K&H tranzakció jóváhagyása rossz CVC-vel

Sziasztok!

Emagon rendeltem és a fizetésnél rossz CVC kódot adtam meg. A KH netbank ennek ellenére simán feldobta jóváhagyásra a tranzakciót és jelezte is, hogy sikeres, majd az emag dobta vissza a végén, hogy hibásak az adatok.

Ennek így kell működnie? Nem kéne már a banki appnak eldobni?

Hátha van itt aki ért ehhez a folyamathoz :)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 04. 26., p – 16:58

Igen. Nem minden tranzakcióhoz kell CVC, akkor sem ha az oldal bekéri (talán az adatok bekérésekor nem tudja még hogy kelleni fog-e).
Én másfél évig top-up-oltam Revolut-on rossz CVC-vel, akkor került elém a kártya és tűnt fel hogy végig rossz kódot írtam be.

Leegyszerűsítve két irányban történik a dolog, a bank felé egy kérés, hogy terhelhető-e annyival az adott kártya, a kártyatársaság felé meg az, hogy valid-e az adat. A bank azt mondta, hogy "van ennyi pénz a kártyán, ilyen paraméterekkel foglalásba téve", a kártyaadatok validálása meg azt mondta, hogy "nem jó", és ezzel el is lett kaszálva a tranzakciód, és a kereskedői oldal indított a foglalás törlésére egy kérést.

Szerkesztve: 2024. 04. 26., p – 18:01

A kártyabirtokos nevéhez is bármit beírhatsz, egy időben én direkt próbálgattam.

Mondjuk aki kitalálta, hogy a CVC legyen a kártyára írva, sőt nemhogy írva, hanem belenyomva, azzal elbeszélgetnék egy kicsit, hogy b+, ezt komolyan gondoltad? Legalább annyira jó, mintha a telefonod feloldó jelszavát betennéd hátulra az átlátszó szilikon tök alá. Adtál a szarnak egy pofont...

Én mindig lekaparom és kikaparom még a benyomott részt is.

"Sose a gép a hülye."

aztán megsemmisítem őket

Ezt csak mostanaban csinalod igy vagy kp-t egyaltalan nem hasznalsz? En nem regota talalkozom NFCs ATM-ekkel, kartya nelkul eleg nehez penzt kivenni beloluk ha nincsenek erre felkeszitve.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

amióta van apple pay, azóta kártyát csak telóból, vagy órából használok. van nálam minimális készpénz is (belvárosban "nem lehet 1000 ft alatt fizetni"). eddig még nem volt olyan, hogy a telefonom és az órám is lemerült volna. szerintem, aki a mai világban engedi, hogy a telefonja lemerüljön, az életképtelen

csak két fizikai kártyát hordok magammal. a személyit (országbérlet ehhez van rendelve, hátha kéri valaki, plusz már nem is kell a jogosítványt nálunk tartani), és a Fradi-kártya. 17 éve bérletes vagyok oda :)

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Csak épp a contactless tranzakciók darabszáma/szumma összege alapján korlátozott, utána mindenképp kell a fizikai kártyás tranzakció.

Mi az a "fizikai kártyás tranzakció"? Digitalizált kártyánál nem kell kártya soha, azért digitalizált. Amikor meg contactless fizetsz, akkor maximum SCA kell, de chip/mágnescsík nem kell akkor se.

Még mindig nem értem, mi az hogy "fizikai kártyás tranzakció". Ha fizikai kártyával fizetek contactless, akkor mi a "fizikai kártyás tranzakció"? Az SCA? Mert se chip, se mágneskártya nem kell soha, bármennyit lehet contactless fizetni, csak adott esetben SCA kell...

Ha a plasztikot nyomod oda az NFC olvasóhoz, akkor x darab /összesen y Ft tranzakció után a POS chip-et/mágnescsíkot fog kérni. Legalábbis nekem ez volt a tapasztalatom még tavaly. (Persze az, hogy a POS mit kér/fogad el, az a kibocsátó bank, elfogadó bank/szolgáltató, kereskedő, összeg, stb. adatoktól is függhet...)
Ha ezen egyszerűsítettek, akkor az jó is, meg nem is... (a birtoklás helyett elég a tudás faktort "odarakni"...)

Ha a plasztikot nyomod oda az NFC olvasóhoz, akkor x darab /összesen y Ft tranzakció után a POS chip-et/mágnescsíkot fog kérni.

Nem, nem fog kérni. SCA-t fog kérni.

Legalábbis nekem ez volt a tapasztalatom még tavaly.

Ha chip/mágnescsík szükséges, az valami elbaszás eredménye, üzemszerű körülmények között soha nem kell chip/mágnescsík, bármennyit és bármennyiszer lehet contactless fizetni.

Ha ezen egyszerűsítettek, akkor az jó is, meg nem is... (a birtoklás helyett elég a tudás faktort "odarakni"...)

Az ugye megvan, hogy az NFC nem annyit csinál, hogy leolvassa a kártyaszámot? Majdnem ugyanúgy beszél az ATM/POS a kártyával, mintha fizikai kapcsolatban lenne a chip és az ATM/POS, csak a kommunikáció contactless.

Anno az OTP adott ún. PayPass matricát (PayTag néven is futott), amit fel lehetett ragasztani a meglévő kártyára, de külön chip volt benne, azt is hiába lehetett volna dugdosni... sokan a mobiltelefon hátlapjára ragasztották ezt a matricát és tudtak "mobillal" fizetni... :D

Unicreditnél van mCash.

Beírod a telefonos alkalmazásba, hogy mennyi pénz kell, kapsz egy kódot ami 10 percig érvényes, és bármelyik saját ATM-be beírva kiadja a pénzt.

 

Gondolom minden normális bank tud már hasonlót....

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

és bármelyik saját ATM-be beírva kiadja a pénzt.

Itt bukik el a dolog.

Gondolom minden normális bank tud már hasonlót....

Az elso eset hogy ilyesmirol hallok, amugy nem (lenne) rossz otlet, ha nem csak sajat ATM-el mukodne.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nyilván a nálad levő KP mennyiség függvénye és a használati szokásaidé is, de ezzel egyes helyeken nagyon meg lehet szívni:

- egy hete volt olyan autókölcsönző, amelyik kedvesen közölte, hogy *noha* NFC-chipes az olvasójuk, leszek szíves nem a telefonommal fizetni, hanem dugjam be a fizikai kártyát. Nem tudom mi volt benne a lényeg, de megkapta a fizikai kártyát (amúgy egy virtuálisat :-) )

- tegnapelőtt pedig a repülőn mondta a fülem hallatára a sztyuvi, hogy "mivel 20 euró feletti (amúgy 23 volt) a fizetendő összeg, a kedves utas lesz szíves elővenni a fizikai kártyáját és azt bedugni az (amúgy előző - 10 eurós - vásárlásnál NFC-s módon működő) kártyaterminálba". A hölgy vállat vont, és a másodikhoz odaadta a plasztiklapot.

De ezzel kapcslatban én is kérdezek:

- mi a bánatért mondják be a repülőn, hogy ".... fizetni nem lehet Monzo, Revolut, *American Express* és hasonló digitális kártyával". (Eleve eddig az Amex-ről azt hittem, az egy teljesen másik liga; másrészt ilyenkor fizikailag nem fog sikerülni, vagy csak ijesztgetés.)

Eddig többször hallottam, kis eltéréssel ugyanezt a szöveget.

Átfogalmazom, mert ezzel a válasszal sajnos nem vagyok előrébb:

előveszek egy Revolut / Wise kártyát - visszautasítja a gép? Előveszek egy Curve-kártyát, és ha épp aktuálisan a Revolut / Wise / Monzo van mögé konfolva, akkor visszautasítja, ha meg az Lölöbank kártyája akkor elfogadja? Mindenképp elfogadja / elutasítja? És ha utólag átkonfigurálom, h a Lölöbank kártyája helyett a Revolutról költöttem, akkor ezzel mi a szart csinál?

Ha előveszel egy Revolut kártyát, akkor jó eséllyel visszautasítja a gép. Curve esetén nem tudom, nem ismerem a Curve működését olyan szinten, hogy vajon saját kártya-e, vagy egyszerűen megadja az eredeti kártyaadatokat.

A Revolut korábban prepaid kártyát adott, jelenleg debit kártyát. Ugyanakkor debit és debit közt is van különbség, az, hogy mi, az mindig az adott bank kártyaterméke szabja meg. Van olyan kártya, amely bizonyos összeghatárig akkor is használható, ha nem lehetséges azonnali fedezetellenőrzés, van, amelyik nem. A repülőn jellemzően nem lehetséges az azonnali fedezetvizsgálat, tehát ez máris lehet vízválasztó, még akkor is, ha a kártya másik kártya mögé van 'rejtve' - lásd Curve.

- mi a bánatért mondják be a repülőn, hogy ".... fizetni nem lehet Monzo, Revolut, *American Express* és hasonló digitális kártyával".

A válasz az IFC (in-flight commerce) a valós tranzakció leszálláskor kötegelten teljesít. A kártyákat s BIN alapján szűrik, az ok pedig a légitársaság rizikója a csalásokkal. 

A kártyabirtokos nevéhez is bármit beírhatsz, egy időben én direkt próbálgattam.

Nekem nem fogadtak el autoberleshez a kartyamat, mert nem volt rairva a teljes nevem (csak kezdobetuk es csaladnev). Ez nem online volt, hanem az auto atvetelekor es az volt a magyarazat, ha kart okozok akkor nem tudjak benyujtani a karigenyt egy nem a teljes nevemre szolo kartyaval.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Autóbérlésnél elfogadnak sima bankkártyát (debit card)? Engem egyszer azzal hajtottak el, hogy csak hitelkártyát fogadnak el, mert azt tudják megterhelni, ha lezúzva viszed vissza az autót. Pl. a Hertz enged online lefoglalni sima debit carddal autót, de átvenni már csak hitelkártyával enged.

