Figyelmeztető jelek

Ma reggel fogadott a hír: közvetlen beosztottamat a hétvégén bevitte a mentő a kórházba, szívinfarktus. Katéterezték, 98%-os érelzáródás. Sportolt (ráadásul kardio jellegűt), sportos testalkatú, sose ivott, sose dohányzott. 

A másik pár évvel ezelőtt a munkahelyen esett össze, mentő, agyvérzés.

Egyiknek sem volt semmi előjele.

Ha torpedójáték lenne, azt mondanám, elég szépen körüllőttek. Az IT nem játék. Stresszes foglalkozás. Főleg 50 felett.

Az okosok számára (így nekem is) ez egy figyelmeztető jel: vissza kell venni a tempóból. Én is ezt teszem!

Hozzászólások

Én annyit tettem, hogy ráálltam erre: “engem már nem lehet sürgetni”. Részben működik.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Azért egy rendes kivizsgálás hébe hóba jól jön. Koleszterin és vércukor mérés. Persze a stressz állítólag kúszik fel a kockázati tényezők listáján az utóbbi evekben

Egy éve voltam kompletten:

  • komplett UH
  • Gasztroenteorlógia (gyomortükrözés)
  • rák markerek
  • vérlabor
  • EKG
  • stb.

Urológus aktuális lesz lassan. 50 éve felett évente ajánlott.

Semmit sem jelent. Ettől még holnap felfordulhatsz.

trey @ gépház

Semmit nem jelent, azert ezzel vitatkoznek. Eleg sokmindent be tudnak ezek jelezni. Nekem sportorvosi miatt kell evente ver,ekg,szem,szt vizsgalat. Azert a verbol eleg sok gyanus jel tud kiabalni. Az erelzarodas (bar nem vagyok szakerto) de nem egyik naprol masikra ut be, ugy tudom.

Arra azert kivancsi volnek, mi lesz a konkluzio. Sport es egeszseges eletmod nem segit, akkor minek hozzaalast se hinnem el teljesen.

 

Sport es egeszseges eletmod nem segit, akkor minek hozzaalast se hinnem el teljesen.

Ezt a mondatot nem értem.

Ha sportolsz es nem iszod, dohanyzod magad szarra, akkor egy csomo kockazati tenyezot elkerulhetsz, ami betegseghez, vagy halalhoz vezethet. Mikor valaki sportol, es megisz szivrohamot, erszukuletet kap, ott velelmezem, hogy volt mas is a hatterben pl. generika, valami lappango cucc. Nincs tuti megoldas, de javithatjuk az eselyeinket a tulelesre, es ebben a sport, szurovizsgalatok es normalis eletmod sokat tud segiteni.

Ezert nem vagy elsportolo, sot, ha 180 felett van a pulzusom, visszafogom magam... ellenben a topic inditasnal nekem az jott le, hogy itt stressz, es/vagy a munka tultolasa erosen kozrejatszott a problema (sziv, er, stb) bekovetkezteteseben.

Volt ember, akinek 20 eves koraban volt szivbillentyu vagy mas szivproblemaja, amit inkabb 40-50 evesektol varna az ember. Genetika, ja, de utana sokkal inkabb fog figyelni az into jelekre es remelhetoleg max egyszer tortenik ilyen a (szerencse nelkuli) emberek eleteben.

Genetika trukkos dolog. Barkit megvizsgalnak eleg alaposan, egyre tobb rizikofaktort fognak talalni, garantaltan.

Nem lehet tudni, hogy a stressz és/vagy a munka túltolása szerepet játszott-e. 98%-os érelzáródást nem várnék olyannál, aki sportol, nem iszik, nem dohányzik, nincs elhízva, figyel az étkezésre. Ez inkább genetika.

Lehet, ha nincs a stressz, nem lesz rosszul. Lehet, hogy rátett egy lapáttal az ideg.

trey @ gépház

semmit. Láttunk már éjjeliőrt nappal meghalni. Mellesleg azt sem tudhatjuk, melyik tragédia óv meg minket egy még nagyobb sorscsapástól. Amúgy meggyőződésem, h ezeket jórészt azért csinálják, mert mást nem tudnak mérni, tehát ezt kell, az, hogy nemsok derül ki belőle az pont mind1, ők megnézték, az egészségügy nem tehet róla. A legtöbb, amit tehetsz, h nem stresszelsz, igyekszel egyensúlyban maradni Úgy kint, mint bent, meg a kettő között, ez mondjuk igényli a befelé figyelést is.

