Hat napos munkahét

Gazdasági okok miatt a Samsung hatnapos munkavégzésre kötelezi a vezetőket a cégcsoport minden részlegében. A nem vezető beosztású alkalmazottak továbbra is heti öt napot dolgozhatnak.

 

Forrás: Index

 

A 4 napos munkahét után megpróbáljuk a 6 naposat. Szüleim még emlékeznek az első szabad szombatokra. Először csak minden második volt szabad, majd egy idő után mindegyik.

Hozzászólások

A munkanap kifejezésre nem lehet alapozni, mert nem egzakt, ez valakinek 6, valakinek 8, valakinek 12 óra, valakinek pedig mikor-hogy.

Tudtommal a 4 napos munkahét a telekomnál pont annyi munkaórát jelentett, mint az 5 napos munkahét. Kérdés, hogy a 6 napos, vezetőknek szóló jelenléti időtartam órában számolva megegyezik a korábbi munkaterheléssel, vagy valóban többet dolgoznak? Mert még az is kiderülhet, hogy ez csak játék a mértékegységekkel, amit a média felfújt, mert jól hangzik. Amíg nem arról jön a híradás, hogy falkában mondanak le a Samsung vezető munkatársai, addig szerintem ez csak műbalhé.

Tudtommal rosszul tudod :)

Telex: Imádták az elején, most mégis megszüntetik – utánajártunk, miért vezeti ki a Telekom a 4 napos munkahetet

A Magyar Telekom 2022 júliusában, 152 dolgozóval indította el a négynapos munkahétről szóló próbát. Akkor a kiválasztott dolgozóknak:

  • ugyanakkora maradt a fizetése,
  • heti négy napot kellett dolgozni napi 8 órában, munkaidejük tehát hivatalosan 40 óráról 32 órára csökkent,
  • a heti egy plusz szabadnapot pedig a hétvégéhez csapva, tehát vagy hétfőn, vagy pénteken kapták meg, a folytonos munkarendben dolgozóknál meg a heti szabadnapok egyike mellé tették.

Az volt, hogy végül 4x9 órát kellett dolgozniuk, mert 36 órát el kellett érnie a munkaórák számának, hogy főállásnak lehessen mondani, ezért fizettek ugyanannyit, viszont a 9 óra + ebédidő + közlekedés már túl sok volt ahhoz, hogy kényelmes legyen. De ezt le is írják abban a cikkben, amit linkeltél.

Inkább az általános hétvégét szünteték meg. Ne legyen a szombat-vasárnap bankszünnap, meg mindenszünnap. 

Ahogy léteznek ilyen dugó meg szmog ellenes intézkedések, hogy adott napon csak páros vagy páratlan rendszámmal lehet a városban furikázni, úgy az embereket is rotálni kéne, hogy mindenkinek máskor legyen a hétfő, mondjuk a személyi igazolvány számát maradékos osztással osztva héttel, ez szépen kisimítaná a hétfői dugógörbét. :-)

HA végre sikerül dűlőre jutni a téli-nyári óraátállítással, és már senkit nem idegesítenek az idő rángatásával, akkor úgyis kell valami amivel basztathatják a jónépet, a személyre szabott hét nap szerintem tökéletes lenne. Elvégre milyen király már, hogy a két gyerek máskor hétvégézik, nyilván nem akkor, amikor a szülők, ergo a szülők hétvégéje teljesen felszabadul, még a büdös kölköket sem kell cipelni sehova! :-)

Szerkesztve: 2024. 04. 23., k – 11:29

> kötelezi a vezetőket

milyen vezetoket? a kamionvezetoket? vagy a fazisvezetoket?

Nekem nagy zavar van a fejemben mi is ez az IC, mit jelent és mi az alkalmazási köre. Mert ahol én megfordultam eddig és ez a kifejezés feljött, ott az individual contributor arra vonatkozott h. az éves teljesítményértékelésed a) csak 1 szem embert foglal magába (azaz téged, mint individuális hozzájárulót az egész éves elért céljaidhoz), vagy b) teamtarget van, amikor a teljes csapat teljesítményét értékelik egyben, bónuszosztás előtt.

Az h. az individual contributor az önálló, alárendelt beosztottakkal nem rendelkező embert jelent, ezt nem ebben az értelemben használták ott ahol eddig voltam.

Elég gyorsan felmodanék. Nem azért élek, h dolgozhassak, hanem fordítva. :)

azt hiszed, hogy igy van, unokadnak mar a heti het nap lesz a termesztes. Ez ilyen evolucios dolog. Nem azert mert szeretni fogja, hanem azert, mert semmi tulajdonod nem lesz, mindent a "company" fog adni. Most is latszik a kezdeti szalamizas. Vegyel egy autot, de a X Z funkciok azok "havidijas" dolgok, es vagy a mar megvett termeknel a gyarto utolag barmikor elvehet vagy hozzaadhat es vagy megvaltoztathat funkciot.... hat kerem ez az en szotaramban nem meriti ki a tulajdon fogalmat.

Uj tipusu kommunizmus epul szepul, pont a majmolt nyugaton, mas formaban, mas neven, de a lenyege ugyanaz, kellett nekunk a "kokakola".

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

dél-koreai barátnőm azt mesélte, hogy náluk alap az, hogy kora reggeltől késő éjszakáig tolja mindenki a munkát. Nem tűnt nagyon vonzónak az ottani munkastílus az elmondása alapján.

Szóval ők egy kicsit az azért élek, hogy dolgozhassak kategóriába tartoznak.

Aztán valamiért mégis visszament idővel DK-ba.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egyszer dolgoztam tajvaniakkal egy projecten. Ide jött vagy 3-4 mérnök, meg jött velük 3 menedzser: 1 PM meg valami account menedzser és egy magasabb szintű ember.

A 3-4 mérnök szószerint oda volt ültetve reggel az asztalhoz a gépeik elé, a PM meg kb. állt a hátuk mögött egész nap és leste ezek hogyan dolgoznak. A másik 2 menedzser csinálta közben a saját dolgát mellettük. Mikor kajaszünet volt, akkor a mérnökök kb kirohantak, gyorsan befalták amit kellett, és rohantak vissza dolgozni. Fel nem álltak egész nap a gép elől, csak ha pisálni kellett. Nem is nagyon lehetett velük beszélgetni semmiről. Munkaidő végén én indultam haza, azok még szerintem késő estig ott maradtak dolgozni, szerintem nem engedte őket haza a 3 menedzser csak jóval később.

