Rendszergazda - Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium

Fórumok

Munkatársat keresünk Budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumba, “Rendszergazda” munkakörbe. A munkavégzés során üzemeltetni, karbantartani, esetenként fejleszteni kell az iskolában az oktatás során használt, és az azt segítő eszközöket. A feledat része a tanárok, és a pedagógiai IKT tevékenység támogatása, kapcsolattartás technológiai témában a fenntartókkal, alapítványokkal.

Használt szoftverek és eszközök:
ubuntu linux (10+ virtuális szerver, publikus ip tartományok, ipv6) Xen, drbd, lvm, NFS, iscsi, RouterOS, cisco/TP-Link/3com switchek vlan alapú hálózat, bond, trönk, optikai kapcsolatokal. Samba, windows tartomány, apache, nginx, php5, php5-fpm, MySQL, jQuery, UniFi wifi eszközök, Fog, sysprep imaging, postfix+dovecot alapú levelezés, egyedi weblapok, egyedi elektronikus napló, e-corvina könyvtári rendszer, hálózati nyomtatók, Windows7 és XP kliensek. DMX alapú fényvezérélés, mackie/ágota/stb analóg keverőpultok, aktív és külső erősítős hangfalak, DSLR fényképező, kamera, IP és analóg biztonsági kamerarendszer.

Amit kínálunk:
Nagy önállóság, saját projektek lehetősége, tanulási fejlődési lehetőség, rendszergazdai iroda, megegyezés szerinti munkaidő, nyári szabadság, barátságos informatikai csapat.

Bérezés a közalkalmazotti bértábla szerint: 79 000–154 000 (nem alkuképes, végzettségtől, jogviszonytól függően)

Amit keresünk:
Elsősorban pályakezdő, széleskörű érdeklődéssel rendelkező, linux rendszereket is ismerő, tanulásra nyitott kollégákat. Elvárt tapasztalat nincs, de bármilyen (akár hobbi jellegű is) előnyt jelent.

Előnyt jelent felsőfokú informatikai képesítés, angol nyelvvizsga, nyelvtudás.

Munkakezdés: Augusztus 1-től.

Hivatalos jelentkezést hétfőtől (13.) a http://kozigallas.gov.hu oldalon pályázva lehet leadni. További információt, a pályázathoz segítséget a gephazallas@fazekas.hu e-mail címen adunk, ide küldhetőek
önéletrajzok is.

(A hirdetés a HUP-Profession szabadkártya felhasználásával került kihelyezésre)

Hozzászólások

Van nálatok érettségi tavasszal-ősszel.?
--
God bless you, Captain Hindsight..

> Bérezés a közalkalmazotti bértábla szerint: 79 000–154 000 (nem alkuképes, végzettségtől, jogviszonytól függően)

Feltételezem, hogy ez nettó értendő, mert a garantált bérminimum bruttó 122.000 Ft-ja nettó 79.910 Ft.

:)

79 000 ropogós forinttért („Elsősorban pályakezdő...”) mindent tudó embert?
Ugye ez csak vitz?

Én itt kezdtem szakmai pályafutásomat, az egyetemmel párhuzamosan, 1997 végétől kábé 2 éven át. A most ajánlott fizu akkori megfelelőjénél szerintem kevesebb volt az, amin 4-en osztoztunk (4-en csináltuk gyakorlatilag, de csak egyikünknek volt szerződése), hónapról hónapra megbeszélve a befektetett munkánk arányában. Szóval nem a pénzért csináltuk. A tapasztalat viszont mindennél többet ért; biztos vagyok benne, hogy ha nem lett volna az a 2 év, akkor nem tudtam volna korántsem olyan szakmai karriert megjárni, mint amilyet azóta sikerült. Speciel most, 15 évvel később voltam nemrég egy állásinterjún, és előkerült több olyan kérdés is, amelyre azokból az időkből tudtam a választ – akadt köztük olyan is, amivel később nem találkoztam, tehát kizárólag onnan emlékeztem a válaszra. Persze az igazi előny nem az interjúkra felkészítés, hanem a valós gyakorlati tapasztalat, amilyet mondjuk a BME infó nem adott meg abban az időben, valszeg most se.

Köszönöm!

Én még találkoztam általad írt scriptekkel és általad fordított kernelekkel. Azóta volt egy teljes szerverpark csere és modernizáció szoftver oldalon is, de a mentalitás megmaradt.

Szerintem is hatalmas tapasztalatot lehet ehhez képest relatív kevés felelősséggel és nagyon barátságos csapattal felszedni. Jelenleg is 4-en csináljuk a dolgot, ebből két kollégánk helyére keresünk újakat. (Ők szintén itt tanulták ki a szakmát és komoly helyekre mentek tovább dolgozni - ebből nincs harag.)

Kozalkalmazotti bertablarol van szo, az ilyen kommunista/egyenlosdi maradvany (persze vannak egyenlobbek, de nem ezen a szinten). Torvenyi okokbol nem adhatnak piaci fizetest. Ugyanaz, mint hogy a tesitanarok is ugyanannyit kapnak, mint az angol- vagy infotanarok, pedig utobbiak az ottani fizetesuk tobbszoroseert el tudnanak menni nyeviskolaba vagy informatikai cegekhez. (Legalabbis legnagyobb reszuk, aki ert is ahhoz, amit tanit.)