Ezt nem értem. Ha autót szeretnék bérelni, miért kell hozzá hitelkártya? Ha nincs, csak debitem, akkor ki vagyok zárva? A debit kártyámat miért nem tudja beterhelni? Bár nem autóbérlés, de nekem olyan volt, ahol pont a hitelkártyám nem fogadták el, csak a debitet.

Ez alapvetően jogos észrevétel, de egy hónapra mibe teszed be, hogy ki tudd fizetni a hitelkártyát a végén?

Igazából ez a tegnapi kenyér esete: a következő fizetésedből. Szóval hitelkártyával pont annyival tudsz többet megtakarítani, amennyi a fizetésed, plusz amennyit ad pluszban a hitelkártya. Van, aki lehajol ennyi pénzért, van, aki nem.

Akkor mondom (helyette)... A hitelkártya akkor jó a banknak, ha a felhasznált hitelkeretedet nem tudod teljes egészében határidőig visszafizetni. Egyébként meg bonuszként van, aminél adott termékkörre visszatérítést ad a bank, úgyhogy akár még a kártyadíjat is "le lehet dolgozni", és simán pozitívba lehet kerülni vele. Természetesen ehhez ésszel kell használni...

Ez, így ebben a formában... Nagyon egyszerű példa. elsején van nulla petákod, és van egy frissen kibocsátott hitelkártyád, amin van 1000 peták hitelkeret, azaz indulsz 0 peták saját tőke+1000 peták hitelkerettel.
Használod a kártyát, 10-én megjön a 432 petákos fizetésed, amiből mondjuk 400-at lekötsz úgy, hogy havonta megújul, a kamat tőkésítése nélkül (azaz a kamatot megkapod).  Hó végén lesz 400+32 peták saját tőkéd és mondjuk 300 petákos felhasznált hiteled az 1000-ből. 10-én jön a következő 432 petákos fizetésed, illetve a lekötött 400-ra a mondjuk 2 petákos kamat. Ekkor lesz mondjuk 300 (előző havi)+100 (időarányosan tárgyhavi) költésed, 400 lekötött és 434 szabadon felhasználható pénzed.
20-án (határnap) visszafizeted az előző havi 300 petákot (hitelkártyán ekkor időarányosan marad 200 elköltött hitelkeret), marad 134 peták a folyószámládon - bár ha okos voltál, akkor 10-én a 400 lekötötthöz 100-at simán hozzácsaphattál, még akkor is, ha a költségeid 10%-a készpénzes/folyószámláról megy, mert arra ott a  maradék 34 peták...

"akinek amúgyis annyi rendelkezésreálló pémze van"
 

A fenti példában az induló saját számlaegyenleg nulla Ft volt - nagyjából ennyi (oké, plusz a kártya éves díja) kell, hogy rendelkezésdere álljon. Persze nullás egyenleggel nem biztos, hogy fogsz hitelkártyát/hitelkeretet kapni - vagy ha igen, akkor nagyon vacak feltételekkel - de ahogy fentebb írtam, ésszel használva néhány hónap alatt a nulláról igen jó credit history hozható össze, illetve a folyószámláról lekötött összeg is szépen tud gyarapodni.

 

es mennyi kamatot adnak a havi lekotesre? 0.5% evente? minusz szja, tranzakcios dij, bankadoatharitasi dij, kartya eves dij stb.

az en idom tobbet er, mint hogy ilyesmivel "szorakozzam" el.

> igen jó credit history hozható össze

ez usa-n kivul szamit valahol?

Ez csak egy mantra azok részéről, akik nem értenek hozzá. Ha fizetési határidőre mindig visszafizeted a teljes összeget, akkor a hitelkártya neked lesz jó. Ha van rá pár százalék visszatérítés is, akkor még az éves kártyaköltséggel is pluszban lehetsz.

Ahonnan indult a hitelkártya dolog, ott a "credit history"-nak a hitelkártya-forgalom is része - ha jól tudom - úgyhog arrafelé a hitelkártya fontosabb, mint idehaza, ahol "csak egy sor" a KHR adatbázisban (ráadásul a hitelezhetőséget negatív irányban befolyásolja, mert a hitelkártya-keret adott hányadát fix törlesztésként veszik figyelembe a bankok)

(ráadásul a hitelezhetőséget negatív irányban befolyásolja, mert a hitelkártya-keret adott hányadát fix törlesztésként veszik figyelembe a bankok)

Ez a gondoskodó állam vívmánya. A hitelezhetőséget pozitívan befolyásolja ha nincs gond, csak érinti a felvehető hitel mennyiségét (5%-a hitelkeretnek, ahogy az egy folyószámla hitel esetén is) 

De valóban, nincs kreditpontrendszer, amit nem biztos hogy annyira bánok, nem minden esetben annyira jó az. 

De valóban, nincs kreditpontrendszer, amit nem biztos hogy annyira bánok, nem minden esetben annyira jó az. 

Tulajdonképpen van, csak kevéssé van használva a legtöbb hitelezési workflow és bank esetén. A KHR ugyanis kezel negatív adóslistát és opt-in pozitív adóslistát is.

Nem, alapvetően nem így működik, sok köze nincs a bank hasznához. Ami jelenségről beszélsz, annak az a háttere, hogy a credit score súlyozva van az ún. account lifetime vagy length of credit history értékkel is, ami leegyszerűsítve az adósként eltöltött időt jelenti, ez többnyire 10-15 százalék súllyal szerepel a pontszámban, szóval ha csökkented az adósként töltött időt, azzal, hogy az előtörlesztés miatt nem lesz több hiteled, akkor csökken a pontszám, de nem számottevően, könnyen megkerülhető azzal, hogy van hitelkártyád, de nem használod vagy felveszel valami kis hitelt és fizeted. A nagyobb része mindenhol a payment history és az aktuális tartozás.

Meglepetésképp ugyanez a helyzet itthon is, ha nincs negatív KHR bejegyzésed és aktív pozitív KHR bejegyzésed van, akkor nagyobb eséllyel kapsz (jobb) hitelt, mintha múltbeli pozitív KHR bejegyzésed van csak, mert akkor nem tudják, hogy _most_ jó adós vagy-e, azt tudni, hogy a múltban jó adós voltál.

Nekem nincs épp, de a zasszony viszont éveket élt USA-ban, neki van... szóval továbbra is érdekel, hogy hol tér el a gyakorlat és az elmélet, amikor mind a kettő szerint csökken a credit score, ha előtörlesztesz és nincs más hiteled. A különbség annyi, hogy szerinted az egész a bank hasznával függ össze, holott a banknak mindegy, hogy előtörlesztesz-e vagy sem, azt a többlet pénzt kihelyezi ugyanolyan kondíciókkal. Szóval? :D

Szerintem az a fő problémád, hogy szerinted a banknak rossz az előtörlesztés.

Ha nem azt mantráznák folyamatosan, hogy a hitelkártya csak a banknak jó, hanem azt, hogy hitelkártya esetén minden tartozást teljes egészében határnapig vissza kell fizetni, akkor ha valaki nem ért hozzá, de megfogadja ezt a tanácsot, akkor nem jár rosszul. Ennél jobban nem kell érteni hozzá, de minimum ennyire igen.

Nekem azt tanították, hogy azt a pénzt ne költsem el, ami nem az enyém... Amire nincs pénzed, ne vedd meg. Ennyi.

Vannak speciális dolgok, mint mondjuk egy házvásárlás, aminél ritkán tudod megkerülni a bankot és a hitelt, de az teljesen más. Nem napi szarságokra vagy egy wellnesshétvégére költöd el.

A nagy matekozásod közepette meg azt felejted el, hogy van egy hónap, amikor valamiért késve érkezik meg a fizetésed, bármi miatt, vagy benézel és/vagy elfelejtesz valamit, egyetlen egyszer, és nemcsak a "megnyert" kártyadíjad, hanem a 2-3 év alatt összesakkozott "nyereséged" is azonnal elbuktad, meg még többet is.

Én szeretek nyugodtan aludni, nincs az az isten hogy ilyet használjak.

"Sose a gép a hülye."

Nekem azt tanították, hogy azt a pénzt ne költsem el, ami nem az enyém... Amire nincs pénzed, ne vedd meg. Ennyi.

Oké, van 1000 peták havi jövedelmed és azt mondom neked, hogy adok 1000 peták hitelt 0% kamatra, ha a következő hónapban visszafizeted. Tegyük fel továbbá, hogy van 1000 petákod, amit be tudsz tenni egy hónapra lekötve 1 százalékos havi kamatra. Lehajolsz-e ezért a havi 10 petákért és inkább a bank pénzét költöd vagy sem?

A nagy matekozásod közepette meg azt felejted el, hogy van egy hónap, amikor valamiért késve érkezik meg a fizetésed, bármi miatt, vagy benézel és/vagy elfelejtesz valamit, egyetlen egyszer, és nemcsak a "megnyert" kártyadíjad, hanem a 2-3 év alatt összesakkozott "nyereséged" is azonnal elbuktad, meg még többet is.

Pont ezekre az esetekre gondol a bank is, ha nincs tartalékban lekötött pénzed, ami elég több hónapnyi vagy évnyi megélhetésre, ha elveszted a munkád, akkor ne legyen hitelkártyád.

Én szeretek nyugodtan aludni, nincs az az isten hogy ilyet használjak.

Nincs ezzel probléma, vannak, akik prudens pénzügyi kultúrával rendelkeznek és megéri nekik. Ha te tudod magadról, hogy nincs prudens pénzügyi kultúrád, akkor valóban nincs rá szükséged. Mások pedig keresnek ezzel havi 5-10 ezer forintot.

"Mások pedig keresnek ezzel havi 5-10 ezer forintot."