A 3 smasszerrel beszélgettem egy kicsit a hét során. A nagy fejes meg is kérdezte a végén, h. nincs kedvem kiutazni tajvanba és dolgozni neki? Mondtam magambam h. meg vagy te őrülve b+ h. azt hiszed majd engem is verhettek ostorral ott napi 12 órában. Udvariasan megköszöntem a lehetőséget.

Ázsiai országba dolgozni menni mezei alkalmazottként kb. a legnagyobb faszság amit fehér ember elkövethet.

Samsung központ a Dunavirág utcában van a Posta HQ mellett. A bizti őr mondta mindig h. a samsung-os menedzserek (mind ázsiai egy bizonyos szint felett magyart már nem neveztek ki) lehet h. céges bmw-kkel járnak dolgozni, de hogy sok örömük nincs benne az fix, mert estig bent rohadtak minden nap már 10 évvel ezelőtt is.

A 4 napot még megértem, csak 4 nap alatt nagyon lefáradsz, nem biztos, hogy a maradák 3 nap elég a pihenésre.

Az, hogy a heti 7 napból 6 napomat munkahellyel elrontsak, háááát, nem egyéni vállakozó, vagy cégtulaj vagyok. Élni is kell.

Szerkesztve: 2024. 04. 23., k – 12:53

Ez egy marketing bullshit, az a célja hogy szolidaritást ébresszen a céggel szemben, kivül és belül.

Ezzel nagyon nem értek egyet. Lehet igen, élvezni egy ideig, ha épp az ember szabadságon van, de ha sose dolgozik, tönkre lehet menni meg leépülni a semmittevésben, meg nem lesz az ember életében irány. Persze, ezen segít egy értelmes hobbi, amiben fejleszted magad, de oh wait, az pont olyan, mint egy munkatevékenység.

Persze a munka az egy tág fogalom, nem feltétlen fedi csak azt le, hogy más rabszolgája vagy a hét x napján, meg be kell járni valahova, hanem lehet saját vállalkozás is. Pl. egyre több ember megél abból, hogy YouTube videókat csinálnak, vagy hobbifejlesztenek, könyvet írnak, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Definíció munka számomra az:

Amit pénzért csinálok, de nem ad élvezetet  tehernek érzem, stb.

Hobbi amit ingyen is csinálnék, persze ha fizetnek érte még jobb.

Aztán van amikor a fizetett hobbiból egy idő után munka lesz, mint nálam 2x év alatt történt. 

Szerkesztve: 2024. 04. 23., k – 13:02

"Egyes vezetők egyébként már évek óta hatnapos munkarendben dolgoznak a cégnél önkéntes alapon. A Samsung Electronics vezetői szombatra vagy vasárnapra is jelentkezhetnek fakultatív módon."

Szóval eddig sem lett jobb a cégnek attól, hogy benn ette a fene őket hétvégén is. De most már kötelező lett :D

Az ázsiai cégek sikertörténeteit elnézve, arrafelé az lehet sikeres, aki a főnök hülyeségei mellett és ellenére plusz munkával megcsinálja ingyen azt, ami tényleg pénzt hoz a cégnek. Mintha versenyeznének, hogyan tudják elszabotálni a céget maguk alatt, de mindig akad valami bolond, aki kijátsza őket és csinál a nagy ellenszélben valami újdonságot
https://www.youtube.com/@LowSpecGamer

+ ez a ket csoport, mert a lusta akkor jo ha kreativ es megoldja, hogy ne kelljen annyit dolgozni es nem ellogja. A zseni meg akkor jo, ha nem lusta , mert akkor csak jo magyarosan rengeteg otlettel all elo de egyik se keszul el soha , ize ez olyan mint a manager csak okosabb.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Igen, mert azt, amit azok papírra lerajzoltak, a Szűz Mária öntötte formába, maguktól manifesztálódtak.

Az Insta hülye női jutnak eszembe, akik azzal kérkednek, hogy milyen jól meglennének a férfiak nélkül. Aztán kiderül: az utak, házak, infrastruktúra, energia, mérnöki tudományok stb. stb. 97%-át kétkezi, dolgos férfiak építették :D

trey @ gépház

Hát, ha ezeket a lángeszeket nem vitte volna előre hajó, repülő stb., akkor egy jó részük füst formájában távozott volna valamelyik náci haláltábor krematóriumának kéményén keresztül, így nem becsülném le a kétkezi gyáros emberek haladásra kifejtett áldásos tevékenységét.

Ezeknek a lángeszeknek is kellett kényelmesen lakniuk valahol, enniük valamit stb. hogy a nagy jólétben legyen megfelelő környezetük a gondolkodásra. Valószínűleg az egyetemeket sem einstenek építették ...

trey @ gépház

Észak-Koreai lett a Samsung, hogy bevezeti a kommunista szombatot? :D

Én mg úgy kezdtem az iskolát, hogy első két évben hat napos volt a suli.

Utána két év, hogy minden második szombat szabad.

Mi a kérdés? :)

Ne legyél értetlen. Én is akkor születtem, amikor a szabad szombatot még a dicsőséges Szovjetúnió sem vezette be, így értelemszerűen az iskolákban is volt szombat délelőtt tanítás.

És hogy megérte-e? Ki tudja... Nem volt sosem nulladik óránk, és ebédidőben minden nap otthon voltunk (kivéve a napköziseket).

44-48 hogyan? Ha minden nap volt 7 tanóra (már az is elég extrém, mert szokás volt 6 óránál megállni legalább a hét 1-2 napján) + minden nap még 0. óra is (ami meg még annál is szarabb, mert lehetett bemenni 7:00-ra) akkor 5 tanítási nappal számítva az még mindig "csak" 40 óra, és már ez is az extrém-extrémje példa.

