A domain átregisztrációról ...

Hozzászólások

A reklámok kihelyezése nem az én hatásköröm. A hirdetésszervezés és szponzoráció kötése a kiadó feladata és jogköre. Egyáltalán nem veszek részt sem hirdetőkkel való kommunikációban, sem hirdetésszervezésben, sem hirdetések megszövegezésében, sem semmilyen kereskedelmi tevékenységben.

trey @ gépház

En mar tiz eve sem ertettem, pedig mar akkor is dragabb volt a humaneroforras, mint a cpanel es tarsai.

Gondolom az lehet az elgondolás mögötte, hogy szerintük security szempontból több erőfeszítést igényel egy CPanel rendes védelme, mint hogy egy rendszergazda bessházik a szerverre szerkeszt / vagy kitol egy git commit-ot. 

trey @ gépház

A parkoltatás alatt azt érted, h. 1) nincs az amúgy teljesen normál és élő domain név mögött valós hasznosítás, csak "létezik" de nem szolgál ki senkit. Vagy 2) valami technikai megoldással a domain ugyan létezik, azt más el nem veheti tőled, de az interneten nem feloldható / nem látható?

Ok kössz. Ez esetben ugyanúgy kell fizetni az éves / többéves regisztrációs díjat, mintha hasznosítva is lenne, mert a DNS regisztrátor szempontjából a szolgáltatás él?

Csak azért kérdezem, mert nekem is volt régen 1-2 regisztrált domain-em (godaddy volt akkor a választott), kb. 1 hobbiproject miatt, semmi üzleti. Első évben kb. 10 dodó volt az éves regisztrációs díj. Második évben meg felbaszták emlékeim szerint ilyen 50 dodó környékére. Teljesen nonprofit, hobbi célokra (amúgy sem nagyon volt használva) már nem érte meg.

Ilyenkor mi a megoldás: volt 1 jó ötletem, kitaláltam rá 1 jó domain nevet, ami még senki másnak nem jutott eszébe (mert a név szabad volt). A godaddy akármekkora regisztrátori díjat kérhet érte innentől kezdve, amekkorát csak nem szégyell, kvázi zsarolhatnak? A domain elvi értéke alapján fog árazni, vagy csak sima darab-darab árat lenne nekik jogos felszámolni?

Ha nem fizetem ki, akkor lejár, és a godaddy lenyúlja h. innentől ő lett a tulajdonosa a névnek, azt csinál vele amit akar, annyiért árulja tovább másoknak amennyiért akarja? Vagy szabad préda lesz valami publikus hírdetményes oldalon, és lecsapnak rá a domain nevekkel seftelők?

Ha át akarom vinni máshova, akkor mi dönti el az árazást?

Ha nem akarok ilyen zsarolós játékhoz asszisztálni, muszáj lennék saját hosztolt DNS szerverre költöztetni?

Boccs a sok kérdésért, valamennyire ez már offtopik is, csak sosem volt a domain regisztráció világa számomra teljesen világos.

Ez esetben ugyanúgy kell fizetni az éves / többéves regisztrációs díjat, mintha hasznosítva is lenne, mert a DNS regisztrátor szempontjából a szolgáltatás él?

Természetesen. Évi 1-2-3 ezer forint a parkoltatás. Hogy éppen ezt minek számlázzák ... talán DNS szolg. díja? Hosszabbítás? Domain fenntartás? Láttam már sok néven. Nem emlékszem, elő kéne venni a számlákat.

Ha át akarom vinni máshova, akkor mi dönti el az árazást?

Van az átregisztrációnak egy díja. Verseny van. Van ahol 1500 forint, vagy ahol 2300 forint.

Ha nem akarok ilyen zsarolós játékhoz asszisztálni, muszáj lennék saját hosztolt DNS szerverre költöztetni?

Passz.

trey @ gépház

Ha másnak van ilyenben 10+ év gyakorlati tapasztalata, megoszthatná itt ebben a szálban a kérdéseimre a válaszokat. Főleg ha totál félreértésben vagyok, és nem ezek az érdekellentétek a valóságban. Csak furcsa volt nekem h. nem ilyen évi 1-2-3 ezer HUF volt a 2. évtől az árazás. Mintha godaddy szabadon rabolhatna az 1. éves kötött árazás után, kb. pofára, hogy elüldözze az ügyfeleit főleg ha azok nincsenek tisztában a továbbköltözés lehetőségeivel.

> Csak furcsa volt nekem h. nem ilyen évi 1-2-3 ezer HUF volt a 2. évtől az árazás.

 

Hat mert gondolom nem csak domain nevet vettel, hanem mondjuk DNS szerver uzemeltetest is. Ami lehet, hogy az elso evben ingyenes, a masodik evtol meg 10eFt/ev.

Most erre mondhatnad, hogy mit er a domain dns bejegyzes nelkul, de erre meg a godaddy mondhatna, hogy van akinek megfelel, hogy csak lefoglalja, ahova aztan o (a godaddy) reklamot tesz ki, es igy ot reklambeveteltol fosztod meg.

