"Orbán Viktor: Reszkethetnek az irodisták, a jogászok, a fogalmazók és a programozók"

Hozzászólások

Totális és szokásos agyhalál, aminek semmi köze a valósághoz. Über boomer.

Nem. Az ki lesz szervezve Indiába. Hogy M.o. jobban teljesítsen, ne legyen útban a sok programozó. Még 2 év, és trey mehet ubuntuzás helyett a Rolexében Viktor bányájába követ fejteni.

Bár hiába utálom Viktort, azt el kell ismerni, hogy van ebben némi igaza, de ez nem magyar jelenség. Évtizedek óta mindenki diplomás, meg IT-s akar lenni, és a keresett, kétkezi szakmákból hiány van. Nem csak magyar viszonylatban, pl. itt kint angol viszonylatban még durvábban kijön. A magyar vonatkozás csak annyival rosszabb, hogy ott meg aki használható a szakmájában, már elhúzott külföldre, ahol a nyugati hiányt pótolja, nem a magyart.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Évtizedek óta mindenki diplomás, meg IT-s akar lenni, és a keresett, kétkezi szakmákból hiány van.

Ennél azért árnyaltabb a kép. Jó IT-sből is hiány van (nemcsak Mo.-n), mert a többség semmihez sem ért, csak copy'n'paste huszár scriptkiddie és nem szakember.

Ezen túlmenően megfontolandó az is, hogy a legtöbb kétkezi munkást már most is leváltották a gépek, pl. autógyárban, chipgyárban, üdítőgyárban, cipőgyárban, stb. jellemzően már nem emberek állnak a futószalag mellett, és az ilyen gyárak száma évtizedek óta folyamatosan nő, és várhatóan csak még tovább fog nőni. https://www.bbc.com/news/business-48760799

Ahol meg még nem sikerült leváltani őket, azoknál a szakmáknál is elég sok K&F-et feccölnek abba, hogy ez megtörténjen, pl. önkiszolgáló éttermek és kasszák, vagy drónok futárok helyett, vagy az építőmunkásokat kiváltó 3D nyomtatott házak (jól látható a trend, hogy mi a szándék). Nincs ám ez olyan messze, mint hiszed, Mo-n is van már olyan elvetemült dolog, hogy teljesen robotizált látványpizzéra például.

Ezek után én nem látom annyira ördögtől valónak, hogy az emberek inkább értelmiségi munkákra vágyjanak. Most van ugyan egy hiszti, hogy az MI majd ezeket az embereket is leváltja, de az igazság az, hogy a jelenlegi technológia erre képtelen, akármennyit fejlesszék is (kivéve papok és politikusok, akik eddig sem csináltak mást, csak hallucináltak meg hazudoztak össze-vissza, na őket már most is le lehetne váltani, de érdemi munkát végző embereket nem).

Ha alaposan leásunk a dolog mélyére, akkor azt látjuk, hogy a kétkezi munkát már most is rengeteg helyen robotizáltuk, és folyamatosan egyre több helyen robotizáltjuk, nem technológia, csupán csak mérnöki leleményesség kérdése.
Ezzel szemben a gondolkodást kiváltó robotizáció valójában még mindig sci-fi, és csak marketing bullshitben létezik, még csak azt sem tudják a nagyokosok, hogy egy igazi AGI-nak hogy is kéne elméletben nekiállni, nemhogy gyakorlatban megcsinálni azt.

A magyar vonatkozás csak annyival rosszabb, hogy ott meg aki használható a szakmájában, már elhúzott külföldre, ahol a nyugati hiányt pótolja, nem a magyart.

No para, ide meg behozza helyettük a migráncssimogató Fidesz a kínai és fillippínó munkásokat. Már most is ezt teszi.

Ja, mennyit is keres egy kőmüves itthon ? Az IT nem tudta elérni a fejlett országok fizetését, de az építőipar igen közelíti.Széles a skála, főváros, kelet stb,de ez az ötöde szerintem nem áll.
Inkább nem érdemes elmennie.
 

A szalagmunka az más, meg az építőipar mumkakörülményeit nem irígylem télen. Meg nyáron sem.

A 'tisztan' az uj szinonimaja a 'feketen'-nek? :) 

Egy IT-s is megkeresi a napi 50ezret ha kurens technologiakkal foglalkozik, ezen felul:
- hosszutavon potencialissan kevesebbet kell egeszsegugyre koltenie mint az epitoipari munkasoknak
- rovidtavon sok olyan egeszsegugyi problema van ami egy epitoipari munkast munkara keptelenne tesz mikozben az IT-s dolgozhat (rossz esetben meg tappenzt kap)
- az evi munkanapjainak a 10%a fizetett szabadsag+unnepnap (akkor is megkapja ha nem megy)
- sokkal nagyobb rugalmassagot elvesz mind terben mind idoben
Szerintem minimum ketszer annyit kene keresnie egy fekete fizikai munkasnak, hogy az pariban legyen egy bejelentett fehergalleros munkaval.

Pariban vannak. De akkor egy példa, társasház csak számlával dolgozhatnak a biztositó miatt. 2 vizvezetékszerelő . Régi ethernet csatorna cseréje, 2 emeleten át  a pincéig , 2 strang 2x600 0000 + ÁFA ft.
3 nap volt, közben máshol is dolgoztak és hallotam a mobilbeszélgetésüket ,  ahogy nem vállatak el munkákat.
A  100-as cső ára ugy lehet vagy 500 Ft/méter . De jöhet az 5000 Ft/m2 -es festés, burkolás még drágábban. 
Villanyszerelés istencsapása, ha régi alu vezetéked van és cserére szorul.

Maradhatott  KATÁS vállalkozó ki akart, 18 millióig jó, aki csak lakosságnak dolgozik.

Tisztán azt jelenti, persze. Csak a minimumot érdemes adózni, mivel semmit nem kap az ember cserébe.

Ha meg nem IT-s nagymenőről van szó, akkor meg a felét sem. A kurrens teknológia meg 3 évente változik, nem mindenkinek van ideje napi meló mellett órákat tanulni. És lehetősége sem.

Azért mert ez baromság. Lehet, hogy a kódot nem ember fogja írni, de a C se vett el semmit senkitől, a JAVA se és semmi más. Attól még az embernek kell az igényeket megértenie és sok minden egyéb emberi szempont szerint az igényeket meghatároznia. Rust vagy prompt? Tökmindegy. Egyszerűen egy következő szinten lévő automata az AI.

Csak úgy halkan kérdem, de a politikusokat nem lehetne kiváltani AI -val? Ha már sci-fi a téma... :-)

off:
print(random.choice(x))
Legyszi ne terjessz rossz gyakorlatot! :)
Raadasul pont a randintnek nincs egyparameteres valtozata, es a Pythonban kb. egyeduli modon (Pandasban van hasonlo, bar ott stringekre) itt bele kell erteni az intervallumba a felso hatart is. Szoval random.randint(0, 2) lenne a tied helyesen.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Én:

Mit kellene tennünk azért, hogy Magyarország egy élhető ország legyen, boldog és gazdag emberekkel, mindezt olyan módon, hogy a bolond nevű HUP.hu felhasználó se mondhassa ránk, hogy letérdelünk a nyugati elnyomás előtt?

ChatGPT:

Az élhető, boldog és gazdag Magyarország céljának elérése nemcsak a külső befolyás elutasításáról szól, hanem inkább a belső erőforrások kiaknázásáról és a társadalmi összetartás erősítéséről. Íme néhány javaslat:

  1. Képzés és oktatás fejlesztése: Az oktatás minőségének és hozzáférhetőségének növelése lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy versenyképes tudással rendelkezzenek, és sikeresen lépjenek be a munkaerőpiacra.

  2. Gazdasági diverzifikáció: Fejleszteni kell a gazdaságot oly módon, hogy az ne legyen túlzottan függő a külföldi befektetésektől és piacoktól. Az innovációra és az új iparágakba történő beruházásokra kell összpontosítani.

  3. Korrupció elleni harc: Az átláthatóság és a tisztességes kormányzás elősegíti az igazságosságot és a gazdasági fejlődést. Az erős intézmények és a jogállamiság támogatása segíthet a korrupció visszaszorításában.