--
I'm not saying the new Apple Watch will only be worn by wankers but it's not vibration, shock and splash proof for nothing.

Bár sokan kétségbe vonják, de nem vagyok teljesen gyengeelméjű.
Tudom mit jelent a bértábla, és a Fazekas -mint fogalom- sem ismeretlen előttem.
Nem kétlem, hogy szakmailag van kitől és mit tanulni, csak hát 79e forintból nem igen lehet megélni.
OK, diplomás állapot valamit javít a képen (mármint anyagilag), de akkor is...
Kezdő mérnök/informatikus -tisztelet a kivételnek- kb semmihez nem ért, minimum 2-3 év mire beletanul, tapasztalatot szerez.
A tapasztalt(abb) nem diplomás meg éhen hal ennyi pénzből. Vagy anyukával lakik koszt-kvártély állapotban.

79 ropi? Hmmm. Erdekes. A takaritok egyebkent mennyit kapnak (tapasztalattol fuggetlenul) :)

... ballisztikus ...
ballisztikus életpálya ....
:):):)
a fedáksári volt csak felettem a bértáblában + a durikkmars, //szolgálati viszony, végzettség, ufóvezetői engedély +mi1más// ...
a zsé + csak zsizsik ..., de nemcsak nekem ...
+ is lett az eredménye ... úgy borítottunk le 1más után, mint 1 sturckampffugcályg század
2-3 évig el lehet ennyiért öncélú szakmázgatni, mer jó is az, + produktív, + előre mutat mint sztálin ujja ...
de amikor az első 60ezret otthagyod a dm-ben pelusra, rájössz, hogy hol dől ki a fos :):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Ugyan ezt. Oktatásügyben mindenki aki nem tanár az a közalkalmazotti bértábla szerint kap pénzt, munkakörtől függetlenül.
A 79 ezer forint érettségi nélkül értendő, informatikai szakirányú képesítéssel 88 körül lehet keresni, diplomával némileg 100 fölött.

Akit komolyabban érdekel nézze meg a közalkallmazotti bértáblát, vagy írja meg a képesítéseit és "beárazzuk".

Tudtuk előre hogy ez problémás lesz, sajnos ez nem rajtunk múlik, és sokkal korrektebbnek éreztük kiírni mint elhallgatni. Mint fentebb is jeleztük, ezt rugalmas munkaidővel és egyéb módokon igyekszünk kompenzálni.

Van ahol ki sem fizetik időben a béreket, ahogy olvasom a határozott idejű szerződéseseket szívatják főleg
http://hvg.hu/itthon/20150630_Nincs_penze_a_Kliknek_tobb_hetet_kesik_eg

Bár elvileg nem lehetne évekig határozott idejűvel foglalkoztatni az embereket, hanem határozatlan idejűre kellene felvenni őket, de úgy több joga lenne a dolgozónak és még végkielégítés is járhatna neki, ha leépítik. De azért a legtöbb helyen megtalálják a módját, hogy kijátsszák ezt és mindig pár hónapra előre hosszabbítják a szerződéseket.
De ahogy olvasom a nyári szünetre is van ahol megspórolják a fizetést.
http://eduline.hu/kozoktatas/2011/6/24/20110624_hatarozott_ideju_szerzo…

De ahogy olvasom a nyári szünetre is van ahol megspórolják a fizetést.

Ez már régóta (kb. évtizedek óta) így van, ez nem új. Nekem speciel szerencsém volt, éves szerződésem szeptember 1-től augusztus 31-ig tartott, viszont akik 1-2 évvel utánam jöttek (mondjuk 2006-7 körül), azoknak csak június 30-ig. Város másik iskoláiban már ekkoriban is ilyenek voltak, több évig nem nevezték ki az embereket, nyárra nem szólt a szerződésük, stb. Csak akkoriban nem volt kire/mire fújolni, így nemigen kaptak nyilvánosságot.

Igen, sajnos "divat lett" a nyárra nem fizetünk. Ami egyébként jogilag - finoman szólva - megkérdőjelezhető.
Én is tudok ilyet és azonnal orvosolták a dolgot. :)

Bár máshol is van hasonló, pl. a versenyszférában is félévente szerződést újrakötnek. Ne kelljén pl. később végkielégítést fizetni.
Szóval erre már volt példa (aki nem hagyta annyiban), hogy a jogilag az ilyet folyamatos jogviszonynak mondta ki a bíróság.

Gyanítom, hogy ti is azt hiszitek, hogy a bértábla zárja ki a magasabb fizetést.
Hát nem, ez gyakori téves elképzelés, amit persze a vezetők igyekeznek így tartani.
A bértábla a minimum fizethető pénzt köti ki.

Úgy hívják ezt, hogy "garantált illetmény összegét meghaladó, munkáltatói döntésen alapuló illetményrész".
Ez a szerződésbe is bekerülő fix összeg és ha a vezetőség úgy akarja, akkor igenis lehet normálisabb fizetést adni.

