak, hanem valami VR-os határesetben. Kicsit más kategória, nem igazán alkalmazhatóak rá azok az általánosítások amiket te előhoztál.

Mint mondottam ennyi erővel a világ összes online videójátékosa után nyomozhatna a rendőrség, gyilkosságért, szexuális erőszakért, verbális bántalmazásért és zaklatásért meg főleg.

Szerintem lényeges különbség, hogy el nem tudom hogyan lehetne szexuálisan bántalmazni mondjuk engem egy helyen, ahol én nem vagyok ott. Alapeset, hogy szex ott lehetséges, ahol az ember ott van. És ha a saját nappalimban VR-ozok, és nem tetszik amit csinálnak az avatárommal, akkor kibújhatok a sisakból 1 másodperc alatt, és csuriban vagyok, nem tudnak megbaszni.

Ha te bombával vagy megöléssel fenyegetsz valakit, akkor tök mindegy, hogy személyesen, telefonon, twitteren, online sakkversenyben, vagy akár metaverzumban teszed, ugyanúgy bűncselekmény. Ebben egyet értünk?

Én már igen sok játékos társamat fenyegettem megöléssel, sőt, egy részüket meg is öltem. Igaz, azért voltunk összezárva egy virtuális térben, hogy egymást megöljük.

Amúgy meg egyik játékban épp elértem a zsebtolvajlásban a maximum skill levelt és hát ezt nyilván úgy sikerült, hogy kellett hozzá zsebtolvajlást gyakorolni, nem csak NPC-n. Most akkor mi is van? Lopás miatt nyomozni fognak utánam?

--

Az egész a terms of service kérdése: ha a játék vagy bármi lényegi része például az, hogy meg kell ölni a másik avatart, akkor lesz olyan immersion level, hogy a konkrét megölésen felül el fognak hangzani ezzel kapcsolatos mondatok, sőt, indulatos mondatok.

Ha a ToS tartalmazza, hogy itt bizony lesz szexualitás és erőszek, akkor nem lepődj meg, hogy van benne szexualitás és erőszak. Ha nincs benne a ToS-ban, hogy lehet ilyet, akkor meg ki kell baszni a platformról, azokat, akik megszegik.

Ez a része érthető. El kell választani, hogy a játékra vagy a való életre vonatkozik a fenyegetés.

Nem teljesen kapcsolódik ide, de a swatting jut eszembe róla, amikor egy játékból indul, és a való életben folytatódik a dolog.

> hogy van benne szexualitás és erőszak. Ha nincs benne a ToS-ban, hogy lehet ilyet, akkor meg ki kell baszni a platformról, azokat, akik megszegik.

Igen, valószínűleg ezt kellene itt tenni.

Az "egyvilágrend" és a digitális személy-azonosíthatóság éppen ennek alapját kívánja megteremteni.

(Aki nem tartja be az újragondolt "tízparancsolatot" annak társadalmilag és egyénként is vége. A kínaiak jól csinálják, még pár év és meg lesz az a rendszer itt is.)

Es akkor mi van, ha videojatek? Felolem mehet az osszes pedofil szexualis zaklato a szecskagepbe akkor is, ha csak online zaklatja a kiskoruakat.

Mint mondottam ennyi erővel a világ összes online videójátékosa után nyomozhatna a rendőrség, gyilkosságért, szexuális erőszakért, verbális bántalmazásért és zaklatásért meg főleg.

lol, dehogy is

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/csuszos-lejto

Szerintem a te lejtőd nagyon is csúszós, illetve vitatom, hogy a csúszós lejtő egy érvelési hiba lenne (*). Ha elfogadjuk, hogy „bántalmazást szavakkal is el lehet követni” (nem a te szavaid, de ahogy értem te is így látod), milyen alapon teszel különbséget két ember állítólagos traumája között? Miszgenderezésért is nyomozhat a rendőrség? Vagy azt mi különbözteti meg a jelenlegi témában szereplő „traumától”?

(*) Most komolyan, az az érvelési hiba, hogy egy javaslat lehetséges, még ha nem is elkerülhetetlen, következményeit próbáljuk felmérni?

milyen alapon teszel különbséget két ember állítólagos traumája között?