Minden nap volt minimum hat óra, természetesen többször hetedik, és párszor nulladik is (a szombat volt laza, akkor csak hat óra volt). Szóval a normál órák simán kiadták a heti 40-et, néha többet, valamint minden második héten az egyik műhelyben töltött nap délután folytatódott mérőlaborral, +4 óra.

És ne öt nappal számolj, ahogy korábban írtam, hat napos hetünk volt.

De mindet viszik, ezért nincs már olyan, hogy simán a téren fociznának. Mikor láttál utoljára ilyet és melyik faluban és hogy lehet odaköltözni? Ha azt akarod, hogy focizhasson a gyerek, akkor írasd be egyesületbe, aztán a hétvégéid azzal fognak menni, hogy idióta bajnokságokra viheted. Vannak ismerőseim akik ezt csinálják.

Én az enyéimmel focizok, kirándulok, drónozok, visszük ki a brekiket a határban lévő patakba, haveroméknál papagájt, nyulat, lovat, tengeri malacokat tutujgatunk és még sorolhatnám. Én már vittem a bringám vázán a 7 éves fiamat. Nagy fun volt :) Lassan jön a fára mászás, mosatlan gyümölcsök fáról zabálása és az ezt következő 3 napos fosás :D

Focikapu ugyanonnan van, mint anno: 2-2 tetszőleges tárgy letétele a fejben elképzelt pálya 2 végére

Ja, csak ott megborul egy kicsit a szamitas, hogy ez igy osszeadva maxi heti 6*4=24 ora, az en idomben pedig mar 25-30, 5 napra elosztva. Szoval nem (csak) a szombati tanitas miatt voltal otthon delre, hanem mert eleve kevesebb orad volt egy heten.

Napkozi, kulonora, ezek fakultativ dolgok, ma sem kotelezo, otthon lehet maradni a gyerekekkel, egyutt tanulni. Karate plane opcionalis, regen is vihetted fodballozni vagy uszni a gyereket, legfeljebb annyi valtozott, hogy tobbfele sportbol lehet manapsag valasztani.

Nekem nem jon ki a matek, mitol volt ez annyival faszabb, mint ma. Cserebe ma heti 2 napod van egyutt lenni a gyerekeddel, nem pedig egy.

Semmi csoda nincs itt. A korábbi láblógatást valamikor le kell dolgozni ...

trey @ gépház

a kommentedbol nekem az jott le, hogy ugy gondolod, hogy a vezetok eddig labat logattak

Nem hogy én, hanem a Samsug maga gondolja így:

[...]

Tekintettel arra, hogy fő egységeink, köztük a Samsung Electronics Co. teljesítménye visszamaradt a várakozásoktól 2023-ban, bevezetjük a hatnapos munkahetet a vezetők számára, hogy érezhető legyen a válsághelyzet, és minden erőfeszítés végre legyen hajtva ennek leküzdése érdekében

[...]

Olvass a sorok között ;) Kell segítség, szólj! Segítek értelmezni :D

trey @ gépház

Nalunk nem kivaltsag hanem normal processz. Senkinek nem kell "konyorogni", hogy jajj holnap otthonrol szeretnek dolgozni pls pls pls. Azok az idok mar elmultak. Azok a cegek akik ezt megertik azok szamithatnak a munkavallaloikra. Ha rabszolgakent vagy csak resource-kent kezeled az embereidet akkor tok mindegy hol vannak irodaban, otthon vagy a kanari szigeteken ugyanugy nem fognak olyan szinten dolgozni mint ahogyan azt elvarod.

A trendek azt igazolják, hogy ahol nincs hatékony munkaszervezés, ahol nincs korszerű infrastruktúra, ahol alulmotivált a dolgozó, ott tökmindegy, home office-ban dolgoznak-e, vagy a munkahelyen ütik agyon az időt. Ugyanúgy szarul fognak teljesíteni. Maximum a napi bejárósok még panaszkodhatnak is, hogy velük hogy ki van baszva.

Ahol meg képesek megszervezni, ott megadható a választás szabadsága.

Ismerek néhány olyan vezetőt, akik szentül hiszik, hogy velük van az Erő. Valami miatt úgy gondolják, hogy ezt a személyes kontaktussal tudják érvényre jutni. Az ő embereik képtelenek home office-ban dolgozni, mert ha nincs a közelükben a vezető, akkor elhagyja őket az Erő, és kiesik a kezükből a billentyűzet.

Neked időnként nagyon fontos, hogy a fő topic témájánál maradjunk. Kivéve, amikor te térsz el. Szóval fenti hozzászólásod zajnak jó volt, másnak nem nagyon :D A papnak pedig nem a mennyben van a főnöke, mert létezik egyházi hierarchia. A pápának már inkább.

A legtöbb erőforrást személyre lebontva a vállalat vezetői égetik. Magas fizetés, célprémium, bónusz, nyereségrészesedés (a tulajdonosi szemléletet erősítendő :-), esetleg az alattuk lévő szervezeti szintek teljesítményéből származó közvetlen jutalékrészesedés, céges autó az összes költségével, céges telefon, tengeri herkentyű. Ha nagyobb a cég, akkor rendszeres üzleti utak költségei, szállás díja, stb. 

Szóval a te logikád alapján leépítéskor először a menedzsmentet kellene kirúgni :-)

Ki mondta, hogy a tablazat pont ugy van sorba rendezve? Vagy egyaltalan benne van marmilyen info?

Legtobb leepites funyiro elven megy. NEm kell gondolkozni, nem kell konfrontalodni az "igazsagtalansag" miatt. Hogy ettol valoban jobb lesz-e a cegnek kozep es hosszabb tavokon, azt ki tudja...

Voltam olyan cégnél, ahol kiadta a vezetés az ukázt, hogy minden contractort el kell küldeni, mert hiszen csak 80% körül van az alkalmazottak kihasználtsága. Majd a most bench-en lévő emberek dolgoznak a contractorok helyett.

Hiába mondta a középvezetőség, hogy várjál te csak, hát de nem csereszabatosak ezek az emberek. Elküldték az egyetlen szakembert, aki valami nagyon niche területen penge volt, és természetesen senki nem volt, aki helyettesíteni tudta volna.

