blogja

Halott USB rack

Még szeptember közepén vettem egy nBase EH-35ND3-as USB keret, ami tegnapig bírta a szolgálatot. Ez idő alatt aktívan volt használva, lényegében éjjel nappal lógott a házi szerveremen extra tárhelyet biztosítva.

És ez nem az első ilyen kütyü, ami relatív gyorsan adta be a papucsot nálam. Ráadásul amíg üzemel is csak a gond van, ez a négyzet alakú USB csatlakozó minden, csak nem megbízható. Annyitól, hogy kicsit arrébb teszem a keretet az asztalon hajlamos megszakadni a kapcsolat.

Persze él a mondás, miszerint olcsó húsnak híg a leve, és lehet meg kellene próbálkoznom egyszer egy drágább típussal, de valamiért az az érzésem, hogy végső soron csak többet fizetnék ugyanazért a vacakért. Most is ezt tettem, bőven lett volna olcsóbb alternatíva.

OnePlus 5T tapasztalatok, első felvonás

Azaz kábé egy hét nyomkodás után.

Összességében elmondhatom, hogy ez egy jó kis telefon remek áron, a negatívumai ellenére, amikről mindjárt részletesebben is beszélek sem bántam meg a vételt.

De mik is azok a negatívumok?

Bámulatba ejt, hogy a gyártóknak hogy sikerül fogniuk valamit, ami a stock Androidban tökéletesen működik, és jobbá tenni úgy, hogy szimplán elrontják, hiányossá teszik az adott funkciót. Az 5T esetében egyik ilyen a Do not Disturb funkció, ami a telefonon hardveres kapcsolóval érhető el. Talán emiatt szimplán kivették az automatizálás lehetőségét, így ahelyett, hogy a telefonom automatikusan elcsendesedne éjszakára, nekem kell emlékeznem minden estre és reggel arra, hogy ki-be kapcsolgassam. Hiányzik még az, hogy kontaktokhoz egyéni üzenetjelző hangot rendelhessek hozzá és sok más apróság.

Fasza az a hosting, ahol...

- Spamet küldenek (hírlevél, nincs leiratkozás link).
- Válaszomra, miszerint nem jó irány hogy nincs leiratkozás opció megírják, hogy "Töröltük az ügyfélfiókját, amit Ön hozott létre évekkel ezelőtt!"

Kértem én, hogy töröljék? Grr... Nem mint ha használtam volna, probléma nem ezzel van, hanem a hozzáállással.

Diákhitel törlesztőrészlet értesítő + felesleges körök

Érkezett egy e-mail kábé a fenti címmel. Persze semmi konkrétum nincs benne, csak annyi, hogy értesítést kaptam, amit megtekinthetek a diákhitel direkt fiókomba belépve.

A fiókba belépve tényleg ott az értesítés, de szintén semmi konkrétum, csupán annyi, hogy új üzenetem érkezett, amit a mellékelt csatolmany.pdf-ben találok.

Letöltöttem, és végre hozzájutottam az információhoz. Ennyi felesleges kört megtenni azért, hogy megtudjam mennyi a törlesztőrészlet: Minek?

Idén a fa alatt 1+5T

... és zoknik :) Gyerekként sose örültem, ha valami ruhát kapok, de talán a korral jár, hogy egyre inkább kapóra jön egy adag puha pamutlábcső.

A OnePlus 5T pedig azért került a fa alá*, mert, ironikusan, I've settled. Több Nexus telefonom volt, mindig a stock Android vonalat követtem, mert tetszett, amit a Google ad. Decens hardver, naprakész update-ek, újdonságok első kézből. Ezért is vettem volna egy Pixel 2 XL-t, ha nem lenne ilyen borsos az ára, és nem lenne ennyi negatív visszhang a hibái miatt. Egyszerűen ésszerűbb döntés megvenni a sokkal olcsóbb, de bizonyos szempontból jobb telefont...

Mr Robot, és a részletek

Az imént jött szembe egy Mr Robot-tal kapcsolatos cikk, ami részletesen elemzi az évadzáró epizódban látott hackeket. Amellett, hogy a sorozat az őrület határait súrolja már, zseniálisnak tartom, hogy ennyire figyelnek a részletekre.

A cikk itt találtható. Természetesen spoilerveszély, illetve hasonlóan a korábbi epizódokhoz is találhattok leírást:

https://medium.com/@ryankazanciyan/mr-robot-disassembled-eps3-9-shutdow…

Gmail, blokkolt fájlok megnyitása

Biztonsági okokból a Gmail nem engedi bizonyos típusú fájlok küldését, fogadását, pl futtatható álományokat, vagy azt tartalmazó zipeket.