A merleg egyik oldalan van egy kiskoru, akit szexualisan zaklatnak, a masik oldalan pedig "lelottek egy lovoldozos jatekban". Mivel az, hogy utobbi esetben gyilkossagert nyomozzanak, vegtelenul abszurd, ezert nem is tudok komoly ellenerveket hozni.

Nem tudom, ha a lányomat valami ilyen online szarban zaklatnák (16 éves korában), akkor azt mondanám neki, hogy kapcsolja ki és felejtse el, egyáltalán mit keresett ott. Nem tudom belelátni, hogy a felhőtlenül szórakozó többi ember hibás volna. Arra való a számítógépes játék, hogy ökörködjenek benne az emberek.

Nem bazmeg, te vagy rossz helyen. A Cikkturkáló kinyilvánítottan erre való. Megosztok egy cikket, amiben nem vagyok biztos, hogy megüti a főoldal szintet, vagy éppen nincs időm aprólékosan ellenőrizni (mert ugye ez egy one man show), de érdekes lehet, akkor ide bepostolom és ti elvégzitek a feladatot.

HTH

A "HUP cikkturkáló" olyan cikkek gyűjtőhelye, amelyeket az olvasók küldtek be, de valami oknál fogva nem kerültek ki a főoldalra. Annyira nem voltak rosszak, hogy egyből törölni kellett volna őket. Bekerülnek ide, hogy az olvasók turkálhassanak köztük.

Néha érdemes lenne elolvasni, hogy hol jársz.

Egyébként pedig az idézőjel - mondom még egyszer - idézetet jelez. Azt jelenti, hogy valahonnan származó idézet. Ne maszatolj.

trey @ gépház

Ja, hogy ez valami perverz szórakozásod, megosztunk egy szar (vagy direkt hazug?) cikket, és nézzük, mit szól hozzá a pórnép? A flame-eket még értem, de biztos plusz pont jár azért, ha sokan el is hiszik a cikket.

Azt továbbra sem értem, hogy ha az olvasók cikkeinek kellene itt lennie, akkor miért az oldal szerkesztője küldi ezt be. Elhiszem, hogy meg tudod magyarázni, nem kell magad fárasztani vele.

Akkor kérdezem máshogy. Jó az, ha pl. a hírcsárdáról vagy onionról megosztunk egy cikket, hogy tárgyaljuk ki? Ha az a szándék, hogy röhögjünk rajta, hogy mekkora baromság, és ez nyilvánvaló, akkor értem. De ha az olvasók nagy része elhiszi, hogy a cikk igaz, és a tartalmáról beszélget, mintha igaz lenne, és emiatt természetesen hitetlenkedik/értetlenkedik, hiszen valójában nem igaz, akkor annak mi az értelme?

Előbb én kérdeznék valamit. Amit leírtam, azt megértetted? Melyik része nem tiszta?

  1. Megosztok egy cikket, amiben nem vagyok biztos, hogy megüti a főoldal szintet, vagy éppen nincs időm aprólékosan ellenőrizni (mert ugye ez egy one man show), de érdekes lehet, akkor ide bepostolom és ti elvégzitek a feladatot.
  2. Beküldenek az olvasók valamit, ami szerintem nem ér főoldalt, de törölni se törölném feltétlen. Bekerül ide.

Olyanra is volt példa, hogy idekerült valami, majd akkora volt rá az érdeklődés, hogy mégis kikerült a főoldalra.

Mi pontosan a problémád? Az Index nem hírcsárda. Ne csúsztass.

Itt nincs szerkesztő -> főszerkesztő hierarchia. Ne hasonlítsd a HUP-ot a 100 fős szerkesztőségekhez.

A te problémád itt az, hogy megvádoltál valamivel, amihez semmi közöm (fordítás és kommentben értetlenkedés???), majd amikor irányba tettelek, nekiálltál hepciáskodni. Így volt?

trey @ gépház

Eddig értem. És azt is már régen elismertem, hogy benéztem, ki fordította félre, ezen lépjünk túl.

Viszont azok után, hogy kiderült, hogy ez az index cikk hírcsárda jellegű, nem történt semmi. Nem lett frissítve a poszt, továbbra is a virtuális kúrásról megy a duma. Akkor mit is jelent az, hogy az olvasók elvégzik az ellenőrzést? Láthatóan ez egy lényegtelen lépés. Ez az, aminek szerintem nincs értelme.