 

Ahh, kapitalizmus, az aprobetuk birodalma.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kicsit zavaros a gondolatmeneted, mert domain név megvásárlását (a megvásárlással létrejön az xyz.com sztring, ami előtte nem volt az univerzumban) nem tudod elvégezni anélkül h. ne lenne egy szerver amin megjelenik ez az xyz.com, tehát elválaszthatatlan része. Illetve ha minden esetben standard lenne ez a 10 kHuf/év DNS szerver üzemeltetési díj, akkor senkinek nem érné meg parkoltatni tucatnyi domaint ilyen nagyságrendú pénzekért. Évi 1-2 ezer forintot még elszórok ilyen hülyeségre, de a 10x-ét már biztosan nem, ha nem tervezek hosszú távon semmit a használatával.

Mivel itt OP-ben is arról volt szó, h. átregisztrálás egyik cégtől másikhoz. Ahol weben saját magad által kattinthatós menedzsment lenne. Ergo az új cégnél is lenne DNS szerver üzemeltetési díj, holott nem 10kHuf/év-ért sikerült átköltözni (gondolom!), hanem kevesebbért.

> lletve ha minden esetben standard lenne ez a 10 kHuf/év DNS szerver üzemeltetési díj, akkor senkinek nem érné meg parkoltatni tucatnyi domaint ilyen nagyságrendú pénzekért.

En meg nem talalkoztam 2 regisztratorral, amelyiknek az arai forintra/centre azonosak lettek volna.

> Mivel itt OP-ben is arról volt szó, h. átregisztrálás egyik cégtől másikhoz.

Az atregisztralasnak dija van. Ahol most vagyok, ha jol emlekszem 1 eves domain dij, de az evfordulo napja nem valtozik.

> Ergo az új cégnél is lenne DNS szerver üzemeltetési díj,

Es most mutass 2 bankot, ahol a bankkartya dija megegyezik.

 

En nem tudom pontosan, hogy a goDaddy pontosan hol trukkozik. De egy eleg shady szereplo. Rendszeresen vannak hirek, hogy maga a goDaddy csap le (automatan) a lejaro domainekre, hogy aztan eladhassa az eredeti tulajdonosanak.

Nem tudom, hogy a DNS szerver fenntartasat kinek kellene allnia, a mostani regisztratornal is konkretan van opcio sajat dns szerver(ek) megadasara.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A DNS regisztráció illetve domain fenntartás - regisztráció csak egyszer van, a további években már a domain fenntartásért fizetsz (de ez végül is csak technikai megkülönböztetés) - valamint  a DNS server használat két különböző dolog. A domain fenntartási díjat mindenképpen fizetni kell, de ha elszaladna a ló a regisztrátorral, át lehet vinni a regisztrációt máshoz. Ebből a szempontból könnyebb, ha a DNS server üzemeltetése nem ugyanott van, ahol a regisztráció.

En olyan 50 domaint masszirozok. Azt nem ertettem, hogy minek a cpanel ehhez. Domainenkent kellett valami 10-30MB os tarhelyet kenyszeradnia a felhasznalohoz.

Es a legrosszabbkor jottek olyanok, hogy elvesztek a dns beallitasok, mert nem volt eleg tarhely a cpanel alatt frissiteskor.

 

Volt par kanyar, de vegul kikotottem egy olyannal, ahol van egy webes felulet, latom a a szamlakat, es tudok dns szerkeszteni, meg uj domaint rendelni, ennyi.

Teljesen jo, meg ticketet sose nyitottam, emberrel sose beszeltem az evek alatt.

 

Fun fact:

Volt egyszer sok evvel ezelott olyan regisztratorom, ahol emailben kellett lelevelezni a dns modositast, es nekem kellett elkuldeni a configfajlt, es ha rosszul kuldtem, akkor.nem csinalta meg, es nem is jelzett vissza. Majd miutan 2 het mulva sikerult valahogy telefonon elerni, meg o baszott le, hogy szar konfigot kuldtem mert valami pont nem volt egyik sor vegen.

es egyebkent is en csak domaint rendelek tole, tarhelyet nem, igy nyasgem.

 

Jah es atregisztralasnal nem adta ki a legutolso dns konfigfajlokat. :)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

nekünk pár hónapja lett elegünk. bár mi tudtunk felületről rekordot állítani, de nem volt api (a wildcard let's encrypthet kell dns challenge), és caa rekordot nem lehetett beállítani.

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

évek óta cloudflare, többek közt emiatt is
azt állítok amit szeretnék, másodpercek kérdése és éles

#worksforme

Domain regisztrátort és szolgáltatót választani tudni kell.

Átfutottam a magyar regisztrátorok listáját, szerintem indokolatlanul sokan vannak. Kíváncsi leszek a NIS2 bevezetésével mennyien maradnak.