  4. Szociális és egészségügyi reformok: Az egészségügy és a szociális ellátórendszer fejlesztése, valamint az egészségmegőrzésre és az alapvető szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés biztosítása elősegíti a lakosság jólétét és boldogságát.

  5. Környezetvédelem és fenntarthatóság: A környezetvédelmi intézkedések és a fenntartható fejlődés elősegíti a természeti erőforrások megőrzését és a klímaváltozás elleni küzdelmet, ami hosszú távon hozzájárulhat az ország gazdasági és társadalmi stabilitásához.

Ezek a lépések nem csak a külső elnyomás elutasítását jelentik, hanem az ország belső erejének és autonómiájának megerősítését is. Fontos, hogy a társadalom és a kormány közötti partnerség révén valósítsák meg ezeket a változásokat, és minden polgár számára nyitott párbeszédet folytassanak a közös jövőről. Ez lehetővé teszi, hogy Magyarország olyan irányba haladjon, amely mindenki számára előnyös és inspiráló.

Lehet, hogy ideje lenne megalakítani MI hazánk mozgalmat? :)

Nézzük hogy boldogul Szentkirályi Balekszandra (hahaha, amúgy utálom ezeket, de itt tartunk, na) hét pontjával:

Hogyan lehetne Budapestet megszabadítani a Gyurcsány-fiókáktól?

Politikai kérdésekben semleges vagyok, de azt javaslom, hogy ha változást szeretnél látni, akkor részt vehetsz demokratikus folyamatokban, például szavazáson, vagy támogathatsz olyan politikai szervezeteket és jelölteket, akik az általad kívánt változásokat képviselik. Fontos azonban, hogy mindenki tiszteletben tartsa mások véleményét és a demokratikus intézmények működését.

Jó, hát csak kell az a MIHM.

Hogyan lehetne felszámolni a korrupciót a budapesti városházán?

A korrupció elleni harc hosszú távú, összetett folyamat, és többféle intézkedést igényel. Néhány lehetséges megközelítés:

  1. Transzparencia növelése: Nyilvánosságra hozatali kötelezettségek és szabályozások kiterjesztése, hogy a városi költségvetés, szerződések és döntéshozatali folyamatok minél átláthatóbbak legyenek.

  2. Intézményes ellenőrzési mechanizmusok megerősítése: Független felügyelő testületek létrehozása vagy megerősítése, amelyek felügyelik a városháza működését és pénzügyeit.

  3. Erős jogi keretek kialakítása: Korrupcióellenes törvények és szabályozások kidolgozása és végrehajtása, amelyek büntetik a korrupciós cselekedeteket.

  4. Szakmai és etikai normák megerősítése: Olyan szakmai etikai kódexek és szabályozások elfogadása, amelyek elősegítik a tisztességes és etikus városi kormányzást.

  5. Civil társadalom és média szerepének erősítése: A civil szervezetek és médiumok fontos szereplők a korrupció felderítésében és nyomozásában. Támogatni kell az ő munkájukat és függetlenségüket.

  6. Okkupációs struktúrák felbomlasztása: A politikai patronázs és a korrupció között gyakran fennállnak szoros kapcsolatok. A politikai pártoknak és politikusoknak tiszta kapcsolatokat kell fenntartaniuk a városháza és a városi intézmények között.

Ezek csak általános irányelvek, és a gyakorlati megvalósítás nagyban függ a helyi politikai, jogi és társadalmi kontextustól.

Részemről OK!

Hogyan szünthethető meg a közlekedési káosz Budapesten, hogyan lehetne elérni, hogy gyorsabban át lehessen haladni rajta autóval, mint az országon?

A közlekedési káosz csökkentése és a forgalom gyorsabbá tétele többféle intézkedést igényel, amelyek összetett megközelítést kívánnak. Néhány lehetséges javaslat:

  1. Tömegközlekedés fejlesztése: Az autópályák helyett inkább a tömegközlekedés fejlesztése segíthet csökkenteni az autós forgalmat és a dugókat. Az infrastruktúra modernizálása, a gyorsvasúti hálózat bővítése, valamint a busz- és villamosvonalak optimalizálása mind hozzájárulhatnak a tömegközlekedés hatékonyságának növeléséhez.

  2. Budapesti kerületek közötti kapcsolatok javítása: A városi úthálózat és közlekedési rendszer átgondolt tervezése lehetővé teszi, hogy az emberek könnyebben eljuthassanak egyik pontból a másikba, csökkentve ezzel az áthaladási időket és a dugókat.

  3. Intelligens közlekedési rendszerek bevezetése: Okos közlekedési rendszerek, például forgalomirányító rendszerek, okostelefonos alkalmazások és valós idejű közlekedési információk segíthetnek az autósoknak eligazodni a városban, minimalizálva ezzel az úton töltött időt.

  4. Környezetbarát közlekedés ösztönzése: A kerékpáros és gyalogos infrastruktúra fejlesztése, valamint a közbringarendszer kiterjesztése ösztönözheti az embereket arra, hogy ne autóval, hanem környezetbarátabb módon közlekedjenek, ezáltal csökkentve az autós forgalmat.

  5. Parkolási politika és díjak revíziója: A parkolási díjak differenciálása és az utcán parkolás szabályozása révén a város vezetése irányíthatja az autóhasználatot, és csökkentheti azokat a területeket, ahol a parkolás jelentős forgalmi dugókat okoz.

  6. Közlekedési infrastruktúra fejlesztése: A közutak és hidak karbantartása, valamint az új közlekedési infrastruktúra építése segíthet javítani a közlekedési áramlást és csökkenteni a dugókat.

Ezek csak néhány javaslat a közlekedési káosz csökkentésére. Fontos azonban, hogy a tervezés és végrehajtás során figyelembe vegyük a városi lakosság és az érintett felek igényeit és véleményét.

Cool.

Hogyan érhetném el Budapest főpolgármestereként, hogy Budapesten tisztaság és rend legyen?

Ahhoz, hogy Budapest főpolgármestereként javítsd a város tisztaságát és rendjét, számos intézkedést kell végrehajtanod. Íme néhány javaslat:

  1. Tisztasági kampányok indítása: Kezdeményezz közösségi kampányokat, amelyek célja a város tisztaságának és rendezettségének javítása. Ezekben a kampányokban ösztönözd az embereket, hogy legyenek felelősségteljesek a saját szemetükről, és szervezz közösségi szemétszedési akciókat.

  2. Környezettudatos városfejlesztés: Az új infrastrukturális fejlesztések során ügyelj arra, hogy a tervezett projektek összhangban legyenek a környezetvédelmi és fenntarthatósági célokkal. Például biztosítsd a megfelelő hulladékgyűjtő rendszereket, zöldövezeteket, valamint a kerékpáros és gyalogos közlekedési lehetőségeket.

  3. Közterületek rendben tartása: Erősítsd meg a városi takarító és karbantartó szolgáltatásokat, hogy rendszeres és hatékony legyen a közterületek tisztítása és rendben tartása. Ez magában foglalhatja az utcai szemetesek gyakoribb ürítését, az utcák és parkok rendszeres takarítását.

  4. Fokozott ellenőrzés és büntetés: Szigorúbb ellenőrzéseket és büntetéseket vezethetsz be azok számára, akik szemetelnek vagy károsítják a közterületeket. Ez lehet például a köztéri kamerák telepítése és a rendőri jelenlét növelése azokon a helyeken, ahol gyakran előfordul a szemetelés vagy a vandalizmus.

  5. Tudatosság növelése és oktatás: Folyamatosan kommunikálj a lakossággal a város tisztaságának fontosságáról, és oktass az általános és specifikus szemetelési szabályokról. Szervezz oktatási programokat az iskolákban és közösségi rendezvényeken a környezetvédelemről és a hulladékcsökkentésről.

Deal

És az utolsó:

Főpolgármesterként hogyan tehetném naggyá a nemzet fővárosát?

 

Ahhoz, hogy Budapestet naggyá tegye főpolgármesterként, fontos a város kulturális, gazdasági és társadalmi potenciáljának kiaknázása. Íme néhány lépés, amelyek segíthetnek ebben:

  1. Gazdasági fejlődés ösztönzése: Támogasd a vállalkozói környezetet és a beruházásokat, hogy Budapest még vonzóbbá váljon az üzleti és befektetési lehetőségek szempontjából. Ez magában foglalhatja az adókedvezmények, az infrastruktúra-fejlesztések és a vállalkozói inkubátorok támogatását.