Aztán sikerült annyira tökélyre fejleszteni azt, hogy senki ne legyen bench-en, hogy volt olyan, hogy jött az ügyfél, hogy csináljunk meg nekik valakit, a cégvezetők meg mondták, hogy köszi, nem, mert nem tudunk felállítani egy projekt teamet, mert nincs szabad ember.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A jó kis kínai 996-os rendszer, na az a fasza. Reggeltől kilenctől este kilencig, heti hat nap, azt vezesse be id is a Samsung. Samsung részvényes apu öszedörzsölt tenyere vagyok.

Szerintem egyszerű, a háborúban nincsen szabadnap, 7/7-ben lövik el a lőszert, és a legkülönfélébb módon elhasználják robbanóanyagokat.., akkor ehhez a hátországnak is fel kell zárkózni. Nem mondhatják azt a zsoldosoknak, hogy szombaton pihi van, majd legközelebb kedden kapnak lőszert. - Egyébként is, 2 év után a világon már minden követ megmozgatnak, hogy pénzt találjanak alattuk a folytatáshoz. Hadigazdaságban, nem hogy szombaton de vasárnap is mennie kell a "gyártósoroknak". Folyamatosan gyorsul az elhasználódás. (Persze a vezetőké és a "közkatonáké" is.)

Valaki, aki ért ehhez, és okosabb is nálam, el tudná röviden magyarázni, hogy egy olyan cég, mint a Samsung, vajon mit remél egy ilyen intézkedéstől? A hatodik napon, amikor csak a vezetők dolgoznak, akkor mi fog történni?

Azért vagyok értetlen, mert eddig úgy tudtam, hogy egy termékeket gyártó cég abból él, amit elad. Mitől lesz egy Samsung tévé, okostelefon, porszívó jobban eladható, olcsóbban gyártható? Attól, hogy a vezetők szombatonként egymást nyomasztják? Nem inkább a fejlesztőket kellene motiválni, hogy vonzóbb termékeket találjanak ki?

A hatodik napon, amikor csak a vezetők dolgoznak, akkor mi fog történni?

Morálról hallottál már? Példák:

  • hadvezér az első sorban lovagol
  • kapitány utolsóként hagyja el a hajót
  • vezető példát mutatva annyit vagy többet dolgozik, mint a beosztott (nem a Bahamákon szürcsöli a koktélt "Home Office" közben (erről eszembe jutott egy szavazás kiírás), lásd múltkori Back to Office hír, ahol erről írtak)
  • stb.

trey @ gépház

Lehet, hogy arrafelé nem a gay Frisco-ból kifingott, drogos, összehu-összeszarós hippi morál a mérvadó. Dunno ... de tényleg ...

Valószínűleg a fegyelem is nagyobb náluk. Nem véletlen, hogy a friscói trógerek is inkább velük dolgozhatnak :D :D :D

trey @ gépház

Igen emlekszem amikor a Sony nagyvezer azzal volt elfoglalva, hogy korbejarta a vilagban a Sony uzleteket mert ott lehetett a baj, hogy miert nem sikeresek a termekeink. A sok kurva hederelo boltos miatt volt, hogy deficites volt az electronics reszleg vagy 8 even keresztul. Veletlenul sem azert mert volt mondjuk egy TV modell szeria amit 78 fele verzioban gyartottak:

55 colos Tv feher kavaval beepitett wifi ugyanez fekete kavaval wifi meg opciokent sem, ezust labbal volt wifi de lan port nem es igy tovabb. Aztan csodalkoztak, hogy az ertelmesek minden mast vettek inkabb mint Sony-t...
Es ugyanez az erthetetlen "logika" szinte minden termekunknel. Neha az is baj volt, hogy tul koran dobtak piacra mert tartalom vagy mas technikai hatter nem volt hozza.

Azt meg mar had ne is reszletezzem, hogy peldaul a Blu-ray csapat mernoket a sikeres projekt utan athoztak hozzank jutalomkent de mivel itt nem volt szukseg muszaki fejlesztokre a marketingen kamatoztatta tudasat. Evekig takaritottuk szerencsetlen foszer utan a szart...

"Ez tervezési hiba, itt meg a nyitóban termelésről van szó."

 

Na, csak eljutottunk a lényegig. Tehát ha egy termelő cég rosszul teljesít, annak ugyan lehetnek termelési okai is, de a tervezési és a piaci okokat szintúgy vizsgálni kell. Lehet, hogy nincs elég piacképes termékünk. Lehet, hogy tök jók a termékeink, de a konkurencia féláron ad ugyanilyet. Vagy szarabbat, de az árérzékeny piacon a szart veszik olcsón, emiatt nem tudunk eladni.

Ehhez képest a vezetők hatnapos csicskáztatása meglehetősen kontraproduktívnak tűnik. Bár ki tudja... lehet, van a Samsungnál egy guru, aki megmondta a vezérnek, hogy a vezetők 6 napos munkahete fogja a céget kihúzni a szarból. Aztán lehet, hogy ez a guru is úgy ad tanácsot, mint a rabbi Kohnnak, mikor döglenek a libái.

Ja, értem... ha a főnök 6 napot dolgozik, akkor szolidaritásból a melós is szó nélkül gürcöl.

Egyébként amit mondasz, az egy manufaktúra szintjén akár működhet is, de szerintem ne engem küldözgess a melósok közé, hanem nézd meg a Samsung gyárait. Ott a melósok többsége az automatizált gyártósort felügyeli, kiszolgálja. Ott nincs ilyen, hogy most nincs kedvem melózni, ezért ma nem készül annyi okostelefon, mint tegnap.