Azért ezt te is érzed, mennyire röhejes, nem? Mondod ezt te, mint elvileg jól kereső IT-s...

Én inkább munkából hazafele menet még beugrok valami ismerőshöz 20 percre egy új routert vagy tv-t beállítani ugyanennyiért, plusz még kapok egy baracklevet vagy egy bodzaszörpöt is, meg beszéltünk pár mondatot. (Nem, egyébként már évek óta nem csinálok ilyet, mert rájöttem, hogy az az 5-10k Ft nem ér annyit hosszú távon. Plusz "idegesség" és a családra, a magamra vagy a pihenésre szánt időt nem tudják ezzel pótolni)

Szóval havi 5-10k Ft-ért ekkora kockázatot vállalni nem éri meg. Ha lenne 100k... Akkor talán elgondolkoznék rajta. De akkor is lehet hogy győzne, hogy szeretek nyugodtan aludni.

"Sose a gép a hülye."

Azért ezt te is érzed, mennyire röhejes, nem? Mondod ezt te, mint elvileg jól kereső IT-s...

Miért? Te nem hajolnál le 5-10 ezer forintért, ha látnál egyet a járdán?

Én inkább munkából hazafele menet még beugrok valami ismerőshöz 20 percre egy új routert vagy tv-t beállítani ugyanennyiért, plusz még kapok egy baracklevet vagy egy bodzaszörpöt is, meg beszéltünk pár mondatot.

Ez a témától teljesen független eseménysor, nem A vagy B.

Szóval havi 5-10k Ft-ért ekkora kockázatot vállalni nem éri meg. Ha lenne 100k... Akkor talán elgondolkoznék rajta. De akkor is lehet hogy győzne, hogy szeretek nyugodtan aludni.

Á, tehát már csak az áron vitázunk? Mi van akkor, ha te valamiért jóval extrémebb kockázatot látsz ott, ahol nincs akkora kockázat? Egyetlen szabályt kell betartani: hónap elején fizess vissza mindent.

Ha nincs a hónap elején pénzed, akkor amúgy is sokkal nagyobb pénzügyi kockázatot futsz, ami miatt nem tudsz nyugodtan aludni: nincs tartalékod. Ha van legalább egy hónapnyi tartalékod, akkor meg nincs kockázatod.

"Miért? Te nem hajolnál le 5-10 ezer forintért, ha látnál egyet a járdán?"

De, de itt nem erről van szó, mert az egy 3 másodperces kockázat nélküli művelet. A banki példánál maradva, ez azzal egyenértékű, mintha lenne a netbankba vagy a mobilappba egy gomb, hogy "Kérem a havi 10 000 Forint ajándékomat", amire csak havi egyszer belépve rá kell nyomni. Nyilván belépnék és rányomnék minden hónapban. Meg mindenki más is.

"Ez a témától teljesen független eseménysor, nem A vagy B."

Nem független. A hogyan keress plusz havi 5-10k Ft-ot egyik lehetősége, mint az is, hogy elmész a haverhoz egy routert beállítani, vagy az is, hogy bemész fegyverrel a bankfiókba, hogy adjanak neked a kasszából azonnal 10 000 Ft-ot. A router beállításnak kicsi a kozkázata, ennek a debit-es szarakodásnak elég nagy, a fegyveres rablásnak meg igazából majdnem mindegy hogy 10 000 Ft-ot loptál vagy 10 000 000-t.

"Egyetlen szabályt kell betartani: hónap elején fizess vissza mindent."

Szóval akkor kanyarodjunk vissza ahhoz, amit korábban írtam. Mi van akkor, ha bármi, akár rajtad kívül álló okból nem érkezik meg mondjuk hónap 10-re a fizetésed? Mert épp a munkáltatódat elkapta egy malware, és 2 hétre mindent lockoltak... Mert épp valamelyik banki rendszer fos és nem működik másik banktól a tranzakció... Akármi.

"Ha nincs a hónap elején pénzed, akkor amúgy is sokkal nagyobb pénzügyi kockázatot futsz, ami miatt nem tudsz nyugodtan aludni: nincs tartalékod. Ha van legalább egy hónapnyi tartalékod, akkor meg nincs kockázatod."

Egyrészt ezzel is visszautalnék arra, amit írtam: azt a pénzt költsd el, ami a tied. Másrészt: érzek abban némi ellentétet, hogy van 1-2 hónapnyi tartalékod vs. hitelkeret... Mert ha van pénzed, akkor miért használnád a hitelkeretet?

Mindezek mellett, aki tartósan így él hogy semmi vagy max 1-2 hónapra való pénze van, annak a pénzügyi tudása a nullához konvergál. Egy pillanatig nem kell csodálkozni, hogy egy munkahelyi elbocsátás után, egy gazdasági völgyben vagy egy covid-hullámnál bajba kerülnek ezek az emberek.

"Sose a gép a hülye."

De, de itt nem erről van szó, mert az egy 3 másodperces kockázat nélküli művelet.

Mind a kettő egy 3 másodperces kockázat nélküli művelet.

A banki példánál maradva, ez azzal egyenértékű, mintha lenne a netbankba vagy a mobilappba egy gomb, hogy "Kérem a havi 10 000 Forint ajándékomat", amire csak havi egyszer belépve rá kell nyomni. Nyilván belépnék és rányomnék minden hónapban. Meg mindenki más is.

Lehet, hogy meglepődsz most, de így néz ki a dolog, a legtöbb banknál még csak gombot se kell nyomni, automatikusan feltöltődik a hitelkártya.

Nem független. A hogyan keress plusz havi 5-10k Ft-ot egyik lehetősége, mint az is, hogy elmész a haverhoz egy routert beállítani, vagy az is, hogy bemész fegyverrel a bankfiókba, hogy adjanak neked a kasszából azonnal 10 000 Ft-ot.

De, ezek mind független dolgok. Mind a hármat tudod csinálni egymástól függetlenül. Valamiért te fejben összekötöd és kizáró vagy kapcsolatba teszed ezeket, pedig nincs közöttük logikai kapcsolat.

Szóval akkor kanyarodjunk vissza ahhoz, amit korábban írtam. Mi van akkor, ha bármi, akár rajtad kívül álló okból nem érkezik meg mondjuk hónap 10-re a fizetésed?

Miért, mi történik ilyenkor, ha nincs hitelkártyád? Gondolom van 6-12 havi tartalékod. Különben nem tudnál nyugodtan aludni, nem?

Egyrészt ezzel is visszautalnék arra, amit írtam: azt a pénzt költsd el, ami a tied. Másrészt: érzek abban némi ellentétet, hogy van 1-2 hónapnyi tartalékod vs. hitelkeret... Mert ha van pénzed, akkor miért használnád a hitelkeretet?

Mert ezzel is nyerek havonta 5-10 ezer forintot, ami egy évben 60-120 ezer forint plusz pénz. Innen indultunk.

Nem akarod érteni.

"Mind a kettő egy 3 másodperces kockázat nélküli művelet."

Nem. Mert ha nem hajolsz le a földre a 10k-ért, vagy nem nyomod meg a netbankba a kérem a 10k gombot, akkor max nem lesz +10k-d. Nullán vagy, A debit kártyával meg azt a kockázatot vállalod, hogy ha valami nem klappol, akkor nemhogy +10k-d nem lesz, de még -100k-val is lehúznak.

"Lehet, hogy meglepődsz most, de így néz ki a dolog, a legtöbb banknál még csak gombot se kell nyomni, automatikusan feltöltődik a hitelkártya."

Nem erről beszéltem, hanem arról, hogy ha úgy kapnál havi 10k-t a banktól vagy bárkitől, hogy belépsz és egy gombot megnyomsz, akkor mindenki megcsinálná. Ha nem nyomod meg, akkor meg nem kapod. Ebben nincs kockázat.

"De, ezek mind független dolgok. Mind a hármat tudod csinálni egymástól függetlenül. Valamiért te fejben összekötöd és kizáró vagy kapcsolatba teszed ezeket, pedig nincs közöttük logikai kapcsolat."

Nem kötöm össze, példákat írtam arra, hogy hogy lehet 10k-t szerezni. Ha te 30k-t akarsz szerezni, akkor lehet azt hogy beállítasz egy routert, meg szarakodsz egy hónapig a debit kártyával, meg elmész bankot rabolni 10k-ért. Vagy lehet azt is, hogy 3 délután elmész 3 routert beállítani.

"Miért, mi történik ilyenkor, ha nincs hitelkártyád? Gondolom van 6-12 havi tartalékod. Különben nem tudnál nyugodtan aludni, nem?"

Igen van. De ha nem lenne, akkor is kisebb a baj, mert max nem tudok valamit már megvenni vagy kifizizetni, míg ha hitelkártyád van, akkor e MELLETT még amiatt is főhet a fejed, hogy irtózatos kamatokat lehúz tőled a bank. Pont akkor, amikor szar anyagi helyzetben vagy. Hát így kell tönkretenni embereket....

"Mert ezzel is nyerek havonta 5-10 ezer forintot, ami egy évben 60-120 ezer forint plusz pénz. Innen indultunk."

Értem, de nem érzed hogy fillérekért mekkora kockázatot vállalsz? Mennyi az átlagos óradíjad/órabéred? Mennyit keresel egy hónapban? Mert akinek van 140 000 Ft nyugdíja és dohányos, és otthon tölti magának a cigit, mert azzal megspórol havi 5-10k + az idejéből is kitelik, azt megértem. De téged nem.

"Sose a gép a hülye."

A debit kártyával meg azt a kockázatot vállalod, hogy ha valami nem klappol, akkor nemhogy +10k-d nem lesz, de még -100k-val is lehúznak.

Azert alljunk mar meg egy pillanatra, a -100k-hoz az kell, hogy egy harommillios tartozast ne fizess vissza, az mar nem elhanyagolhato. Ha annyira ki vagy centizve, hogy ha kesik egy hetet a fizud, akkor nem tudod visszafizetni a hitelkartyat, akkor tenyleg nem neked valo.