1. megoldás: Importáld a levelezésed egy desktop e-mail kliensbe. Ha a kliens maga nem blokkolja a hozzáférést adott fájltípusokhoz, akkor simán letöltheted vele a blokkolt csatolmányt.

2. megoldás: Töltsd le az email forrását. A Gmail erre lehetőséget ad az e-mail fejlécében lévő menüben. A letöltött fájl .txt lesz, ezt .eml-re átnevezve meg lehet nyitni bizonyos levelezőprogramokkal, vagy ha ilyen nincs kéznél, az munpack paranccsal (ubuntu:mpack csomagban telepíthető) kibonthatók a fájlok belőle.

Kössünk bele weboldalakba...

... mert az jó :)

Van, hogy a szülői házba kapok leveleket, ezért utánanéztem a posta utánküldés szolgáltatásnak. Azt írják, hogy ÉnPostám kártyával tudom online is igényelni, úgyhogy gondoltam előbb szerzek egy ilyen kártyát.

A regisztráció több ponton is vicces:

a) A regisztráció végén hiába kattintok az igénylés véglegesítése gombra, egy pillanatra megjelenik egy betöltés animáció, majd eltűnik. A háttérben pedig: the server responded with a status of 400 (Bad Request)

b) A reg első lépéseként megadom a teljes nevem, e-mail címem, és a telefonszámom. A második lépésben a kártyaigénylésnél ezeket újra bekéri a rendszer. Nem túl okos tervezésre vall, hogy ezek nincsenek kitöltve alapból.

Idióta Skype UI

Nemrég megjelent a Skype új, ocsmány felülete a linuxos verzióban is. Az első meglepetés az volt, hogy indulás után újra be kellett jelentkeznem, a második ez a felület:

https://i.imgur.com/X1P6G6D.png

Ti hogy értelmezitek az alsó csúszkát? Mivel a Speakers blokk alatt van, azt gondolnám, hogy a hangerőt lehet vele állítani. Ezt később alátámasztja az appon belüli beállítások oldal, ahol egyértelműen el van választva a Microphone és a Speakers blokk. De ennek mi értelme? Ráadásul miért egy 0-10-es skálán? És miért nullán volt alapból? És egyáltalán mit állítok? A beszéd hangerejét, amit hallok, ha valakivel telefonálok? Az értesítések hangerejét? Miért nem hallok valami minta-hangot amikor a csúszkát tolom?

Frissítettem (én is) Ubuntu 17.10-re

Nem tervezek nagyszabású összefoglalót írni, csak néhány észrevétel:

Pár ikon hiányzik az értesítési területről, sem a Chrome, sem a Skype ikonja nincs kint, utóbbi azért nem ártana, hogy lássam, hogy írtak-e.

Az ui fura. Három monitorom van, megszoktam, hogy ugyanaz a keret (dock és felső sáv) van mindenhol. Ezt most csak részben lehet beállítani, azt is a dock-nak köszönhetően, vanilla Gnome szörnyű multi monitort tekintve (ki tartja jó ötletnek, hogy folyton egy bizonyos monitorra kelljen visszapillantanom/visszaegerésznem, ha az értesítésekkel akarnék valamit csinálni?!

IoT eszközök, és bizonság

Ez:

https://twitter.com/rayjwatson/status/900805699009224704

De nem csak ez, hanem a számos hasonló hír, amik már hónapok vagy inkább évek óta keringenek az interneten IoT eszközökkel kapcsolatban.

Az ember azt gondolná, hogy miután megjelentek az első cikkek arról, hogy mennyi ilyen eszközt adnak el hasonló biztonsági résekkel, a gyártók egy kicsit jobban odafigyelnek, hogy ne kelljen egy esetleges botrány miatt milliókat veszíteni, és a vásárlók is egy fokkal jobban odafigyelnek.

De nem. A vásárlók nem tudnak arról, hogy lyukaktól hemzsegő backdoor-ral felszerelt kütyüket engednek be az otthonukba, a gyártók ontják a szart, szabályozás pedig nincs, holott egy ilyen után illene a termékeket kitiltani a boltokból, és akkor visszaengedni, ha már kijavították a hibát. Ha egy telefon kigyullad a zsebemben, akkor megteszik (jól emlékszem, ugye?). Egy backdoor mennyivel jobb? Tény, nem okoz közvetlen fizikai kárt, de okozhat másfajtát.