Miért kellene frissíteni? Ki fizetné meg az én munkám, hogy elvégezzem az Index helyett? Ne komolytalankodj!

Ez a cikkturkáló. Hogy minek van értelme itt, azt majd én eldöntöm, ha megengeded. Eleve értelmes beszélgetést (leszámítva az általad indított szálat) indított, hogy lenne értelme?

A helyreigazítási kérést az Indexhez kell bejelentened. De, ott is megadták az eredeti forrást (lám, te is megtaláltad), így akit érdekel a téma, majd elolvassa.

trey @ gépház

És erre fizetek olyan mocskosul sok adót!!! Meg a kibaszott HS2-ra.

Remélem egy nőgyógyász is megvizsgálja az avatarjával az illető avatarját, ami majd alátámasztja a virtuális bíróság előtt, hogy emiatt bizony mozgósítani kell a Battlefeel-ben a hadsereget.
Megint a szülők által nem nevelt gyerek változatos módon éli át érzelmi sérüléseit, ami mögé rengeteg valós sértett vagy érintetlen is beáll érzelmileg és tragikomédiába fullad a sztori. Meg clickbait.

Istenbarma lyány, meg a rendőr, de az újságíró is. 

Szerkesztve: 2024. 01. 03., sze – 21:41

-

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Vagy összeszedi magát a nyugat vagy nem is olyan sok idő múlva itt is Kína fogja megmondani merre van az előre. Nem azért mert tömegtermelésben ma már lenyomnak mindenkit, vagy azért mert a jüan átveszi a dollár helyét. Azért mert Kínában már most hatékonyan kezelik ezt a problémát. Mást is. Ott a multiplayer játékok szigorú keretek közé vannak szorítva, játékidőben, tartalomban, mindenben. Az eredeti cél az volt, hogy ne menjen a tanulás rovására a multiplayerkedés, de ezzel az ilyen problémáknak is az elejét vették. Még az is meg van határozva, hogy egy nap mettől meddig működhet egy game server, nem sok órát engednek. 

Itt nálunk probléma a sérelmi hisztéria, de ennél is nagyobb probléma az értelmetlen tevékenységre elfolyó egyre több idő. A legújabb bűnösök: soha nem látott mértékben ömlő, korábbiaknál magasabb minőségű sorozatok, multiplayer nagy képernyőn és mobilképernyőn, végtelen ideig tartó fotelfilozófiai picsogás a közösségi médiában. Az internet mindegyiknél kulcselem. Az az internet ami valaha a nyugat kulturális és gazdasági győzelmének végső békés fegyvere volt, mára a nyugat ellen fordult mintha magunknak építettünk volna trójai falovat, amiből saját felerősített hülyeségünk zúdul ki nagy adag kínai árudömping kíséretében. A procrastination gigantikus szobra lett a nyugati világban az internet, amely előtt felállított áldozati oltáron red herring főpapság minden nap égeti azt ami a múlt dicsőségéből még megmaradt. 

Ezt szépen összefoglaltad. Sajnálatos módon egy rakás szülőnek nevezett egyén, akiknek a gyerekei nem lettek nevelve. Ezt a szöveget magát sem tudnák értelmezni, nem hogy az általuk vétett nevelési hibákat felismerni.

Negatív példák egész közelről, a családból:
- 10 éves kis srác a nyáron rámcsörög, hogy a mostoha tesó family linkjét hogyan lehet feltörni. Ugyan is nem tudnak valamit megnézni a telóján.
- Ez kis srác legalább 5 éve a saját telefonjának a rabja, szinte antiszociális. A pénzen kívül semmilyen más értéket nem ismer.
- Most kapott junior bankkártyát. (Az szép lesz, mondom magamba. Odapattintja valamelyik játék mögé, aztán lehet keresni hová tűnik a lé)
- Bármilyen alkalomra az ajándékot csak pénzben tudja értékelni. (Tőlünk karácsonyra pulcsit kapott, de láttuk, hogy a pénzt kereste volna még a csomagban)
Mi látjuk az orbitális nevelési problémákat, de őszintén tények elé álltani a szülőket igen nehéz. Úgy hogy sértődés ne legyen.

