ESXi -> Proxmox átállás

Fórumok

Hello,

Úgy alakult, hogy át kell migrálnom az eddig ESXi-vel működő gépemet Proxmox-ra.

ZFS-t szeretnék használni. Némi olvasgatás után a HW RAID vezérlő használatát elvetettem. (LSI3008 illetve 3108 között tudnék választani) Gyakorlatban ez jól tud e működni ? (Sok-sok éve volt, mikor utoljára sw RAID-es rendszert raktam össze ami amúgy azóta is működik.)

A gépben Xeon E-2136-os processzor van (Coffee-lake) és 64Gb RAM.

Ugyanarra a storage-ra mehetnek e a VM-ek, mint amin az O/S van ?  (Igen, de a gyakorlati tapasztalatok érdekelnének.)

Két NVMe SSD-re van lehetőségem (Micron 7450 Pro)  illetve kettő másikra (Samsung EVO 850/860 illetve Intel a S45xx sorozatból)

Ebből szeretnék faragni egy jó rendszert.

Köszönöm előre is!

Hozzászólások

Ha ZFS-t akarsz a kontroller legyen HBA módban, amelyik tudja az biztosan működni fog. A RAID-et megoldja neked a telepítő, ha nem akarsz extrát akkor next-next-finish.

A gyakorlatban alatt mit értesz? A ZFS-t? Az nagyon jól működik, stabil és konfiguráció függően ugyan, de képes akár verni teljesítményben is a HW RAID megoldásokat. Vagy éppen nem :D de teljesítménye elég lesz, ha elég memóriával számolsz neki.

Mehet egy storage-ra a VM és OS, bár nem szerencsés, de működik. Van jó pár gépem így, sosem volt gondom.

Memóriát számolj gazdagon.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Memóriát számolj gazdagon.

Ez az intelem amúgy túl sokat nem segít a gyakorlatban. 16 GB elég? Vagy 64 GB? Vagy legyen annyi RAM, amibe a teljes storage területe 1:1-ben belefér?

Maximum arra jó ez a tanács, h. OP célirányosan ZFS RAM sizing guide-okat kell kezdjen keresgélni.

A migrálásra mindenképpen egy backup megoldást javasolnék. Veeam, Arcserve, akármi ha már megvan a vas.

Szerver ügyben, alapvetően HW raid vezérlőt erősen javasolnám, persze monitoringgal, de SSD-k azért nem nagyon szoktak tönkremenni, vagyis micron pro-t láttam már ami szerver ssd volt, persze asztalit bőven. Mivel itt NVMe lesz, ez esetben nem nagyon van HW raid lehetőséged, így marad a ZFS proxmox szinten. Ha lehet, az OS-re vegyél egy-két plusz SSD-t, így nem fog semmi összekavarodni.

A gép bérelt lesz, tehát cserélgetik nekem az SSD-t, ha elhasal. Nyilván ez nem véd meg az adatvesztés ellen, de a csere nem az én dolgom lesz. Az viszont igen, hogy mentsem a VM-eket illetve monitorozzam a gépet. Mivel a RAID vezérlők típusa behatárolt (szívem szerint HW raid vezérlőt raknék, ha az enyém lenne a gép) nem szeretnék belefutni abba, hogy megrendelés után derül ki, hogy valami nem működik emiatt. Mivel ez nem egy teszt konfig lesz jó lenne minimalizálni a kockázatokat.

Egy ilyen belépő szervernél 64GB RAM-nál a ZFS egyáltalán nem biztos, hogy többet ad neked NVMe-vel, mint egy klasszikus RAID1. Ha jól sejtem, akkor ez egy Supermicro masina, és ha szerencséje van, akkor már az IPMI monitorozza az NVMe-t. Az újabbakon monitorozza, de ebből a szériából sima SSD-s gép van errefelé.

Ha van olyan feature, amihez kimondottan ZFS kell, az természetesen más, de azért ezt érdemes körüljárni. A ZFS önmagában szereti a 16GB RAM-ot utolsó emlékem szerint, bár én akkor próbáltam a ZFS-t, amikor még újdonság volt.

Sok különböző gép működik ügyfeleknél Proxmox+ZFS felállással, teljesen hibátlanul. Ha ismered a ZFS-t, akkor itt pont ugyan olyan előnyös, mint mindenhol máshol. A HW RAID csak hátráltat és korlátoz, jó a sima HBA+ZFS.

Az Proxmox-nál csak praktikussági kérdés, hogy azonos köteten van az OS meg a VM store vagy külön. Nincs korlát, hogy az OS mellett nem lehet semmi (nem olyan a felépítése, mint az ESXi vagy az xcp-ng). Én szeretem külön tükörre tenni az OS-t és megint másik RAID10 kötetre a VM tárhelyet ha lehetőség van rá, de az alapértelmezett Proxmox ZFS telepítés úgy csinálja, hogy az OS pool-ra csinál egy dataset-et amire a VM-ek lemezei kerülnek, és ez is tökéletesen jól működik ha nincs több meghajtód, amiből további pool lehetne.

Szerkesztve: 2024. 04. 22., h – 15:21

Még eszembe jutott, nekem van gépem (Proxmox+ZFS) ahol a 8 lemezes "sima" SSD (MZ7L3960HCJR) zraid2 simán leveri a 2 db-os raid1 NVME (KCD6XLUL1T92) lemezeket.

Érdemes futni egy kört a sok kicsi vs. kevés nagy dologgal is. A lemez darabszámmal elég komolyan lehet növelni a teljesítményt.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.