Teljesen mindegy, példa számokat írtunk. Sosem volt ilyenem és nem tudom a konkrét számokat, csak azt, hogy az elméleti maximális jóváírás sokszorosát kell büntetésként fizetned, ha valami nem jön össze úgy ahogy kéne az elvárás szerint.

"Sose a gép a hülye."

Nem akarod érteni.

Én ugyanezt látom rólad. A különbség az, hogy olyan dologról beszélsz, amit soha nem próbáltál jól csinálni és szalmabábokat építesz fel, majd azokat támadod.

Igen van. De ha nem lenne, akkor is kisebb a baj, mert max nem tudok valamit már megvenni vagy kifizizetni, míg ha hitelkártyád van, akkor e MELLETT még amiatt is főhet a fejed, hogy irtózatos kamatokat lehúz tőled a bank. Pont akkor, amikor szar anyagi helyzetben vagy.

Igen, ha szalmabábokat építesz, akkor úgy nehéz beszélni a témáról. Ha szar helyzetben vagy - vagyis nincs egyhavi tartalékod sem, akkor neked nem való hitelkártya. Most arról beszélünk, hogy van 6-12 havi likvid tartalékod és kockázat-e a hitelkártya vagy sem. Nem kockázat, aki odafigyel a pénzügyeire, annak a hitelkártya ingyen kockázatmentes 60-120 ezer forint plusz bevétel.

Értem, de nem érzed hogy fillérekért mekkora kockázatot vállalsz? Mennyi az átlagos óradíjad/órabéred? Mennyit keresel egy hónapban?

Semmilyen kockázatot nem vállalok, és megéri nulla befektetéssel az egynapi plusz bevétel.

Mert akinek van 140 000 Ft nyugdíja és dohányos, és otthon tölti magának a cigit, mert azzal megspórol havi 5-10k + az idejéből is kitelik, azt megértem. De téged nem.

Pedig pont annak nem éri meg és kockázatos a hitelkártya, akinek van 140 000 Ft nyugdíja és dohányos, és otthon tölti magának a cigit, mert azzal megspórol havi 5-10k. Fordítva ülsz a lovon.

Ezt olvasd el mégegyszer: "Mert akinek van 140 000 Ft nyugdíja és dohányos, és otthon tölti magának a cigit, mert azzal megspórol havi 5-10k + az idejéből is kitelik, azt megértem."

"megéri nulla befektetéssel az egynapi plusz bevétel"

Szóval itt éves szinten beszéltél 60-120 ezer forintról.... Szóval legyen 250 munkanap egy évben. Ezzel neked olyan mintha lenne 251... Wow!

De bontsuk vissza a havi 5-10k-ra, mivel a legtöbb pénzügyi tranzakció havonta jön-megy. Ha valóban napi 60-120 ezret keresel, akkor az kijön átlag 10k órabérre. Félórás vagy 1 órás béredért cserébe hajlandó vagy ezt vállalni?

"Sose a gép a hülye."

Szóval itt éves szinten beszéltél 60-120 ezer forintról.... Szóval legyen 250 munkanap egy évben. Ezzel neked olyan mintha lenne 251... Wow!

Nem, ez olyan, mintha egyel több szabadnapom lenne kockázat nélkül. Te nem szeretnél egyel több szabadnapot?

De bontsuk vissza a havi 5-10k-ra, mivel a legtöbb pénzügyi tranzakció havonta jön-megy. Ha valóban napi 60-120 ezret keresel, akkor az kijön átlag 10k órabérre. Félórás vagy 1 órás béredért cserébe hajlandó vagy ezt vállalni?

Igen, mert pontosan 0 percembe kerül és 0 kockázata van.

+1 szabadnap ÉVES szinten.... +5k havi szinten.... Ezek ilyen majdhogynem láthatatlan dolgok.

+1 HAVI szabadnap, vagy +60k/hó... Az már valami lenne. De hát ugye a bank se hülye. Ingyen pénz, mindenki erre vágyik! Ha ilyen mesésen működik mint ahogy írod, akkor mondd, a banknak mi ebben az üzlet? A bank mindig jótékony?

Illetve azt még sem fejtetted ki, hogy miért van szerinted 0 kockázata?

"Sose a gép a hülye."

+1 szabadnap ÉVES szinten.... +5k havi szinten.... Ezek ilyen majdhogynem láthatatlan dolgok.

Sok kicsi sokra megy. Gondolom te a biztosításokat se kötöd újra évfordulókor, bankot se váltasz, mobilszolgáltatót vagy internetszolgáltatót se váltasz, boltban se nézed, hogy melyik kiszerelés éri meg jobban és így tovább. Ezek évente szemmel látható pénzt jelentenek.

Illetve azt még sem fejtetted ki, hogy miért van szerinted 0 kockázata?

Mert van több havi likvid tartalékom, hol a kockázat?

Ha pl. az egyik szolgáltatóval vagy céggel meg vagyok elégedve, havi 5k miatt nem váltok.

Ha meg nem vagyok megelégedve, akkor inkább kifizetem a másiknál azt a +5k-t, csak ne legyen vele baj.

Nem megyek el a város másik végére, mert 5 forinttal olcsóbb a benzin.

Nem megyek el egy másik boltba, meg egy harmadikba, meg egy negyedikbe, hogy a legolcsóbban bevásároljak.

Nem veszek egy másfajta öblítőt azért, mert olcsóbb. De ha ugyanaz az öblítő olcsóbb ha kettőt vagy hármat veszek, vagy 5L kiszerelésben, akkor nyilván azt veszem.

De ha pl. fizetek valamiért akár havonta csak 2-3k-t, amit teljesen feleslegesnek tartok mert nem használom, akkor lemondom.

Nyilván váltok kötelezőt, ha a meglévő 118k-t ajánl a következő évre, egyébként meg 46-ért tudok kötni.

Nyilván váltok bankot, ha az egyiknél már 60k a havi költség, a másiknál meg lesz várhatóan 20-25k HAVONTA.

 

Ez a havi 5k viszont ilyen feltételek és kockázat mellett a nem érdekel kategória és nem akarok vele foglalkozni.

"Sose a gép a hülye."

Ismét egy csomó szalmabábot építettél fel. :D

De ha ugyanaz az öblítő olcsóbb ha kettőt vagy hármat veszek, vagy 5L kiszerelésben, akkor nyilván azt veszem.

Én is visszakérdezhetek, hogy pár száz forintért minek?

Ez a havi 5k viszont ilyen feltételek és kockázat mellett a nem érdekel kategória és nem akarok vele foglalkozni.

Milyen kockázat? Neked teljesen más kockázat van a fejedben, mint ami a valóság és a fejedben lévő kockázattal vitázol.

Az a "hónap eleje" attól függ, hogy hanyadika, hogy mikor van a hitelkártya fordulónapja, mert attól számítva jellemzően 3 hét áll az ügyfelek rendelkezésére a tartozás visszafizetésére.

"Mi van akkor, ha bármi, akár rajtad kívül álló okból nem érkezik meg mondjuk hónap 10-re a fizetésed? Mert épp a munkáltatódat elkapta egy malware, és 2 hétre mindent lockoltak... "

Ez a munkáltató kockázata és költsége(!) ugyanis attól, hogy összehányta magát náluk a teljes IT, a béreket legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap 10. napjával bezárólag a dolgozóknak ki kell fizetnie. Ilyenre egyébként kell, hogy legyen forgatókönyve a cégnek, még akkor is, ha a bérek változó összegűek minden hónapban a munkarend miatt (több műszakos/folyamatos munkarend, készenlét/ügyelet, stb.) - ekkor célszerűen átlagbér kifizetése és a különbözet következő havi elszámolása a javasolt.

"hogy van 1-2 hónapnyi tartalékod vs. hitelkeret... Mert ha van pénzed, akkor miért használnád a hitelkeretet?"

Egyrészt leírtam, hogy hogyan lesz a hitelkeretből tartalék az első hónapban/hónapokban. Másrészt meg ha ingyen használod a pénzt, miközben a sajátod dolgozik, és pénzt termel, akkor miért is a sajátodat költenéd?

"Ez a munkáltató kockázata és költsége(!)"

Ha nagyon szarakodni akarsz, akkor valszeg némi késedelmi és fájdalomdíjat tudsz ez esetben kérni.

De ha az a szituáció, hogy:
- mindig lenullázod a számlád,
- és olyan szerződést kötsz a bankkal, hogy minden hónap 10-ig lesz a számládon 500 000 forint, és ha nem, akkor bizony 10 milliót be kell fizetned,

akkor az nem a munkáltató felelőssége és nem neki kell a te 10 milliós büntetésedet kifizetni, mert semmi köze hozzá. Nem az ő felelőssége, hogy te kinek mit ígértél, meg az sem, hogy miért költötted el a pénzed és mire.

"miért is a sajátodat költenéd?"

A hitelkeret = az a saját pénzed, amit még meg sem kerestél, de már elköltötted. Onnantól hogy a bank hitelbe adta neked, az már a te pénzed.Te költöd el, neked kell visszafizetni, és rajtad verik le ha nem. Ugyanúgy, mint egy nagy hosszú távú hitelnél, csak ez havonta kezdődik elölről.

"Sose a gép a hülye."

Igen, és amennyiben ez nem történik meg, akkor késedelmi kamatot, fájdalomdíjat vagy hasonlót kérhetsz és fizethet. De a te általad vállalt, tőle független dolgokért nehogy már a munkáltató tartsa a hátát!

"Sose a gép a hülye."

Kárt okozott azzal, hogy nem fizette ki időben a munkabéredet, vagy sem? Miben különbözik mondjuk az internet-előfizetésre vállalt "határidőre fizetek, és ezért kedvezményt kapok" attól a kötelezettségvállalástól, hogy a hitelemet rendben, időben visszafizetem?

