Elérte a 4%-os worldwide piaci részesedést a Linux desktop

Címkék

Február végén 4%, a Statcounter adatai szerint. Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 03. 05., k – 15:45

Ebbe beletartozok én is!

(macOS esik)

trey @ gépház

Meg még elég sokan itt. Nekem pl. nemsokára 10 éve, hogy eljött a „Linux desktop éve” ©®, van még 7 hét híja, és ezzel itt még relatíve újoncnak számítok. Nálam a Linux annyira radikalizálta az egész workflow-m, szemléletem, hogy soha nem tudnék ilyen hagyományos desktopos mainstream-kereskedelmi, hagyományos GUI OS-re visszamenni, nem csak Windowsra nem, de MacOS-re, meg egyéb se játszik. Természeten 10 évvel ezelőtt is használtam Linuxot, már 12 éve is egyszer majdnem átálltam, de akkor még nem sikerült, akkoriban még nem volt a fő rendszerem, inkább csak itt-ott használtam (beágyazott eszköz, netes szerver, virtuális gép) célfeladatokra.

Nem hogy nem bántam meg, hogy annak idején váltottam, de évről-évre bebizonyosodik, hogy az egyik legjobb döntésem volt. Ráadásul nálam nem az van, mint sok veteránnál, hogy belecsömörlenek a konfigolásba, hanem egyre jobban élvezem, ahogy épül ki a saját rendszerem, terminálos ökoszisztémám, fejlődök. Csak azt bánom, hogy ilyen későn váltottam, annyi időt ragadtam a Windowson, aminek nincs jövője, elpocsékoltam rá az éveket.

Ez az egy tanácsom van annak, aki a váltás előtt áll: ne halogassa, értelmetlen. Nem szabad arra várni, hogy majd valami kompatibilisebb lesz, meg jobb lesz a váltásra az idő. Nem szabad abban reménykedni, hogy majd a következő Windows verzió jobb lesz, nem lesz, felesleges addig kihúzogatni nem támogatott, régi verziókon, ahogy hajbazer meg sokan csinálják. Nincs mire várni, a Windows süllyedő hajó. Igen, nehéz a váltás, mert más workflow-ra kell átállni, más programokat kell megszokni, de csak akarat kérdése a legtöbb esetben. Az elég ritka, ha valakire saját vállalkozás, egyéb munkahely, vagy oktatási intézmény valami követelménnyel rákényszeríti, hogy mit használjon a magángépén. Érdemes vele megküzdeni, mert utána évtizedekig kamatozni fog.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tudom, sokat emlegetlek, csuklasz, de valahol elrettentő példa vagy, ezért sokszor érint a téma. Próbálom visszafogni azért, ígérem.

Remélem egyszer el tudod engedni az XP-t, és eléred legalább nagymama szintjét :D

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mint a fenti példa is mutatja, az ilyen megnyilvánulásokkal magadat járatod le, és éppen azon gondolkodtatod el hupuékat, hogy "lehet, hogy ennek a hajbazernek mégis igaza van a maga módján, hogy XP-t használ". Őszintén, hány embert láttál erre felé rajtam kívül, aki XP-t használ? Én egy kezemen meg tudom számolni, hány privát megkeresést kaptam XP-s segítségkéréssel kapcsolatban és ők se fő rendszernek használták.

elrettentő példa vagy

Azt az energiát, amit arra fordítasz, hogy a tőlem és a szoftverhasználati perferenciáimtól elrettented a hupukat, fordíthatnád arra is, hogy a Red Hat (és az általa megszállt, pl. FreeDesktop) levelezőlistáira, fórumjaira kommentelgetsz annak érdekében, hogy meggyőzd a szélsőségesen idealista, fősodratú mérnök urakat, hogy ne abba az irányba fejlesszék a szutykukat, ami se Raynes kollégának, se hajbazernek nem tetszik. Ehelyett kb. engem hibáztatsz, hogy se nem eszem fel a szervírozott szart az asztalról, se nem tanulok meg olyan kajákat megfőzni magam, amik nem finomak.

