Refurb laptop mutternak

Elég sok ilyen hirdetést látok mostanában (mondjuk rááll a szemem), hogy relatív olcsóér relatív jó gépek. Anyámnak kéne a kb. 10 éves szintén refurb Dell helyett egy gyorsabb, meg win11-álló. Jól gondolom, h a refurb dömping a win11 alkalmatlan cuccok a nagy cégektől? Btw. rákerestem a win11 hw req-ra nem oly nagyon durva, szóval ez igazán a EDI-n meg a TPM-en bukik el? Lécci valaki fejtse ki és meg nekem ezt.

Röviden:

- Honnan jön ez a sok szemét?,
- Miért jön?,
-Hogy lesz rajta win11 aníámnak, hogy akármi?

Hozzászólások

- Honnan jön ez a sok szemét?, -> Jól gondolom, h a refurb dömping a win11 alkalmatlan cuccok a nagy cégektől?

Megválasztoltad. Hogy példát mondjak, eon most cserélt le ~5000 laptopot, hogy át tudjanak állni Windows 11-re, szóval amiket eladtak, azokon nem fog menni Windows 11, amiken meg tud menni Windows 11, azt megtartották.

Mivel a Windows 10 jövő októberig van támogatva, ezért nagyjából három opciód van: olcsó új laptop, vagy Windows 10, vagy Linux.

Szerkesztve: 2024. 04. 12., p – 11:18

Bármelyik 8gen+ Intel CPU-s "üzleti" laptopra felmegy a Win11.

100K körül kezdődnek ezek használtan.

Szerk: na jó T480 Win11-el van 85K Forintért

Azért ezeknél egy akkucserét rögtön betervezhetsz, ha fél óránál többet akarod használni akkuról, szóval nagyjából így is 110 körül jársz és akkor még ott van az "Elfogadható" kategória többi jellemzője: karcos vagy repedt fedlap és/vagy ház, pixelhibák, kopott billentyű, kopott "touchpad", hibás csatlakozó felületek.

>>Hogy lesz rajta win11 aníámnak

patchelt installerrel

Amíg megy ez a módszer. Mert most azt ígérik, hogy a 24H2-től nehogy nem lehet peccselve felrakni nem támogatott hardverre, hanem a már fent lévő példányok sem fognak tovább működni.

Utóbbinál inkább gondolom, hogy a valóságban valami irtó zavaró üzenet fog folyton megjelenni, nem a futtatást akadályozzák meg.

Feltételezem itt erről van szó:

https://arstechnica.com/gadgets/2024/02/windows-11-24h2-goes-from-unsup… nem igazán látom hogyan lehet ezt csak úgy egyszerűen kipatchelni.

Most még csak SSE2 utasításkészlet megléte lesz az elvárt, de bármikor megléphetnek egy következő compiler update-et mikor még újabb utasításokat is elkezd használni.

Nem tartom problémának, hogy valaki megmódosítja a telepítőt, hogy úgy működjön ahogy ő szeretne, azonban azt tudomásul kell venni, hogy ez egy rizikó. Aki ezt végiggondolja és be tudja vállalni, annak ez egy jó megoldás.

Én amúgy azon csodálkoztam, hogy a faszé' álltak bele Microsoft-nál ebbe a CPU mizériába, ha amúgy nem használják ki, simán lehetett volna a 23H2 olyan build, hogy csak azon a CPU-n megy, amiben van hozzá utasításkészlet, aztán maradt volna a 22H2 azoknak, akiknek ilyen nincs...

Nem. Az SSE2 már 10 éve elvárt, a Win8 volt az első, ami megkövetelte. Ez a mostani hír a POPCNT-ről szól, de ezt is támogatja minden, a Core1 (Core2 előtt jelent meg) és Phenom procik óta, tehát csak ilyen P4, Athlon/XP, AMD64/x2 szintű és régebbi gépeken nem megy, de ezekre amúgy is morbid Win11-et felerőltetni. A P4 már a modern Linux alatt is nyög, speciális, 32 bites, sovány disztró kell rá.