Szívre amúgy sem elég csak a sima EKG. Legalábbis ha azon látszik már, akkor rég nagyobb a baj mint gondolják. Koszorúér szűkületet csak kontrasztanyagos vizsgálattal lehet kimutatni vagy pedig terheléses EKG-val. Egyiket sem írják ki rutin ellenőrzésnél.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Ez a long-Covid és az endotel gyulladásainak következménye. - Nem hiszem, hogy stressz kérdése. - Akinek érzésre gyenge az immunrendszere, nem árt szerológiát csináltatnia. (Bár drága "sport"!)

(Az is igaz, hogy a megszerzett információval, a "tervezett népesség csökkentést" elég nehéz lesz kikerülnie. - Már megint olvasható egy Covid-tüneteket mutató, újabb.., a világon fertőző vírus, ami a szokásos tesztekkel ki sem mutatható, de belőle ismét több hét a gyógyulási idő...)

Megnézni, van-e, működnek-e a CD4-es kontroller sejtjei. Mert, ugyan ma már hallgatnak róla, de 2020-ban sok kutató írt arról, hogy a vírus, (és az oltások?) azt teszik tönkre. Ha rendben és megfelelő számban működnek a szervezetben akkor nincs ok a pánikra. - - (A néhai Jakab úr, esetleg ezzel kapcsolatban rájött valamire? - Akik közelről hallgatták az előadásait állítólag az utóbbi időben beszélt furcsákat.)

Ja.., elfelejtettem mondani, "konteós kommentemet" olvastátok!!!

(Október óta az unokáim (másfél és kettő és fél + Győrben 3 +-os fiú,) heti gyakorisággal lázasodnak be, - jelenleg is aggódunk a nagyobbik kislány magas láza miatt, - a tél alatt többször kellett kórházba vonulniuk.., infúzió + egyebek.)

A szülők is folyamatosan elkapják és belázasodnak. (A családban az egy főre eső orvosok száma.., kis túlzással 2. :) -- És ez sem segít.)

Nálunk a gyerekek betegszenek le elég sűrűn, de nem egyedi eset, az egész ovi ilyen. Kb 2-3 hét ovira jut egy hét betegség mert mindenki betegen hordja be a gyerekét. Múlt héten pl hétfőn voltunk orvosnál az igazolásért, kedd-csütörtök ment oviba, péntek reggel felhívtak hogy az óvónők is betegek, sok gyerek beteg és küldik haza őket, de legalább összevonják a csoportokat mert nincs elég ember, ha tehetjük be se vigyük. Hétvégén újra sikerült lerobbannia, most megint itthon van.

Az meg hogy az öccsére keni kb alap mert együtt játszanak mindig. Anya meg én is el szoktuk kapni, de eddig megúsztuk sima taknyolással, se láz, se fáradtság, semmi komolyabb.

Amúgy ilyenkor is nagyon jól jön a HO. Úgy biztos nem mennék be irodába hogy napi két százas PZS-t el kell fújnom, itthon meg lazán belefér mert amúgy nem érzem magam rosszul.

Az biztos, hogy ezzel a vírussal és még ki tudja mivel, elég alaposan megterhelték az immunrendszert.

Nekem pl. az eddigi 5 évenkénti egy lázas betegségem felkúszott évi kettőre, de mintha már javulna. Valószínűleg a hidegtűrés sokat segít ebben, mivel két éve csinálom és azóta télen nem vagyok beteg. Ami viszont korábban nem volt, hogy nyáron vagyok lázas beteg, pl. júliusban.

Részemről kb 50%-al csendes kilépés című történetet nyomom. Ami muszáj, azt megcsinálom, a többi meg megoldja magát. A másik 50% pedig a leszarom tabletta.
Pont a fentiek miatt, nekem ennyit nem ér egy átlagos(?) fizetés.

Elmondom valamiről a véleményem, majd a típus elmondja rólam a véleményét.

Nevekkel: _Franko_, evone, jakubovics

Ha belemegyek velük bármilyen beszélgetésben, n-körben ez a vége. Mindig. Mindegyiket keserű, rosszindulatú, aljas szar embernek tartom. Amikor pondrókról írok, akkor erre a fajtára gondolok. Egyedül jakubovics felmentését ismerem, felesége halála.