Pozitív példák az unokáim nyomán:
- Teló nincs, csak pár percig. Amíg pl. megnézheti a videót a szülinapjáról. Megértették, tudják. Bárhol lehet teló a lakásban, nem nyúlnak hozzá. Vagy megkérdezik, hogy lehet-e?
- Nézhetnek TV-t, de csak szülői szűréssel. Vannak TV mentes időszakok rendszeresen minden nap. Megtanulták, Ők maguk nyomják ki a TV-t. Akkor is ha Mi nézünk éppen valamit. :-)
- Tudnak játszani. Bármivel, bármit. Kitalálnak történeteket, együtt játszik a két lánytestvér. Minket is bevonnak a játékba.
- YT reklámot elkapcsoltatják
- Örülnek minden apróságnak, ami ajándék.
- Hihetetlen szókincsük van, olyan kifejezéseket használnak, hogy csak lesünk. Nagyon változatosan ki tudják magukat fejezni.

Ez csak pár pro és kontra példa közvetlen közelről.

A cikkhez inkább nem szólok semmit. :-)

Sajnos a Bing-nyulat nem lehet Süsüre cserélni.., - "mert végtelenül unalmas számukra", - mondta egy anyuka.., a gyerekei 2 év körül.

A nyúl toxikus, agymosó hatása egy egész életen át nyomorítja majd a most még kis lelküket, és így "betelepedve" a szülők egyre jobban kivonódnak az életükből.

Nagyon alattomos módszerekkel él a televíziós mesék legtöbbje, szinte észrevétlenül, - (főként persze azért, mert valószínűleg legtöbbjük alkotói sem normálisan szocializálódtak...) A közben bármelyik pillanatban "berobbanó" és a gyerekeket "orrba vágó" reklámokról most nem is beszélve...

(Jobban jár a szülő, ha egyáltalán nincs TV-csatorna a lakásban, legalább a gyerekek 10 éves koráig.)

A fekete nyúlra ez tényleg igaz. Jó hogy felhoztad. Ha töménytelen mennyiségben hagyják nézni, teljesen igazad van. Azt vettem észre nem csak ebben a mesében, hanem a többi modern üngyörgő-büngyörgőben is (sajnos van köztük teljesen magyar gyártás is). Nincs bennük kompromisszumra késztetés, a kis főhős, aki később a gyermek kedvence lesz. Mindig igaza van, mindig úgy történik minden, ahogy Ő akarja. Mindenért csak dícséret van, vagy kerülő megoldás, hogy még is igaza legyen.
Ez a hisztivel kiharcolt bármit segíti elő a gyermekekben. A nyulas mesében meg hiába van minden szereplőnek mentora. Akik elvileg a szülők lennének. Eleve vizuálisan egy kisebb "valami". Mindegyik egykaptafa, jellemtelen kis szürke, aki mindig igazat ad. Ez így tényleg toxikus. A szülői ideált rombolja és arra készteti a gyermeket, hogy hisztizzen.

Ez a toxikus nyúl nálunk is ment, de fentebb vázolt módon. Nem lett belőle függőség és a nélküle amúgy is jelentkező hiszti hajlam is a legelején és nagyon határozottan meg van-meg volt fogva.

Nalunk is ment a bing nyuszi, de kizarolag angolul.

Szerintem nagyon jo lehetoseg az angol tanulasra egy kis gyereknel.

En nem latom kulonosebben kartekonynak, egy lagymatag mese baromi jo szokincsfejlesztesre es szofordulat tanulasra.

 

A mancsorjarat viszont a bogyomben van, mert magyarul kezdte el nezni a nagyszuleinel, es full ertelmetlen mese lehetetlen technikai megvalositasokkal.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mi azt vettük észre, hogy pl. a Number Blocks előhozta a nagyobbik lányból a számok iránti érdeklődést és matematikai tehetséget. Kapott is belőle játékot, ami nagyon le tudta-tudja kötni. Csak angolul van, így azt meg, mint a szivacs szívta fel a számokat angolul. :-)

Technikai paradoxonok, na azzal az összes tele van szinte.

A "nándi mese" meg szerintem az üngyörgő-büngyörgő semmit mondás netovábbja, tele technikai lehetetlenségekkel. Beavis & Butthead stílusban.  