Mindeközben valódi alternatívákat nem nyújtasz a közismerteken és a parancssoron kívül azoknak, akik hozzám hasonló preferenciákkal rendelkeznek és nem szeretnék a GUI által nyújtott felhasználói élményről sem lemondani, de nem szeretnék a gépet újravásárolgatni sem alatta és funkciókat veszíteni minden frissítéskor, meg újratanulni az alkalmazások kezelését.

Próbálom visszafogni azért, ígérem.

Inkább azt ígérd meg, hogy ha rám hivatkozol, akkor felhozod az én érveimet is a korábbi vitáinkból (van belőle kismillió) és meghagyod a nagyérdeműnek, hogy döntsön, kinek van igaza, az ütköztetett érvek alapján.

Remélem egyszer el tudod engedni az XP-t, és eléred legalább nagymama szintjét :D

Ezt is úgy mondod, mintha nem beszéltük volna meg már többször, hogy mikor fogom elengedni az XP-t, és hogy nem azon múlik, hogy képes vagyok-e rá vagy sem, hanem azon, hogy akarom-e vagy sem.

"használj Linuxot, mert hajbazer"

Olvasd újra, mert kb. pont az ellenkezőjét írta. ;-)

A bejegyzésnek egyedüli baja az lehet, hogy esetleg túl hosszú.

TLDR.:

«10 éve váltottam Linuxra, nagyon megérte.
Egyre jobb és jobb. Azt bánom, hogy későn váltottam.
Tanács: ne várj tovább, válts most!»

Nem értem, mit rugózol alternatív értelmezéseken.

A soron következő hozzászólásában meg is írta, hogy úgy értette, ahogy én összefoglaltam (használj Linuxot, mert hajbazer), hiszen engem tekint az XP-mmel "elrettentő" példának, saját magát a Linuxával meg követendőnek.

XP rajongásodat többször kifejtetted, de fel nem fogom ezt a konzervatív hozzáállást. Magamrészéről verzió buzinak számítok, mert tudom, hogy a fejlesztők okkal végzik a munkájukat és nem azért, mert az emberiség butul. Egyszerűen időnként érdemes újabb absztrakciós réteget bevezetni, ahogyan bonyolodnak a rendszerek, ez lesz egy újab egyszerűsítés. Neked ez babzsákfejlesztőség, nekem ez a minőségbiztosítás előszobája.

XP rajongásodat többször kifejtetted, de fel nem fogom ezt a konzervatív hozzáállást.

Ha nem megy, nem is kell erőltetni. Aki meg akar érteni, az megért. Jellemzőbb inkább a "nem akarom megérteni hajbazert, mert #worksforme" hozzáállás. Téged is nagyjából ez jellemez.

Magamrészéről verzió buzinak számítok, mert tudom, hogy a fejlesztők okkal végzik a munkájukat és nem azért, mert az emberiség butul.

Az ok, ami nem mindegy. Egy multinál a fejlesztők nem azért végzik a munkájukat, mert a menedzsereik egy atomstabil, hosszú távon kiszámítható szoftvert szeretnének, amivel végső soron értéket teremtenek. Hanem azért, mert a menedzserek pénzt szeretnének a golfozgató-yachtozgató csilliárdos befektetőcskéknek. Akik mérgesen néznek, ha a menedzserek nem úgy menedzselnek, hogy a cég hozza a számokat. A számokat pedig a legkisebb ellenállás felé tendálással lehet a lejobban hozni: parasztvakítással, kamuinnovációval, a fejlődés látszatát keltő, "újításnak" hazudható változtatgatással. Ami a legjobban azoknak tesz keresztbe, akik még annak idején a szoftver minőségi, hatékony és kevésbé bloat verzióját megvásárolták (vagy más, a cégnek profitot termelő módon használatba vették). Minden ilyen módon fejlesztgető cég valahol a saját törzsvásárlóit köpi szembe azért, hogy növelje az eladásokat a tömegek felé. Ha ezt meg tudja úszni szélsőségesen idealista, konformista termékmenedzsment nélkül, akkor jóval kevesebb kárt okoz, mert tud megerőszakolások nélkül fejlődni a szoftver. Általában nem ez a helyzet.