Hirtelenjében itt egy oldal, ahol egy peres esetben szerepel, csak példának, hogy lássátok nem a levegőbe beszélek:
http://www.lb.hu/hu/elvhat/15442006-szamu-munkaugyi-elvi-hatarozat

Egyébként én egy kollégiumban rendszergazdáskodtam munka és egyetem mellett, gyakorlatilag ingyen. El tudom képzelni, hogy másnak is megérheti iskola mellett, gyakorlatszerzés célból elvállalni az iskolai mindenes szerepet, de ez nem az a munka amire megélhetést lehet alapozni, nem csoda hogy pár évente cserélődnek az emberek. Tipikusan a semmiből megoldandó problémák jelentik a kihívást. Nagyjából hasonló feladatok voltak, mint amiket te is soroltál, bár eredetileg csak az adminisztrációs rendszerek fejlesztésére szálltam be, de közben elfogytak a többiek :) Utánam már nem találtak hasonló "balekot" hanem az egyik elődöm besegített nekik helyrerázni a lassan széthulló rendszereket, amikor már hajlandóak voltak pénzt is adni érte.

Lehet félreérthető voltam :)

Szóval a bértáblánál erősebb a garantált bérminimum, ami br 122 avagy nettó 79.910.
Ezen felül van a munkáltatói döntésen alapuló rész.

Nincs 30% limit, hirtelenjében a rektorok fizetését tudnám említeni, de nem vagyok teljesen biztos benne, hogy ők pontosan mi szerint kapják (az akár megérdemelt) milliós összegeket. Konkrétabb példát nem szeretnék leírni.
http://vs.hu/kozelet/osszes/a-rektorok-fizetese-ujra-az-egekig-emelkedh…

A jutalomnál látok éves fizetés szerinti 30%-os maximumot.
"77 (3) A kiemelkedő, illetőleg tartósan jó munkát végző közalkalmazottat a munkáltató jutalomban részesítheti. Naptári évenként a jutalom összege nem haladhatja meg a kifizetés esedékessége időpontjában a közalkalmazott kinevezés szerinti havi illetménye tizenkétszeresének harminc százalékát."
Tehát a vezetői döntéses résszel együtt lévő éves fizetés 30%-át lehet azon felül jutalomként adni.

a rektorok fizetését tudnám említeni, de nem vagyok teljesen biztos benne, hogy ők pontosan mi szerint kapják

Szerintem a pótlék szót keresed. Legalábbis közoktatásban az igazgató, igazgatóhelyettes igazgatói ill. igazgatóhelyettesi pótlékot kap.
Gondolom, a felsőoktatási törvényben van az illetményekről valami.

Jelenleg a fenntartó (KLIK) részéről nem írnak alá hozzánk olyan munkaszerződést ami a bértáblától/bérminimumtól eltér, ezért ezzel nem is hitegetnénk a jelentkezőket.

Én is szeretnék ebben változást elérni, de ez nem tartozik sem ehhez a hirdetéshez, sem erre a fórumra.

Pontosan így kerestem én hivatalosan akkor még csak érettségivel nettó 120-at ugyanilyen munkakörben (10 éve). Kaptam 80 körül bértábla szerint, a többi meg az igazgatónő döntésén alapuló plusz volt, mert tudták h. 80-ért ez elég semmi kategória.

Ez egy tökéletes lehetőség annak, aki szeretne szakmai gyakorlatot szerezni, én is a közoktatásban kezdtem az "éles" tapasztalat gyűjtögetését és tényleg sokat segített.

Mindenki más fénysebességgel meneküljön, főleg ha megfordult fejében mint főállás.

Jo, de akkor ne ugy hirdessek, hogy "Rendszergazda - Budapesti Fazekas Mihaly Gimnazium", mert ez borzaszto tag. A munkaleiras, hasznalt szoftverek es eszkozok leirasa elhiteti velem, hogy tapasztaltabb szakembert keresnek, aztan jon a berezes meg a "Amit keresunk" bekezdes.

Nem tudom, most hogy van, én csak diák voltam ott, amikor indult a gimnáziumokban az internetelérés, és amikor néhány fenti hozzászóló ott rendszergazda volt. Akkor, és utána még egy darabig, volt fazekasos diákok voltak a rendszergazdák, egyetem mellett, elsősorban a volt gimnáziumuk iránti lelkesedésből, és hogy szakmai tapasztalatot szerezzenek. Szerintem most is ilyesmire számítanak.

Lehet hogy szerencsésebb lett volna a két bekezdést felcserélni. (Sajnos nem tudom szerkeszteni.)
Mindenesetre a felsorolt eszközök és technológiák listája valós, de "ezt mind meg lehet, és meg is kell tanulni munka közben" listának szántuk. Olyan embereket keresünk akiket a fentiek érdekelnek, próbálgatták esetleg otthon, de nem volt lehetőségük a szakmában komoly tapasztalatot szerezni - és ezt itt most megtehetik.

Ha most kezdenék némi linuxos érdeklődéssel, kis pénz ide vagy oda, de ilyesmire adnám be a jelentkezésem.
Itt tipikusan nem a fizetést kell nézni, hanem a megszerzett tudás későbbi piaci értékét.

Ha a tanulás a cél, akkor a kiírásban nem lenne megadva, hogy mihez kell(ene) érteni.
Ha valaki meg tapasztalt fentiekben, nyilván nem megy ilyen helyre ennyiért dolgozni.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Úgy szeretem ha helyettem nyilatkoznak a munkahelyet nem ismerők :-)

Tisztában vagyunk a korlátainkkal, felvállaljuk a 0kmes új kollégát minden velejárójával, betanulással együtt. A kiírásban a megtanulandó, általunk használt technológiák vannak. Olyat keresünk aki ezek iránt érdeklődik, ezzel szívesen foglalkozik - hiszen ők azok akik ebbe relatív gyorsan és örömmel tanulnak bele.