Vicces ahogy meghátráltok mindig. Mindenki hülye, aki a kis kiváltságotokra valami általatok vélt veszélyt jelent :D Annyira vicces látni ezt a kapálódzást egyébként. Nem mondom, hogy nem teszek rá egy lapáttal néha direkt :D

Jól jellemzi a szálat az "egy napos munkahét is sok" kommentre érkező 18 plusz. Kíváncsi lennék, ezek közül mennyi sírna be kajak, amikor lapátra kerülne, vagy egy napos munkahétre tennék, természetesen arányosan csökkentve a fizetését :D

trey @ gépház

A "kis kiváltság" lenne a home office? És ha azt mondom, hogy vezetőként kifejezetten a h.o. mellett vagyok, és nagyrészt az én érvelésem hatására nem tért vissza a cég a teljes irodai üzemmódra? A pandémia előtt 1, max. 2 napot dolgozhattunk otthon, most 1, max. 2 napot vagyunk benn. A HR elnevezte "hibrid" munkavégzésnek :-)

És ha azt mondom, hogy a h.o. első évében az osztályunk teljesítménye közel 20%-kal jobb volt, mint előtte? És azóta is folyamatosan felette vagyunk a full irodaihoz képest?

Oké, én elfogadom, hogy nem minden munkakörben működik ez, de te meg ezt úgy adod elő, mintha mindenki egy lusta csicska lenne, aki nem akar állandóan az irodában bohóckodni.

:D

Miért nem 100%? Még jobb lenne a termelés, nem?

Semmi. A HO inkább a cég egy juttatásának egy eszköze, nem egyéb. Természetesen ez a "juttatás" a cégnek "pénzébe" (üresjáratokra eső kiesett idő) kerül, de ha ez olcsóbb, mint bért emelni ... olyan mint a kafetéria.

trey @ gépház

Ez tévedés. Egy csomó munkát el lehet otthonról végezni hatékonyabban, mint irodában. Az iroda mindig jobban csábít a lógásra. Elmegyünk kávézgatni, cigizni. Elmegyünk egy órára meetingelni, de fél óra alatt végzünk, és a másik fél órát kitöltjük valami locsogással, mert egyrészt nekünk van lefoglalva a tárgyaló, másrészt addig se kell nézni a főnök képét.

A hómoffiszban meg mindenki pörgeti a melót, nem raboljuk egymás idejét feleslegesen. Nem rúgják ránk az irodaajtót más, munkát épp kerülő kollégák, hogy valami alibi problémával minket is feltartsanak. A mérőszámaink meg nem az irodában töltött időre alapulnak, hanem az elvégzett munkára, annak határidejére. Ha valaki éjjel kettőkor akar dolgozni, vagy vasárnap reggel, hát lelke rajta.

Ehhez képest a munkáltató nem fizette a munkába járás költségét, amíg pandémia volt. Most akkor ki mit tett zsebre?

Most marad a zsebedben heti 3 bejárás üa. költsége.

Na mindegy, megyek tovább dolgozni. Tudod, itthonról nyomom, a saját időmet rabolom, ha veled vitázom, nem a munkáltatómét :-)

:D :D :D

trey @ gépház

Miért nem 100%? Még jobb lenne a termelés, nem?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hat%C3%A1rhaszon-elm%C3%A9let

Természetesen ez a "juttatás" a cégnek "pénzébe" (üresjáratokra eső kiesett idő) kerül

Termeszetesen ha az irodaban ulsz, akkor sosincs uresjarat, sot, az is tiszta rafizetes, ha nem kell 200 ferohelyes irodat fenntartani, csak 50-et.

A HO inkább a cég egy juttatásának egy eszköze

Juttatás az, amitől jobban megy a termelés?

Lehet, hogy csak terminológia, de számomra juttatás az, ami csak a munkavállalónak előnyös, a cégnek negatív vagy semleges. Számomra az, amitől a termelés jobban megy, az optimalizáció (még akkor is, ha a munkavállalók számára is kellemes a változás)

Természetesen ez a "juttatás" a cégnek "pénzébe" (üresjáratokra eső kiesett idő)

Ha adott idő alatt 20%-kal többet termelnek a munkavállalók, akkor ez nem pénzébe kerül a cégnek, hanem bevételt növel.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A HO jó lehet a munkavállalónak, mert eliminálja az utazási időveszteséget, és jó lehet a cégnek is, mert eliminálja az irodai költségek egy részét. Ez egy olyan win-win helyzet, ami nem kívánja meg azt, amit mondtál, hogy: "... számomra juttatás az, ami csak a munkavállalónak előnyös, a cégnek negatív vagy semleges. ..."

A HO jó lehet a munkavállalónak, mert eliminálja az utazási időveszteséget, és jó lehet a cégnek is, mert eliminálja az irodai költségek egy részét. Ez egy olyan win-win helyzet

Abban a szerencsés esetben, ha a HO egyébként lógás miatt nem okoz károkat a cégnek.

trey @ gépház

Abban a szerencsés esetben, ha a HO egyébként lógás miatt nem okoz károkat a cégnek.

Ahol a home office lehetősége ad a lógásra, ott a főnök balfasz és/vagy az idejét akarják megfizetni a melósnak, nem pedig azt az értéket, amit teremtett meló közben.

Megjegyzem, saját definíciód szerint te is állandóan lógsz, mert több időt töltesz itt ugatva, mint a cégnél munkával, szóval vélhetően nálad se az idődet fizetik, hanem az értéket, amit teremtesz.

Megjegyzem, saját definíciód szerint te is állandóan lógsz, mert több időt töltesz itt ugatva, mint a cégnél munkával

Ezt azért valamivel illene bizonyítani, főleg egy olyan hónap után (ma utalták a fizetést + a jutalékot), amikor azért kaptam plusz jutalékot, mert nem hogy a magam, de még egyéb kollégáim munkáját _is_ elvégeztem. :D :D :D

A fejedben él valami ósdi kommunista kép arról, hogy a munkaidő 8-16:30-ig tart minden munkakörben :D

PDA_FAN haver segíthet törpölni :D

trey @ gépház

Ezt azért valamivel illene bizonyítani

Mondom a saját definíciód szerint te is állandóan lógsz. Az idődet fizetik és jutalmazzák vagy az elvégezett munka eredményét?

A fejedben él valami ósdi kommunista kép arról, hogy a munkaidő 8-16:30-ig tart minden munkakörben :D

Mégis te mondod azt, hogy a home office lógás miatt kárt okozt a cégnek, tehát a fejedben ott van az az ódsi kommunista kép. El kellene döntened, hogy az elvégzett munka számít vagy a 8-16:30 közötti idő. Hm?