Általában az a helyzet, hogy ötször felvásárolnak egy céget, az ötféle menedzsment öt különböző irányba akar menni, ami ötféle absztrakciós réteget jelent az ötször kirúgott fejlesztőgárda és ötször legacyvá tett kódbázisnak köszönhetően.

Rosszabb esetben a multi telített piacon akar kétszámjegyű százalékokat növekedni, amit meg már csak arroganciával és a piac felforgatásával lehet hozni. Mindkettő etikátlan üzleti viselkedést hoz magával.

Egyszerűen időnként érdemes újabb absztrakciós réteget bevezetni, ahogyan bonyolodnak a rendszerek

Nem kell mesterségesen bonyolítani a rendszereket és nem kellenek újabb és újabb absztrakciós rétegek sem.

ez lesz egy újab egyszerűsítés

Az egyszerűsítés™, aminek a költségeit a felhasználók fizetik meg, plusz erőforrás (CPU, memória) elégetésével, új gép vásárlásával, működő eszközök szoftveres okokból elektronikai hulladéknak való minősítésével.

Neked ez babzsákfejlesztőség, nekem ez a minőségbiztosítás előszobája.

Igen, az előszobája, amiből a babzsákfejlesztők a kijárat felé néznek, mert minőségi szoftvert már nem™ éri™ meg™ írni, ezt megmondták nekik a menedzsereik is. Persze, az előszobában azért mutatóban bent kell lenni, hogy Oregon elhiggye, hogy egyre minőségibb™ szoftverek lapulnak valójában a csiligány kezelőfelület és az egyre szarabb-húgyabb implementációk mögött.

Maximálisan egyetértek. Sajnos a családot nem tudom rávenni. Feleségem nem hajlandó vindózról váltani, jó a megszokott. Fiamnak a játékok miatt kell vindóz, lányomnak az iskola miatt. De így legalább amikor szopok a retek vindózaikkal, folyamatosan áldom magam, hogy nekem már nem kell.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

"amikor szopok a retek vindózaikkal" - tanulni, ismeretet, gyakorlatot szerezni soha nincs késő... (Nekem pl. van egy alaplapi, két USB-s meg egy blútyúk hangkimenet a gépen - gondolom Linux alatt is OOB működne minden rendesen, simán lehetne pakolászni, hogy melyik alkalmazás melyiket használja (néhány kattintással)... Oh, wait...

Simán lehet. Alkalmazásonként. Néhány kattintásssl. Legalább 15 éve. Sőt, virtuális hangkártyákat is lehet csinálni, pl dlna sinket, hogy hálózaton keresztül játsszon le hangot a hifi. 15 éve egyszerre egy gépen két filmet néztünk, külön hangkártyával (alaplapi + diszkrét), amíg rá nem jöttem, hogy elég az alaplapi, mert egy egyszerű konfiggal a surroundos hangkártyából 2 külön eszközt varázsoltam.

És még sorolhatnám. OOB ment mindig minden hang linuxon, ami hardverrel próbáltam. Bluetooth-sl sem volt soha gondom, pedig régóta használok online meetingekre, zenehallgatásra. És mindez úgy, hogy nem kényszerülök vendor és hardverfüggő szoftvereket használni. #worksforme

Mielőtt fikázol, utánanézhetnél. Tanulni, tudást szerezni sosem késő.

Igazából nincs olyan, hogy "rákényszeríti".

Velem ezt párszor próbálták eljátszani, de "nincs rá pénzem". Aggyá' haver egy gépet amin rajta van a szutykos OS-ed a szutykos szoftvereddel és használni fogom.
Ja, hogy Facebook csoportba dobálják az ovis képeket és te nem kapsz ha nem regisztrálsz.. hát ez hátrányos megkülönböztetés ha úgy vesszük, de ezt még ki lehet bírni, mert elég egy böngésző hozzá.