A fényképezés/fénykeltés, hangkezelés, rendezvények lebonyolítása miért van a rendszergazdához csatolva?
(és az operátori miért nem? Még mindig személyesen kell új jelszót igényelni az elfelejtett helyett, vagy megy már postázva is?)

Egy 4 fős csapat végez minden ilyen típusú tevékenységet. Jelenleg van 1 kollégánk aki az operátori feladatokat segítség nélkül ellátja. Ebben nagy szabadságunk van, magunk között úgy osztjuk be a feladatokat ahogy nekünk a legjobban megfelel.

Új jelszó kérése még mindig személyesen megy. Van egy SMS-küldés alapú elfelejtett-jelszó modulunk félkészen, de a beüzemelés az új kollégákra (is) vár :-). Ha valaki ragaszkodik a fiókjához és nem tud megjelenni (pl. külföldön tartózkodik) akkor egyéb módon igyekszünk hitelt érdemlően azonosítani.

A fényképezés/hangkezelés/rendezvényezésre az iskolának néhány éve már nincs álláshelye, de van egy nagyon jól képzett önkéntes diákcsapata. Történeti okok miatt őket mi felügyejük, segítjük ahogy időnk és kedvünk engedi.

ez a nagy erőlködés a következőket jelentheti:
a) nagyon nagy a baj és bármi áron kell szerezni valakit;
b) több a státus mint a valós feladat és az állapotok fenntartása mindenekelőtt áll.
A 0 tapasztalat és tudás egy szakképzés és/vagy valódi tudás előtti állapot.
Én soha nem vennék fel olyan alkalmazottat, vagy szerződnék olyasvalakivel aki nem képes elvégezni a munkáját.
Az az abszurd logikai összekötés pedig, hogy ezért ennyi a fizetés, és hogy tanulni jó nem is igazán értelmezhető.
Amennyiben a hirdetésben jelölt feladatok ellátására valóban szükség van, úgy azt teljes körűen ellátom és vállalom.
Természetesen egyenrangú jogi személyek közötti szerződéses keretek és feltételek mellett.
e-mail címem nyilvános, várom a megkeresést :-)

Nem értem ezt a sok felhördülést a bérezésen meg a bértáblán.....
Pályakezdőt keresnek tapasztalat nélkül és állami szférába.
Ott eszed - nem eszed ez van dolgozó ember szintjén....
A "speciális esetek" fizetését meg hagyjuk mert az már egészen más lapra tartozik.

OFF:
Amúgy ebből a fizetésből finoman fogalmazva is csak vegetálni lehet. Előre lépni azt nem.
Hogy mostanság népszerű plakátot idézzek... "Gyere nyugodtan Magyarországra, mi már London dolgozunk."

Ismerősöm két független területen szerzett diplomával több hónapig tengődött munkanélküliként.
Majd kiment németekhez és azóta 1000 Eur-ót kap havonta + szállást és kaját is állja a cég neki. (vendéglátásban dolgozik)
Magyarország....én így szeretlek

--
http://it.hwk.hu

Jajaja, jól hangzik, amikor a nyugati fizetéseket kontextus nélkül hasonlítjuk össze a magyarral. Ezer eurót lehet odakint keresni? Hát akkor miért nem megy mindenki Németországba?

Hát például azért, mert a mindennapi megélhetés kb. másfélszer drágább, mint nálunk, a lakhatás pedig két és félszer.

Amúgy az érdekelne, hogy ha a kétdiplomás ismerősöd itthon munkanélküli volt, kint pedig vendéglátós, akkor az miért is az ország hibája? Tfh nem vendéglátós diplomája volt, mi a különbség? Vendéglátós itthon is lehetett volna, épp munkaerőhiány van a Balatonon.

Hany evig dolgoztal kulfoldon, hogy ilyen jo osszehasonlitasi alapod van? Vagy csak a haverod unokaoccsenek a nagybacsikajatol hallottad ezeket?
Szuleim 180 eurot pengetnek ki a gazszamlara havonta a telen, mert azzal futik a hazat (4 haloszobas). En 200 dollart havonta fizetek az en hazamban a gazert a teli idoszakban (3 haloszobas).
Ennyit a gondolatmenetedrol, hogy mi dragabb es olcsobb kulfoldon.

Nem kell elhinni nekem semmit. https://www.bing.com/search?q=country+living+costs+comparison

> Ennyit a gondolatmenetedrol, hogy mi dragabb es olcsobb kulfoldon.
> euró vs dollár

Kinek mi a külföld, persze. :) De nézzük meg, hogy mennyiért tudnád Magyarországon kiadni azt a 4 szobás házat, és mennyiért tudnád kiadni a háromszobásat az USA-ban.

Az "USA"-t eleve nincs eretlme hasonlitgatni barmihezis, esetleg egy adott allamot/allamokat az USA-bol. Eleg komoly kulonbseg van megelhetesi koltsegekben mondjuk Alabama es California kozott. Alabamaban a 4 szobas csaladi haz kb $1200-ert berelheto, Californiaban inkabb $6000. ;)

Nem feltétlen azt kell nézni, hogy mennyit költesz fűtésre, hanem azt, hogy a gáz egységára mennyi. Ui. ház és ház között van különbség. Éghajlat és éghajlat között van különbség. Gáz és gáz között talán annyi nincs.
Szóval ott amcsiba mennyibe kerül a gáz adott egysége?