PDA_FAN haver segíthet törpölni :D

Neked? Miért? Át kellene végre gondolnod, hogy mit és miért állítasz, mert kurva gyorsan belezavarodsz a magadnak ellentmondó állításaidba.

Ó, megint a féligazságok! Nem mondtam, hogy a home office lógás, azt mondtam, hogy a home office több lógásra ad lehetőséget és az a tapasztalat világszerte (hint: back to office kezdeményezések), hogy ki is használják.

Jaja, az elvégzett munka számít. Csak nem mindegy, hogy mennyivel keletkezik több plusz munka azzal, hogy ellenőrizzék, vagy elérjék adott esetben a HO-ban levőket. Ne fáradj, még a hardcore home office-osok is bevallották, a kommunikáció lehet akadálya, főleg ha a HO-ban levő éppen a Lidl-ben vásárol, amikor valamiért SOS keresik ...

Neked? Miért? Át kellene végre gondolnod, hogy mit és miért állítasz, mert kurva gyorsan belezavarodsz a magadnak ellentmondó állításaidba.

Hát, ja. Most majd meglátjuk a konkrét felvetésre (back to office, kommunikációs akadályok, személyes kontakt hiánya stb.) milyen szokásos szalmabábot állítasz! ;)

trey @ gépház

Nem mondtam, hogy a home office lógás, azt mondtam, hogy a home office több lógásra ad lehetőséget és az a tapasztalat világszerte (hint: back to office kezdeményezések), hogy ki is használják.

Hint: te is kihasználod, hogy munkaidőben itt pofázol. Hol a különbség? Saját definíciód szerint lógsz. :D

Jaja, az elvégzett munka számít. Csak nem mindegy, hogy mennyivel keletkezik több plusz munka azzal, hogy ellenőrizzék, vagy elérjék adott esetben a HO-ban levőket.

Milyen plusz munka van az ellenőrzéssel? Azt kell megnézni, hogy a munka el lett-e végezve. Az, hogy az irodában történt, otthon történt, kávézóban történt vagy a tengerparton történt a munka elvégzése, az az ellenőrzést nem kellene befolyásolja. Ha befolyásolja, az egy ósdi kommunista kép.

Ne fáradj, még a hardcore home office-osok is bevallották, a kommunikáció lehet akadálya, főleg ha a HO-ban levő éppen a Lidl-ben vásárol, amikor valamiért SOS keresik ...

Na, akkor mégis a 8-16:30 közötti ósdi kommunista kép a megoldás a problémára, amikor gép előtt kell ülni folyamatosan és munkára kell koncentrálni? Kezdesz ismét belezavarodni, hogy mit is akarsz mondani.

Hát, ja. Most majd meglátjuk a konkrét felvetésre (back to office, kommunikációs akadályok, személyes kontakt hiánya stb.) milyen szokásos szalmabábot állítasz! ;)

Na, újra a terelés... :D

Hint: te is kihasználod, hogy munkaidőben itt pofázol. Hol a különbség? Saját definíciód szerint lógsz. :D

A munkaidőm jelentős része azonnali rendelkezésre-állásból áll és reakcióidőből áll, ami teljesül. Tudod, ez az, ami HO-ban, amikor a haversrác éppen a Lidl-ben vásárol, vagy a körmét lakkoztatja a körmösnél, nem.

Milyen plusz munka van az ellenőrzéssel? Azt kell megnézni, hogy a munka el lett-e végezve. Az, hogy az irodában történt, otthon történt, kávézóban történt vagy a tengerparton történt a munka elvégzése, az az ellenőrzést nem kellene befolyásolja. Ha befolyásolja, az egy ósdi kommunista kép.

Mondod te, one man show :D Lövésed nincs erről. Vagy _ehhez_ is értesz, ennek is mestere vagy? :D

Na, akkor mégis a 8-16:30 közötti ósdi kommunista kép a megoldás a problémára, amikor gép előtt kell ülni folyamatosan és munkára kell koncentrálni? Kezdesz ismét belezavarodni, hogy mit is akarsz mondani.

Hát, buktad. Első pont.

Kimaradt: back to office, kommunikációs problémák, személyes kapcsolatok jelentősége stb.

trey @ gépház

A munkaidőm jelentős része azonnali rendelkezésre-állásból áll és reakcióidőből áll, ami teljesül.

És munkanapokon mettől meddig tart ez a munkaidőd? Végén kiderül, hogy ósdi kommunista kép alapján dolgozol 8 és 16:30 között. :D

Tudod, ez az, ami HO-ban, amikor a haversrác éppen a Lidl-ben vásárol, vagy a körmét lakkoztatja a körmösnél, nem.

Ilyen előfordul és ilyen lehet akkor is, ha irodából ugrasz ki.

Mondod te, one man show :D Lövésed nincs erről. Vagy _ehhez_ is értesz, ennek is mestere vagy? :D

Én több mint 8 éve freelancer vagyok, projektmunkákon is dolgozva, tudod, olyan cégeknél is, ahol olyan projektek technikai részleteiről döntök adott esetben, ami a céged több éves bevételét jelenti. És általában nem az időmet fizetik meg, nem számít, hogy mikor dolgozom, az számít, hogy határidőre készen legyen az, aminek készen kell lennie. Egyszerű élet ez.

Kimaradt: back to office, kommunikációs problémák, személyes kapcsolatok jelentősége stb.

Ezek mind terelések... :D

Ja, hiszen mindenki tudja, hogy a first response csapatok, rendőrség, kommandósok, tűzoltók, mentősök stb. stb. mind home office-ból indulnak, nem laktanyákból! Azért, mert nem lényeges, hol nem "csinálnak semmit".

Hallod, nem hogy a reakcióidő miatt nem mindegy, hogy hol tartózkodnak, hanem anyagilag és eszközileg sem. Levezessem, vagy innen rájössz?

trey @ gépház

Ja, hiszen mindenki tudja, hogy a first response csapatok, rendőrség, kommandósok, tűzoltók, mentősök stb. stb. mind home office-ból indulnak, nem laktanyákból! Azért, mert nem lényeges, hol nem "csinálnak semmit".