Egyébként meg annyi a "trükk", hogy úgy kell hitelkártyát igényelni, hogy a fordulónap+türelmi idő vége több nappal a fizetésnapod után, célszerűen a hónap utolsó hetében legyen. Ezzel a "munkáltató késve fizet" kockázat kezelve. Ahogy azzal is kezelve van egyébként ez a kockázat, hogy az első fizetésedet elrakhatod, és az első havi költésedet a második havi fizetésből egyenlíted ki - ugyanúgy, ahogy a munkáltató is igénybe veszi a te munkaerődet, és utólag fizet érte. Csak neki 10 napja van rá, neked meg jellemzően 21 napod a bank felé...

 

"Miben különbözik mondjuk az internet-előfizetésre vállalt "határidőre fizetek, és ezért kedvezményt kapok" attól a kötelezettségvállalástól, hogy a hitelemet rendben, időben visszafizetem?"

Semmiben, de egyiket sem a munkáltató kötötte.

Szóval van egy A <-> B és B <-> C felállás, ahol A a munkáltató, B vagy te, C meg az internetszolgáltató. A-nak a C-hez semmi köze.

"Sose a gép a hülye."

Van egy szerződésed a munkáltatóval, hogy számodra a munkád ellenértékét A tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig megfizeti. Ha ezt a jogszabályban rögzített kötelezettségét nem teljesíti, és ezzel kárt okoz neked, akkor az okozott kárt neked kell-e viselned, vagy annak, aki azt okozta?

és olyan szerződést kötsz a bankkal, hogy minden hónap 10-ig lesz a számládon 500 000 forint, és ha nem, akkor bizony 10 milliót be kell fizetned,

Bocsánat, de milyen faszság már ez?! Szálljunk már le a valóság talajára: olyan szerződést kötsz, hogy teszem azt éves kamat 28,99 százalék, ha minden héten költesz 125 ezer forintot és a következő hónap elején nem fizeted vissza, akkor a kártyára terhelt kamat ~7000 forint lesz, ha 1 százalék visszatérítést kapsz, akkor ~5000 forint nyereségből vonsz ~7000 forint kamatot, ~2000 forint, amit buktál. Ha évente egyszer elkésel, akkor is még bőven megéri.

Igen, a bank azokra alapoz, akik a hitelkártyát személyi kölcsönként kezelik, vesznek valamit 500 ezerért, aztán egy éven át törlesztik, változatos részletekben, éppen mennyi marad hónap végén.

OK, ha te időt és energiát szánsz erre, hogy te ezt kövesd, számolgasd, és neked ez ennyiért megéri... Te dolgod.

Én ennyiért nem akarok se idegeskedni, se a LIDL pénztárnál azt számolgatni, hogy akkor beleférek-e még a havi keretbe vagy nem, kifizethetem ezzel vagy a másikkal kell... Van nekem elég dolog amire figyelnem kell.

"Sose a gép a hülye."

OK, ha te időt és energiát szánsz erre, hogy te ezt kövesd, számolgasd, és neked ez ennyiért megéri... Te dolgod.

Mit kell szamolgatni? Pont most kaptam az SMS-t: "MBH Hitelkàrtya havi értesìtö - Bizbasz Kartya Egyenleg: 1234567 HUF Minimum befizetés: 12345 HUF Fiz. hatàridö: 2024.05.15 Igénybe vehetö hitel: 12345678 HUF"

Mobilbankot megnyitom, utalas sablonbol, 1234567 forint, enter, kesz. Mit kell szamolgatni konkretan?

Én ennyiért nem akarok se idegeskedni, se a LIDL pénztárnál azt számolgatni, hogy akkor beleférek-e még a havi keretbe vagy nem, kifizethetem ezzel vagy a másikkal kell...

Es a debit cardon vegtelen penz van, vagy hogyhogy azt nem kell szamolgatni, belefer-e?

> Mobilbankot megnyitom, utalas sablonbol

tehat ott van szabadon, lekotetlenul, befektetlenul az osszeg a szamladon. akkor meg mi a fax ertelme az egesznek?

> Es a debit cardon vegtelen penz van, vagy hogyhogy azt nem kell szamolgatni, belefer-e?

gondolom pont arra gondol hogy a debiten nem vegtelem penz van hanem X ft es minden fizeteskor kapja az sms-t hogy mennyi maradt.  a hitelkartyanal meg van egy Y hitelokeret ahol Y>>X es nem biztos hogy azt mind ki tudja/akarja fizetni, igy neki kell szamolgatnia hogy a hitelkeretbol mennyit hasznalhat meg el, hogy vissza tudja siman fizetni majd.

tehat ott van szabadon, lekotetlenul, befektetlenul az osszeg a szamladon.

Oda utalja a munkaltato a fizetesemet. A ketto kozott 2-3 munkanap telik el.

akkor meg mi a fax ertelme az egesznek?

Automatikus +1 ev garancia online vasarolt termekekre, faszabb utasbiztositas az egesz csaladnak, ad valami visszateritest a vasarlasok utan (talan 1-2%), stb.

a debiten nem vegtelem penz van hanem X ft es minden fizeteskor kapja az sms-t hogy mennyi maradt

Ne mar. Ilyen credithez is kerhetsz, ha nezegetni akarod. Konkretan ugyanaz van benne az SMS-ben, mint debit kartyanal, csak a kartyaszam utolso 4 szamjegye kulonbozik.

> Konkretan ugyanaz van benne az SMS-ben, mint debit kartyanal

de nem, mert ott a hitelkeretbol vonja le amit koltottel, nem a (fizeteskor) rendelkezesre allo penzedbol...

ha nekem mondjuk 500k a fizum de hozzamvagnak egy 2millios hitelkeretu kartyat, es azzal elkezdek vasarolni, mondjuk fizetek 12k a lidl-ben, akkor mi lesz az sms-ben? gondolom 1988k es nem 488k. nyilvan ezt meg nem lenne nehez atszamolni, de ha mondjuk 735k a hitelkeret es 484k a fizu ami akar havonta valtozik is akkor lehet matekozni a penztarnal...

de nem, mert ott a hitelkeretbol vonja le amit koltottel, nem a (fizeteskor) rendelkezesre allo penzedbol...

Az a life hack, hogy ez a kettő lehet ugyanannyi... vagy méginkább az, hogy a hitelkereted kisebb, mint a fizetésed. :D

ha nekem mondjuk 500k a fizum de hozzamvagnak egy 2millios hitelkeretu kartyat

Te mondod meg, hogy mennyi legyen a hitelkeret. A bank mond egy maximumot, annál lehet kevesebb.

> Miért? Te nem hajolnál le 5-10 ezer forintért, ha látnál egyet a járdán?

en nem. kezdjuk ott, hogy a valo eletben senki se hagy a foldon 5-10k huf-ot. ha megis ott van, akkor az vagy valami kesz atveres show, pl oda van ragasztva (volt ilyen regen a tv-ben, es vicces volt ahogy a sok szerencsetlen nem birja felvenni), vagy valami reklamcelu hamisitvany (ketfarkuak csinaltak ilyet asszem soros kepevel, vagy anno az 57000ft-os bankjegy stb). szoval eleve gyanakodnom kene, elemezni hogy vajon hol a trukk, erdemes-e kockaztatni, de mivel az eletben ugyis minden atbaxas, foleg ha tul szep hogy igaz legyen, igy inkabb nem is foglalkoznek vele, mennek tovabb a dolgomra.

A minap feltűnt nekem, h. gyerekkoromban (30 éve) elég sűrűn előfordult h. találtam papír pénzt (500ft-1000ft) ami akkor még értéknek is számított. Ezzel szemben az elmúlt ~10 évben szerintem emlékeim szerint 1x sem találtam fém 100-nál nagyobb értékben pénzt az utcán.

Javaslom még a kukákból az alu sörösdobozok kitúrását meg a kartonok összeszedését. Annak leadásával is lehet valamennyi pénzt keresni.....

A különbség nagyjából annyi, hogy 12x0 perces (rossz esetben 12x5 perces) munkával keresek-e 60-120 ezret egy év alatt vagy órák alatt pár forintot. Egy sörösdoboz 20 gramm, 1 kilóért adtak eddig bruttó 144 forintot (ha nem az új doboz, ami még nincs a boltokban), vagyis 60-120 ezer forinthoz kellene gyűjtenem 20-40 ezer sörösdobozt, ha csak egy percet számolok rá (ami szerintem alulbecslés), az is 300-600 óra munka. Összehasonlíthatlanul jobban megéri a hitelkártya.

Bocs, de most kb. ilyenekről beszélsz.

Nem, te beszélsz hülyeségekről.

"vállalja be az ember azt a rizikót h. 1x benézett határidő miatt"

A közüzemi számlák, közös költség és hasonlók esetén is kell határidőket tartani... És jellemzően a fordulónapot követően kapod az értesítést, hogy mennyi a fennálló tartozás, mennyi a minimum visszafizetendő összeg, illetve ha nem fizettél vissza még semmit, akkor a határidő lejárata előtt pár nappal is jön az üzenet, hogy mennyi a tartozás, mennyi a minimum visszafizetendő összeg.

Nem feltelenul, csak mas. Cegesnel peldaul nem +2 het a kamatmentes hatarido, hanem 60-90 nap. Pont azert, mert nem a sajat penzedbol fizeted, hanem elotte le kell adnod a szamlakat, meg kell varnod amig utal az AP, stb. Cserebe nyilvan ha 3 honap alatt nem sikerul torleszteni, akkor csunyan fognak nezni.