 

Egyébként 14 éves korom óta (ami pont 20 éve volt) Linux. Nem mondanám, hogy Pro vagyok, de azért boldogulok és jól érzem magam. Sokkal jobban, mint a cégnél rám erőltetett M$ cuccokkal. Ha nem így lenne, valószínűleg nem használnám :)

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nyilván nem valódi kényszer, mert a saját gépeden azt használsz, amit akarsz, de sok helyen előírnak valami Win only program vagy formátum használatát, abban kell leadni a dolgokat, és a legtöbb embernek egy gépe van, nem ad a munkahely másikat, így meg a magángépükön is kell használniuk, és nem akarnak átbootolgatni oda-vissza, minden pár percben, akkor használják azt az 1 rendszert, amin minden megy. Olyan értelemben lehet kényszerű helyzet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"a legtöbb embernek egy gépe van, nem ad a munkahely másikat, így meg a magángépükön is kell használniuk" - az ilyen helyről lépni kell, mert ahol a céges adatoknál "alap", hogy magán eszközön landolnak, ott más, jelentős probléma is szinte biztos, hogy van...

Nem mondom hogy rajtam múlt, főleg hogy elmekkentem az elmúlt két évben, de az egész családot átraktam linuxra (tizenpár gép), sőt a környéken is az a hír járja rólam hogy gépmentő vagyok, az elmúlt 4 évben 50+ gép futott át a kezem alatt ami linuxos lett (köztük sok charitynek leadott linuxos gép) és ma is jön egy laptop a szomszéd ismerőseitől akik látták hogy a szomszéd gépén mi van és nekik is kell.

Hajrá pingvin!!!

Szintén zenész, bár én csak kb. egy tucat gépet tettem így működőképessé. Jópár ismerősöm anno megvette a teszkógazdaságos laptopot winchesterrel, 4 GB RAM-mal, csak hogy spóroljon néhány ezrest. Ezeken a Windows aktuális változata épp a használhatatlanság szintjére jutott.

Még ha magához a kódhoz nem is nyúltak hozzá, a libek hízása miatt biztosan hízott valamennyit, de már 20 éve is 2004 volt, már egy akkori átlag PC-hez nézve is elhanyagolható gépigénye volt, ma pedig ez fokozottan igaz.

Csak hát manapság a browser lett a minden IS. Abból meg nincs nagyon könnyű, legalábbis ami használható.

Helyes, több ilyen ember kéne. Régen én is próbálkoztam ilyesmivel, de az ismerőseim makacsul ragaszkodtak a Windowshoz, most meg jó pár éve külföldön élek, itt meg végképp nincs is igény ilyesmire, ha valami lassú, kidobják, vesznek másikat, nem tesznek rá Linuxot, az angolok amúgy is csak Windowst meg Mac-et használnak. Talán fatert át tudnám téríteni, neki meglenne hozzá a tudása, képessége, hogy használja, de egész életében DOS/Windows user volt, 67 éves már, ő már nem sokat profitálna belőle.

Egyébként szerintem ezek a webstatisztikák nem pontosak. Egy csomó Linux disztró a böngészőkben nem állítja be rendesen a user agentet, vagy szándékosan csal vele (Windows-nak hirdeti magát). A valóságban én a desktop linuxos globális részesedést min. kb. 7%-ra becsülném, teljesen hasra ütés. Nyilván a MacOS elterjedtségétől messze van még (bár az is elterjedtebb lehet, mint amit a nyers számok sugallnak), nem hogy a Windowstól.

Azt meg főleg nem értem, hogy a legtöbb felhasználónak tényleg nagyon alap igényei vannak, a legtöbbjük nem nagyon játszik, nem használ Adobe és Autodesk szoftvereket, és a MS Office-hoz sincs kötve. Általában annyi az igény, hogy böngésző meg valami chat/VoIP kliens menjen. Ennek alapján sokkal elterjedtebbnek kéne lennie a Linuxnak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Régen teljesen más volt a helyzet, mindenki az asztali gépén csinált mindent és itt most nem a céges felhasználásra gondolok hanem a mezei home PC-re. Ma már kb mindenki a telefonján él, az asztali gép akkor kell ha sokat kell gépelni, valami office dolog kell, vagy "linux iso" torrentezés.

