logrotate -- Esetleg ezt is magyarok csinálták?

Csak ebből a debugüzenetből gondolom:

  log does not need rotating (log has been already rotated)considering log /var/log/kern.log
  log does not need rotating (log has been already rotated)considering log /var/log/messages

Na jó, nem is az a fő gond, hogy nem találta a soremelést a derék fejlesztő, inkább az, hogy végül is nem is rotálta meg a kern.log-ot. Sem semmit. Ja és a copyright szerint az a 3.8.6-os verzió, 2001-ből.

Bónusz:

log does not need rotating ('misinze' directive is used and the log size is smaller than the minsize value

TL;DR Nem magyarok csinálták, csak az egyszerűség kedvéért úgy oldották meg, hogy a konfigba újonnan felvett fájlokat, amik nincsenek benne a /var/lib/[logrotate/]logrotate.status fájlban, azokat úgy veszi, mintha nemrég rotálta volna őket (jelen időpont egész órára csonkítva), így megspórol egy elágazást, viszont megtévesztő üzenetet generál.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 04. 25., cs – 09:33

Legyünk méltányosak, letöltöttem a github-ról a legújabbat (3.21.0).

$ printf >/var/lib/logrotate/logrotate.status; logrotate -v /etc/logrotate.d/opt-syslog-ng 2>&1 |less -S
acquired lock on state file /var/lib/logrotate/logrotate.status
considering log /var/log/auth.log
Creating new state
  Now: 2024-04-25 09:29
  Last rotated at 2024-04-25 09:00
  log does not need rotating (log has already been rotated)

Honnan tudja 09:29-kor, hogy mi volt 09:00-kor, ha üres a státusfile? Ha erre az a válasz, hogy Extended Attributes és/vagy SeLinux, akkor mindjárt FORMAT C: jön

Kevered a syslog-ng-el biztos ...

trey @ gépház

😉

Mindkettő azért van, hogy nekem könnyű legyen a logok között tájékozódnom. Igaz, hogy már a ChipCD-ről telepített Debian2-ben megoldott volt ez a dolog 199x-ben (Bo volt a verzió kódneve, a pásztorlányka után a ToyStory-ból), de azóta sokat fejlődött a tudomány.

De azért a syslog-ng is feszegeti a józan ész határait: java-t akar pluginolni. Én kérek elnézést.

Apr 25 10:47:13 centos7-masina syslog-ng[43488]:
Error opening plugin module; module='mod-java', error='libjvm.so:
cannot open shared object file: No such file or directory'

Kicsit jobban szétnéztem a /opt/syslog-ng alatt; hogy röviden összefoglaljam: az ámítástechnikai ipar nemcsak hogy megérett arra, hogy a hablatyolószoftverek (értsd: AI) vegyék át az irányítást, de ez valószínűleg már régen meg is történt.

Hat, ne rakd fel / ne toltsd be, ha nem kell.

Configban valami gyanus "@module <module-name>"? Esetleg kommentezte valaki, hogy miert is van ott?

Ez az? https://github.com/syslog-ng/syslog-ng/tree/master/modules/java

--- szerk ---

Ha megis kell: https://www.syslog-ng.com/community/b/blog/posts/troubleshooting-java-s…

--- szerk 2 ---

https://www.syslog-ng.com/technical-documents/doc/syslog-ng-open-source…

A  naiv öregember azt hinné, hogy a logger felismeri a sorvége karaktert, és ilyenkor annyival beljebb kezdi a következő sort, amennyi a header szélessége volt az első sorban. Ja, nem, erre nem jutott erőforrás, szemben a {jndi.lookup}-os inzertekkel.

Az a probléma, hogy a syslog alapvetően egy sor - egy bejegyzés elven működik. Ha a logot fájlból olvasod fel, és úgy küldöd tovább (mert a java-s sz@r megkotlik, de jobb esetben is logot veszít, ha épp nem tud hálózaton keresztül logot fogadni a a túloldal...), akkor van rá megkerülő megoldás, hogy mit olvasson fel egy sorként, vagy helyesebben egy logbejegyzésként.

"Ja és a copyright szerint az a 3.8.6-os verzió, 2001-ből."

A masik topicban irtak, hogy az eredeti Z80 gyartasat befejezik nemsokara. Csak gondoltam szolok, nehogy meglepeteskent erjen.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A Voyager 1-en, amit 1977-ben indítottak útjára, éppen a napokban javították meg a kommunikációt. Abban ugyan nem Z80-ak dolgoznak, de a három számítógépes alrendszerének összes memóriája kevesebb 70 kB-nál. Nem mindenki teheti meg, hogy szarik a régi dolgokra, meg régen amúgy is minden jobb volt. :)

Igen, van nehany regi rendszer, amit nem lehet vagy nem erdemes felujitani vagy legalabb naprakeszen tartani. Ez messze a kisebbseg. Logrotate-bol van ennel ujabb, gondolom nem ez az eset.

A muzeumi - meg mukodokepes, vagy reszben mukodokepesen tartott - eszkozok is masok, ott fontos, hogy megmaradjon az eredeti, de aktiv munkara mar jellemzoen nem hasznaljak oket. De egy lyukszalagos vagy nagyfloppys rendszert uzemeltetni is lenyegesen macerasabb (es dragabb) ma mar, mint amikor ezekhez mindent el lehetett erni. Meg akkor is, ha egyebkent eleg lenne az akkori rendszer tudasa.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?