Ezt a POPCNT hiányát csak az szívta meg, aki ősi gépre hekkelte fel nem hivatalosan a Win11-et. A támogatott gépeken eleve ott volt mindig is a POPCNT.

Ráadásul erre a MS fel is hívta a figyelmet, mert amikor felhekkeled a nem támogatott gépre a WIn11-et, első bootkor megjelent egy figyelmeztető üzenet, hogy a hardver nem támogatott, és a jövőben lehet nem kapsz frissítést. Ez következett most be, és még történhet meg újabb, de hivatalosan nem támogatott procikkal is a jövőben.

Amit én nem értek, hogy akinek régi gépe van, az miért ragaszkodik mindenáron a Win11-hez. Tudom, nagyon fontos a munkája, mert ő profi Photoshop, Lightroom, InDesign, Premier Pro, AutoCAD, Protools, stb. felhasználó, de oh, wait, ha ez így lenne, akkor meg tudta volna keresni vele a pénzt egy újabb, támogatott gépre. Amennyiben meg nincs ilyenre szüksége, akkor abban az esetben 99,99999%, hogy a Linux is jó lenne neki, csak makacsságból nem teszi fel. A maradék 0,00001% meg vagy vesz új gépet, lenyelve a békát, vagy marad trükkökkel 2029-ig Win10 LTSC-n, míg nem tudja lecserélni a gépét.

Annyiban egyébként igazad adok a háborgóknak, hogy mostanában ezek a proci sérülékenységek és utasításkészletek túl vannak tolva. Már a unixos, linuxos világban is kaszálják egyre többen a 32 bitet, meg egyes disztrók már az x86_64_level3 erőltetését fontolgatják. Ez egyfajta divat lett, mert túl sok a régi gép, és nagyon viszket már rá sok fejlesztőnek a marka, hogy el lehessen mindent avultatni, ha máshogy nem megy, mesterségesen. Ez sokszor valóban indokolatlan hülyeség, mert a modern utasításkészletekre optimalizált bináris valóban futhat kicsit jobb teljesítménnyel, de nem annyival, hogy megérje érte rengeteg gépet elavultatni. Amelyik projektnél sokat jelent, ott meg ASM betétként be szokott lenni toldva a kódba, hogy futásidőben automatikusan detektálja, ha vannak újabb utasításkészletek a prociban és egy jobban optimalizált kódra terelje át onnan a futást, de régi gépeket is hagyjon futni. Számos projektben van ilyen, ffmpeg, több codec endocere, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ugyan nem anyámnak, hanem kolléganőnek, de most rakott össze az ezzel foglalkozó barátom i5, 9.gen Dell laptopot win11-el. Driver, minden oob ment. Még a fingerprint sensor is. Annyira nem volt drága, viszont sokáig támogatott lesz.

Vagy marad a patchelt telepítő, mint fentebb is jelezték.

Milyen processzor jelent meg 9.gen laptopban? Én csak kaby lake refresh: i5 8250U, 8350U, i7 8550U, 8650U , whiskey lake: i5 8265U, 8365U, i7 8565U, 8665U proceszorokat találtam, 9000-es modellkóddal (U-kategóriásakat) nem, hanem ott történt 1 kihagyás és már 10xxxU kódú mobil processzorokkal vannak.

Vagy H kategóriás (45W) van benne?

Ok, akkor már értem.

Mikor tavaly olvasgattam a core i wikipédia cikkét, hát olyan 7000-tól felfelé már doktori cím kell hozzá követni ki melyik lake-nek az utódja, két azonos lake-nevű de különböző első számú akkor az ugyanaz a familia vagy csak hasonló, amikor egyik lake-refresh később jön ki mint egy elvileg elsőszám alapján újabb lake, akkor ki a "jobb"... hát ezek mind x akta már nekem.

Nekem az a valaszom erre, hogyha uj laptopot veszek, akkor amd lesz.

Az intel innen nezve ujranevezi a szart, erdemi fejlodes nelkul. De ez csak laikusi velemeny.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2024. 04. 12., p – 19:00

Nem hittérítés miatt. De 'mutter' mire használja a gépet? Nem lenne egyszerűbb egy linux disztró? És nem kell gépet cserélni.