A problema az, hogy nem csak ezek Te, de ezek az emberek is megmurdelnek ettol. Es meg csak nem is a sajat erdekeben vergolodik, hanem valakinek az erdekeben, aki arrol gyozkodi -atvitt, vagy nem atvitt ertelemben-, hogy neki jo lesz, ha belole kepviselo, whatever lesz. Azert kap tehat agyergorcsot, hogy egy vadidegen embernek jobb legyen.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Frankonal ez nem permanens, de ha egyszer nem ertesz vele egyet, altalaban ez a vege. Tud mondani ertelmeset is, csak ellenvelemenyt nem tud kezelni.

Evone-t lattam sokszor normalisnak az evek alatt. Mostanaban nem az. De valahogy nem az az erzesem, hogy sokaig ilyen marad.

Jakubovics viszont tenyleg menthetetlen. Viszont tenyleg van egy valid szemelyes fajdalma, ami szomoru.

Szakmai fórumtémák [ x ]

trey @ gépház

> Úgyse bírod ki.

 

Ebben mi volt a *nem* szakmai? A munkahelyen tortent:

A másik pár évvel ezelőtt a munkahelyen esett össze, mentő, agyvérzés.

 

Mi kellett volna, hogy meg szakmaibb legyen? A rack-szekrenynek kellett volna radolnie? Vagy amikor felvagja az ereit, akkor az enterre kellett volna esnie, amivel elete legjobb git commitjat pusholja?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem félreértetted.

Trey képletesen betette a pipát a szakmai fórumtémák checkboxba, ami a jelenlegi kontextusban gondolom arra utal, hogy a jövőben ezekkel kíván inkább foglalkozni. Erre jött a reakció, hogy úgyse fogja kibírni, hogy csak azokat olvassa, kommentelje.

Ilyen elofordul. Az elmult idoszakban tobb (negy) akit szamolok kolegat/ismerost/baratot vesztettem. Ez nem tartalmazza azokat akik bekerultek ellatasra korhazba, az egy masik csoport. Egy kivetellel mind fiatalabb volt nalam. Statisztikailag is a veszelyeztetett allatfaj eletkor csokorba van a hup legenysegenek jo nagy resze. Ez nem egy csoda dolog.

Azert orvendetes, hogy felmerult benned is a quiet quit.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Kevesebb meló, több HUP!

 

Mielőbbi jobbulást a kollégának!

Úgy általában mindenkinek, szakmától függetlenül. 50 környékén meg kéne állni egy kicsit. Nincs baj míg nincs baj, nem figyel az ember, csak rohan. Vannak akik jobban odafigyelnek, vannak akik nem.

Nálam is kéziféket húzott az élet. Az utóbbi 5-10 évben sorra mentek el a korom béliek. 

Az első résznek örülök, annak viszont nem, hogy valaki mégis látna valami lécelést kiváltó produkciót, s talán magáénak is tudná (havi fizetésem ráteszem).. majd örömében talán ki is verné az elvtársaibajtársainak.

Végül is én nem szeretem az ilyen lécelést :/ de nyilván te tudod. Én keresztbe tudnám szarni a hátráltató körülményeket, mert az előre útnak mindig lényegesebbnek kell lennie. Viszont ha nem leled örömed vagy belefásultál az más: az annyira szubjektív indíttatású lenne, hogy csak annyit tudnék mondani: “Köszönöm az eddigieket”. Mást nemigen.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Még egyszer: vannak itt nyitott kérdések, de egyik sem kapcsolódik a félbolondokhoz, a flame-hez, vagy jelentgető K. Jancsikhoz. Ez a része eddig is jelen volt, ezután is jelen lesz. Fogyatékosok mindig is voltak és lesznek.

Sokkal inkább nyitott kérdés, hogy a befektetett munkát látom-e megfelelően ellentételezve. Ez egy for profit oldal. Ha annyi sem jön ki belőle, amitől legalább 0-n érzem magam, akkor sorry, de vagy kisebb lesz az aktivitásom, vagy végleg megszűnik.