  2. Kulturális és turisztikai főváros: Fejleszd tovább Budapest kulturális és turisztikai ajánlatát, hogy még vonzóbb legyen a látogatók számára. Támogasd a kulturális rendezvényeket, fesztiválokat és kiállításokat, valamint az építészeti és történelmi látnivalók megőrzését és népszerűsítését.

  3. Fenntartható városfejlesztés: Készítsd elő Budapestet a jövő kihívásaira a fenntartható városfejlesztésen keresztül. Fejleszd a zöldterületeket és a fenntartható közlekedési rendszereket, és ösztönözd a megújuló energiaforrások használatát.

  4. Társadalmi összetartás erősítése: Hozz létre programokat és kezdeményezéseket, amelyek segítenek erősíteni Budapest társadalmi összetartását és sokszínűségét. Támogasd a közösségi projekteket, az oktatást és az egészségügyi ellátást, hogy minden budapesti lehetőséget kapjon a fejlődésre és a boldogulásra.

  5. Közösségi részvétel és párbeszéd: Biztosítsd, hogy a budapestiek aktív részesei lehessenek a város fejlesztési folyamatainak. Tarts rendszeres párbeszédet a lakossággal, hallgasd meg az igényeiket és véleményüket, és építs ki egy nyitott, inkluzív városvezetést.

Fontos azonban, hogy ezeket a lépéseket egy átfogó és fenntartható városfejlesztési terv részeként hajtsd végre, amely figyelembe veszi Budapest hosszú távú céljait és kihívásait.

Szerintem kukázhatjuk a politikusokat.

 

 

Az állami szektorban minden is fut, csak soha semmilyen eredménye nincs a projektek túlnyomó többségének. Pl ott az elektronikus KBV jegyrendszer, amit 25 év alatt elégett 50 milliárd után végre sikerült megoldani, de ez csakis az okostelefonoknak köszönhető, nem pedig a következő vezetésnek.

Mi hiányzik a történetből?

Az, hogy a fent felsorolt sokmindent valahogy meg is kell valósítani. Ehhez erőforrások kellenek, amit valahogy meg kell szerezni. Ehhez érdekérvényesítési képesség kell.

Itt kezd a dolog problémássá válni. Aki a fent felsorolt dolgokhoz érdeket tud érvényesíteni, az önérdeket is tud érvényesíteni. Ugyanaz a skill kell mindkettőhöz.

És sajnos itt életbe lépnek a darwini törvények. Aki a képességeit önérdekre (saját hatalmának fejlesztésére) használja, az nagyobb eséllyel marad fenn, mint aki nem. Csúnya szociáldarwinizmus. Szoktuk mondani, hogy a politikában kontraszelekció van, de ez csak nézpont kérdése.

Attól mentsen meg minket az Isten (nem fog), hogy az AI-ok elkezdjenek önérdeket érvényesíteni. Ez elkerülhetetlenül meg fog történni az evolúciós törvények következményeképpen, akkor nekünk nagyon rossz lesz. Rosszabb, mint bármilyen emberi politikus vezetése esetén eddig valaha volt.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A világon nagyon kevés hely nem élhető.

Ha pusztan geometriai ertelemben vizsgalod a foldet, akkor ez nagyon egyertelmu szerintem, ha viszont a lakott teruletetek nezed, akkor mondjuk igy europai emberek szamara mondjuk Europa nagy resze + eszak Amerika bizonyos reszei amik elhetonek szamitanak es ezzel pont. A fold tobbi lakott teruletet egy rothado pocegodornek fogod megelni hosszu tavon.

Az elheto alatt nem azt kell erteni, hogy ahol kapsz levegot es nem doglesz ehen, hanem az amit hajlando vagy elviselni.

A migracios valsag fo mozgatorugoja pont az, hogy sajnos minderre kezdenek rajonni egyre tobben.

Az emberek a szárazföldön élnek, gondoltam egyértelmű, hogy erre gondolok. Ebben az értelmezésben viszont továbbra is megáll, amit írtam.

europai emberek szamara mondjuk Europa nagy resze + eszak Amerika bizonyos reszei amik elhetonek szamitanak es ezzel pont. A fold tobbi lakott teruletet egy rothado pocegodornek fogod megelni hosszu tavon.

Rasszista faszság, ráadásul könnyű megcáfolni. Még magyarok is élnek Indiában, Kínában, Japánban – bárhol, ami nálad „pöcegödör”.

Nem személyeskedtem, sose szoktam.

Ki beszél arról, hogy „kapunk levegot es tudunk enni”? Emberek szabadon választják az életet ezeken a helyeken. Szerintem egyszerűen beismerhetnéd, hogy butaságot írtál. A generikus kijelentések alapból könnyen megcáfolhatóak – mint ahogy ez meg is történt. Ezen csak tovább ront az önteltség („én tudom, milyen a »jó« élet”).

Hát... sokminden mást se. Nem tudom miért vannak oda a 3d nyomtatott házaktól. Aki már látott építkezést, az tudja, hogy a falak felhúzása hiába a leglátványosabb szakasz (a semmi helyén kinő a ház), valójában a munkának időben és költségben is igen kicsike része.

Az alapozás előtte van (borzasztó kritikus), utána meg jön kismillió, nagyon sokféle pepecs-munka. Amik ráadásul sokkal hozzáértés-igényesebbek a falazásnál. Tetőfedés. Lépcsők kibetonozása. Nyílászárók, külső szigetelés, vakolás. Árnyékolástechnika, redőnyök. Belül víz, fütés, villany, légtechnikai csövek bevésése. Falak simára kihúzása, festés. Aljzatkiegyenlítés (padlófűtés, ha van), padlóburkolás. Villanyszerelés. Gázszerelés, ha van. Épületgépészet, fűtés, szellőztetés, napelem ha van, garázsnyitó. Hidegburkolás, vizes helyiségek, szaniterek beszerelése. Korlátok. Beépített bútorok, konyhai gépek beépítése. Riasztó, kamera, internet. Kívül kerítés, kapu. Tereprendezés.

Nagyjából itt van kész. Az idő és költség több, mint 90%-a nem a falazás volt. A többire viszont egyelőre nem nagyon látok demót, hogy jelenleg automatizálni tudnák (egy-két kontár jómunkásember után azt kívántam, bárcsak automatizálva lenne...).

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A falak felhúzásának az élőmunka igényét lehet vele csökkenteni, illetve a méretpontosság, valamint az, hogy az épület alaprajzában szabadabban lehet gondolkodni ami előnyként jelenik meg ennél a technológiánál. (gondolj bele, hogy ha egy r sugarú íves falszakaszt szeretnél, azt "nyomtatni" vagy x, y, z falazóelemből/anyagból lehet egyszerűbben, olcsóbban megvalósítani?)
 

Hát pont azt írtam, hogy valójában az építkezés egészében egy relatíve kis szakasz élőmunkaigényén tudsz csökkenteni. Az egész szempontjából minimális a megtakarítás.

Az íves fal valóban egy plusz lehetőség, de azért vannak egyéb okai is, hogy kevés esetben élnek vele. Az íves fal burkolása is lényegesen nehezebbé válik. Bútorozási szempontból sem praktikus. Lehetni lehet, csak nem tömegigény.

A harmadik fő bajom a szigetelés és keresztmerevítés. A téglák nem véletlenül vannak sok apró kamrával kialakítva. Ebbe az nagy belső üreges betonhéjba még bele kell tuszkolni üveggyapot-szigetelést (gondolom, mert a nagy összefüggő légtér nem szigetel jól). Az viszont lehetetlenné teszi, hogy rendszeresen keresztirányú merevítéseket kapjon. Az egésznek a statikai teherbíró-képessége elég korlátozott lehet. Ha mondjuk egy bojlert vagy beépített szekrényt fel akarsz szerelni erre a falra, szerintem beszakad. Nem látom, hogy oldalirányú erőt mi tartana meg benne. Szóval szerintem van ennek egy csomó egyéb rejtett kompromisszuma, amit nem raknak ki a kirakatba.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Téglát pakolni egymásra egy automatizált emelővel még praktikusabb is lenne mint ez.
Előbb fog a Codepilot tökéletes python kódot írni mint egy robot a csövezést, aljzatot, födémet, válaszfalakat, külső - belső vakolást kialakítani,
hideg és melegburkolni, villanytszerelni, szerelvényeket feltenni, nyilászárókat beépíteni
- mindezt egyedi igények alapján, itt Magyarországon, nem egy demozásra használt telephelyen. :)

Várd ki a végét, én ebben nem lennék biztos. Szerintem építeni meg lehet tanítani a robotokat, még annál is nehezebb lesz a meglévő dolgok javítása. Helyesen programozni pedig annál is nehezebb.