"Nincs bennük kompromisszumra késztetés, a kis főhős"

Nem azért a három fillérért, de megnéztél valaha is egy részt abból a toxikus nyúlból? Baszki, az az alap séma, hogy konfliktus van, együttérzés van, másik oldal megmutatása van, kompromisszum meghozása van. És a kicsi szülők jellemzően úgy adnak "igazat" (igazából csak validálják, hogy érezni nem bűn), hogy terelgetik a gyereket a jó irányba, és kisebbek, mert nem róluk szól a mese. Ja, hát ha szerinted az a kompromisszum, hogy a gyereknek kuss a neve, és azt csinálja, amit a nagy és okos felnőtt kinyilatkoztat, akkor nem biztos, hogy a baj bing nyuszival van.

Mennyivel jobb volt ez is régen, mikor nem üngyögő-büngyögő volt, hanem mondjuk olyan csodák, mint a magyar népmesék. Amit ha megnézel, gyakorlatilag kivétel nélkül olyan viselkedésmintákkal van tele, amit én pl rohadtul max mint elrettentő példa szeretnék a gyerekemnek átadni.

Pl mikor a juhászfiú elcseréli apu utolsó három disznóját, hogy pinát és melleket nézhessen, jutalmul megkapja a csajt, mert már látta a mellét. De pl a "gazdagtól lopni" is kb mindenhol morálisan helyes alapvetés.

Tök őszintén, elindult, én meg nézek ki a fejemből, hogy ez mi a fasz?

Vannak amik szerintem nehezen fogyaszthatók vagy egyenesen nem gyerekeknek valók közülük, de azt nem mondanám, hogy sablonosak lennének :). Amikor mesét olvasok a gyerekeknek részben mesemondó is vagyok, mert szinte minden alkalommal van ahol korosztálytól függően finomítani vagy módosítani kell részeket. Aztán van amikor korábban mástól már ismert mesét számonkérik rajtam a gyerkőcök :). De általában értékelik a változtatásokat. TV esetén nincs ilyen késleltetés és módosítási lehetőség.

Nem mondtam, hogy sablonosak, azt mondtam, hogy az a néhány, ami a "rossz elnyeri büntetését, a jó a jutalmát" sémát követi, azok elfogadhatóak. 

A többi elég érintőleges, meg egyébként a TV esetén is lehet róla beszélni a gyerekkel, én pl ezügyben meg is tettem, és az bizony kb. úgy nézett ki, hogy

- ....apa, itt mindenki hülye?

- itt mindenki

:)

A királykisasszony jegyei.

A párválasztásról szól egyébként, nagyon fontos lenne hogy a gyerekek megtanuljanak párt választani, de manapság csak a bugyuta romantikus filmekből "tanulnak". Ennek az eredménye a sok rossz házasság és válás. Nem mondom hogy ez a mese megoldaná a problémát, hiszen egyrészt meg kéne érteni miről is szól, másrészt az eredeti szöveges verzió jobb, mint a rajzfilm ilyen szempontból (ott jobban kiderül pl. hogy valójában a királykisasszony választotta a kiskanászt). 

Olvasnivaló

Ezzel egyetértek, a magyar népmesék TV filmsorozat szerintem is borzalmas. Se füle se farka nincsen az egésznek legtöbbször, csak jönnek a hülyeségek egymás után. Szerintem az az oka, hogy ezeknek a meséknek a gyökere a régi hitvilágunk volt, de már akik mesélték, azok is elfelejtették az összefüggéseket és a dolgok jelentését, aztán értelemzavaróan lerövidítették őket és összekevertek több mesét egybe. Például a világszép nádszálkisasszonyt néztük diafilmen, és egy nagy katyvasz az egész anélkül, hogy bárminek lenne magyarázata. (Lehet, hogy a diafilm méretkorlátja miatt még tovább rövidítették a mesét, az eredetit nem is ismerem.) Közben tele van utalásokkal sárkányra, nap tüzére mittudoménmire, de mind ész nélkül van, a főhös csak ugrál a jelenetek között értelmetlenül.

Véleményem szerint a hitvilágot is feltárva kellene visszaállítani ezeket úgy, hogy legyen érthető értelmük és tanulságuk is. Amit meg már nem lehet, azt el kell engedni és kész. A káosz többet árt mint használ. Szerintem azt akarja sugallani ez a sorozat, hogy eleink idióták voltak. Pedig hát nagyon nem.