Ezen felül ha kell még valami akkor úgyis böngésző, a legtöbb program már átköltözött a netre, az meg rohadt mindegy hogy milyen platformon fut, chrome-chrome, róka-róka, de minden is van linuxra ami szóba jöhet.

Legyen VLC, legyen képnéző, esetleg egy gimp/krita meg talán egy audacity aztán jónapot.

Szokták még szeretni a thunderbirdöt is, főleg akinek több fiókja van, libreoffice/MS office online is bőven fedi a home júzer igényeit, pár éve már a steam is tök jó élmény.

Aki meg photoshoppolni meg autocadezni akar az meg fizesse ki a dózert és élvezze a redmondi élményt, csak mentsen sűrűn nehogy a windózupdate meglepje egy nem várt pillanatban.

Na jo, akkor leirom en: 2024 a Linux Desktop eve :)

És a legnépszerűbb "DE" vajon a tűzróka vagy a krómium-e? :)

azert kivancsi lennek egy lebontasra linuxon belul, hogy ennek mekkora resze a steamdeck.

Akik csak tartalmat fogyasztottak asztali szamitogepen, azok most telefonon es tableten toljak.

Igy maradtak a jatekosok meg akik tenylegesen munkara hasznaljak a szgepuket.

Fura mod aki munkara hasznalja a gepet, azoknak szemmel lathato reszuk linuxot hasznal.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Fura mod aki munkara hasznalja a gepet, azoknak szemmel lathato reszuk linuxot hasznal.

Marmint az IT-sok kozul. A titkarnok, burokratak, SAP-iktatok, ArchiCAD, AutoCAD mesterek, grafikusok, zene/videoszerkesztok, es meg ezer mas szakma nem Linuxot hasznal munkara. A Linux meg megmarad olyan munkaeszkoznek, amilyennek mindig is volt: egy operacios rendszer IT-soktol IT-soknak.

> AutoCAD mesterek,

 

A mernoki programok ugyan meg egyelore windowson futnak joreszt, de megindult a repedes ezerrel. A nyaktervezo programoknal mar egyre tobbet latok, hogy munkara is KiCAD-et hasznalnak. Eleg a youtube-ra rapillantani. Kb. van a KiCAD meg az Altium. A tobbiek kihalofelben. Persze ezt nem ugy kell erteni, hogy a cegek dobjak a bevalt nyaktervezo programjukat, hanem ugy, hogy az uj generacio, viszi be a cegekbe ezt az igenyt.

 

A 3D CAD programoknal is ugyanezt latom. Ugyan most perpill linuxra kb. nincs egy hasznalhato se. Viszont a FreeCAD fejleszteset napi szinten nyomonkovetem (chat), es ez a freecad most ott van, ahol a KiCAD olyan 5 eve.

 

A tobbiek? Lenyegtelen. Ahol a fejlesztok vannak, oda fog menni a tomeg is. Ha megnezed rengeteg fejleszto van macos-en, es szerintem ezert van akkora sulya a maces laptopoknak. Ha a sok javascript/rust/c++ fejleszto nem mac-en lenne, akkor szerintem az applenek nem lenne ekkora sulya, mint most.

 

Egy dolog biztos, a windows veszti el a relevanciajat. Fejlesztok koreben biztosan (aki egyszer atment macos ala, az kb. mar nem fejleszt windows ala). Mig aki linuxon nyomul az inkabb hajlando tesztelni windowsra, de aki macosen van, az kb. leszarja a windowst.

 

> A Linux meg megmarad olyan munkaeszkoznek, amilyennek mindig is volt: egy operacios rendszer IT-soktol IT-soknak.

 

Szerintem ez nem igaz. Pontosan, hogy tor ki.