Azért ez nem teljesen igaz. Nagyon hasonló, de mégis csak más az alkalmazásindító menü, máshol vannak beállítások.

Az immutable disztró segíthet, de kétélű fegyver. Egy részről jobb, mert a kezdő nem gányolja el a rendszerét és a frissítés mindig problémátlan, viszont cserében nehezebb rá akármit telepíteni, meg mindenből lehet Flatpak-et, Snap-et, Appimage-t használni. Egy próbát megérhet, attól függően, hogy milyen felhasználóról, felhasználásról van szó.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Idős rokonnak raktam fel Kubuntu-t, windóz tálca működéssel és a Win10-es ikon pack-al. Semmi gondja nincs vele, a Dolphin-t is használja, LibreOffice Calc, nem kellett tanítani semmire. Nem immutable, de gondolkodom rajta, mert a múltkor valami update elcseszte a rendszert és kézzel kellett helyreraknom. 

A legtöbb otthoni felhasználónak valójában elég egy bönésző, onnen elérhetőek az office cuccok (gugli, ms, akármi), nyomtatni böngészőből is lehet. Ilyen use-case-re bőven jó egy immutable distro, AppImage-es Firefox-al, és kész. Ilyesmire mondjuk a ChromeOS is jó lehet, annak eléggé stabil az update-je (image alapú immutable), akkor sem romlik el, ha menet közben kihúzzák a tápot.

Nem immutable, de gondolkodom rajta, mert a múltkor valami update elcseszte a rendszert és kézzel kellett helyreraknom. 

Az immutable alapvetoen egy kulon allatfaj, eloszor probald ki magadon, mielott bevallalod ra a supportot.

Amugy meg automatikus zfs/btrfs snapshot naponta, aztan hadd garazdalkodjon.

A snapshot nem elég, attól még hozzá kell nyúlnom a géphez, ha elcsesződik valami - mindössze a szívásfaktor csökken jelentősen. Ennél már talán jobb az "atomic update", legalábbis valahol ezt olvastam az OpenSUSE-vel kapcsolatban.

Ebből a szempontból az Androidos telefonok és a ChromeOS a legkényelmesebbek: két rendszerpartíció van: az aktuális és a másik. Update image megy a másikra, aztán boot során partíció csere. Ennél egyszerűbb és megbízhatóbb (és gyorsabb!) update nincs.

Én nem tudom, hogy miért készülsz desktop Linux mellett világvégére. Nekem egy eléggé "szoftverekkel terhelt" munkagépem van (ráadásul AMD-s, előző Windows-ból megörökölt AMD soft-RAID tükörrel, diszkrét Nvidia VGA-val, stb.), Linux Mint 19-el indult a Windows csere, most Mint 21.2 (aktuális) fut rajta, újra nem telepítettem soha, egyetlen frissítéssel sem volt gond. Max. valaminek a repo-ját elfelejtettem kijavítani főverzió váltáskor, és az nem frissült, csak a korrekció után.

Ha meg Windows van a gépen, akkor se snapshot (a visszaállítás az nem az...), se "liveCD-ről bebootolok és megjavítom", semmi help, és keményen szopó, minkor minden második patch kedd után meghal valami, és évente ajánlott újratelepíteni is ha látszólag semmi baja.

Nálunk most cserélik a gépeket, mindet. Ez lesz a 3-ik gépem 5 év alatt. Ha innen kapod, jól jársz vele (London falva, multi). Itt ez normális, mindenki sokba kerül, a gép ára kerekítési hiba. Tippre ez mehet még jó néhány helyen: onnan vannak a gépek.

Kicsit már megkoptak az emlékek, de az egykori kollega Windows 2000 kapcsán a sysprep-et használta a gép klónozásához (sysprep, majd gép leállít és dd), a másik gépen meg az első indításkor darált egy kicsit és a végén bekérte a fel nem ismert hardverek drivereit.

Ez szerintem most is hasonlóan mehetne, nem?

Ott is pont ilyen egyszerű, vagy egy évtizede vigan bebootol idegen configgal és ott van mindened.