De volt egy ráeszmélésem is! A babszem jankót olvastuk és rájöttem, hogy ez egy tanmese, csak éppen a háromfejű sárkány a főszereplő! Mindene megvan, asszony gazdagság (aranytojást tojó tyúk) és szórakozás (zene). Egy napon hazamegy, és még gyanakszik is hogy valaki betört, de a _saját asszonya_ elaltatja a gyanakvását. Jutalmul elveszíti mindenét és a végén még meg is ölik. Tanulság: sose higgy az asszonynak, mert kifiléz mire észbe kapsz! Bölcs :-)

Annyi gyereke volt, mint a rosta lika, még eggyel több: → népmesei szólás (Thompson: Motif Index Z75). Népmeséinkben a szegény embernek, cigánynak annyi gyereke volt, mint a rosta lika, még eggyel több, mikor volt mit egyenek, mikor nem; még kenyérrel sem lakhattak jól, vagy még tejes puliszkára is csak ünnepnapon futotta, ezért elkeseredésében világgá megy (ritkábban gyermekeit küldi el szolgálatot keresni). A szólás nálunk különösen a Székelyföldön és a palóc nyelvterületről gyűjtött mesékben gyakori, mintegy a mese cselekményétől független bevezető formulához tartozik. Megfelelői előfordulnak az erdélyi román és szász, valamint a francia és a svájci német mesékben. Solymossy Sándor a szólást az ujjkiolvasó gyermekverssel együtt 12–15. sz.-i francia-vallon átvételnek tartja. – Irod. Solymossy Sándor: Egy mesei szólásmondásunk (Ethn., 1921); Solymossy Sándor: Az „ujjkiolvasó” gyermekvers (Ethn., 1926); Vargyas Lajos: Magyar népdalok francia párhuzamai (Népr. Közl., 1960. 3–4. sz.).

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-neprajzi-…

Ez egy szólás. Mi vele konkrétan a probléma?

Úgy tudom, természetes körülmények között az állatok nem szaporodnak, ha nem jutnak elég táplálékhoz. A szegény ember nem teszi bölcsen, ha több gyereket rittyent a világra, ha még az alapvető túlélésük sem garantált. Rossz példa. Persze tudom, gyerekhalandóság, jó, ha az alom kis része éri meg, hogy saját családot alapíthasson, ugyanakkor ez a magatartás nem jó, nem követendő példa, viszont gyakran felbukkan a népmesékben. Erről volt szó korábban, erre reagáltam.

Úgy tudom, természetes körülmények között az állatok nem szaporodnak, ha nem jutnak elég táplálékhoz.

Az állatvilág ennél kegyetlenebb, ott az van, hogy lesz mondjuk öt kisgólya, aztán abból egy fejlődésben visszamaradót a szülők kidobnak a fészekből élve, ha pedig éhinség van, akkor még egy-kettőt kidobnak. Alapvetően kb. 100-150 éve pont így ment az embereknél is: szültek 5-7 gyereket, abból 1-2 meghalt még hat éves kora előtt, még 1-2 valami gyerekbetegségben, aztán marad 3-4, akik elérték a felnőtt kort és utána haltak meg valami fertőzésben vagy betegségben.

Az orvostudomány fejlődése okozott egy népességrobbanást, mert manapság már nem megszokott dolog a negyven-ötven alatti halál, ami régen oly gyakori volt.

Nem igazán. Egyrészt nem hiszem, hogy toxikus lennék, bár elismerem, ma kissé bal lábbal keltem, ilyenkor kicsit karcosabban fogalmazok, másrészt meg ahhoz, hogy be tudjak sértődni, alapvetően kéne érdekeljen, szóval vagy közel kéne állnunk annyira, hogy a személyed miatt rosszul essen, vagy kéne annyi igazságtartalmának lenni, hogy sértődéssel kezeljem az okozott kognitív disszonanciát. Egy random valaki levegőben lógó állítása ehhez kevés lesz.

Mondanivalód is van?

Ahhoz képest, hogy annyira nem érdekel a véleményem és elvileg Te nagyon elfogadó vagy. Hisz a bemocskolt meséd erről szól, szerinted. Ide jössz egy méteres "baszki"-val és hörögsz, hogy nekem és másnak más a véleménye.