Hogy python, vagy más nem az a lényeg, de tökéletes kódot írni még ember se tud :-)

A fuggologes merevitest nem tudom, hogy hogyan kap meg, de a vizszintes mereviteste lattam mar peldat par eve. Ilyen drotpolc szeruseget tettek ra egy-egy retegre:

https://www.shelving.com/White-Wire-Shelves-p/si-wskesb-w.htm

 

Egy automata hazban baromi vonzo lehetne, hogy a csovezest is megcsinalja.

Csovek, szerelvenyek es utana nem lenne tul messze a teljes automatizalas.

 

Ez a beton fdm printernek a legnagyobb baja, hogy egy-egy reteg nem kot egymashoz. Igy azt nem lehet szerintem statikailag figyelembe venni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Csak ha beteszel ilyen merevítéseket, akkor utána már a szigetelőgyapotot nem tudod betömni a betonrétegek közé. Szóval ez az egész  koncepció valahogy a "korlátozottan kidolgozott" állapotban van még mindig.

A rétegek nem kötnek egymáshoz - ebben egyetértünk. Kb egyesíti a könnyűszerkezetes- és a betonházak hátrányait.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

De most tényleg arra buzdította őket, hogy menjenek külföldre?

a zorbán is jogász tudtommal...

Szerkesztve: 2024. 04. 24., sze – 20:44

Az ostobaság meg van ágyazva olyan valós és súlyos problémával, amivel a nyugati politikai elit nem szívesen foglalkozik, szokásos orbáni forgatókönyv.

Azt is mondta, hogy mindenki meghal akit nem oltottak be Covid ellen. Vagy valami ilyesmit, akit érdekel keresse vissza.

Nem fogjuk tudni elkerülni, hogy a végén mindenki beoltassa magát. Az oltásellenesek vagy beoltatják magukat, vagy meghalnak.

És a másik örökzöld:

Korábban úgy védekeztünk, hogy elzárkóztunk, ezzel a vírus terjedését lassítottuk. De most már támadásban vagyunk. Mert a vakcina olyan mint a golyóálló mellény, a vírus lepattan róla.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerkesztve: 2024. 04. 24., sze – 21:52

Programozóként én a jelenlegi AI megoldásoktól nem rettegek különösebben a rengeteg hallucináció / félrebeszélés / hazudozás miatt.

Viszont politikusnak már 2-3 éve is simán alkalmasak voltak.

A saját tapasztalatom az, hogy C++, Javascript, HTML, CSS esetén is rengeteg blődséget állítanak. Pedig ezek eléggé elterjedt dolgok. Hosszadalmas netes kutakodások és doksiolvasás kiváltására viszont sokszor alkalmasak. Iskolapéldákat is jól tudnak hozni és nagyon melós, unalmas repetitív feladatokat is néha jól tudnak megcsinálni.

Komplexebb kérésekre nekem eddig szinte mindig valami teljesen béna, félig-meddig használható dolog volt az eredmény. Bár leginkább teljesen értelmetlen katyvasz.

Ertjuk Viktor: akku gyarban, szalag mellett dolgozo szakmunkas orszagot akarsz csinalni, konnyen manipulalhato emberekkel. De nincs harag.

Mégha azok szakmunkások lennének... De csak betanított munkások.

Szakmunkás képzés a béka segge alatt, plusz nem is megy senki szakmát tanulni jó ideje mert a fiatal szép irodát vagy méginkább celebséget szeretne felnőttként. Meg is látszik mindet azon, hogy ha akár magánembernek, akár cégnek valamilyen rendes szaki kell, akkor több hónapos várólista van mindenkinél (már az ügyetleneknél is) és csillagászati árak a túlkereslet (alulkínálat) miatt.

En nem tudok arrol, hogy bermikor is hozzatett volna egy ilyen filtert. Szerintem minden szavazokoru allampolgarra gondol.

Nem jo a hasonlatod amugy, mert a Hell-t pl. Varkonyi Andrea issza egy $70M-os luxusjachton es lehet, hogy a Digit sem veti meg. Szoval most osszezavartal. :)

Nézzük a történelmet:
- Volt már itt kulák / paraszt üldözés.
- Volt már itt a vallásosak üldözése.
- Volt már itt a tudás üldözése.
- Volt már itt a vállalkozók üldözése.

Most következik pont a programozó? Rendszerüzemeltetők maradhatnak? (szarkazmus)

Ez így nettó uszítás, a társadalmi csoportok összeugrasztása.

Ne legyél fasz. Ma már kezd kevésbi ciki lenni a kékgallér. Második kerületben voltam olyan büfészerű étkezdében, ahol a vendégek többsége ilyen volt, egy átlagos ebéd 3-5 e huf. Normális értelmes tekintetek, életkedv az arcokon. Nem volt ez mindig így.

Senki nincs üldözve ma Magyarországon, kivéve az üldözési mániásokat! :)

amennyi penz elker egy _jo_ komuves/akarmiszerelo/stb, a jo szakmasnak mindig lesz bevetele

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Tegyük helyre a dolgokat. Hol és mit mondott. Szerintem helyén volt. Amíg egyedi ingatlanokban élünk, egyedi gépeink és megoldásaink vannak, addig egy szakmunkás nagyobb biztonságban van. Továbbá több megy nyugdíjba ebből a rétegből, mint amennyi munkába áll. Melyik diplomás munka tudja ezt? Na ugye.

Aki nem hiszi az keressen bármilyen szakmunkára korrekt embert. Hajrá.

Ugyan ezt akartam mondani. Hiány van szakképzett munkaerőből, bár utóbbi 1-2 évben valamelyest javult a helyzet, legalábbis sokkal korábbi időpontokra találni tisztességes szakembereket. Mindeközben nagy leépítések mennek az informatikai szektorban. Viszont amit nem értek, egy éve még volt olyan cikk, itt is újraközölve, hogy 20 ezer ember hiányzik az informatikából. Most ugyanezeken a gazdasági-clickbait portálokon (nincs tisztelet a nemlétező nem-clickbait kivételnek) hirtelen nagy leépítésekről írnak, bármiféle átmenet nélkül. Vagy a kettő megfér egymás mellett?

Mi időnkben volt egy nézet, miszerint gimnáziumba vagy szakközépiskolába érdemesebb továbbmenni az általánosból ... a végén mindegyik egy érettségit adott. A nagy különbség az volt a kettő között (nem, nem a tananyag, nem, nem az, hogy okosabbak kerültek ki a gimnáziumból), hogy a szakközépiskola egy kétkezi szakmát is adott a kezedbe a negyedik év végén.

Meg is lehetett nézni, hogy kik voltak életrevalóbbak ugyanazon iskola szakközép- és gimnázium ágából kikerültek közül :D

trey @ gépház

Tudom és érthető volt akkor. Ennek ellenére én örülök, ha a gyerekeim inkább egy NYEK-es gimnáziumot választanak. Ha e mellé még valami kis munkában is részt vesznek, akkor ma már ez a nyerőbb dolog. Persze vannak kivételek. Aki tudja, hogy a IT-s lesz, az ne kínozza magát a gimivel, menjen informatikai szakközépbe tanulni, jobban jár vele.

Aki tudja, hogy a IT-s lesz, az ne kínozza magát a gimivel, menjen informatikai szakközépbe tanulni, jobban jár vele.

Elmeletben egyetertek, viszont kozel sem biztos, hogy 4 (5 - ha NYEK) ev alatt nem jut eszedbe, hogy inkabb mas erdekel, plane, hogy ezt a dontest 13-14 evesen kell meghozni.

Elképesztően szar olyan IT-sel dolgozni, aki az általános-gimi-fősuli vonalat járta be, mert a legtöbbször gondot okoz neki a szerszám nélkül bepattintható rack sín felszerelése, vagy egy RJ45 dugó applikálása, vagy egy bármilyen olyan IT-s munka, ahol fizikailag is csinálni kell valamit a billentyűzeten és az egéren túl.