(más kérdés, hogy én a gépcserét kihasználom a nulláról telepitéshez, hogy a sok felesleges - már nem aktuális - sallang eltűnjön.

Trükkökkel fel tudod tenni a Win11-et nem támogatott gépre is. Illetve Linux vagy Win10 LTSC nem játszik?

Én örülök a sok nem Win11-képes refurb dömpingnek, mert aki nem Win11-ezik, az most olcsón upgrade-elhet, fejlődik a géppark. A Linuxot nem érdekli, meg tartalék gépeimen a BSD-ket, hogy a Win11 támogatott-e (bár az, csak egy olyan régi laposom van, ami nem támogatja, de arra is LInux vagy FreeBSD szokott menni).

A fejlődik a gépparkot úgy értem, hogy globálisan még egy csomó helyen használnak ősi gépeket, P4, C2D szintje, nekik nagy előrelépés egy régebbi genes Core i vagy korai genes Ryzen, akkor is, ha a Win11 nem támogatja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2024. 04. 13., szo – 08:14

Meg kell nézni, a legtöbb alkalmas win11 futtatásra, és némi apróért magával az OS egyedül meg tudod venni.

Egyébként
- használt nem szemét, ezek brand gépek
- onnan jön, hogy a cégek egy részénél az avulás után a HW-t értékesítik
- win11 követelmény egy 6-7 éves brand gépnek nem mágia

Anno innen vásároltam netezős laptopot a páromnak. Meg sem néztem milyen OS van rajta, egyből ment rá a Linux. Az asszonynak egy ikon kell a képernyőn: a róka, egyébként fogalma sincs milyen OS van alatta, és nem is érdekli. A Covid beálltakor kiürült az oldal, de most újra vannak használható dolgok.

Múlt héten vásároltam egy Lenovo ThinkCentre-t innen (i3-6100T, 8GB RAM). 56€ volt tár nélkül, de van benne WiFi és BT is (utóbbi meglepetés, mert a leírásban nem szerepelt). Itthon volt ami hiányzott belőle, Arch-ot telepítettem rá, működik minden OTB. Elsősorban filmnézésre használom, de ha egészen elmegy majd az eszem jó lesz retro gaming-re is. Szerintem jobb vásár volt mint 100+ eurót kiadni egy Pi-re.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Az ilyen gépek jelentős része gazdagéktól levetett cucc. Tőlünk nyugatra sok cég akár 3 évente tömegesen cseréli a gépeit, de magyarországi multik jó része is 5 évente cserél. Néhány cég az ilyen levetett gépekre szakosodott, és raklapszám hordják be az üzleti kategóriás gépeket. Ezekkel többnyire nincs komoly szívás. Az én T480-as ThinkPad-em már 6 éves, és ennek ellenére Win11 kompatibilis.

Alábbiakra érdemes figyelni:

Win11 kompatibilitás: ez a gyártó honlapján szériaszám, típuskód alapján általában csekkolható. Van, ahol nem elég a típus, hanem van egy típuskód is, ami pontosabban behatárolja, melyik régióra, milyen hardverekkel lett gyártva. Lenovo pl. ilyen.

Akku: benne van a pakliban, hogy cserére érett. Néhol úgy hirdetik az ilyen használt gépeket, hogy legalább 1 óra üzemidőre képesek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha elindítasz egy hardverigényes programot, akkor 10-20 percig bírja :-(

Hűtés: bár sok helyen hirdetik, hogy átnézve, kipucolva veheted meg, ez nem jelenti azt, hogy ne tenne jót neki egy alapos tisztítás, hűtő újrapasztázása, esetleg ventillátor csere is. Nem mindenhol ugyanazt értik a kipucoláson. Néhol megelégszenek azzal, hogy megfújkálják sűrített levegővel a hűtőbordánál, aztán részükről le van tudva a dolog.

