Végre nem kötelező a floppy Japánban

Cikk

"Japan is saying sayonara to the floppy disk, which until now was a required medium for submitting some 1,900 official documents to the government."

 

Mennyire érdekesen szélsőséges:

"Despite being a world leader in cutting-edge technology, Japan has an odd relationship with legacy tech. It's still a land of cash-only payments and fax machines that has moved slowly to embrace the modern digital economy.

Not everyone in Japan is keen to embrace the modern digital-first world, however."

 

Azért nem semmi logisztikai feladat lehetett ennyi működő, floppy-t támogató pc-t fenntartani

Hozzászólások

Akkor ott most tonkremennek azok a Kinabol USB floppy meghajtot rendelo es forgalmazo kereskedok, akik nem allnak tobb labon. Mas hatasa szerintem nem lesz.

Nálunk meg néhány eljáráshoz CD-t kérnek. Pl. 384/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 2. melléklet 1.3.: "a digitális adatállományok (telekalakítási helyszínrajz PDF formátumban) nem újraírható adathordozón."

A CD-n kívül nagyon tudok olyan adathordozót, ami kb. általánosan olvasható és nem újraírható lenne. Egy CD-re így is általában 1-2 MByte adat kerül, szóval a DVD, Blu-ray még gazdaságtalanabb.

De majd az E-Ingatlan-nyilvántartás...

[Falu.Me]==>[-][][X]

Na, feltörtek az emlékek, amikor az elektronikus bevallás az volt, hogy egy floppyt kellett beküldeni postán... :D

Aztán 2017-ben nekünk visszahozta a postás a 98-ban leadott floppy-t, hogy valamilyen azon adott adatot javítani kék'. Nem vagyok benne biztos, de a TB küldte vissza, mert valami nyugdíjba készülő néhai dolgozónak nem voltak jók az adatai. Majdnem lefordultam a székről, de a postás is nagy troll volt: a feladóról, meg a kitapogatott tartalomról már tapasztalatból tudta mi van a nagy borítékban, s kaján vigyorral adta át a könyvelt levelet.. "további szíves felhasználásra" :D Zoli, a fasz ütötte volna ki a szemed abban pillanatban, amikor elkezdett nyúlni a szád aaahahahaha

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerkesztve: 2024. 01. 30., k – 10:53

Még a legmodernebb repülők navigációs adatbázisát is floppyról frissítik. Meg vannak még ipari és katonai rendszerek ahol használatban vannak. Egy ideig még velünk lesznek a 3D nyomtatott mentés ikonok.

"Mennyire érdekesen szélsőséges"

Egyébként szerintem egyáltalán nem különleges. Early-adopterek visszatérő problémája, hogy beleragadnak a korai megoldásokba. Különösen, ha az a megoldás azért "működik", "még éppen elég jó a feladatra".

Amikor Japánban kezdték a digitális ügyintézést, akkor a floppy meg a fax volt a legkorszerűbb. Mindenki ráállt, nagy beruházás, sok ember betanulta. Ez egy nagy tehetetlen tömeggé vált, korszerűsíteni innen nehéz. Akik később mozdultak, azok már kihagyták a korai, meghaladott technikai szintet. Vagyis a később ébredők lettek a legkorszerűbbek.

Kicsit hasonló probléma a régi fájlformátumok/szabványok beragadása. GIF, JPEG, MP3, H.264. Mikor is jelentek meg? Fejből kb 1989, 1992, 1991, 2004. Őskövület mind, rég túlhaladottak. De a feladatukat kb ellátják, "good enough" szinten és mivel mindenki megszokta őket, ezek maradtak a "biztos" választások.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Tudok jobbat: TCP/IPv4 :)

A JPEG, az MP3 és a H.264 még ma is "good enough". A GIF-et hagyjuk.

Szebb történet: az MPEG2 1996. Ennek ellenére még mindig nincs benne pl. a debianban. Mondom ezt megnézem, hiszen a 20 év már el kellett teljen.

Ekkor akadtam erre a fórumra:

https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=201449

 

Nos, az MPEG LA szerint az MPEG 2 szabadalmak még a mai napig érvényesek valami maláj szabadalom miatt, de már láttam 2035-ös lejáratot is.

https://bryanquigley.com/pages/mpeg2-patent-tracker.html

https://patents.google.com/patent/MY163465A/en

https://patents.google.com/patent/MY177139A/en

Azt hiszem ezeket hívják submarine patentnek: 1994-ben benyújtva, 2017-ben és 2020-ban publikálva. Nevetséges. Mondjuk a világon mindenhol máshol lejárt, minket nem érint, igaz Európát eddig sem érintették a szoftverszabadalmak.

Normális ész szerint ha az MPEG2-t 1996-ban publikálták, volt referencia implementáció, akkor már 2016-17-ben le kellett volna mindennek járnia. A H.264-nek pedig idén.