Lefordítom: ott kell ülnöd 8 és 16:30 között a gép előtt ósdi kommunista trükk miatt és kurvára irigykedsz azokra, akik maguk tudják beosztani az idejüket... :D

Hallod, nem hogy a reakcióidő miatt nem mindegy, hogy hol tartózkodnak, hanem anyagilag és eszközileg sem. Levezessem, vagy innen rájössz?

A munkakörök, pláne az IT munkakörök jelentős része nem ilyen. Levezessem, vagy innen rájössz? :D

Jah, a felsoroltak ósdi kommunista trükkök miatt indulnak laktanyából az USA-ban is :D :D :D

Még mindig adós vagy az "IT munkakörök jelentős részében" miért rendeltek el back to office policy-t, illetve, hogy belásd, bizony drábább egy tucat kolléga mindegyike alá gépjárművet adni, hogy HO-ból adott esetben reagáljanak, mint egy telephelyen egy közös poolból kiszolgálni az igényt.

🤷‍♂️

Gondolom, most következik majd az a logikai bukfenc, hogy az, aki éppen bevetésre vár, az nem dolgozik :D Tudnám, ha az nem munka, akkor azt ügyfelek miért fizetik (rendelkezésre-állás, készenlét, ügyelet, x időn belüli garantált reagálás ...) olyan fogalmak, amit random "egyéb IT-s" hírből sem ismer ... :D

trey @ gépház

Jah, a felsoroltak ósdi kommunista trükkök miatt indulnak laktanyából az USA-ban is :D :D :D

Ez ismét olyan dolog, hogy mérhető és kurvára nem érdekel engem, mint ügyfelet, hogy hogy oldják meg. Ha kihívom a tűzoltókat, hogy ég a házam, akkor két metrika érdekel: hány perc alatt értek ki és eloltották-e a tüzet. Nem érdekel a munkaszervezésük, felőlem lehetnek otthon is vagy a kocsmában, ha akkor hamarabb kiérnek és hamarabb eloltják a tüzet. Itt a faluban például nem a laktanyában ülnek a tűzoltók, egyvalaki ül ott, aki a nagy pirossal megy, a többi otthon ül és vagy menet közben szedik fel, vagy saját autóval megy a helyszínre. Vélhetően kipróbálták és így hatékonyabb, az élet nem olyan egyszerű, mint ahogy sokszor előadod.

Szóval fordítva ülsz a lovon, ha neked az a fontos, hogy hol ülnek a melósok, akkor az bizony ósdi kommunista kép. Ha az a fontos, hogy mennyi idő alatt kezdik meg a munkát és mennyi idő alatt fejezik be, akkor mindegy kell legyen, hogy ki hol van épp, az irodában ugyanúgy lehet elérhetetlen a link melós, mint otthon.

Még mindig adós vagy az "IT munkakörök jelentős részében" miért rendeltek el back to office policy-t,

Nem rendeltek el az "IT munkakörök jelentős részében" back to office policy-t.

illetve, hogy belásd, bizony drábább egy tucat kolléga mindegyike alá gépjárművet adni, hogy HO-ból adott esetben reagáljanak, mint egy telephelyen egy közös poolból kiszolgálni az igényt.

Meg kell mérni, melyik az olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb. Tudod: elvégzett munka ellenőrzése, ahelyett, hogy a gép előtt eltöltött időt ellenőriznéd. Egyre inkább az látszik, hogy nálad van az ósdi kommunista kép a munkavégzésről, aminek irodában a helye 8:00 és 16:30 között. Én még a most futó E.ON projekten is a napi egy meetingen kívül teljesen magam rendelkezem arról, hogy mikor dolgozom rajta, pedig elég nagy a csapat, megoldható, ha van rá akarat és ellenőrizhető az elvégzett munka is...

Azt írod:

A fejedben él valami ósdi kommunista kép arról, hogy a munkaidő 8-16:30-ig tart

Aztán kiderül, hogy neked 8-16:30 között tart a munkaidőd és ott kell ülnöd, mert a munkaidőd jelentős része azonnali rendelkezésre-állásból áll. Ezen tényleg már csak röhögni lehet. :D

Szerintem te kevered a nekem és a csapatomnak dolgokat, nem?

Semmi keverés nincs benne, neked is van munkaidőd, csak közben ráész itt ugatni, ha már úgyis gép előtt kell ülnöd... :D

Mondjuk nem is csodálom a _Franko_ Mindenre Is Vállakozok One Man Show-ból nézve minden így néz ki :D

Látod? Te keversz, mint a csornai posta, most épp a hobbiprojektjeimet azokkal, amelyeket szabadúszóként vállalok... :D

Irigylem azt, akinek van ideje logni.

Mondjuk oke, biztos van olyan munkakor, ahol nem kell mukodore csinalni a dolgokat, de engem sajnos felhivnak, ha valami nem megy. Igy eleg nehez logni.

Bakker, most kapcsolok, siman csak telefonos, akarom mondani szamitogepes segitseget kerek, magyaran root jogot a chatGPT -nek, es kenyelmesen hatradolok! Ugyan mi baj lehet belole? :-)

A sikeres japanokat ajandekkent nesze b+ lassal vilagot cegkoltsegen szintu jutalomkent delegaltak mas orszagokba. Ilyenkor kapta az otthoni fizujat + meg ahol volt huzott egy fizut es expatkent a gyerekeinek fizettek a privat sulit lakhatast kocsit mindent IS. Ezutan barmi faszsagot kitalaltak Japanban amirol azt gondoltak a Japan piaci visszajelzesek alapjan, hogy jo otlet azt kb bologato indiai tanonckent (ja ja sure) a delegalt emberkek vegrehajtottak utana meg kamillaztak, hogy hat ez nem jott be. Mas nemzetisegu vezetoknek kb nem hittek el soha semmit.

Ez gondolom már jóval a trinitron korszak után történt. Abban valóban kiváló volt a Sony. A flatron ugyan annál is jobb volt de megkésve jelent meg. A Sony lapostévéivel az a probléma, hogy drágábbak de nem jobbak a konkurenciánál. Az mellettük szólt, hogy elsők között tettek Androidot a tévéikbe, de ma már Androiddal is bőven van jobb áron konkurens azonos minőséggel. 