Öreg vagyok már az ingyenmunkához. Főleg úgy, hogy emberek hullanak körülöttem a túlhajtás miatt.

trey @ gépház

Minek stresszelnek az emberek IT-ban? Sosem ertettem. Csomo penz. Erdekes munka/idotoltes. Ha lenne mennyorszag, akkor sztem ilyen lenne.

Hat ezt ketteosztanam:

Vallalkozokent: 10-bol 9 barom azert talal meg, mert allandos fejlesztore munkavallaloi jogokkal nem lenne penze. Es stresszes, hogy egyreszt ez fog-e kiderulni, masreszt hogy mennyi ido felesleges elbaszasa utan. Es megtalalod-e idoben a tizediket, amelyik azert fizet annyit, amennyit a tudasod er.

Allandos alkalmazottkent evekig egy helyben gondolkodva: tudod, hogy ha valamit te nem irsz meg jol, mas fogja megirni szarul, es az mar par honap mulva is a te problemad lesz. Kulon tanc, hogy ki kinek a modszerebe kot bele a pull request review-jakor. Ha egyaltalan megtagelnek, eppen csak a te kododat kurtak szet, miert is kene megtagelni, majd megtudod, ha mar az ugyfelnek kart okozott...

De mindent egybeveve nem hivnam amugy stresszes eletpalyanak.

Nem, szavakban körülírva:

Ipari terület, ahol ember a kohó előtt állt az egyik pillanatban a videófelvételen, a kohó böffen egyet, az ember többé nem állt a kohó előtt. A többit a képzeletedre bízom.

A kohótól olyan távolságra, ahova a szikrái még kibasznak, dolgoznak IT-sok égésbiztos ruhában. Az ipari terület levegője emberi tüdő számára mérsékelten befogadható maszk nélkül. Ha láttál Quake pályát, ahol a Strogg-okat szerelik össze, az kb. lehozza a hangulatot.

Hja, ez is IT. Amiben nem biztos, hogy este hazamész.

Hagyjuk már ezt a "Windows tekergetést tiszta irodában" női álmokat :D

trey @ gépház

rajtam tegnapelott. Remelem mar holnap is.

Az igazan kibaszas az, amikor nem mondjak meg, te meg nem viszel maszkot, es a helyszinen latod, hogy ide kene pozitiv nyomasu maszk....

 

Autoiparban nem ritka.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Autoiparban nem ritka.

Nehéziparban meg kötelező. A munkaterületre sem engednek be megfelelő védőeszköz nélkül. Eleve, online tanfolyamon kell vizsgázni, amiben kérdések vannak arra nézve, hogy minek mi a következménye a munkaterületen. Ha egy felügyelő meglát védőeszköz nélkül, joga van hazaküldeni, sorozatos esetben meg végleg kitiltani a gyár területéről.

Ahol emberéletek forognak kockán, az egy kicsit más világ, mint a babzsákfejlesztés meg a home office-ban smoothie kortyolgatás.

trey @ gépház

csak eg es fold a kulonbseg egy felalarc es egy pozitiv nyomasu felalarc kozott.

 

ahova felalarcot irnak elo, koszonom, mar viszem is a pozitiv nyomasu maszkomat.

Sehol se hasznalom a felalarcot, gagyi szar. Nehez benne levegot venni, es valamilyen pozicioban  (lehajolva, felnezve, hatrahajolva) mindig fals levegot sziv az ember.

 

Sunyisag az, amikor nem mondjak meg, mert felnek, hogy nem utazok le 300km-t. Es a helyszinen majd "elsimul az ugy", akkor mar tul keso reagalni. Es ott majd adnak ha nagyon pattogok valami himi-humi szar maszkot.

Akar valami papirfost.

 

A pozitiv nyomasu maszkomba rendes hepa szuro van, akksival megy, ami kibir 24 orat egyhuzamban (mivel cserelheto, es van 10db).

A szuroje akkora,mint egy atlagos kocsiba valo pollenszuro.

Amikor normalis szurt levegot lelegzel be, akkor belepve egy helysegben altalaban mas szaga van szurve mint szures nelkul (kulteren nincs kulonbseg).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez így van. A mai napig képes vagyok olyan lelkesedéssel programozni, mint amikor elkezdtem. Viszont elkezdtem figyelni magam, és azt találtam, hogy például az izmaim a lelkesedéstől is képesek megfeszülve lenni órákig - ülve programozva. Élvezem amit csinálok, de a testnek mégis stressz.