Nekem nagyon nem 60-90 napos határidők rémlenek (de már sok éve volt, és kezdenek torzulni az emlékek). Hanem megvolt a költésem adott héten (ált 1-max 2 hetekre voltam kiküldve). Amint jöttem haza, másnap már adtam is be az elszámolást. Ez volt az útált része a folyamatnak: összeválogatni azt a rengeteg blokkot-papírfecniket, rátüzigélni a kinyomtatott összesítő kísérő lap hátuljára, kitöltögetni a kibaszott ekszelt dátum-pontos összeg - kategórizálás - fizetés módja (pl. ha volt amit nem amex-al fizettem mert sok helyen nem fogadták ám el és akkor a privát bankkártyát voltam muszáj használni). Aztán gyorsan adni le a gazdaságisnak. Majd várni a következő hónapban az egyenleg közlőt, ezután utalta a melóhely a lóvét az én bankszámlámra. Én meg csekkoltam h. egyezik-e az amit kapnom kellett azzal amit az összesítőben leadtam. Majd ebből csekkolni h. mennyi az amit tovább kellett küldenem az amex-nak.

Emlékeim szerint ez max kb egy 30 napos periódusba esett bele, nem volt itt 60-90 nap átfutás. A határidőben sem volt emlékeim szerint ennyi késleltetés, mielőtt az amex elkezdett volna késedelmi kamatot felszámolni. És egyik kollégám esetében is annyi volt a hiba h. 5-10 forinttal elnézte az utalás összegét (kevesebbet utalt ennyivel), és talán ilyen 100-200 ezer forint összértéknél számoltak neki ilyen 10 ezres nagyságrendű kamatot azonnal, arra hivatkozva h. nem fizette be a teljes összeget időben. Az időben az ami stimmelt, az összeg meg 5-10 forint hijján.

Bár én matekból fel voltam mentve, de annyit még én is tudok, hogy a hitelkártya nem neked jó, hanem a banknak.

Igen, akkor jó a banknak, ha matekból fel voltál mentve. Ha közepesen sikerült abszolválni az általános iskolai matematika szintjét, akkor már nem jó a banknak.

A bankok nagy szerencséje az, hogy a népesség egy elég jelentős része nem képes általános iskolai matematikát értően és készség szinten használni a mindennapokban.

Évekig volt céges amex-em. Erről mentek a szállás, utazás, egyéb kiküldetési költségek (1-1 hónapban néha milliós nagyságrendben). Egyszer néztem volna be a visszautalási határidőt, vagy az átutalt összeget elnézem 1 (azaz 1) forinttal. Kolléga nézte el, azonnal rábaszott az Amex valami horror büntetést. Nem az 1 forint hiányra, hanem a teljes összegre. Ugyanezt eljátsszák a bankok a lakossági hitelkártyánál is kb. ugyanekkora büntető százalékokkal? Mert akkor tudják hova dugják fel a plasztik szarjukat! Kuporgatod a szaros visszatérítéseket, aztán 1x nézed be évente (ugye aki nem hibázik az nem ember), aztán el is úszott az egész pozitív egyenleg, kezdheted kuporgatni elölről.  A bank csak azt lesi mikor hibázol, h. abban a pillanatban szívja ki a véredet szárazra. Na ez kell a fenének, nem éri meg egy ilyen üzlet ami azon áll v. bukik h. 1x hibázzál.

Az amexrol fogalmam sincs, mert az magyarorszagon mostansag nincs. De sem a cetelemes, sem az OTP-s hitelkartyam nem ilyen. Elobbinel sikerult mar elrontatom egyszer nehany ezer forinttal az utalast, csak a maradek osszeg kamatozott valami 50Ft-ot. De szerzodes alapjan az OTP is hasonlo.

Évekig volt céges amex-em.

És innen teljes indukcióval bizonyítható, hogy minden hitelkártya ilyen... ja, várj.

Na ez kell a fenének, nem éri meg egy ilyen üzlet ami azon áll v. bukik h. 1x hibázzál.

Minden üzlet ilyen amúgy, hogy ha hibázol, az akár sokba tud kerülni.

Ezzel együtt a faszom se akarja, hogy a konkrét kpmat akasszák meg ilyenkor. Jártam már úgy, hogy pl a lufinak sikerült ~300k-nyi repjegyet nem kiállítani, aztán megvonták a vállukat, hogy majd feloldódik. Auto ugyanez, majd elmúlik a hold. Értem, hogy ez valahol csak psziho, de a hitelkeret kb erre van, leszarom, úgyse költöm ki koppra hónapról hónapra, üljön nyugodtan a bank nem létező pénzén egy sosem megvalósuló fizetés, ne az enyémen.

A debit kártyámat miért nem tudja beterhelni?

Valoszinuleg ujabban mar debit kartyakat is be lehet terhelni. Ez csak tipp abbol kiindulva hogy van egy dombornyomott kartyam amire ra van irva, hogy "debit". A masik dombornyomott kartyamra ra van irva, hogy "credit card" (van is mogotte hitelkeret), na azt nem fogadtak el (a nev miatt, nem a kartya miatt).

ahol pont a hitelkártyám nem fogadták el, csak a debitet

Valoszinuleg a hitelkartya tranzakcio dragabb mint a beteti kartyas... Tudok neked mutatni helyeket ahol nem fogadnak el hitelkartyat.

miért kell hozzá hitelkártya?

Gondolom mert be tudjak foglalni az osszeget, a beteti kartya mogotti szamlan nem. Szerintem a kulonbseg lassan kezd elmosodni vagy lesznek hitelkartyakent viselkedo beteti kartyak (lasd fentebb amit irtam).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A betéti kártyán ugyanúgy be lehet foglalni az összeget.

Ha ez igy van, akkor miert ker minden autoberlo ceg hitelkartyat? Valami oka csak van, ha a ket kartya teljesen egyforman mukodne akkor nem lenne mindegy nekik?

[szerk.] Nekem mar foglaltak be osszeget Maestro kartyan (buszjegy vetelkor), aztan kesobb modositottak a megfelelo (joval kisebb) osszegre, de idegesito volt amugy, mert minden utazaskor befoglalt €15-€20 koruli osszeget a szamlarol es a "javitas" napokba kerult.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

latod meg is valaszoltad a kerdest: az egyiknel siman befoglalhat nagyobb osszeget, akkor is ha nincs annyi a szamlan. es nemkell az ugyfellel kuzdeni, egyszeruen azt mondjak hogy amolyan kartya kell, es kesz.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerintem csak egy régi beidegződés. Elég sok éve hasonló a tranzakció-elszámolás a hitelkártyákra és a betéti kártyákra, a különbség elsősorban a számlaháttérben van. Csak ez valahogy megragadt, hogy credit card jó, debit card rossz. Itt is volt pl. vita a dombornyomott vs. indentált vs. szitázott kártyákról. A világ változik, már komoly hitelkártyák is simán készülnek szitázással, a klasszikus dombornyomott kártya már idejétmúlt valami, kíváncsi lennék, hogy hány boltban létezik még imprinter.

Igen, tenyleg regi beidegzodes. Azert alakult ki, mert tipikusan hotelekben, autokolcsonzoben es legitarsasagokban fordul meg napjaban tobb tucat orszag tobb szaz kulonbozo bank kartyajaval fizeto vendeg. Ha jon a user egy nigeriai revolut-szeru prepaid debit kartyaval autot berelni, majd visszahozza, elengeded a foglalast, es ket honappal kesobb jon a millios bunti Svajcbol, akkor beszoptad.

Ha viszont credit kartyaval fizet, akkor egy picivel tobb eselyed van utanamenni. Sot, az ugyfelek jelentos resze uzleti ugyfel, aki amugy is hitelkartyaval akar fizetni, mert utolag kapja a ceges AP-tol a visszateritest a szamlak alapjan.

Nem, ne a magyar helyzetbol indulj ki. Sok sikert behajtani tartozast pl. olyan debit kartyan, amit a user vett meg egy szupermarketben, keszpenzre. Ilyen van. Olyan penzugyileg elmaradott, jelentektelen orszagokban is, mint az USA. Hitelkartyanal a partnerkockazatot nem egy harmadik vilagbeli maganszemely adja, hanem egy jogi szemelyiseg, aminek van valamennyi vagyona, es legalabb minimalisan kepes betartani egy kartyatarsasag felteteleit. Azaz legalabbis letezik valahol egy iroda, amin lehet dorombolni az ajton. :)

Nyilvan manapsag mar kevesbe erdekes ez, nem fognak pl. EU tagorszagban egy masik EU-s orszagban kiadott debit carddal szivozni, de attol meg a kockazat letezik, csak a biznisz ugy dont, hogy bevallalja, cserebe a credit card nelkuli ugyfelek piacaert.

Igen, ki vagy zárva. Debit kártyája mindenkinek lehet. Viszont akinek CC-je van az már átesett egy validációt a bank álltal, és ezt a bérlős cég elfogadja, míg Debit kártyánál neki el kéne végeznie. Gondolom osztottak-szoroztak és kijöt hogy ez nekik jobban megéri mint hogy a Debit kártyásoktól elkezdjenek bekérni fizetési papírokat.

Azért nem értem a dolgot, mert nekem van hitelkeretem (igaz, nem sok, de van) a debit kártyámon. Akkor az most creditdebitcard?
Közelítsünk másik irányból. Legyen teoretikusan egy creditcardom, 2 millás kerettel. De ha ebből (eléggé el nem ítélhető módon) már 1.950.000 HUF-ot lehúztam, akkor ezzel a credit carddal pont kitörölheti a kölcsönző a déli fertályát, ha lezúzva viszem vissza a gépet. Na?! Mennyire volt jó, akkor hogy creditcarddal fizettem?

A másik ilyen problémám viszont az elvvel van. Ezek szerint tehát ha lezúztam a gépet, akkor a kölcsönző gyakorlatilag az én újabb hozzájárulásom nélkül, a korábban megadott adataimmal simán tud indítani egy tranzakciót és lehúzni azt a zsetont, amit ő jogosnak ítél a káresemény kapcsán? Csak mert ha ez így van, akkor valahol tárolja az adataimat, ami már önmagában sem örömteli - de ha ezt illetéktelen lenyúlja és később ő indít tranzakciót, akkor ...