Nincs több mondani valóm. Anyádba törölgesd a lábad. Seggfej.

Ja, jöttem egy méteres baszkival, mert teljesen úgy nézett ki, hogy egy darabot nem láttál, vagy nem értelmeztél belőle. Bing nyuszit egész sok mindennel lehet vádolni, de szerintem pont azzal, hogy mindig igaza lenne, és ne kompromisszumra tanítana, szerintem elég nehéz. 

Tőlem lehet más a véleményed, engem nem zavar, még beszélgetni is szívesen beszélgetek róla, hátha finomodik az értelmezésem. De ahogy neked ér levonni a sarkos "seggfej" véleményt rólam, mert ez a kép alakult ki a mondandóm alapján, úgy bizony nekem is ér levonni a következtetést abból, amit mondtál.

Ahhoz képest, hogy annyira nem érdekel a véleményem és elvileg Te nagyon elfogadó vagy.

Nem azt mondtam, hogy nem érdekel a véleményed. Pláne nem a mese kapcsán. Azt mondtam, hogy azon nem fogok megsértődni, hogy valaki toxikusnak tart kb érvek nélkül :)

a mostoha tesó

Lehet itt van a kutya elasva, miutan szetmentek a szulok utana sokminden mas is felre tud menni...

- Tudnak játszani. Bármivel, bármit. Kitalálnak történeteket, együtt játszik a két lánytestvér. Minket is bevonnak a játékba.

Ez nagyon tetszik!

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2024. 01. 04., cs – 13:11

Bármily meglepő is ez egyeseknek, nem tehetsz meg bármit az online térben sem. Egy csomó minden tiltott, amiért bizony retorzió jár, adott esetben rendőrségi ügy is lehet belőle.

A "megerőszakolás" pedig egy - valószínűleg hatásvadászatból szándékos - félrefordítás, hiszen a nyugati fejlett demokráciákat így jobban lehet pocskondiázni egy elfogult oldal újságírójaként, kvázi nevetségessé tenni az ügyet. Ha esetleg olnine molesztálást, szexuális abúzust írnának, még a végén többen ráébrednének, hogy ezt a saját gyerekük esetében ők se hagynák annyiban és akár feljelentésig is elmennének. Aki szerint pedig csak fizikailag lehet molesztálni valakit, az gondolja át újra, csak ezt tudom javasolni.

Az mar volt, hogy minek ment oda? :-)

Pontosan ugyanaz lesz a végeredménye, mint a P2P "gyilkosságoknak". Ha valamilyen cselekményt végre lehet hajtani egy világban akkor arra annak aki csatlakozik el kell fogadnia, hogy ilyen történhet. Ezekkel a szarokkal még egyelőre nem kötelező játszani. 

Az számomra elgondolkodtató hogy a virtuális (játszó)terek manapság szórakozásra vannak használva, például le lehet vezetni feszültséget azzal, hogy valaki lelő egy másik karaktert vagy épp nem a kaszinóban költi a pénzét hanem virtuálisan kártyázgat - itt nem az online pénzszivattyús szerencsejátékokra gondolok, hanem pl offline kártyajáték stb. Az most egy külön téma hogy míg a valóságban egy gyilkosság végleges, vagy egy valós zaklatás elől nehéz elmenekülni, addig a virtuális térből bármikor ki lehet lépni.

Általában olyan csúsztatások már voltak hogy XY azért ölte meg Z-t mert sokat játszott lövöldözős játékokkal (biztos vagyok benne, hogy ezek a letöltendő idő enyhítésére felhozott koholt érvek), ami szerintem minimum baromság. A másik érv, viszont sosem kerül elő, hogy amíg a virtuális térben teszi ezt bárki egy játék vagy sandbox keretében, addig sem a valóságban "követi el" a cselekményt. Ezt tovább gondolva most ott tartunk hogy a virtuális térben kezdenek el szankcionálgatni, tehát ha ezért börtönbüntetés jár akkor a virtuális zaklatókban lehet felmerül, hogy a valóságban kellett volna elkövetniük - mivel ugyanúgy ülni fognak - csak az  élmény valósabb lesz.