Plusz stressz a határidő, meg az adminisztráció. Maga a munka nem stressz, de ami körülötte van az az.

Szerkesztve: 2024. 02. 26., h – 16:37

+1

Miota betoltottem a 30-at melo miatt nem stresszelek, nem er annyit es ezt tartom is jo 3 eve. Barmelyik projekt ott baszodhat meg ahol akar, leszarom, amugy se a vilagot valtjuk meg veluk. Ha idiota az ugyfel es agyamra megy, viszlat, vagy kegyetlenul belerakom a retardalt valtozot az arazasba, amibol magamnak veszek cuccot. Legutobb ez egy concept 2 evezopadban testesult meg, ami majd jol le is kerul a felujitas alatt allo iroda / edzotermembe. Innen is koszi, kezdesnek napi 1km 4:05 atlaggal, cel a 3:50.

Szerencsere ez utobbiakbol azert keves van, red flaget erdemes figyelni.

Hireket meg nem olvasok, max ha trash meme szintuek. Rohogni szivesen rohogok rajtuk, felbaszni magamat nem fogom.

Egot meg nem etetem, legyen az uton ideggyenge soforokkel ki a hulyebb jatek (haljon meg egyedul), vagy verre meno cicaharc kommentekben, amire 1 het mulva nem is fogsz emlekezni.

Párom unokatesója 42 éves volt. Este lefeküdt, reggel nem kelt többé fel. Rohammentősöknél dolgozott.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Sajnos ilyen esetek bárkivel előfordulhatnak. Erre szoktam mondani: mindenki megtudja, amikor pofán csapja az élet. Az élet pedig nem finomkodik.
Nekem hunyt már el kollégám és főnököm is így. Igaz, hogy a főnököm 50+ és erős dohányos volt. A volt kollégám (40-50 közötti volt) meg sportember volt - minden nap tekert jó pár km-t a munkahely és az otthona között. Aztán egyik nap az irodában összeesett. Tüdőembólia, ennyi volt. 2 kisgyerek maradt utána.

Szóval én csak azt tudom tanácsolni, hogy változtatni kell. Figyelni a legapróbb jelekre - akár pl: karzsibbadás is. Plusz további okosságokat is leírtak itt többen, amit nem ismétlek meg. Garancia semmire sincs.
Ami kimaradt talán az a genetikai / családi faktor. Ha valakinek a közvetlen rokonságában előfordult pl: magas vérnyomás, agyvérzés, szívroham stb., akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy ő is örökölte a hajlamot.

A jó stresszkezelést sajnos nem tanítják sehol. Könyvek vannak róla itt-ott. Vigyázni kell vele, mert lehet, hogy a tudatos énben nem okoz stresszt, a tudatalatti meg pörög 1000-rel. Lásd: nem alvás, forgolódás, hirtelen fogyás/hízás, lebetegedés.
Önismeret is nagyon fontos szerintem. Fizikai, szellemi, lelki is.

A tempót én már régen elkezdtem visszavenni. Öreg vagyok én már 20 évesnek.... ;)

Nincs ok aggodalomra: a halál az a dolog, ami mindig mással történik

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szerkesztve: 2024. 02. 27., k – 07:32

Gyors felépülést a kollégádnak.

Láttam fentebb pár tanácsot én is megosztanék egyet az alvással kapcsolatban, persze csak heads up jelleggel, nem készpénz amit leírok. Egész meggyőző kutatások mutatják, hogy nem csak túl kevés de túl sok alvás is létezik és hogy a rossz alvás okozhat szívproblémákat. A podcastot nem tudom ide idézni ahol hallottam, de 7 óra alvás lenne az ideális, 6 és lefelé már 20-30%-al növeli a szív és érrendszeri megbetegedések esélyét. A sok alvás, 8 órától felfelé szintén. Sajnos fitness karkötők és okosórák nem adnak pontos értéket az alvásminőségről, van egy ezzel foglalkozó egész jó csatorna, de az alvás teljes hosszát szinte mindegyik óra pontosan méri, levonja az esti forgolódást, ébrenlétet.

Még nem vagyok ötven felett, de a testem ha autó lenne azt kellene írni rá a hirdetésbe: foglalkozós.