A kontextusról ...

Ezekből a hangulatkeltő cikkekből általában csak egy valami hiányzik ... a kontextus ... kifejtve ...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 03. 12., k – 12:52

Minimálbér 2015: 105 000 Ft

Minimálbér 2024: 266 800 Ft

2,54 szorzó

Ha az albérlet csak a kétszerezésre nőtt, akkor valójában olcsóbb, mint 9 éve.

trey @ gépház

Annak nem néztem utána, de másnak igen.

2010.máj - 2024. Márc euro átlagárfolyam változás +43%, eközben nálunk a minimális emelés mellett +200% realizálódott nominálisan.

Orbáni inflációs adatokat innen kellene végigszorozni:

https://www.ksh.hu/stadat_files/ara/hu/ara0002.html

A rezsicsökkentés miatt nem sokkal kell többet fizetni mint tíz éve. Elég durva. 

Egy szennylap cikke (sajat vagy schmittelt, de hat ki szamolja?) ez, nem egy tudomanyos ertekezes. Helyezd kontextusba!

Én csak azt nem tudom, hogyan számolják az átlagos albérletárat? Ez továbbra is szürkezóna, itt még nagyon nincs online kassza.

De ha elfogadom, akkor is az látszik, hogy sem 9 éve, sem most nem nagyon jön ki 2 "átlagos" felnőtt fizetéséből a lakhatás, csak akkor ha átlag alatt választanak, bár eleve felmerül, hogy vajon 2(+1) fő számára kellő méretű ingatlan átlagos vagy már átlag feletti a piacon?

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy 10 éve 7 milliárdan voltak a Földön, 2020-ban meg már 8 milliárdnyian. Ez 10 év alatt 15%-os népességnövekedés.

Nyilván Magyarországon a lakosság száma ~stagnál még a külföldi betelepülőkkel is, de egy globális(/EU) piacon a lokális árak nem csak lokális faktorok mentén alakulnak. Minél olcsóbb a lakhatás az életszínvonalhoz képest, annál többen akarnának odatelepülni, ami felhajtja az árakat, ami drágább lakhatásban csúcsosodik ki. Szerintem itt is ezt látjuk.

Mivel a természetre szükség van, ezért nem lehet mindent is beépíteni lakásokkal, házakkal, így egyre több embernek egyre kevesebb helyen kell osztozkodnia. Ez az egyik, ami felfele hajthatja az árat.

Másrészt, a legkellendőbb lakások a városokon belül találhatóak, vagy a városokhoz közel, mert ott van meg minden, amire az átlag embernek szüksége lehet.

Ez még inkább rásegít a "kevés hely -> magasabb ár" effektusra.

Ha a globális népesség csökkenne, akkor a lakhatás költsége is csökkenne, mert több hely lenne kevesebb emberre.

Persze ez csak egy, a sok befolyásoló tényező közül, és akár tévedhetek is, de azért érdemes lehet ezt is figyelembe venni.

En erre csak annyit mondok: szep teljesitmeny. Gratulalok.

 

Kene is errol egy szavazas (mar regebben be akartam kuldeni):

2014-ben 118000Ft volt a garantált bérminimum, míg 2024-ben 326000Ft, ez 2.76-szoros emelkedés.

A te béred/jövedelmed 2014-hez képest 2024ben:

- 0-0.99

- 1.00 (nem változott)

- 1.01-1.5

- 1.51 - 2.0

- 2.01 - 3

- 3.01 - 4

- 4.01-5

- 5-9.99+

- 10.0+

(itt a diplomások szerintem felülprezentáltak, ezért a garantált bérminimum)

 

Érdekes lenne az eredmény.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen valahol a 3x szorzo korul van a realis inflacio (per 10 ev). Aki afolott teljesitett jovedelemben, az jo uton jar, aki az alatt, annak egy sor mellett el kene gondolkodnia.

Nem lenne hulyeseg az a szavazas.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mivel a két lányom 9 év különbséggel tanult Budapesten és a nagyobbik 2010-ben kezdte, elég jó tapasztalatom van a Bp. garzonok bérleti díjaiban. A 2012-ben a haverod nagyon baráti árat adott. A 2010 -es első nem volt 35 nm, és ha jól emlékszem 70k volt. (amit a barátjával közösen fizettek, ...illetve ugye én :))

Ilyesmit mar en is akartam bekuldeni, csak nem jottem ra, hogy lehetne kiszurni belole azt, hogy 10 ev alatt (plane a karriered elso feleben) nem a gazdasagi folyamatok adjak a bernovekedesed fo tenyezojet, hanem az, hogy ennyivel is tobb a tapasztalatod.

En pl. tiz eve dolgoztam az elso ASP.NET projektemen, egy faek egyszeru CRUD WebForms-os webappon, ma pedig azon gondolkodom, hogy lehetne 2 uj csapattagot leghatekonyabban betanitani abba a fejlesztesi projektbe, amit en vezetek.

Szerintem a 10+ opciot be tudnam ikszelni, de annak semmi koze az inflaciohoz, csak pont ebben az idoszazkban esett le a tojashej nagy resze. :)

ha majdnem 6x-a a fizetesed most, akkor vagy akkor kerestel nagyon szarul, vagy most keresel nagyon jol.

szerintem olyan 350e es 2 guriga lehetnek a szamaid kb.

Annyit azért tegyünk hozzá a kontextushoz, hogy 9 éve is ugyanezen a munkakörben dolgoztál, vagy azóta változott a pozíciód? Ha változott, abban az esetben érdemes(szerintem) lenne az akkori pozíciódban lévő mostani kolléga fizetésével összevetni.

9 éve is ugyanezen a munkakörben dolgoztál, vagy azóta változott a pozíciód

Teljesen lényegtelen. 9 év alatt mindenki öregedett (szóljon, aki nem), mindenki tanulhatott volna, mindenki bizonyíthatott volna, mindenki léphetett volna előre, tehetett volna azért, hogy többet keressen.

Aki ezt elfelejtette meglépni, az ne mutogasson. De, levezettem, aki minimálbéren van, annak is olcsóbb lett az albérlet. A bérek meg a legtöbb helyen a minimálbér változást lekövetik. Szóval ... pls. ne.

trey @ gépház

Az ingatlanok ára nőtt a jövedelmekhez képest, az elvárt hozam (~bérleti díjból levonva a fenntartás költségeit) meg csökkent - azaz a kamatkörnyezet sem olyan,mint anno volt - a fentiek alapján jelenleg jóval kedvezőbbek a kamatok (ami "fölé" szokás belőni egy befektetéstől várt hozamot), mint anno voltak.