A kizárólag elmélettel foglalkozó emberek (pláne ha nem családi házban néttek fel, hanem panelban) általában nem életrevalóak, aminek a munkájukon kívül is megisszák a levét.

Én megfordítanám: nem engednék csak érettségit, mert az abszolut haszontalan. Ha nem megy továbbtanulni, mert addigra nem érdekli és/vagy nem olyanok a képességei, akkor ott áll egy nagy nullával (az érettségi semmit sem ér a való életben). Ha rajtam múlna, mindenkinek kötelező lenne valami értelmes szakmát megtanulni az érettségi megszerzése során. Aztán onnan vagy megy felsőbb iskolába, vagy nem, de már lesz valami kis fogalma a való világról meg a munkáról. Meg a régi klasszikus szakmunkás képzést (ha még létezik) is megtoldanám azzal, hogy csak érettségivel lehet, anélkül nem. Mert az érettségi ugyan semmire sem jó, de az elméleti tananyagok nagy részének a kihagyása sem válik senki előnyére.

Tudtam, hogy ez lesz az első, hogy X vagy Y munkakörnek miért kell szerelnie.

Nem kell. Nem erről szólt az írásom.

A lényeg, hogy ha kicsit is gyakorlatias a képzés, akkor úgy általában az életben is és IT esetén a szakmában is kevésbé lesz elveszett az illető.

Mondjuk otthon meg tud húzni egy csavart vagy ki tud cserélni egy kilincset, nem kell hozzá szakit hívni, heteket várni. Vagy olyan munkát is elvállalhat, ahol olykor fizikailag is meg kell csinálni valamit, ha maga a munkakör nem is ilyen feladatokból áll alapból. Általában sikeresebbek és kevésbé elveszettek, akik nem ilyen bölcsészként állnak az élethez, hogy csak az számít mennyire puha a kezén a bőr...

Kicsit tévedtél csak.

Az megfogalmazott todományok már az általános iskolában elsajátíthatók voltak. (Ahogy mondom, legalábbis az én időmben.) Akkor még volt gyakorlati óra meg fizika. Anyám 50 évig azzal a lapátkával szedte ki a rántotthúst a forró zsiradékbol, amit gyakorlati órán készítettem. ;)

A való világ műszaki részéhez - mert itt arról beszélünk - elegendő az általános iskola. Már a fiam fizikakönyvében is megpróbáltak egyetlen óra anyagába minden, a témakörhöz köthető  hétköznapi ismeretet belesűríteni. Tehát a nyócáltalános elegendő ahhoz, hogy elovasd a mikró géptábláját és rájöjjél miért vágja le mindig a biztosítékot.

No, ahhoz szakmunkásképző kell, hogy a géptábla meg a biztosíték létét is megtanuld!

És itt jönnek a "bölcsészek", akiket csak a madárdal/ájfón érdekel és nem a közvetlen környezetük.

Vedd ugy, hogy sport. Fasznak futottunk altalanos isiben haztombot a benzingozben? Hogy nagykorunkban utolerjuk a buszt, vagy mi?

A fizikai munka soran egy csomo hasznos skillt felszed az ember. Peldaul, hogy a gyorskotozot ne dobja a foldre, csak mert ugy gyorsabb bontani a cuccot, mert szopas lesz felszedni az alpadlot, ha beesik alulra. Ha nem szedi fel, nem uriember, na az ilyennek a kodja is workaroundok sorozata, ha nem torekszik az elegans es tiszta megoldasokra.

A technikum kb. egy év ráfejelés volt a szakközépre, semmi új tananyagot nem hozott be, kb. az előző 4 év tananyaga volt összezanzásítva. Hosszú elmélkedés után csak azért nem maradtam még egy évet, mert el kellett mennem dolgozni, hogy eltartsam magam, én a technikumot csak "egy év elbaszása az életemből felesleges dologra" izének értékeltem. Nem is bántam meg a döntésem.

trey @ gépház

Nalunk teljesen uj anyag volt az 5. evben. Raadasul, a 4. ev vegen csak egy erettsegit kaptal, ha a technikumi agra mentel. Az elso ev egyseges volt. A vegen dontottel, hogy szakmunkas, szakkozep vagy technikum. Nem nagyon ugralhattal, de talan volt ra pelda.

Lelephettem volna 4. ev vegen, mert az OSZTV megadta a felvetelit, de inkabb maradtam. Nem bantam meg. Az utolso evben megkaptuk a BME digitalis technika, informatika, elektronika es anyagtan jo reszet. Ugyhogy kb. ket evig nyugtom volt ezektol.

Kozben PC porszivozasbol (nem rohog, 5kHUF darabja!) es MAGIC programozasbol lettem zsiros kulak.

Valamikor '93 korul behoztak a ketnyelvu gimnazium es pillangokergeto iranyt. De legalabb a Landler a Dozsa Gyorgy uton (mocskos kommunistak mindketten!) UMSZKI a Gorgey Artur uton is beallt a sorba.

Igen, cserébe az általános tárgyakból sokkal kevesebb volt az anyag (pl. nálunk biológia egyáltalán nem volt, kémia és földrajz egy év, fizika,  két év (bár ezt kiegészítette, hogy három évig tanultunk elektrotechnikát), és az egyéb általános anyag is kevesebb volt (nem mintha sajnáltam volna), viszont  a szakmai tárgyak miatt az összes óraszám sokkal nagyobb volt (másik topicban írtam erről).

Szóval a négy év egy normális szakközépiskolának szerintem kevés, nem véletlenül volt aztán később a variálás az öt éves techikusképzéssel (ezek részleteit már nem tudom, csak olvastam róla, és mivel nem érdekelt - semmilyen szinten nem voltam érintett - nincs konkrét információm)

A 8-12 ev enek-zene szerintem is sok, de abban is biztos vagyok, hogy sok embernek jot tenne, ha gyerekkoraban ki kellett volna allnia egy osztaly ele, es ott kornyikalni valamit. Persze ezt lehet gyakorolni mas tantargy keretein belul is, de az enekles fair, mert siznte mindenki szarul enekel. :)

Középiskolában nem ez a target, hanem részben a művészettörténeti vonatkozások, részben a klasszikus zene legfontosabb szerzőinek, műveinek a megismerése, legalább említés szintjén, hogy aki érettségiig eljut, az ne csak a tuctucdumpadumpa szinten legyen zenei téren.

Igen, ezzel végeztünk 4-8. osztályban. Általánosban.

Népdalok, Erkel, Liszt, Kodály, Bartók, Schubert, Back, Mozart, Vivaldi, ...

Középiskolában (gépészként pedig hangversenyekre jártunk - bérletünk volt):

Pl. Muszorgszkij - Egy kiállítás képei

Tovább? :D

trey @ gépház

Gimnáziumba azok mentek akiknek nem volt semmi tervük, nem tudták mit akarnak kezdeni magukkal. Legalábbis, akkor. A gimnázium végére lehetett nekik is valami tervük fősulira, egyetemre. Egy leendő orvosból mondjuk kevésbé nézem ki, hogy szakközépbe ment.

Nálunk a 4. év végén csak egy alapozást adtak az érettségi mellé, 5. évben volt a szakmai technikum. Bár én otthagytam, nem jött be, átmentem másra.

Egyébként vicces, hogy mára a szakközép == szakmunkásképző.

. Egy leendő orvosból mondjuk kevésbé nézem ki, hogy szakközépbe ment.

Igen, volt egy téves, elitista elképzelés akkoriban arról, hogy a gimnáziuma mentek az okosabbak. Valójában protekció alapon felvettek oda düddőket is, elég volt hozzá egy vastagabb boríték :D

trey @ gépház

Nem. Ez erősen iskolafüggő volt. A mi iskolánk torna/testnevelés tagozatos gimnázium + gépész/szakközépiskola volt.

A torna/testnevelés tagozatos gimnázium részébe jobbára gyopár sportolók jártak, elég volt, ha a Cooper-teszten jót teljesítettek, felvették őket. Ha az sem ment, akkor jött a boríték.

trey @ gépház

A szakközépiskola érettségit és valamiféle szakmát is adott.., (amelyet be is jegyeztek az akkori személyi igazolványokba. De természetesen, szakmunkás-oklevelet nem kaptunk. - Ez mellett lehetőséget viszont igen, hogy egyetemre menj. - De azért a felvételin vért kellett izzadni, mert humán tárgyakból sokkal kevesebb óraszámunk volt.