Milyen "szar" kell utána takarítani? Marketingben a Sony mostanában alulmúlhatatlan, de ennek gondolom nem ő az egyetlen oka. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Van egy aranytojást tojó tyúkjuk. Szerencséjükre még senki nem állt elő náluk azzal a kreatív ötlettel, hogy vágják le. A Playstationt is még az 1990-es években állították pályára. De azért PS3 és PS4 is leszorult a dobogó első helyéről, most a kilencedik konzolgenerációnál a Nintendot nehéz elhelyezni, mert láthatóan nem is akarnak szinkronban lenne a PS és XBOX generációváltásaival. Ha lesz új Nintendo sanszos, hogy az is élre fog törni eladásokban. De az tény, hogy az Xbox-ot meggyőző előnnyel tartja maga mögött a Sony Playstation. 

De a felhők már gyülekeznek kézikonzol fronton. A Playstation Portal szerintem dead by design. A Valve ügyesen elveszi a Sony korábbi részesedését a Steam Deck-kel. A Nintendo is ügyes ezzel a ha akarom rendes konzol ha akarom kézikozol megoldásával. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

+1

Nem mellesleg a 10x masodpiaci arbol egeszen elhanyagolhato penz ment csak a Sony zsebebe, a kulonbozet azoknal maradt, akik hajnalban bementek a MediaMarktba, es megvettek (listaaron) a termeket.

Arrol nem is beszelve, hogy a konzol hardveren lofasz profit nincs, az a jatekokon meg a szolgaltatasokon jon be.

Időközben a Valve munkásságának köszönhetően a PC amolyan kvázi-konzolként is megjelent a piacon. Régen nappali-kanapé-kontroller lemez-be és game a konzolvilág privilégiuma volt. Akkoriban a PC, reinstall-windows rendszerével, dll hellel, next-next-finish crash, driver error világa nagyon más élmény volt. Ma egy Gamer PC & Steam big picture és ugyanott vagy mint konzollal. Sőt a Steam controller olyan kanapés játékvezérlést hozott ami konzolon nincs is. Stratégiai játékokra például nagyon jó. Kár, hogy már nem forgalmazza a Valve. 

Azóta egyik serpenyőben ott van a mindenképp drágább gamer pc ár, de a másikban az olcsóbb játékárak, nagyobb és gyakoribb akciók, heti ingyenes Epic games. Szerintem egyre nehezebb lesz tartani a vaskos kaszálást a konzolos játékokon. Legalábbis a PC-szerű játékélményt biztosító Playstation és Xbox konzoloknál. A Nintendo megőrizte PC-től eltérő egyediségét, amit csak az ő konzoljai tudnak. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

En nem igazan latom, hogy a ket piac osszeert volna. Van atfades, de meg boven masra jo a konzol es a gamer PC. Casual jatekos megvesz egy Series S-t (100-110 ezer forint a boltban, hasznaltan kevesebb), ra egy Game Pass-t negyezer forintert, es orrverzesig jatszhat. Teny, hogy kicsit netflixes az elmeny - van vegtelen tartalom, de nincs ra garancia, hogy az pont benne lesz, amit keresel. Ha ez nem gond, fillerekbol tudsz jatszani. A ToC kijon mondjuk havi 6-7 ezer forintra. Ezzel a PC nem tud versenyezni. Massal talan, de ezzel nem.

Ha Xbox Series S, akkor párhuzamba inkább tesco gazdaságos gamer pc a párja. Az még mindig drágább mint a Series S, de már nem annyi mint egy high-en gamer pc, ami mellé szebb grafikát tud mint egy konzol legkésőbb az új konzolgeneráció megjelenése után max 1 évvel. 

Xbox Game pass -szerű előfizetéses modell PC világban sem ismeretlen. Ubisoft, EA Play vagy Amazon Prime gaming is hasonló konstrukció, bár a kínálat kisebb. 

Értem az érveidet, de ott továbbra is arról van szó, hogy maga a játékélmény ugyanaz már PC-n mint Playstationön vagy Xboxszon, csak Series S game passal kombinálva árban lehet versenyképes. Bár gamer PC-t is lehet venni részletre, használtan itt is olcsóbban, sőt az egy éves gamer PC ára már mindenképpen alacsonyabb mint volt, még a konzolok a generáció időtartama alatt sokkal inkább tartja az árát. Aki már évek óta gyűjtögeti az Epic games játékokat, kiegészítve a ritkább GoG és Steam ingyenes akciókkal, mára elég jó játékgyűjteményt szedett össze és már csak a gamer PC kell. Ez is erősen versenyképes a Series S-sel. Akinek fontosabb az, hogy inkább új játékokat kapjon sok különböző fejlesztőtől annak talán jobb a Series S és game pass. Akinek inkább az a fontos, hogy a játék legyen jó még ha régebbi is, annak a PC jobb szerintem. Ha pedig adott top címek kellene megjelenés után azonnal, akkor az átlagban PC-n olcsóbb lesz. Mivel a konzolgyártóknak az üzleti modell miatt mindenképp jobban meg kell fejniük a játékeladásokból befolyó pénzeket a konzolos játékvásárlás mindig a PC felett lesz. 

Illetve van egy PC világhoz jobban kötődő már nem is annyira új megoldás, a game streaming. GeForce Now előfizetéses rendszerben a Series S-nél is olcsóbb mert nincs kezdeti költség. Steam, Epic, GoG, Ubi, Ea játékgyűjtemény felvihető rá, bár nem minden játék. Fillérbaszóknak egy óra játék ingyenes GFN-on. És ehhez már gamer PC sem kell, csak egy nem bontószökevény pc, vagy Android stick, akár okostévé ha lehet rá game controllert csatlakoztatni ezzel néha vannak gondok. Korábban RPi is jó volt GFN-hoz, a mostani státusza passz. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Sőt a Steam controller olyan kanapés játékvezérlést hozott ami konzolon nincs is. Stratégiai játékokra például nagyon jó. Kár, hogy már nem forgalmazza a Valve.

Sajnálom, hogy csak egyet vettem akkor, amikor még kapható volt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.