Starship v2

Nos, ezt nem vártam jönni. Musk gyakorlatilag elismerte, hogy a Starship teljesítménye messze nincs ott, amit eddig hitegetett. Az, hogy növelni kell a rakéta hosszát kb. az egyik legrosszabb dolog. Persze a meglévő toolingot és a launch infrastruktúra jó részét nem akarják kidobni egy nagyobb átmérő érdekében. Iteratív fejlesztés? Muhaha, minden iteratív fejlesztésnek lesznek olyan sarokkövei, amit nem akar az ember kidobni, mert - meglepetés - iszonyú költséges.

De látom a SpaceX fanbase már kezdi megtalálni az új narratívát az eddigi "de 150t+ LEO" helyett: "de ez még fejlesztés alatt áll!" Remek.

Starship

Akkor emlékeztetőül a HLS timeline, amivel a SpaceX pályázott. Ebből még az első pont sem teljesült és ezek fiscal year dátumok, FY 2022 az 2021 október elsejével indult.

HLS timeline

Hozzászólások

Áttettem imgur-ra a slidet. SpaceX-es preziben volt: https://twitter.com/SpaceX/status/1776669097490776563 32:33-nál pl.

Igazából az a meglepő nekem, hogy végre kiadtak olyan számokat is, ami a valóságot tükrözi. Arról, hogy a Block II Starship végre-valahára eléri a 100t LEO-t kb. októberben hallottam már pletyit.

Szerkesztve: 2024. 04. 08., h – 09:24

Én mondjuk inkább azon csodálkozom, hogy még mindig ennyi minden romlik el. A flight 3 alatt talán a szeparációig nagyjából terv szerint ment minden (okké, nagy eredmény, bár ehhez is felrobbantottak jópár tesztpéldányt), de utána vagy elszivárgott az üzemanyag az RCS thursterekből, vagy a vezérlés lett gatya, és nagyjából összevissza forgott az egész, a légkörbe visszaérkezés így reménytelen volt. A raktérajtó sem nyílt ki. Értem én, hogy ez is egy tesztpéldány, de azért ez a megbízhatóság még igen messze van attól, hogy hasznos teher utazzon rajta. És ezek a rendszerek (leginkább az RCS) nem újdonságok, SpaceX és korábbi, NASA rakétákon, űrállomáson, űrhajókon létező dolgok. Hogy akarnak így új dolgokat (földkörüli pályán üzemanyagtranszfer) elérni, ha az ehhez szükséges alapok is bizonytalanok.

Hát a rakétatudomány nem egyszerű :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Nem vagy 80 eve jartunk a holdon ? Kb, egy led izzo szamitasi teljesitmenyevel ? Hogy is van ez ? Akkor most hol a fejlodes, meg a sok "okos" ki annyit sem tud mint akkoriak papiron... AI meg minden fiszemfaszom. Eh.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Miért van az, hogy ezt a faszsággal minden idióta pöcsfej be tudja röfögni teljesen random bármilyen űrrel kapcsolatos hír/cikk/akármi alatt, de ahhoz már egy inkompetens lusta fasz, hogy rászánjon 5 percet az életéből és utánanézzen, hogy mennyibe került az Apollo program, mennyibe került mellette a vietnámi háború, és, hogy utána mire helyezték át a fókuszt az amerikaiak vagy azt, hogy az Artemis program scope-ja mennyivel nagyobb, mint anno az Apolloé? (Segítek, mert úgy is egy balfasz leszel hozzá: Skylab, Shuttle, ISS, hosszútávú űrutazás hatásai, Naprendszer felfedezése szondákkal, stb.)

Az a 4kt tomeg oriasi... kisebb nuklearis toltetnyi uzemanyag lehet majd benne. Mondjuk igergetni ingyen lehet, viszont ahogy irod, ebbol az latszik hogy a jelenlegi valtozat 100t alatti LEO-t tud.