Az üzleti kategóriás gépeket többnyire eleve valamelyik Windows verzióval adták el, tehát ha használtan oprendszer nélkül akarják neked eladni, akkor vásárlás előtt nézz utána, hogy a gyártó eredetileg Windowsszal árulta-e. Nyilván ha nem Winnel használnád, akkor ez pont tökmindegy :-)

Az üzleti kategóriás gépeket többnyire eleve valamelyik Windows verzióval adták el, tehát ha használtan oprendszer nélkül akarják neked eladni, akkor vásárlás előtt nézz utána, hogy a gyártó eredetileg Windowsszal árulta-e.

Az egy dolog, h a gyártó - az első vásárlónak - OEM Windows-al adta-e el, vagy sem. Ebben az esetben vélhetően benne lesz a BIOS-ban a hozzá tartozó kód. Talán még matrica is lehet az alján.
Ettől még nem feltétlenül lesz legális a megvásárolt gépen - bár működni fog rajta.
Egy -erre jogosultsággal bíró - 2nd hand store ~10k HUF-ért _legálisan_ ad hozzá refurb gépekre való Win-t. Ennyiért szerintem nem éri meg "kockáztatni".

És ami a legszebb: Linux alól egy egyszerű paranccsal kiolvasható a kulcs.

Viszont egy érdekes jogi kérdés: ha egy laptophoz van OEM Windows kulcs, akkor vajon ugyanezen laptopon használható-e ezzel a kulccsal a Windows egy példányban virtualizálva, ha valamilyen Linux a host OS?

Hát aki az enyémet elviszi az gondolom nagyon jól jár :) Azért nálunk nem cserélik 3 évente. És örvendek is ha nem teszik, ugyanis a fizetés emelés elmaradását ilyesmikkel is szokták indokolni: új gépet kellett venni, licencet kellett felújítani, a cégnek el kellett költözni stb. Tehát nem minden tejföl itt a dekadens nyugaton sem, nem épp úgy mennek a dolgok, mint ahogy sokan otthon elképzelik. Persze ez attól is függ mekkora és milyen cégnek dolgozol.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Fizetésemelést a bolygó 1 cége sem szívesen ad a beosztottjainak (persze a CEO azért mindig megszavaztatja a sajátját az igazgatótanácson).

Amúgy miért nem veszed meg ha aktuális lesz a csere? Ez jó stramm gépnek tűnik, 5 éven túl is marad benne élet. Vagy nem engedik?

Ez igaz is meg nem is, aki nem volt még olyan helyzetben, hogy erről döntsön, annak ez nem annyira egyértelmű.

A fizetésemelés egy bizonyos mérték felett kontraproduktív, mert fenntarthatatlan állapotot tud előidézni. Ha valaki megkeresi a megélhetéshez szükséges összeget, egy bizonyos idő után ezt tekintik minimumnak, azaz abból egy minimális csökkentést is hatalmas érdeksérelemként él meg. Ha a fizetésemelése kisebb mint az általa tapasztalt infláció, vagy a környezetében tapasztalt fizetésemelés akkor úgy ítéli meg a munkája nincs megbecsülve. 
 

Azaz a fizetésemelés egy kvázi rövid távon ható (4-8 hónap) motivációs tényező tud lenni, ha megfelelően van kitalálva mennyi az annyi. De ez nem oly egyszerű, mivel jövőbelátást igényel, vagy egy eléggé konzervatív előremeneteli rendszert. 

Azonban ez teljesen elveszti a motivációs erejét, ha a munka maga a dolgozó számára terhes, és már eredetileg is a céljai felett tud megtakarítani. Ekkor inkább más motivációs tényezők kapnak hangsúlyt. Ez nem csak a menedzserre igaz, ahogy ezt lefested. 

De mindösszesen, aki menedzserként azt mondja a pénz nem motiváló tényező, az nem szánt elég időt arra, hogy megtervezze ezt, és a saját sikertelenségét értékeli. Ennyi. 

Mondjuk ott is van egy nagy probléma, hogy a nincsből elég nehéz adni.. 

Pedig sajnos ez van, a nem túl magasan kvalifikált munkaerő olykor néhány tízezer per éves bruttóért is vált, ha módja van rá. A nagyobb cégek szorgalmasan besorolják a munkaköröket fontossági sorrendbe, és az alapján tervezik a bért, hogy mennyire csereszabatos az ott dolgozó. Csak a látens költségekkel nem számolnak: mennyibe fáj az új munkaerő betanítása, mennyivel csökken a betanulási idő alatt a hatékonyság, mennyire köti le a környezetét a betanítás, stb.