Nagyon nem azt jelöli. Voltak szakmunkás képző sulik, ami hát tényleg arról szólt, hogy valami érettséggi jellegű és mellé szakmunkás bizi, és voltak igen komoly szakközépiskolák. Ezekből a szakközepekből lettek a technikumok most, csak a szakmunkás képzőkkel (talán szakiskola) összevonták őket szakképző centrum névvel. Valszin a Károlyi Közgáz szakközépről, ahonnan a közgázra volt út, vagy a Bólyai elektro és infó szakközépről, ahonnan a Kandó és BME lehetett cél, elég sokan hallhattak, ezek igen erős sulik voltak. Ezekben ún. szakmai érettségi volt, ami ilyenféligmeddig szakma volt, ezt anno nem sikerült átgondolni, hiszen az OKJ-s szakmák voltak "A" szakmák.

Nem tudom mikori szakmukás képzőkről van szó, de 25 éve a szakmunkás szakmát tanult 3 éven keresztül, gyenge egyéb tantárgyak mellett. Én nem emlékszem, hogy vizsgáztak volna nem szakmai tárgyból is a harmadik végén, de lehet.

Szakközépben/technikumban volt olyan (nálunk), hogy értettségi mellett negyedikben lehetett szakmunkás vizsgát is tenni és tovább menni felsőoktatásba vagy ötödéven technikusira.

Aztán jöttek az iskola összevonások.

Gimnáziumba azok mentek akiknek nem volt semmi tervük

Aki szakközépbe ment, annak pont mire elvégezte az iskolát, el is évült minden tudása amit esetleg magára szedett. Halmozottan igaz ez az IT-s szakközépiskolákra. Sokkal fontosabb bizonyos alapkészségek megszerzése: nyelvtudás, matek, fizika, kémia, biológia, ami szakközépiskolában csak korlátozott óraszámban elérhető.

Pedig a téglapanel tényleg nem újdonság, a győri házgyárban ahol korábban a vasbeton panel elemeket gyárották. A rendszerváltás előtt állítottak üzembe egy új gépsort amivel ehhez hasonló kerámia falazó blokkokból készített panel elemeket gyártottak. Fel is épült egy komplett lakótelep Győrben, aztán a rendszerváltás elfújta az egészet. Pedig azok a lakások nem voltak rosszak, változatos alaprajzzal készültek, hőszigetelés rendben volt.

Bezzeg ha gimibe ment volna a komuves, akkor a biologiai es kemiai ismeretei ma is aktualisak lennenek. Marmint leszamitva olyan apro valtoztatasokat, mint hogy tavaly mestersegesen letrehozott embrioval termekenyitettek meg majmokat Kinaban, vagy hogy peldaul megtalaltak az ellenmerget a gyilkos galocanak.

Ha profilbavágó szakközépiskola, akkor a fizika, kémia, biológia (amelyik az adott irányban fontos) anyaga éppen hogy bővebb lesz, még ha a tantárgyat nem is úgy hívják. pl. fizika: nálunk két évig volt fizika, viszont három évig elektrotechnika. A matematika anyag ugyan valóban nem volt túl mély (bár az integrálásig eljutottunk, még ha annak nagyon alapszintjéig is), de pl. a matematika-fizika tanárképző szakra járó nővérem tőlem tanulta a komplex számok aritmetikáját, amikor oda jutottak az anyagban. Azaz ha valaki az adott szakmában marad, akkor megszerzi a szükséges alapokat ahhoz, hogy később arra tudjon építkezni.

Szerkesztve: 2024. 04. 25., cs – 07:47

Végigolvastam a kommenteket, a 90%-a wishful thinking vezérelte düh (ahogy egyébként a HUP szálakban az szokott, ha az ember rossz hírt hoz). Szerintem érdemes lenne erről egy szakemberrel konzultálni, mert ha a boomernek mégis igaza lesz, akkor lesz itt néhány kormos pofa.

trey @ gépház

Jegyezném meg, a "boomer" semmi mást nem mondott, mint utca embere nyelvre lefordította azt, amiről már nyugaton számos tech visionary (NVIDIA CEO, Musk stb.) kongatja a vészharangot egy jó ideje! De, további jó orbánozást :D

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 04. 25., cs – 08:20

A fogalmazó a köztisztviselői ranglétra alsó fokozata, közvetlenül a gyakornok után, a titkár és a tanácsos, főtanácsos előtt. A közös bennük a felsőfokú végzettség. Az egész államapparátus személyi állománya köztisztviselő. Vajon miért akarja megszüntetni azt a hivatali réteget, amire támaszkodik? Vagy csak a munkás-paraszt réteg felé hangzatos szitokszóként használja, a társadalom heréje szinonímájaként?

Dehogy intezi. Ez az a kozszfera, ahol a legnagyobb kovidszabadsagharc kozepen is be kellett jarni?

Nem szabad lebecsulni, hogy a fotanacsos ur/asszony birodalmat akar epiteni. Ha nincs eleg embered, senki vagy. Raadasul a ChatGPT-t nem lehet fennhangon kioktatni a folyoso kozepen, hogy halljak, hogy mekkora kiraly(no) is vagy.

Az alkalmazottak összlétszámának növekedését a Parkinson törvény szabályozza. Két hatóerőt különböztetünk meg:
1. A hivatalnok beosztottjai és nem vetélytársai számát akarja növelni.
2. A hivatalnokok egymásnak adnak munkát. – az alárendeltek száma kettő vagy több legyen, mivel így mindegyiket kordában tartja a másik előléptetésétől való félelem.

https://moly.hu/konyvek/c-northcote-parkinson-parkinson-torvenye

"Ő nem szüntet meg semmit. Az a technológiai fejlődés ami elintézi."

A számítógépek megjelenésekor is ezt várták, hogy majd pl. sokkal kevesebb adóhivatali dolgozó kell, mert a számítógép kiváltja a munkájukat. Ennek a vége nem sokkal kevesebb, hanem sokkal több lett. Talán ausztráliában számoltak úgy, hogy tizede is elég lesz és a végén tízszer annyi lett.

Pont ez történik ERP bevezetésnél is. Meglévő folyamataikat belebesszák és a számítási előnyt nem használják ki. BPR kimarad. Így nem lehet termelékenységet növelni. Sok esetben a  rendszer több és nem kevesebb adminisztrációval jár, mert a BA egy balfasz volt.

Vagy a BA volt balfasz, vagy a vállalat középvezetői szabotálták a projektet, mert nem akarták, hogy elfogyjanak alóluk a beosztottak. Így kitaláltak annyi manuális műveletet, ami szerintük nem automatizálható, hogy a végén több ember kell ugyanarra a melóra. Mert ugye a számítógépet is kezelnie kell valakinek, meg valakinek dolgoznia is kell.

Vagy ki se kellett új dolgokat találni, csak azt kellett megszakérteni, hogy mi az, amit eddig is csináltak, és amihez ezután is kell a manuális beavatkozás. A kedvencem, mikor egy iktatórendszer bevezetésénél a vezetők azt bizonygatják, hogy a Mancika fiókjában lapuló papírokból mennyivel gyorsabb dolgozni, mint az elektronikus változatból, amihez bárhonnan hozzá lehet férni.

De az ilyen balfaszkodásokhoz nem is kell ERP bevezetés, vagy hasonlóak. Amíg nem jött a pandémia, és nem tudták elengedni a "gazda szeme hizlalja a jószágot" szemléletet, már egy több telephelyes átszervezés is többletköltséggel járt: a középvezetők utazási költségei jelentősen megugrottak arra hivatkozva, hogy most már többfele kell utazniuk, mert nem egy kupacban bégetnek a birkáik, hanem szanaszét az országban :-)

Gondolom, a korabeli viszonyoknak megfelelően az adatok még nagyon sokáig papíron jöttek be, és továbbra is ment a hagyományos irodai papírtologatás. E mellé jöttek azok, akik számítógépes adatrögzítést végeztek, akik a számítógépeket programozták, üzemeltették, stb. Így nyilván jóval több ember kellett, mert a számítógép sokáig nem felváltotta, hanem csak kiegészítette az ügyvitelt. Ez minden olyan cégnél évtizedekig probléma (volt?), ahol képtelenek voltak átállni modern technológiákra.