USA vs Hungary

USA 2014s2-re átlagolva kijön 14.03 USD/ft3

Ezzel átszámolva az annyi mint (ezért nem biztos, hogy pontos)

USA 14.03 USD/297.4 KWh => 0.0471 USD/KWh => 0.04 EUR/KWh
Hungary 0.035 EUR/KWh

Magyarország győzött (bár Romániába jobban sikerült a rezsicsökkentés)! Most hasonlítsuk össze az átlagbéreket :P

Jav.: Ha 2014-es árfolyamon váltjuk a valutát akkor kb. ugyanannyi úgyhogy mégcsak ebbe se nyertünk :(

Na, ez mérvadóbb, mint az, hogy 180 euróból fűtünk egy 4 hálószobás házat.

Tehát lényegében egyezik a gázár (mármint nominálisan, nem az átlagkeresethez viszonyítva).
180 euró kb. 60ezer forint. Gázzal fűtő ismerőseim ennek a havi összegnek örülnének.
Azaz:
- az a négy hálószobás ház kicsit melegebb környéken van
- jó a hőszigetelése
- egyéb, ami nem jutott eszembe...

Németországban 1000 EUR még szállással és kajával is alja.
Ott a normálisan kereső németek 3500 felett kapnak, határ a csillagos ég.

Észre kell venni, hogy a külföldiekkel végeztetik a piszkos munkát, ottani mércével sza... hu...
Mindenki isteníti a nyugatot, de inkább vagyok itthon csóró, mint külföldön. A pénz nem minden, legyen az embernek büszkesége is.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Egy magyar ember nem lehet boldog egy idegen környezetben. Asszimilálódni csak a leszármazottak tudnak. Örökké idegen marad, távol hazájától. A német kultúra teljesen más, mint a miénk, minden hasonlóság ellenére is. Teljesen más attitűd. Persze önhipnózissal sok mindent elvisel az ember, hogy hú de jó, meg minden, de ez önmagunk átverése.
És valljuk be, ki miért tanult? Hazánk fiai és lányai takarítják ki a világot nap mint nap diplomával.

Pár évre még elfogadom, tapasztalat, nyelvtanulás, gyűjtés, már ha van miből... szerintem a mai fiatalokra nem a spórolás a jellemző. Ha valaki azért keres, hogy elköltse, hosszú távon ne számítson semmi jóra, sem idehaza, sem külföldön.
Nem ragozom tovább, mindenki azt hisz, tesz, amit akar, ami neki jó. Az idő, az élet meg úgyis eldönt mindent.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

hogy csusztatsz.

azt remelem azert te is latod a szemellenzoddel egyutt is, hogy szakmailag elismert munkakba is ki lehet menni kulfoldre, nem csak a szarert, hugyert kategoriaba (hogy teged idezzelek), ahol meg vagy becsulve a munkaadod szamara? na, mert en szinte csak ilyeneket ismerek.

de nem akarom jobban szetoffolni a topicot, ennyivel le is zartam itt, mas topicokban mar boven kifejtettek azok a hupperek (inc engem) akik kulfoldon elnek, hogy itt mivan.

Szar az általános helyzet itthon, ezt nem vitatom, minden hivatalos vélemény ellenére sem.
Még rosszabb, hogy gazdasági menekültjeinknek távol hazájuktól kell élniük, mert itthon nem tudnak.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ausztriában, Németországban, Angliában, Franciaországban, Belgiumban, sorolhatnám, szintúgy zavaró a sok fekete, iszlámista, és a többi. Most is épp arrafelé tart fél Afrika.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Nem vitatom, igaz Németországban eltöltöttem összességében 4 hónapot, tapasztalatnak jó volt, meg arra is, hogy ne akarjam magam oda asszimilálni. Kiküldetés volt amúgy.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

svajc.

munkanelkuli segely nincs, "munkahely elvesztesi biztositas" (Arbeitslosenversicherung), amit effektive a sajat fizudbol vonnak le, hogy utana ha ne lenne allasod, kaphass valami penzt. legalabb egy evig, ugyanott, folyamatosan alkalmazasban kell lenned, hogy egyaltalan elhess vele, es meg van adva a maximum idoperiodus, hogy mennyit hasznalhatod (5 ev alatt talan 20 honap? nem talaltam a konkret rendeletet, ilyesmi remlik).

az adokedvezmeny kiraly, gyerekek nagyon leviszik. a munkaado ugyan adhat gyerekek utan valamennyi havi penzt (100 es 300 frank kozott szoktak kb, ami szinte semmi [10-11 frank egy utcai toroktol a gyros, tehat kb 8000 forintnak felel meg ha 800ft a gyros otthon]).

a kaja meg egyeb megelhetesi kiadasok meg a vilag top5-jeben.

Es az miert problema, ha valaki anyagilag, rovid ido alatt, rancba akarja szedni magat?
Tudod nem mindenki bologato szamar es "hazafi". Ilyen vilagot elunk, ez van.
Aki pedig meg van elegedve otthon mindennel, az maradjon otthon. Csak ne akarjon meggyozni arrol, hogy mashol nem jo vagy jobb, vagy nem lehet jobb.