Akkor mi van "így"? Mégis mit gondolsz az a jó, ha van egy "nélkülözhetetlen" ember? Vagy mit akarsz ezzel mondani? A szál azzal lett kezdve, hogy nincs olyan cég aki szívesen adna fizetés emelést, ebből a totalitárius állításból indultunk ki.

Mert te sem erted, meg azok sem, akik hangoztatjak. :)

A "penz nem motival" cimu felreertes (tobbek kozott) a Herzberg-fele modellbol szarmazik, ami azt mondja, hogy vannak higienias es motivacios tenyezok. Elobbi az elegedetlenseget csokkenti, utobbi az elegedettseget noveli.

Ilyen ertelemben motival a penz, mert ha szep nagy fizetesemelest kapsz, akkor sokkal kevesbe leszel toxikus - egy darabig. De ha holnaptol dupla annyi fizetest kapnal, akkor nem dolgoznal dupla annyit, vagy dupla olyan jol, nem? Sot, ha a duplazas utan ket evig kimaradnal a fizuemelesekbol, akkor ugyanugy menne a hozonges, mint elotte, meg akkor is, ha te keresed a legtobbet a cegnel.

Én ugyan értem, hogy ez milyen kontextusban értelmezendő, de akiktől hallom, azok teljesen dummy módon az épp az évben elmaradt fizetésemeléseket próbálják ilyen alantas érvekkel kimagyarázni :-(

(Miközben esetleg épp most cserélték le a céges Passatot szintén céges BMW-re, mert a konkurencia hasonló szintű managerei is BMW-t kaptak, és hát nehogy már a mi cégünket emiatt lenézzék. Juci, Manci és a többi robot meg örüljön, hogy van munkahelye.)

Azért az átlag irodista laptopja nem CAD-képes munkaállomás. Azokra bőven ráfér 5 évente a csere. Tudják ezt a gyártók is, és a legtöbbnek van is olyan olcsóbb üzleti kategóriájú gépe, ami kb. 5 évet bír ki, addigra jön az akku púposodás, és a különböző üzemzavarok.

Nem ez a fő szempont, hanem hogy az épp aktuális adózási előírások szerint hány év alatt írhatod le a beruházást. Ha az 5 év, akkor nem fogják 3 év után selejtezni. Feltéve, hogy még működőképes.

Továbbá ha a gyártó helyi disztribútoránál nagy tételben vásárolsz, megkaphatod rá az 5 év garit (legfeljebb egyes részegységekre 3 év után nem lesz). A kereskedők is tisztában vannak azzal, hogy milyen IT eszközre milyen szabályzás vonatkozik, és igyekeznek ehhez igazítani az üzletmenetet.

Szerintem már CAD képes, főleg itt nyugaton, ahol én élek. Nem is találkoztam az utóbbi években 3. genes Core i5-nél rosszabb géppel, egyik cégnél sem. Az bőven viszi a CAD-et, jó lehet nem villám, mert az integrált GPU-k nem valami combosak a korai genből, de ha nem laptop, akkor alacsony profilú GPU-val pótolható. Ami 5 éve alkalmas volt CAD-re, az nem válik 5 év után alkalmatlanná. Az akku cserélhető, ha púposodik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha a nagyi erősen nyomja a WoT-ot vagy a Gran Turismo 7-et, akkor érthető a kérdés. Ellenkező esetben úgy tíz éve vettem egy Thinkpad T450-et akkor szabad szemmel is jól látható összegért, amin ma hibátlanul megy a Linux Mint a mamának, levelez vele, internetezik a Brave-vel, mostanában rászokott a Sweet Home 3d-re és lakást tervez. Foglama sincs arról, hogy minek neki Windóz.