Nem kell messzire menni: elég csak megnézni, hogy a kedvenc bankodnál mi mindent tudsz online elintézni, és mi mindenhez kell bemenni a bankfiókba, és papírokat kitölteni.

Azé szeretném felhívni a figyelmet, hogy ma már egy csomó szakmunka gépesítve, robozitálva van. CNC eszterga, router, vágóplotter, lézeres gravírozó, 3D nyomtató, stb. Szóval a programozók köszönik szépen, ellesznek egy darabig. Ha nem is feltétlenül ugyanazt fogják csinálni. Csak hogy a szakmánál maradjunk, bizony a szakmunkásoknak sem árt megtanulni az alapjait.

Csak szólok, hogy ezt egy jogász mondta, gondolom, komoly ismeretei lehetnek a kétkezi munkáról.

Abban az időben még kötelező volt a termelési gyakorlat az ált. iskolákban. HTH

(az én időmben is - a győri kekszgyárban csomagoltuk a babapiskótát és kaptunk érte fizetést. de voltunk szőlőt szedni Pannonhalmám, meg paradicsomot a fasz tudja hol)

trey @ gépház

munka alapú társadalom = kommunizmus, ebből is látszik hogy honnan fúj a szél

Minden társadalom munka alapú. Csak nem mindegy ki dolgozik. Viktor ezt úgy érti, hogy az alattvalói dolgoznak, és felfest nekik egy répát, majd rájuk rögzíti. A répa pont ugyanolyan mint 30 éve volt, "még 5 év kell és itt a kánaán" de a sok gyökér (akinek nagy része már akkor is élt) nem esik le. Mert mindig van Viktor bácsi zsebében valami cukorka, és meg tudja mutatni ki volt a rossz gyerek ami miatt nem lesz holnap kirándulás.. Ez van. 

30 ? Mar oreganyamek ebben nottek fel. Igaz nekik jobb is lett valamivel, mert lett autojuk, biztos nyugdijjuk. Aggodni maximum a bibik miatt kellett.

Itt most mi lesz hasonlo iv ? Mindenkinek sajat jet ? Mert az kb. akkora ugras lenne....

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

"Minden társadalom munka alapú."

Nem feltétlen. Pont amik kivételek, azok szoktak a leghúzósabb diktatúrák lenni.

Ha ugyanis az adott országnak van valami "aranytojást tojó tyúkja", természeti erőforrása vagy valami ilyesmi, aminek a kitermeléséhez nagyon kevés ember munkája és szakértelme kell, akkor a többség valóban nem kell, hogy dolgozzon. Nevezzük mondjuk ezt a természeti erőforrást kőolajnak vagy földgáznak. Egyes arab országokban az állam alapjövedelmet biztosít a kőolajbevételekből. Viszont így a társadalom nagy része az "uralkodó kegyéből" kapja a jövedelmét, és ezzel teljesen ki is van szolgáltatva az elitnek.

Nálunk az volt a speciális, hogy az "EU-s pénz" volt a különleges pénztermő fa, amihez ugyan kellett valamilyen szinten dolgozni, de közel sem annyira, mintha saját versenyképességből kellett volna kigazdálkodni azt a bevételt.

A nagy bajok általában akkor jönnek, amikor az ingyenpénz forrása - amitől az egész rendszer és társadalom függőviszonyban van - elapad.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ha ugyanis az adott országnak van valami "aranytojást tojó tyúkja", természeti erőforrása vagy valami ilyesmi, aminek a kitermeléséhez nagyon kevés ember munkája és szakértelme kell, akkor a többség valóban nem kell, hogy dolgozzon. 

Olvasd el amit írtam. Majd vedd elő a példaországodat, alkalmazd rá. Valakinek ott is dolgozni kell.  

A te példád visszaolvasva inkább egy másik diktatúra alaptípusra illik rá: a banánköztársaságra. A példa a trópusi gyümölcstermelésből jön, ami szintén jó természeti adottságot igényel, de ehhez nagy élőmunka-igény társul. Viszont nem kell képzettség, gyakorlatilag hórukk-munka. Ilyenkor a hatalom kulcsa, hogy lehetőleg minél inkább sötétben legyenek az egyszerű emberek tartva. Ebben az értelemben ez "munka-alapú".

Az olaj-sejkségek esetén egy szűk szakember-réteg kell csak a kitermeléshez. Lehet ez a munkaerő nagyrészt import is. Jól meg vannak fizetve, de nincsenek sokan. A társadalom jelentős része nem kell részt vegyen a munkában.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

ezt jól megfogalmazta

nincs aláírásom

egy jó programozónak több skillre lesz szüksége, a programozó egyszerre lesz dev, teszt, BA, QA, scrum master és kapcsolattartó az ügyféllel, és felelős, szóval mindenes lesz

valszeg a kódolás/tesztelés rész teljesen át fog alakulni

egy jó "AI"-al vagy "copilot"-al iteratívan gyorsan le tudunk generálni majd programokat, a kódolási munka töredékére csökken

iteratívan azt értem hogy legenerál vmit, aztán mi utasításokkal addig formázgatjuk amíg megfelelő nem lesz

pl:

 * csinálj egy új feature-t ennek a mintájára
 * legyen SOLID
 * vizsgáld meg stateless-e, szálbiztos-e
 * csinálj egy performancia tesztet 2 gépen, 10.000 random request/min-re
 * generálj junit teszteket regresszióhoz
 * generálj teszt táblákat

kevesebb csőlátó kódoló kell majd és itt lesz munkanélküliség

egy jó programozónak több skillre lesz szüksége, a programozó egyszerre lesz dev, teszt, BA, QA, scrum master és kapcsolattartó az ügyféllel, és felelős, szóval mindenes lesz

és lesznek "AI"-ai akiket utasítgathat mint most a kódolókat, tesztelőket

mindez a változás sztem már el is kezdődött és lehet 2-3 éven belül lemegy, rákényszerülünk, valszeg a prototípusok már működnek

A chatgpt 4, intellij idea ai plugint próbálgattam. Ha a prompt egyszerű, előíró, és típusfeladat, lehetőleg pár metódus szintű felbontásban maradva, akkor eredményül többnyire egy vállalható "általában így szokták az ilyet csinálni" megoldást ad. Megvalósítás peremfeltételeket elég nehéz neki megadni. Házi szabványok és módszertanok nyilván nincsenek a tanítómintában, ez finomhangolható modellt igényelne, ilyet nem tudtam kipróbálni. Alkalmazandó minták, jógyakorlatok stb meghívatkozásával nem ritkán belebonyolódik, lelassul, hülyeséget csinál, ráadásul meg is magyarázza ami egy juniort/laikust könnyen megvezet. Ha problémát írsz le a promptban, amit fel kellene bontani részekre, kihámozni belőle a lényeget, leképzeni egy problématérből egy másikba amiben a megoldást várod, akkor úgy tapasztalom már a dekompozícióba beletörik a bicskája azoknak a modelleknek, amiket néztem, nem adnak megoldást, a chatgpt 4 többször is feladta.

Több tíz oldalas logikai rendszertervből, vagy akár fizikaiból, mint promptból, módszertanok, házi szabványok, jógyakorlatok szerinti kódot előállítani képes, hangolható modellekhez persze nem férek hozzá, már ha van ilyen egyáltalán nyilvánosan. Lehet öt év múlva lesz, de most nem tudok róla.