Én a gazdasági menekült státuszt írtam körbe, ha nem jött volna át a lényeg. Egyébként tényleg mindenki ott próbál szerencsét, ahol akar és tud, nekem ezzel nincs semmi bajom.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Diplomás emberek mennek mosogatni, takarítani. Ezért tanultak? Ez kényszer, nem vágy. Nem nekik kell szégyenkezniük, hanem azoknak, akik ide juttatták ezt az országot.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ez így nem mond semmit. Egy valag "diplomás" embert ismerek, aki semmi hasznosat nem tanult, "csak" van egy diplomája. Nem meglepő, hogy az ilyen semmilyen diplomákra kint nem kapnak semmilyen szakirányú állást, ergó marad a mosogatás, takarítás. Másfelől pedig, idehaza is vastagon működik ez, igaz, nem feltétlenül mosogatás, takarítás a meló, hanem mondjuk titkárnősködés, recepciózás. Pont ugyanúgy nem kell hozzá diploma...

100-bol 99? Ja ez az arany valoszinuleg igaz a komuvesekre meg a vedeglatosokra de pont nem az informatikusokra. Szerintem mindenki tisztaban van azzal(akinem az nyissa ki a szemet) hogy IT-val igen szepen lehet keresni otthon(brutto 1M-1.5M-sokM nem igazan kirivo fizetes ha az embernek van valami eladhato tudasa). Es ezek az emberek megis lelpenek, legalabb 5 exkollegat tudok mondani aki hasonlo fizest kapott otthon es mar nincs otthon. Es en sem. :D Van aki 3 gyerekkel indul neki, szerintem elhiheted hogy nem a penz miatt mentek/mentunk...

Kedvenc idézetem a témában: (forrás: http://index.hu/gazdasag/2015/04/22/vallalkozas_kisvallalkozasok_kkv_uz…)

„Én vállalkozóként könyvelek más kisvállalkozásnak. Számtalan olyan emberrel találkoztam aki a vállalkozás megalapításakor eldöntötte, hogy ő lesz, aki rendesen és tisztességesen fogja csinálni. Max. 1-2 év és vagy abbahagyják vagy felveszik a ritmust.”

De ez már végképp elkanyarodik az eredeti témától, szerintem mindenki tisztában van ezekkel...

--

Legalább 5 exkolléga simán belefér az 1%-ba. Egyébként szerintem a népvándorlásban, ami ma megy a világban nagy szerepe van a tömeghipnózisnak (hisztériának?, divatnak?) is. Alapvetö emberi tulajdonság, hogy mindig többre vágyunk, mint amink van. Kereshet az ember 1,5 milliót is, ha 100 millióra vágyik. A hiányérzet elégedetlenséget szül, és cselekvésre késztet.

Nem hiszem el, hogy nem a több pénz miatt mennek a magyarok nyugatra. Ezt nekem nem magyarázza be senki.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Hát persze, hogy benne van a pénz is. Nézd, tényleg semmi bajom a migrációval, de sokkal egyenesebb az, ha valaki azt mondja, igen, a pénz volt az elsödleges szempont, de emellett számos más elönnyel is járt a váltás. Az már nem is zavarna, hogy soha nem teszik hozzá, hogy vannak bizonyos hátrányai is a váltásnak. Semmi sem tökéletes. Nyugaton sem minden jó, itthon sem minden szar. Ne áltassa az ember se magát, se másokat. Persze önhipnózissal megváltozhat az értékrend, gondolkodásmód, stb...
Mint egy valójában ROSSZ párkapcsolatban, amikor valaki azt mondja, hogy "jól elvagyunk".

"Nyilván benne van a pénz is amúgy" - hát persze. Tudod mire lennék kíváncsi? Ha minden kivándorló annyit kapna kint, mint itthon, hányan próbálnának most meggyözni engem, hogy nem a pénz miatt vannak kint?

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Azok az emberek aki sajnalatos modon nem eltek meg jomodban(Magyarorszagon rengeteg ilyen ember van es csak keveseknek adatott meg a jomod), azt hiszik minden a penzrol szol. Az a helyzet hogyha van egy biztos egzisztenciad, nem kell nezned az arakat a boltban, van egy kifizetett lakasod(meg ha nem is a Rozsadombon), tudsz felrakni, evente 2-3szor is nyarlahatsz, nyugdijtkarekoskodni is tudsz es meg a csaladodat is tudod tamogatni akkor a "kicsit tobb penz" mar nem igazan motival mert nemjavit _jelentosen_ az eletszinvonaladon. Ha mondjuk keresel havi 1 milliot, akkor havi 1.2M vagy 1.3M nem igazan lesz nagy kulonbseg, talan kicsit dragabb autot vehetsz, kicsit nagyobb lehet a lakasod, esetleg dragabb helyekre mesz nyaralni, de van akit ez nem motival. Nem mindenki akar X6-os BMW-vel furikazni, vagy sajat hajot az adriai tengeren. A lenyeg hogy van az a szint ahol mar csak jelentos tobbletbevetellel(nem 10-20-30%) lehet javitani az eletmionsegeden, kultur orszagokban amugy ezt azt a reteget nevezik upper middle class-nak. Magyaroszagon ez ismeretlen fogalom, kvazi az egesz kozeposztaly hianyzik. Szoval ha hiszed ha nem vannak emberek akik nem hagynak ott Magyarorszagott tobb fiztesert. Viszont otthagyjak ezert mert:
- megfajdul a vallad a sporttol es a reumatologiara csak masfel honappal kesobb kap beutalot, koszi, mig mondjuk egy maganklinikan(pl Medicover) meg aznap kapsz egy injekciot ami megoldja a fajasodad, 26ezert, de akkor mineik fizetsz TB-t ha maganklinkara kell jarnod ha bajod van
- vagy mert ha korhazba kerulsz akkor neked kell vinni a GYOGYSZERT es a WC-PAPIRT
- esetleg mert az eppen aktualis kormany elorozza a nyugdijvagyonodad(az egyemet meg nem, probalom menteni amig marad talpon MNYP, de valahogy nem bizok benne hogy valaha latom azt a penzt)
- vagy mert az SZJA 4 evente valtozik 16%-40% kozott
- ha ovodat keresel a gyerekednek akkor _nincs hely_
- es hogy egyaltalan nincs elkepzelesed hogy megis miafranc fog tortenni az orszagban a kovetkezo 20 evben ami alatt lesz/vagy nem lesz 5 kormanyvaltas...
Szerintem lehetne meg 100 masik dolgot mondani, de igazabol elcsepelt lenne.