Ha a debit card mögötti számládnak van hitelkerete (előfordul az ilyen), az nem befolyásolja a kártya 'jogállását', az attól debit card (mostanság általában rá is nyomtatják a kártyára, hogy debit vagy credit).

A kölcsönző (meg egyébként szállodák, stb) az autó kölcsönzésekor kér egy tranzakcióra engedélyt. Ennek van egy engedélyszáma (meg egy lejárata is). Az engedélyszám birtokában a visszaadáskor/kicsekkoláskor, amikor a pontos összeg már ismert, megterheil a kártyádat. Újabb tranzakciót erre az engedélyszámra már nem indíthat. A kártyaadatok birtokában elvileg egyébként bárki indíthat tranzakciót, általában ezt megreklamálva indul egy chargeback eljárás, amelynek során a boltnak bizonyítani kell a tranzakció jogosságát.

Mindent értek, de 3 éve a visszavitel után egy hónappal akart indítani egy plusz tranzakciót az autókölcsönző cég. Nálam fizikai korlátok miatt az meghiúsult - addigra _lejárt_ a kártya, másik autó sofórjétől sikerült levonni.

Lehetni lehet amugy eleg sok dolgot, ha maga a bankkartya-szerzodes letezik, akkor korabbi token alapjan be tud jonni mondjuk egy ismetlodo fizetes a lejart kartyara, de az mar necesebb, hogy 3 eves tokennel be tud-e jonni uj terheles. Szerintem a vilag civilizaltabb felen nem, de nem veletlenul irtam, hogy nehez mufaj ez, meg EU-n belul sem egyseges minden.

A credit card esetén a túlfoglalás működhet, a debit card esetén meg nem, ha jól tudom.

Ha a kereskedő foglalásba tett 100 petákot, akkor arra kap egy "egyedi azonosítót", amivel a foglalás erejéig terhelést indíthat a kártyára. Azaz nem a kártyád adatait tárolja (ahhoz PCI-DSS megfelelés meg egy rakat egyéb "apróság" kellene), hanem az adott vásárlási tranzakció második feléhez szükséges adatokat - amiknek a felhasználásáért ő és csak ő felel. (Azaz ha elviszik tőle (meg mindazt az adatot, amivel terhelést tud rá indítani), akkor az az ő felelőssége).

Elektronikus fizetés esetén ez a két lépés (foglalás, terhelés) egymást követően, a felek számára "egy tranzakcióként" látszik, de ott is megvan a két lépés.
 

Csak épp az nem mindegy, hogy mennyi időre és mekkora összegre, milyen elfogadóhelyen... Emlékeim szerint anno jellemzően a hitelkártyáknál volt kényszerhitelezés (azaz foglalás túlmehetett valamilyen mértékben a hitelkereten), a debit kártyák esetén meg nem - ott csak a kártya mögött álló számla elérhető egyenlegéig mehetett a foglalás. De ez is csak egy "megszokás", mint ahogy a dombornyomott kártya igénye egyes tranzakcióknál (azoknál a "vasalós" rendszerben nem volt, vagy maximum telefonon lekérdezve létezett fedezetellenőrzés...)

 

Egyrészt elnézést, nem sikerült felfognom a túlfoglalás szót. Leginkább azért, mert ilyen nincs a hitelkártyánál sem, csak te fordítod a fejedben így. Másrészt pontosan ugyan az fog történni credit, meg debit esetében is: ha van a mögötte levő számlán elég keret, akkor be lehet foglalni, ha nincs, akkor meg nem.. Mikor megállapodsz a bankkal, hogy van mondjuk havi fél misi hitelkereted, akkor gyakorlatilag kapsz egy számlát, rajta fél misivel. Amit költesz, az lefele viszi, amit visszafizetsz az meg felfele. Ha épp elég az egyenleg, akkor be lehet foglalni, ha meg nem, akkor nem. Teljesen mindegy, hogy e mögött valójában egy hitelmegállapodás van közted és a bank között, ezért a számlán valójban nem a te, hanem a bank pénze van (és azt értelmezed úgy, hogy túlfoglalod. És szerintem nincs az a braindead bank, aki a hitelkereted fölött fog neked hitelezni, és hagyja, hogy minuszba menjen a számla.

És pont ez lesz debitkártyánál is, annyi különbséggel, hogy ha van folyószámla hitelkereted, akkor addig az a számla mehet minuszba. Szóval valójában debitet lehet esetleg túlfoglalni :)

Kártyatranzakcióval is lehet elég érdekes mínuszokat generálni. Egy ismerős járt úgy, hogy foglalt repülőjegyet bankkártyával mondjuk 200.000 Ft-ért. De újra kellett foglalni, mert az utas neve el lett gépelve. Ezt az újrafoglalást belsőleg intézte az utazási iroda. Na, ezt valahogy úgy sikerült végigvinni, hogy visszaadták a számlára 200.000 Ft-ot, megkapták az új repülőjegyet, és levontak a számláról 200.000-et. Csak azt már Euro-ban. Tehát ott álltak, hogy kb. mínusz 80 millió Ft volt a folyószámláján, amire nyilván a bank azonnal el is kezdte naponta rászámolni a késedelmi kamatot, napi 1 millió Ft-tal növelve az egyenleget negatív irányba. Kb. egy héten át ment be minden nap a bankba, hogy csináljanak már valamit, és addig nyilván használhatatlan volt a folyószámlája. Végül megoldódott, de az az 1 hét nem lehetett egyszerű.

Ameddig létezik még 100%-ban offline tranzakció, illetve olyan kártya, amivel ez kivitelezhető (=dombornyomott kártya, imprinter/"vasaló"), addig a "rendelkezésre álló hitelkeret" simán túlléphető, hiszen lesz/lehet olyan tranzakció, ami csak később jut el a bankhoz. Na innen jöhet az az elvárás, hogy dombornyomott hitelkártya kell.

Legyen teoretikusan egy creditcardom, 2 millás kerettel. De ha ebből (eléggé el nem ítélhető módon) már 1.950.000 HUF-ot lehúztam

Bemesz a kolcsonzobe, beterhel 200k berleti dijat + 300k kauciot (= casco onresz). Az egyenleged 1.5m. Nem tudsz elkolteni 1.95m-t. Visszaviszed a kocsit, 300k released, az egyenleged 1.8m.

Alternativ forgatokonyv: visszaviszed a kocsit, romma van torve. 300k beterhelve. Az egyenleged 1500k

Masik alternativ forgatokonyv: kotsz CDW-t, 200k berleti dij + 100k CDW beterhelve. Kocsit romma torod, vagy nem, senkit nem erdekel. Az egyenleged 1.7m.

Csak mert ha ez így van, akkor valahol tárolja az adataimat

Dehogy tarolja. Kap egy tokent a payment processortol, arra hivatkozik a tovabbi terhelesnel.

de ha ezt illetéktelen lenyúlja és később ő indít tranzakciót, akkor ...

...visszakapod a penzt 15-30 nap mulva.

Eddig nekem mindig elfogadtak debit kártyát. 30 éve is (USA), meg a múlt héten is (EU). Olyan helyeken is, ahol ki van írva, hogy csak credit kártyával lehet fizetni. De találkoztam olyan autókölcsönzővel is, akik külön kiemelték, hogy náluk jó a Visa / MC debit ÉS credit kártya is.

Idézem egy régi kollégám: "ez készült valamire".

Megvan, hogy a dombornyomott bankkártyát indigós "lehuzóval" húzták le eleinte, ami ráadásul hitelkártya volt a javából, mert nem volt esély ellenőrzésre? Sőt amcsiban telefonos bemondásra terhelnek be bankkártyát (név, kártyaszám, cvc esetleg). A logika az, hogy ha a kártya egyik oldalát valahogy le is fotózták (ugye ez 30-40 éve nem volt triviális), akkor a CVC nem volt meg, és fordítva.

A legutóbbi bankkártyám már nem dombornyomott, pedig papíron annak kéne lennie vagy ez valami új megoldás, és erősen fotózás/olvasás nehezített a felíratok szine, jellege.

Szerkesztve: 2024. 04. 26., p – 20:03

Izlelgessuk kicsit :

  • Van egy mastercard kártya nálam
  • Ehhez van ilyen EU - only authorizacio (ami elég sokszor nem kötelező, miközben kötelező) 
  • Máshol ugyanezt a kártyát maximum a CVC védi
  • És kiderul - ahogy írtátok többen - hogy az sem.
  • És mindezt nem én, nem a kártya társaság, nem a saját bankom, hanem a fogadó fél dönti el. 

Ez alapján kb a készpénzhasználat az egyetlen biztonságos megoldás. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Revolutnál van földrajzi GPS alapú opciós védelem, érdemes bekapcsolni. Ezen kívül a bankok azért figyelik, hogy ha mondjuk prágában vásároltál, akkor hirtelen utána egy párizsi vásárlás neccess, sőt ha egzotikusabb országból jön a tranzakció, azt elsőre ab ovo hajlamosak blokkolni. Ez utóbbi esetben vagy felhívnak, vagy felhívod őket, hogy igen te vagy épp ott ahol, és akkor már utána jó lesz. E mellett ott van az adott összeg/idő után kért pin kód, hogy sima POS terminál. Sőt már futottam bele olyanba, hogy mindenképp a chipkártyás leolvasást akarta.

Ami nagyon hasznos pl. olyan helyen, ahol nem működik a GPS (1 hónapja futottunk bele "háborús övezet" közelében kb 5 eszközzel, és utána 1 héten belül 2 teljesen független társaság mesélte ámuldozva ugyanazt, hogy egyszer csak Kairóban volt pedig nem), vagy éppen nincs interneted, amin keresztül megkapná, hogy éppen hol vagy (ilyenem több is volt az elmúlt 2 évben)

Aztan a nagy security-ban megszivatnak, hogy elmesz egy masik foldreszre nyaralni, es elso nap letiltjak a kartyad, te meg chatelhetsz a supporttal, hogy wtf.