Olcsó internet + biztonságos ügyintézés

Bementem az UPC-be kötekedni, hogy mégis miért fizetek havi 6k-t a 120 mbites netemért, ha új felhasználóként kaphatnék havi 3.5k-ért 240-et, kiemelve milyen szomorú, hogy ennyit ér csak a hűség. Az ügyfeles srác nyomkodott kábé negyed óráig valamit a gépen, ami kiköpte, hogy 240 megabitet ugyan 3500-ért nem kaphatok, de kaphatok kb 2500-ért 120-at, kérem-e.

Kértem.

Jótanács: Érdemes néha meglátogatni őket egy baráti elbeszélgetésre.

Fun fact: Ha már ott voltam, kértem a netem költöztetését. Bemondtam a címet, mondta a srác, hogy van aktív előfizetés a címen, megegyeztünk abban, hogy biztos az előző lakó felejtette ott, és az most ki lesz kapcsolva. Nulla ellenőrzés, hurrá!

Albérlet morgolódás

Testvéremék lakást keresnek, épp a sokadik helyről jönnek vissza csalódottan, mert a bérbeadó nem hajlandó engedni azt, hogy a lakcímüket ideiglenesre bejelentsék a lakásba.

Lehet jönni mindenféle érvekkel, kedves tulajok, de egy dolog tény: Nekik törvényi kötelességük bejelenteni a lakcím változást, nektek pedig kötelességed ezt engedni. Ha nem akarjátok, ne adjatok ki lakást. Senkinek.

Scroll Lock - Indokolatlanul elfelejtett billentyű?

Belefutottam egy cikkbe, ami mára elfeledett billentyűkkel foglalkozik, köztük a Scroll Lock-kal.

A leírás szerint régen a billentyű szerepe az volt, hogy szöveges módban kurzor és képernyő tartalom mozgatás között lehessen váltani. A cikk szerint mára erre nincs szükség, hiszen ott a scrollbar, és az egérgörgő, ami sokkal jobb. Bár ezzel vitatkoznék, a dolgot alátámasztja valamelyest, hogy ténylegesen nem igazán találni olyan programot, ami figyelembe veszi a scroll lock állapotát. Egyik üdítő (és meglepő) kivétel ez alól a MS Excel.

A dolog érdekessége, hogy ennek ellenére a funkciónak van haszna, és igény is van rá. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a funkció elérhető csomó programban, csak épp nem a scroll lock billentyűvel előhívva. Terminálokban a shift-pgup/dn billentyűkkel lehet fél képernyőnyit lapozni, különböző szövegszerkesztők más és más, hasonló kombinációkkal oldják meg vagy a soronkénti, vagy az oldalankénti lapozást.

2 hónap

Egy leselejtezett laptop üzemel nálam házi szerverként immár két hónapja. Egy Asus X52F-ről van szó. A gazdája épp kidobta volna, mert teljesen halottnak tűnt, én inkább elkértem, legrosszabb esetben is felhasználtam volna a kijelzőjét valami házi projekthez. Mivel kiderült, hogy csak memóriahibája volt, ami egy cserével megoldódott, hirtelen megúsztam a beruházást egy házi szerverre, így azóta ez a laptop gondoskodik a szórakoztatásról. (Plex, Torrent, Samba, és pár saját script fut rajta, semmi pótolhatatlan)


manfreed@snsv:/⟫ uptime
 19:35:55 up 58 days, 19:01,  9 users,  load average: 0.22, 0.18, 0.23

Korlátlan internet vicces előfizetéssel

(igen, ilyen hülye címmel jövök, mert a kreativitásomat megölte az agyalás, miszerint reklámnak számít-e, ha leírom a szolgáltatás nevét.)

Egyik szolgáltató nemrég előjött a korlátlan netes csomagjaival, amire rá is haraptam. Épp egyeztetek az ügyfélszolgálaton, amikor felhívják a figyelmem, hogy a csomag használatának egyik feltétele az, hogy havonta legalább egy sikeres hívásom legyen.

Nem igazán volt kimondva, de sejthető, hogy a célja ennek az, hogy ne rakja az ember be a sim kártyát valami routerbe, és használja kizárólag netezésre. Ettől függetlenül elég abszurdnak tűnik a szabály, és az is abszurdnak tűnt, hogy normál felhasználás mellett havi egy hívás nem jön össze.

Plex Pass - A mai este margójára

Előfizettem Plex Pass-re. A Plex-et már használom egy ideje relatív elégedetten, a Pass kell ahhoz, hogy tudjak offline szinkronizálni a kütyüimre. Hamarosan utazom, kell az útravaló.

Egy egész estét szívtam, ahogy a neten sokan másoknak is, hozzájuk hasonlóan nem sikerült működésre bírnom. Végül feladtam, és mentem a pénzemet visszakuncsorogni.