"Ha minden kivándorló annyit kapna kint, mint itthon, hányan próbálnának most meggyözni engem, hogy nem a pénz miatt vannak kint?"
Nem keresek tobbet itt az USA-ban mint otthon, ugyanolyan magas eletszinvonalon elek mint otthon, es nagyjabol hovegen is ugyanannyi marad a kasszaban,401k-ba(magannyigdijpenztar) is ugyanannyi penzt rakok be es itt nem kell attol tartanom hogy Obama lenyulja. Termeszetesen figyelembe veve hogy itt sokoszorosa az orabere a klimaszerelonek amikor kijon es hogy minden szolgaltatas joval dragab, szoval aranyaiban nezve.

Sok mindennel egyetértek, de:
- Ha az USA-ban ugyanannyit keresel, mint itthon, akkor sokkal rosszabb életszínvonalon élsz ott, mint itt.
- Ha az USA-ban komolyabban megbetegszel, a házad is rámegy a műtétre, akkor már inkább viszem a gyógyszert és a WC-papírt itthon
- nem volt nyugdíjvagyonom, anno nem léptem sehová, így nem is nyúlták le.
- nem tudom mi lesz 20 év múlva itt, de ezt senki sem tudja sehol. Amerika lehet hamarabb háborúba sodródik, mielőtt itt összedől a világ
- nem hiszem, hogy valaki nem talál -elsőre, másodikra- helyet a gyerekének az óvodában, aztán azt mondja, "na jól van, elegem van, megyek Amerikába"

Egyik érved sem győzött meg, hogy ezért érdemes volt Amerikába menni.

Ja, és még valami: azt sem hiszem, hogy megoldja Magyarország problémáit az elvándorlás. Inkább gyorsítja a zuhanást. Szóval nem korrekt kritizálni az itteni helyzetet úgy, hogy még rá is segítünk. Üzenem ezt amúgy az összes tolvajnak is, foglalkozástól függetlenül, akik -még- itthon rombolják hazánkat, ld. politika.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

"- Ha az USA-ban ugyanannyit keresel, mint itthon, akkor sokkal rosszabb életszínvonalon élsz ott, mint itt."
Ezert irtam hogy aranyaiban. :D gondolom szamodra is nyilvanvalo(bar lehet tevedek) hogy nincs eretlme 1:1-ben osszevetni es atszamolni USDHUF alapon, ami viszont jo osszehasonlitasi alapot adhatsz ha az oraberedhez mered a koltsegeket, esetleg a honap vegen megmaradt penzhez viszonyitasz.. szoval _aranyaiban_. ;)

"- Ha az USA-ban komolyabban megbetegszel, a házad is rámegy a műtétre, akkor már inkább viszem a gyógyszert és a WC-papírt itthon"
Ezert van a health insurance, ami nem olcso(otthon sem olcso a TB jarulek..) de cserebe kapsz egy szinvonalas elletast. (persze az itteni egeszsegugy sem feltetlenul a legjobb a vilagon... sooot itt is vannak bajok de ez egy masik tema)

"- nem volt nyugdíjvagyonom, anno nem léptem sehová, így nem is nyúlták le."
Sok millio ember nem volt ilyen szerencses mint te. :D

"- nem tudom mi lesz 20 év múlva itt, de ezt senki sem tudja sehol. Amerika lehet hamarabb háborúba sodródik, mielőtt itt összedől a világ"
ha mar valasztani kell hol akarok lenni egy haboru alatt akkor meg plane USA, eddig eleg jol jottek ki a vilaghaborukbol...(persze nem feltetlenul tetszik az USA vilagrendorseg szerepe, es amugy is kicsit tulmillitarizalt orszagnak tartom, de ez megint csak masik tema)

- nem hiszem, hogy valaki nem talál -elsőre, másodikra- helyet a gyerekének az óvodában, aztán azt mondja, "na jól van, elegem van, megyek Amerikába"
En sem ezt allitottam. :D

Viszont reszemrol en itt feladtam, te valoszinuleg nem akarod megerteni amit itt irunk neked. :) Tovabbi derus napot(neked estet).