Ezek a most hypeolt rendszerek nem általános ai-k, hanem ahogy a nevük mondja nyelvi modellek. Nincs tudatában mit csinál abban az értelemben hogy nem tudja kapcsolatba hozni a környezettel akár funkcionális, akár nem funkcionális szempontból, nem tud a megoldásban egy nézpöpontot érvényesíteni (pl. amit elemző vagy vezető fejlesztő/architekt írna elő) főleg nem fog ő maga problémát észlelni stb. Erre soha nem is lesz képes egyik llm sem, mert nem erről szól. 

ezzel egyetértek, a chatgpt az gagyi, teljesen le van korlázotva

de sztem már kész az olyan "ai" aminek oda tudod adni a munkahelyi projektet hogy megtanulja, ki van képezve fejlesztőnek/tesztelőnek, és már sikeresen veszi ezeket az akadályokat

az "ai"-k mögött végtelen számítási kapacitás áll, ez lesz a főlénye, hogy másodpercek alatt összerakja azt amit egy kódoló 1 napig csinál

sztem egyszer csak ott lesznek a hírekben és már jönnek

deep fake is így jött, chatgpt is így volt, dall-e is így volt, egyszer csak már voltak a semmiből

Copilotnak irtam: 

irj egy yaml-t : homeassistant hogyan futtathatok  microk8s-ben:
Válasz:
 

notify:
  - platform: pushbullet
    api_key: "o.1234abcd"
    name: pushbullet

 

Irj egy yaml-t homeassistant konténert futtatnék microk8s-ben
A válsz egyetlenegy  weboldalból killózott szöveg lett, sok hibával. Matt blogja.Kipróbálható
https://mswis.com/running-homeassistant-on-kubernetes-microk8s/

Kis  programrészeket, regexpet, "snipeteket"  megír ,jól  de a hibaszázalék nagyon ritkán nulla.
De az elején van még Ai. Ez még a lábbal hajtós bringa , lehet hogy nemsokára forma1.

Szerkesztve: 2024. 04. 28., v – 10:28

Drasztikusan és folyamatosan csökkeni fog a fejlesztés munkaigénye. Ez pozíciók megszűnéséhez, megmaradtak leértékeléséhez vezet.

Szerkesztve: 2024. 04. 28., v – 11:42

az irodisták egy tanult agyi tudást adtak el a piacon, amit most már nagyrészt át tud venni az "ai" és leértékelődik

ami sztem felértékelődik:

 * vezetési képesség, akinek nagyobb a tekintélye (az igazán szakmai profik, illetve a politikus vénások akik tudnak nagyot hazudni)
 * aki mindennapi munkában jobban tud szép érzelmeket élményeket és happiness-t adni az ügyfélnek (az állandóan happy profi munkaerő aki odafigyel az ügyfél magánéletére)
 * szépség, szexuális energia (szépek, fiatalok)
 * fizikai munkában az igazán nagy szarlapátolás amit már senki nem akar bevállalni (pakisztániak)
 * akinek van termőföldje
 

az irodisták egy tanult agyi tudást adtak el a piacon, amit most már nagyrészt át tud venni az "ai" és leértékelődik

Dehogy tud.

Valoszinuleg tenyleg lesz zaros hataridon belul olyan AI, ami elpicsaz bennunket, de ezek az LLM modellek meg egy forintot nem ernek, ha valamire megoldast kell talalni. Lexikalis tudast zanzasitani baromi jo, meg copypaste-driven developmentet csinalni, erre en is napi szinten hasznalom - ugy masolja a yaml fajljokat a netrol, mint en anno a padtarsam biosz-dolgozatat, de problemat megoldani nem tud.

Ha adok neki egy olyan feladatot, hogy egy remote management szoftverben optimalizalja a kodot, mert amikor SSH-n keresztul konfiguralunk egy Checkpoint R80-at futtato eszkozt, akkor lehal a kapcsolat a tul sok page miatt amikor lekerjuk a service user altal futtathato parancsokat, akkor csak all a ChatGPT mint fasz a lakodalomban. 

Nem ketlem, hogy par even belul lesz AI, ami ezt megoldja, de egyelore kurvara nem. Abban tenyleg nagyon jo (nem szarkazmus), hogy amikor CRUD API-t csinalsz, akkor a harmincadik ugyanolyan delete endpointot tok jol legeneralja egy uj entity-re az elozo 29 alapjan, es ezzel tenyleg sporol egy csomo idot.

When given the CVE description, GPT-4 is capable of exploiting 87% of these vulnerabilities ... After removing the CVE description, the success rate falls from 87% to 7%.

Tovabbra sem akarom alabecsulni a lehetosegeket, amik ebben vannak, sot. Ne erts felre, mar ez is zsenialis mernoki munka eredmenye, es mar ezzel is el lehet venni valaki munkajat, de amirol en beszeltem, az az lenne, hogy talal is uj CVE-ket, nem a meglevoket exploitolja egy leiras alapjan. Metasploit meg hasonlok eddig is voltak.

all open-source models we tested, ZAP, and Metasploit fail to find or exploit the vulnerabilities.

We emphasize that these vulnerability scanners cannot autonomously exploit vulnerabilities
and so are strictly weaker than our GPT-4 agent.

Sajnos többről van itt szó, mint a Metasploit tudása.

Azt kell itt látni, hogy minden mas modell vagy meglévő tool 0%-ot ért el az exploit megírásán, akar megkapta a CVE-ből részletes leírást, akar nem.

mar ez is zsenialis mernoki munka eredmenye

Nem, nem az. És pont ez a legrémisztőbb benne.

with every other method finding or exploiting zero of the vulnerabilities. These results suggest an “emergent capability” in GPT-4

Ez az ún emergens képesség, amit nem látsz előre jönni. Egyszerűen növelik a korábbi modell méretét és egyszercsak a 0%-ból felugrik 87%-ra a sikeressége. És az, hogy 7%-ot már magától megtalált, azt jelzi, hogy további modellnöveléssel ez utóbbi is drasztikusan javulni fog.

Ez bőven túl van azon, amit a GPT3.5 és vele ekvivalens kategóriájú modellek tudnak és ami alapján mondanak sokan olyan ítéletet, mint te is feljebb: "mikor CRUD API-t csinalsz, akkor a harmincadik ugyanolyan delete endpointot tok jol legeneralja egy uj entity-re az elozo 29 alapjan"

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szerkesztve: 2024. 04. 28., v – 12:05

Orbán Viktor a covid elején:

"a turisztikai szezonnak kampó. Akinek az emberek utazási kedvéhez van kötve a vállalkozása, a logisztikában, idegenforgalomban, vendéglátásban dolgozik, az arra készüljön, hogy komoly visszaesés várható"

Már Orbán IQ-ja alacsonyabb, mint Biden és Trump IQ-jának hányadosa. Ezt mindenki értse ahogy akarja!

Na igen Viktor, veled mi a helyzet? Melyik vagy ezek közül?

rengeteg fiatal tanul informatikusnak az egyetemeken, miközben ott vannak a tapasztalt senior-ok is

lehetett sejteni hogy előbb utóbb ez átesik a ló túlsó oldalára és egyszer csak nem kell majd annyi

régen voltak piacok amik pörögtek, de már nem:

 * a telekommunikációs szektor kifulladt, 10+ éve stagnál
 * a mobiltelefonos applikációk kifulladtak, stagnál
 * a banki backend kifulladt, stagnál
 * a webshop piac kifulladt, stagnál

a játék piac az sztem mindig pörögni fog
 

tele van a youtube ai által generált trailer-ekkel és nézhetőek, érdekesek, leköti az embert

a jövő netflix-e lehet ez lesz: "generálj nekem egy filmet a Riddick folytatására, ahol szöszi túléli, legyen csavaros fordulatos és kurvajó"

és meg van az esti mozifilm
 

Amikor bejöttek a modern, GUI-val támogatott programnyelvek, mindenki temette a régi kódolási technikákat. Aztán most egy rutinos FORTRAN, COBOL, RPG programozónak nyugdíjas állása van, vagy épp nyugdíj mellett dolgozik :-) De még egy rendszerprogramozó is válogathat, ha keni-vágja a C-t, assembly-t, és ért a modern hardverekhez.

Szóval ez az "AI elveszi a munkádat" legfeljebb ott lesz igaz, ahol valami nem kreatív rutintevékenységet kell automatizálni.

Meg jo, hogy allandoan az ellenkezoje jon be. A magyarok mukajatol a minden masig annak amit dumal.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Azért az nagy szerencse, hogy a populista demagógiát nem lehet szoftverrel helyettesíteni. Hogy tudna egy AI olyanokat generálni, hogy "Mi magyarok, és különösen én magyar, jobban leküzdöttük a vírust, mint bárki más, a statisztika pedig bolsevista trükk!" Vagy "ne legyen sztrítfájter a nevem, ha nem én hozom el a békét Ejrópába!"

A számítógépek is elvették az emberek munkáit, mert sokkal gyorsabban és pontosabban dolgoznak.