Mivel a brit rendőrségről van szó, amiről tudvalévő, hogy a való életben elkövetett valódi nemi erőszakokkal sem tud mit kezdeni - és vélhetően nem is akar -, ezért biztosan lehet tudni, hogy ezt az esetet arra akarják használni, hogy példát statuáljanak és utána bevezessenek mindenféle korlátozásokat az online életre, ami hogy hogynem a politikai szólásszabadságot fogja tovább korlátozni. Egyébként semmi értelme nincsen az egész sztorinak. Nyilván teljesen mindegy, hogy egy avatár megerőszakol-e egy másikat, ha nem rejtett motiváció a háttérben, akkor senkit nem érdekelne.

Az ilyen érzelmi trükkök, hogy "Képzeld el, hogy a te lányoddal történik, hogy az avatárját megbasszák az online térben! Mit szólnál hozzá?", ezek azért kellenek, hogy az átlagjóska támogassa a saját szabadságának felszámolását.

Kicsit felek, hogy az allatvedok ramtorik az ajtot, mert megoltem egy csomo lovat az aposommal egyutt. A sportfanatikusok is meglincselhetnek, amiert a kinyirtam jo par futot. A kisgazdapart sem fogja megkoszonni nekem azt a meszarlast amit a parasztok kozott muvelek. Hogy a kiralynokkel mit teszek, azt mar meg sem emlitem. A gyermekvedelemnel mar biztosan gepelik az elitelo hatarozatot, amiert olyan kegyetlen jatekra sarkallom a fiam, mint a sakk, ami 100% eroszak, raadasul White Power es Black Lives does not Matter. 

Amikor a fiammal jatszok, o kejes orommel uti le a babumat. A 7 eves lanyommal ugy sakkozunk, hogy na akkor a paci kiesett a jatekbol, ezert most a tabla szelerol drukkol a csapatanak. :-)

De o meg csak 7 eves, es az apja is egy puhapocs, mert meg nem merte elarulni neki, hogy miert hivjak lokolbasznak a lokolbaszt...

Vadászlesről távcsővel láttam, hogyan zabálja a vaddisznó azt a rothadó rókatetemet, ami mellett egy órával korábban mentem el. Kis adalék, hogy abban az erdőben és máshol is rendszeresen tesznek ki rókáknak veszettség elleni csalétket. A róka a veszettség egyik fő terjesztője. Azóta sem ettem vaddisznóhúst. 

Ezert kell WoW tanfolyamra kuldeni az allatvedoket, a Tuskes Pokolmalac siman felzabal ha nem vigyazol. Csak hogy ontopic legyek. :-)

Tenyleg, egy Alienes jatekban, ha egy NPC arctamado oralisan megeroszakol egy 16 alatti fiut, aki a jatek abortuszellenes torvenyeinek megfeleloen (az elet vedelme ugyebar) kenytelen kihordani a petet, akkor jogosult karteritesre az atelt szexualis trauma miatt? :-)

Sok a hülye a világban. A virtuális világban még magasabb az arányuk. A karakter-kreálás lehetősége mézes bödön a mindenféle degeneráltak számára. A kiterjesztett valóság meg már csak a hab a tortán. Kb. ennyi.

:)

Inkább a grooming és raping gangekkel kéne foglalkozniuk. Csak azok POCkok, azok meg védett állatok.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A brit rendőrség azután indított vizsgálatot, hogy egy lány avatárja egy csapat férfi áldozatul esett egy videójátékban.

Ez a mondat is kiválóan bizonyítja, hogy milyen profi újságírók dolgoznak manapság az online térben.

Szegény férfiak! "... egy csapat férfi áldozatul esett egy videójátékban."

Még most is így van az eredeti cikkben, pedig egy á betű a megfelelő helyen sokat segítene abban, hogy a kívánt értelmet nyerje el a mondat.

Ráadásul honnan tudják, hogy mind férfiak voltak? Megkérdezték mindegyiket, hogy a 147 nem közül minek érezte magát abban a pillanatban? És ha az egyik egy transzlepke volt? Na ugye! Egyszerűen feltételezték, hogy férfiak voltak azért mert az ágenda a férfiak befeketítése.

Határozottan elgurult a gyógyszer. Albionban ez a legnagyobb probléma. Ez már a point of no return?