Nem hiszem el, hogy nem a több pénz miatt mennek a magyarok nyugatra. Ezt nekem nem magyarázza be senki.

csak egy aprosag tovabb gondolkodasra: a hwsw-n volt egy cikk a crypttalk(?) vagy mi nevu startup-rol, akik valami furcsa modon Svedorszagban jegyeztettek be a ceget. Az elsodleges ok a kiszamithato, stabil kornyezet volt. Ez az orszag barmi, csak nem stabil es nem kiszamithato...

--
"what is mostly works", "mods that I describe is choosed" (hrgy84 "nem vagyok anyanyelvi angolos")

> Marketingbullshit

Magyarorszagon naponta valtoznak az adotorvenyek, de tenyleg.

Mig van olyan orszag, ahol meghoznak egy adotorvenyt, es nem nyulnak hozza *5 evig*.
Majd 5 ev utan felulbiraljak modositjak.
Na, az egy kiszamithato helyzet, az itthoni a legkevesbe.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azert ezzel vitatkoznek, de nem fogok. Maradjunk annyiban, hogy unokatestverem 12 eve Munchenben el es esze agaban sincs hazajonni. Gondolom megszokta es jo neki ott, boldog parkapcsolatban el.
Masik rokonom 15 eve telepedett le (ferj, feleseg es ket gyerek) Norvegiaban, szinten nem hianyzik neki az otthon.
En a 8. evemet taposom kulfoldon, itt telepedtem le es nosultem meg. Amikor hazamegyek, mar joforman ide (kulfoldre) van vissza honvagyam.
Mindegy. Nem vagyunk egyformak.

"Egy magyar ember nem lehet boldog egy idegen környezetben. Asszimilálódni csak a leszármazottak tudnak. Örökké idegen marad, távol hazájától."

Szoval akkor ez eletkor fuggo? Ha 35 evesen koltozol ki akkor orokke idegen maradsz de ha 22 akkor mar lehetseges az asszimilalodas? :D

Nagyobb eltérésre gondoltam. Minél fiatalabb az ember, annál könnyebb. Egy gyerek villámgyorsan megtanulja a nyelvet anyanyelvi szinten. 50 évesen kicsit más a szitu. Nem mindegy, hogy érzelmileg mekkora a felhalmozódás a lélekben.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Lol, olyan csóró, aki eljár nyaralni külföldre. Ne azt nézd, hogy az ottani fizetéssel itt mennyire jutsz. Azt nézd hogy adott fizetés az adott helyen mire elég. És 2000 ből már nem csak a létszükségre futja. Kinn él nővérem, szóval van közvetlen információm.
Itthon 500 euróból még nem nagyon virgonckodhat az ember, miután a számláit kifizette.

Ha valaki el akar jutni külföldre, itthonról is el tud. Azt is meg lehet nézni, évről évre hány külföldi jön Magyarországra nyaralni. Nekik meg ez az élmény. Minden relatív.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

meg lehet nézni, évről évre hány külföldi jön Magyarországra nyaralni. Nekik meg ez az élmény. Minden relatív.

ugyan nem nyaralas, de pl. az angol bandak azert jonnek Budapestre kanbulit, whatever tartani, meg randalirozni, mert nekik (szinte) fillerekbol kijon igy a buli. Semmi olyat / elmenyt nem tud felmutatni ez az orszag, amit xy turista mashol ne kaphatna meg.

--
"what is mostly works", "mods that I describe is choosed" (hrgy84 "nem vagyok anyanyelvi angolos")

Jobb az egyik megaláztatás, mint a másik? :D
Gondolom az nettó ezres, mert bruttó 1400 felett van napi 8 órával a minimálbér. Ezen kívül a minimálbérnél magasabb lehet az iparági szakszervezeti minimum.
No meg az sem mindegy, hogy az tényleg 8 óra és nem 12.

Kint is kihasználják a csórót úgy, mint itthon. Talán kevésbé bunkón, vagy profibb képmutatással, de hidd el, nem azért fizetnek ott sem, hogy neked jó legyen.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

1000 Eur adózva + szállás + kaja?
Biztos gondjaim vannak az értékrendemmel de nem tűnne
nekem se annyira rossz lehetőségnek pályakezdőként.

És valamiért a rokonom is igencsak örül neki....
Gondolom azért mert nem kell 60-90e Ft / hó-ért dolgoznia az
XYZ hipermarketben lótifutiként. Volt ismerős ott is.....

csupa jót mesélt.... Ezek közül egyikkel se találkozott ott:
- pocsék fizetés,
- túlóra hegyek,
- zsarolás / megfélemlítés,
- felmondhatsz nyugodtan, 50-en várnak a pozíciódra

.... bárki azt mondja, hogy ilyen előfordul bármelyikben
az HAZUDIK és a HAZA imperialista ellensége! :D

--
http://it.hwk.hu

privi ment.

kapott emailon rég nevettem ilyen jót.
már nem bánom hogy a küld gombra kattintottam.

---

ingatlanturista.hu,
ingatlanturista.blog.hu /érdekes kísérlet ház eladásra,vicces ingalanos történetek, többit az oldalon./
Frissités: eladtunk, weboldal hasznositáson még gondolkozom.

Off:

ez a közalkalmazotti bértábla elég nagy szívás. Pályakezdőként még papír nélkül sokkal többet kapok ennél, pedig a feladat még érdekelne is, plusz ötleteim is lennének a fejlesztésre.

---
üdv,
Gergő