Szerkesztve: 2024. 04. 14., v – 20:06

Kizárólag gazdasági szempontból nézve: ha műszakilag rendben van édeanyád notija akkor még várhatsz a cserével. A Win 10-el semmi gond nem lesz amíg használhatók rajta a szoftverek (ez még három év is lehet). A Win 11-es notik ára addigra mérséklődni fog vagy a jelenlegi árért jobb konfigot fogsz venni. A régi noti pedig eladható lesz Linuxszal vagy Google Flexszel. 

Lehet nem ide való, de hátha. Jelenleg egy T9300 procis notim van külső billentyűzettel. Ha valaki egy ennél jobbat fel tud ajánlani, azt nagyon megköszönném. Akku, SSD/HDD, töltő nem kell. Az enyém már sajtreszelővel kategória, a bérleti díjjal szopok, nem hogy "új" noti vegyek.

Szerkesztve: 2024. 04. 14., v – 21:16

Bármilyen 2-5. generációs laptop Lenovo ThinkPad, Dell Latitude, HP ProBook és EliteBook.

Windows 10 Enterprise 2019 LTSC-vel 2029-ig frissített rendszere lesz.

Magyar telepítő elérhető az alábbi linkeken, közvetlenül a Microsoft-tól.

https://myvs.download.prss.microsoft.com/dbazure/hu_windows_10_enterpri…

Telepítés után be kell aktiválnod. Aktiválás nCore-ról letöltött "KMS.exe" (bármelyik 1809 vagy frissebb Win10 edition-höz, csak a "KMS.exe" letöltése elég) vagy HardverApróról veszel használt termékkulcsot (kb. 10-15 eFt).

Egy jó állapotú Lenovo T420 kb. 50-60 ezerből megvan így. SSD legyen benne és legalább 8GB RAM.

Elolvasnád a kommentemet értőolvasással is?

Csak, hogy világos legyen, hogy 10-15 ezer Ft-ból megvan egy használt Windows 10 Enterprise 2019 LTSC licensz, ami az EU-n belül teljesen legális. [1] [2] OP nem jelezte, hogy EU-n kívüli országban élne az édesanyja. Az 50-60 eFt-ot a legális opciót figyelembe véve írtam le. Egy jó állapotú T420-as 8GB RAM-mal OP saját szuverén döntése, hogy legális szoftvert rak rá vagy sem.

Levezetés (valós HardverAprós hirdetések alapján)

  • Újszerű állapotú, karcmentes Lenovo T420 (4GB RAM, 500 GB SSHD) 27 000 Ft
  • +4GB RAM bővítés (DDR3 Hynix) 4000 Ft
  • Samsung 860 Pro 256 GB (az SSHD helyett) 12 990 Ft
  • Használt licensz Windows 10 Enterprise 2019 LTSC-hez 7 990 Ft

    Összesen: 51 980 Ft

Hiszen lehetne olcsóbban is, ha nem csak a Windowst, hanem a gépet is lopja…

Nagyon rossz felé tapogatózol. Az illegális szoftverhasználat soha nem lesz azonos kategória kézzelfogható tárgyak eltulajdonításával.

Én is tudok magasabb HardverAprós (és egyben bolti) árat mondani: 19 500 Ft. Pontosabban, egy bolt, ami HA-n is árul.

Ezzel együtt is csak 63 490 Ft OP mutterjának a gépe.

mert olyat én is tudok, hogy ugyanazt a kulcsot mindenféle papírozás nélkül eladom, ahányszor csak igény van rá

Nem, ilyet nem tudsz, mert ugyanazon felhasznált kulcs előbb-utóbb ki fogja ejteni a többi gépet az aktiválásból. Látszik, hogy sok közöd nincs a témához. Onnan indultunk, hogy szerinted a használt licensz nem™ legális™. :D

Természetesen, minden esetben ragaszkodni kell a lepapírozáshoz és az adásvételi szerződéshez.

Onnan indultunk, hogy szerinted a használt licensz nem™ legális™. :D

Kérlek, mutass rá, hol állítottam ilyet! Böngészd át akár az egész HUP-ot, nehezen fogod megtalálni, mert a témában mindenhol amellett érveltem, hogy az.