A kartyabiztonsag #1 szabalya, hogy annyi penz legyen a kartya mogotti szamlan, amennyit nem faj elveszteni. Minden mas csak porhintes. GPS, mi? Kozben a filippino scammer siman digitalizalja a kartyadat Google Pay-be vagy Apple Pay-be, az nem baj, de legalabb te nem fogsz tudni vele fizetni, amig nincs vagy pontatlan a helymeghatarozas a mobilodon.

Pontosan.

Én pl. ezért jelentettem be, amikor Szaúd-Arábiába utaztam, és 66-szor végigrágtunk mindent. Annyira jól sikerült, hogy egyáltalán nem tudtam azt a kártyát használni az alatt a 4 nap alatt, amíg ott voltam. (Kb. 8? éve.)

Nevet nem írok, de nem esett jól.

Jah, én vigyáznék az ilyen proaktívkodással is, amilyen az átlag telefonos L1-szupportosok minősége a hazai bankoknál. Még a túlbuzgó banki alkalmazott félreérti a dolgot, és auto-ban-ra rakná a kártyámat. Plusz minél kevesebb vadidegen tudja h. 2 hétig a föld túloldalán nyaralok és így nyugodt tempóban ki lehet rámolni a házat, annál jobb.

Ez rám is érvényes, ugyanakkor az emberek többségének semmilyen védelem nincs. Nálam annyi a plusz még, hogy le van tiltva az online vásárlás a fizikai kártyára. A topikban leirtak szerint ez nem túlzott óvatosság. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

> hanem a fogadó fél dönti el. 

o donthet ugy hogy egyszerusiti a vasarlast amennyire lehet, cserebe atvallalja a rizikot a banktol es kartalanitja az ugyfelet ha kell.

anno olvastam valahol hogy az amazon megvizsgalta a lehetosegeket es a zlett a matek hogy a cvc nelkuli jobban megeri nekik, tobb a vasarlas mint a bukta. a szep az egeszben hogy az alap adatok egy kartyarol nfc-n is leolvashatok, akar ugy hogy valaki vegigsetal egy telefonnal a tomott villamoson...

Nem tudom, milyen atomhajtású NFC van a telódban, de én most kettővel is kipróbáltam, és csak néhány centi távolságból olvassa be az adatokat. A villamoson ahhoz eléggé tapadós argentin tangót kell táncolni, hogy valakinek a kártyájához ilyen közel juss. Már egy sima kártyatartó is jócskán árnyékol, amiben van 4-5 egyéb kártya is a bankkártya mellett. Nekem még a sor elején lapuló auchanos kártyámat is csak úgy tudta beolvasni, hogy rátettem a telót a kártyatartóra, aztán pár másodperc küzdelem után sikerült beolvasnia. Női retikülök mélyén lapuló kártyák leolvasása szintén esélytelen.

voltal mar csucsidoben tomott 4es6oson? :) nemhogy tangozni nem lehet de levegot venni is nehez, akkora a nepsuruseg :)

amugy nyilvan lehet venni/epiteni nagyobb hatotavu nfc olvasot is ha valakinek erre van igenye... meg gondolom telefon-fuggo melyikbe milyen van, amit en probalgattam sok eve (valami huawei tablettel) az ugy emlexem 10cm-rol is siman olvasta

És amúgy hallottatok olyat, hogy ilyen megtörtént? Kurva sok melót kell belefektetni, ott kell argentin tangózni a villamoson, kockázatva a konfrontációt és azt, hogy csak gyanús lesz valakinek a dolog, aztán ott van egy csomó kamera és satöbbi... egyébként meg végtelen mennyiségű kártyaadat van a kiszivárogtatva.

A dolog egyébként azért nem szokott működni, mert - például az Amazon esetén - úgy működik a folyamat, hogy legalább egyszer kell CVV/CVC és utána a többi tranzakciónál már nem kéri. Ha nincs meg a CVV/CVC, akkor nem tudsz anélkül vásárolni, mert legalább egyszer meg kell adni.

> hogy ilyen megtörtént?

nem mondom hogy igy, de nekem az elozo kartyam lemasoltak valahogy, pedig azzal neten sose vasaroltam (arra van kulon virtualis kartya). szoval valahol valaki leklonozta valahogy, es fizettek vele angliai webshopban.

> legalább egyszer kell CVV/CVC és utána a többi tranzakciónál már nem kéri

hat mostanaban lehet, de sok (5+) eve meg nem kerte egyaltalan, egyszer sem, es az aliexpress sem (de az uj kartyamnal meg 3ds-t is csinalt, szoval ott is fejlodnek)

nem mondom hogy igy

Na, ennyi.

hat mostanaban lehet, de sok (5+) eve meg nem kerte egyaltalan, egyszer sem, es az aliexpress sem (de az uj kartyamnal meg 3ds-t is csinalt, szoval ott is fejlodnek)

Az Amazon mindig kérte legalább egyszer, az Aliexpress-t nem tudom, de vélhetően az is kérte egyszer... nincs nagyon értelme másképp, mert kurva nagy kockázatot vállalna a bolt ezzel, hogy CVV/CVC nélküli kártyaszámmal lehetne vásárolni, mert azt neki kell megtérítenie és végtelen mennyiségű CVV/CVC nélküli kártyaadat van kiszivárogva. Ha már egyszer elkérte és letárolta a kártya adatait, a további tranzakciók jóval kisebb kockázatok.

Ez hol van leirva? Ez az egész terület szabalyzasert kiált. Kezdve a naaaagy EU irányelvek betartasaval. Ahogy más országban vásárolsz, már nem is szükséges. Épp múltkor vásároltam egy Nebraska - béli oldalon (unokahugomnak kellett valamit rendezni, miközben elhagyta a kártyáját - , ahol amellett, hogy helyben adtad meg a kártya adataid, a POST titkosítatlanul ment. Az oldal maga kb úgy nézett ki, mintha egy 2000-ben osszeganyolt x3.hu oldalon járnál, PayPal persze nem volt. Itt az egyetlen esélyed egy webkartya. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ez hol van leirva? Ez az egész terület szabalyzasert kiált.

Ez egy szabályzott terület, ráadásul eléggé szigorúan szabályzott. Maximum nem ismered a szabályait, 3DS a kulcsszó, tele van az internet leírásokkal.

Kezdve a naaaagy EU irányelvek betartasaval. Ahogy más országban vásárolsz, már nem is szükséges.

Az megvan, ugye, hogy az EU irányelveket az EU területén lehet betartani?

Épp múltkor vásároltam egy Nebraska - béli oldalon (unokahugomnak kellett valamit rendezni, miközben elhagyta a kártyáját - , ahol amellett, hogy helyben adtad meg a kártya adataid, a POST titkosítatlanul ment. Az oldal maga kb úgy nézett ki, mintha egy 2000-ben osszeganyolt x3.hu oldalon járnál, PayPal persze nem volt. Itt az egyetlen esélyed egy webkartya. 

Tudtommal Nebraska nem az EU része, ott nem az EU jog érvényes.

Az megvan, ugye, hogy az EU irányelveket az EU területén lehet betartani?

Ahogyan a GDPR es hasonlo baromsagokat be lehet tartatni, talán ezt is. A kártyatársaságok üzemeltetik ezeket a rendszereket, ugye? Akkor talán sikerülhet lekezelni. Akarat kérdése, ami hiányzik.
 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Már a jelentős részét megválaszolták, de azzal kiegészíteném, hogy a felhasználók biztonsági oktatása nagyon fontos lenne. Te rommá szabályozhatsz valamit, de mindíg lesz olyan ahol épp nem érvényes, vagy elfelejtik betartani. Épp a feleségem kérdezte a minap, hogy xy webáruház jellegűből szabad-e rendelni. Nagyon nem volt szabad, mert se név, se cím, hogy kiezmiez, és akkor majd küldik valahogy, állítólag az USA-ból. Ritkán veszünk bármit az USA-ból (hiszen azért itt kb. minden elérhető az EU-n belül), de azért ott divat az, hogy aki komolyan gondolja, az a cégnevet, székhelyet kiír, és valami épkézkézláb kártyás fizetést prezentál.

A PCI-DSS-nek egyébként mindenhol meg kell felelni, ha jól tudom.

pfff.... ez elég rosszul hangzik.

Emagon rendeltem és a fizetésnél rossz CVC kódot adtam meg. A KH netbank ennek ellenére simán feldobta jóváhagyásra a tranzakciót és jelezte is, hogy sikeres, majd az emag dobta vissza a végén, hogy hibásak az adatok.

Nem az emag dobta vissza a végén, hogy hibásak az adatok, hanem a bankod a kártyatársaságon keresztül. A közé illesztett Simple nem tudja ellenőrizni a CVV/CVC helyességet, a 3DS meg még az előtt fut le, hogy ellenőriznék és utána dobta vissza a bank azzal, hogy nem jó az adat, amikor ténylegesen elvégezte volna a tranzakciót a CVV/CVC hitelesítéssel.

A folyamat úgy néz ki, hogy te nekiállsz fizetni, a merchant vagy annak bankja elindítja a fizetési folyamatot, a 3DS megerősítést párhuzamosan vagy először meghívja, a card network directory server megmondja, hogy melyik bankról van szó, az access control server meghívja a bankot, hogy kell egy 3DS hitelesítés, megtörténik, akkor indul a merchant fizetési folyamata, payment gateway-en át a bankba, ahol aztán kiderül, hogy a CVV/CVC nem jó és megy vissza a válasz a kereskedőhöz, hogy lófasz lesz, nem pénz.