Ja, ha arra gondolsz, hogy a KMS.exe használata szerintem illegális? Miért szerinted nem az?

a témában mindenhol amellett érveltem, hogy az

Jól van, akkor tényleg csak az értőolvasás nem ment elsőre, tekintve, hogy az első hozzászólásomban is leírtam a legális opciót.

Ja, ha arra gondolsz, hogy a KMS.exe használata szerintem illegális? Miért szerinted nem az?

De, szerintem is illegális a KMS.exe használata.

Szerkesztve: 2024. 04. 14., v – 22:46

Egy a lényeg: Microsoft miatt nem dobunk ki gépet.

Hát, amiatt nem is. Azért említettem a Win10 LTSC-t  is a Linux mellé. Tényleg Win11-et nem ajánlom, itt nem csak a hardver, meg a gépcsere miatt, hanem azért mert támogatott, ingyen, ajándékba kapott hardveren önmagában is ultra fos, és aki nem mazohista, meg nem tényleg csak azon tud dolgozni valami speciális szoftver miatt, az inkább hanyagolja. 2029-ig mindenképp, addigra már a Windows a 13-nál fog járni. Ami még rosszabb lesz, még nagyobb hardverkövetelményekkel, de a 11-12-őt akkor is átugrottuk.

Egyébként meg le lehet cserélni gépet is, de azt se valóban a MS meg a Win11 kedvéért, hanem mondjuk valamiben már korlátoz, kijelző, akkuidő, háttértárak vagy portok sebessége, vagy ilyesmi. Kidobni ilyenkor se kell, továbbra is jó tartalék, kísérletezős, retrózós, stb. gépnek, vagy odaadni valakinek, rászorulónak kezdő gépnek, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ami még rosszabb lesz, még nagyobb hardverkövetelményekkel, de a 11-12-őt akkor is átugrottuk.

Ami jó lesz, hogy egy Lenovo T420 2029-ben 18 éves lesz és még mindig megvan az illető opciója, hogy támogatás nélkül használja tovább, ahogy én az XP-t, legalább addig a 2-3 évig, amíg kikopik a rá elérhető legutolsó (nem legacy-OS optimized és nem fork) böngésző. Ugyanakkor, nálam kevésbé legacy-hardcore géptulaj mellett is sokkal fenntarthatóbb egy 18 éves géptől megszabadulni, mint 3-5 évente újravásárolni valami Media Marktban utánad hajigált akciós konzumer szart. 2029-ben meg tele lesz már a használt piac Windows 11 kompatíbilis gépekkel és addigra a Windows 11/12 LTSC-je is elég stabil lesz az arra való továbblépéshez.

kidobni én se gondoltam, de a C2D gépecske már minden miatt is nyikorog, nyilván zenedoboznak pont jó lesz itthonra vagy ilyesmi. Mondjuk ilyen end-end user dolgokra nyilván nem vennék újat, mint előbb javasolgatták, amúgy is mindenből inkább a használt, kivéve fogkefe kb. Lásd előbb, szintén. a LTSC témán elgondolkodok.a linux-on nem, vagy nemtom. Aakksi meg úgyis kuka, szívem szerint vmi hack-t csinálnék, h menjen akksi nélkül is, simán a töltőről, valszeg nem leszen mozgatva.

Már a sokadik Ideapad járt nálam, még a régi, winchesteres, 4 GB RAM-os széria. Természetesen szorgalmasan frissítve, és mostanra használhatatlanul lelassulva. Aki nem fogadta el, hogy az csak valamelyik lájtosabb Linux futtatására lesz alkalmas a jövőben, annak javasoltam, hogy vegyen használt üzleti kategóriás laptopot, és engem ne fárasszon a médiamárktos, teszkógazdaságos, akcijós szarral.

(Igen, tudom, RAM bővítés, SSD csodákra képes, de egyrészt csak 6 GB-ra lehet bővíteni, másrészt meg az egész nem éri meg. Ha most megcsinálom neki, holnap a képernyő zsanérjánál fog a műanyag elrepedni, és akkor már tényleg kukaérett lesz a gépe.)

Babakeket mindekepp. Hableanyos szokokuttal.