 

Amugy en ezt szemely szerint sajnalom. Mert nem az a baj, hogy higul a linux:), hanem az, hogy rengeteg program jelenik meg, es a minosege meg esik. Raadasul a disztrok nem birjak ezt kovetni, es ilyen flatpak meg snappel probalnak kibujni a rendszer osszecsiszolasa alol.

Amikor egy lazygit nincs debian csomagban. Vagy egy lazydocker, vagy eppen egy helix szovegszerkeszto. Vagy eppen egy dust, zellij vagy atuin (ezek mind egytol-egyikg command line toolok).

Akkor itt latszodik, hogy valami nem kerek a disztrok koreben.

 

Szoval szerintem tor fel a linux, es ez nem feltetlenul jo.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A mernoki programok ugyan meg egyelore windowson futnak joreszt, de megindult a repedes ezerrel.

Egytalalan nem tapasztalom ezt. Kaptam az egyik ugyfeltol egy 27 megas DWG-t, amiben egy alaprajz lehetseges verzioi vannak, jo par layerrel. Semelyik opensource tool nem tudta megnyitni, egyszerűen kevés volt neki 32 GiB RAM. Természetesen az AutoCAD lazén kezeli.

A 3D CAD programoknal is ugyanezt latom. Ugyan most perpill linuxra kb. nincs egy hasznalhato se.

Na most akkor használható 3D CAD munkára a Linux, vagy nem? Pont azt mondod, hogy nincs használható tool.

A CAD eszközök Linuxra kb. ott tartanak, mint a Windowsos CAD eszközök 15-20 évvel ezelőtt. Ma már a kollaboráció, a BIM és társai alapvetőek lennének, egyik open source CAD eszközben nincs ilyen csoportmunka-támogatás.

 

A tobbiek? Lenyegtelen. Ahol a fejlesztok vannak, oda fog menni a tomeg is.

Aki pénzt akar keresni CAD és társai eszközökkel, Windowst és Macet fog támogatni. Kurva nagy szívás támogatni ezerféle disztribúciót. Persze, ott a Flatpak, AppImage, de arra meg sokan fújolnak, hogy egy szemét bloat dolog, miközben az ISV-k felé egyértelműen ez a jó megoldás.

Ha megnezed rengeteg fejleszto van macos-en, es szerintem ezert van akkora sulya a maces laptopoknak.

LOL, dehogy. Azért van sok macOS-t használó fejlesztő, mert ez UNIX, scriptelhető, van mindenféle dev tool, és közben jól használható desktop. Ettől még a macOS felhasználók nagy része NEM fejlesztő, és a macOS-t fejlesztésre használók nagy része amúgy nem macre fejleszt, hanem webre, backendre stb. Egy része meg valóban Apple cuccokra fejleszt (iOS-re stb.) Nekik a macOS az egy eszköz, és nem célplatform.

Ha a sok javascript/rust/c++ fejleszto nem mac-en lenne, akkor szerintem az applenek nem lenne ekkora sulya, mint most.

Ugyan már, a mac már akkor is fontos volt, amikor Indesign, Photoshop, Final Cut Pro és mindeféle más kreatívipari (grafika, desktop publishing, stb.) eszköz macre volt elérhető, és kevésbé szívás volt használni, mint Windowson. Baromira nem voltak még sehol a macet használó programozók, amikor a Mac már megkerülhetetlen platform volt bizonyos munkakörökben.

> Na most akkor használható 3D CAD munkára a Linux, vagy nem? Pont azt mondod, hogy nincs használható tool.

 

Meg az osszes CAD terulet nincs meg, de megindultak a repedesek. Nyaktervezesre a KiCAD igen hasznalhato. 3D modellezesre FreeCAD kb. 5 ev mulva erkezik meg, hogy az iparan is komolyan lehessen venni (2029). Blender 3D modellezesben kb. megkerulhetetlen.

Streamingre mar ossze tudsz rakni egy linux setupot (megfelelo hardwarerel), a szoftvereket be tudod szerezni hozza.

 

3D CAD?: Jelenleg van BricsCAD (telepitheto), vagy onShape (bongeszoben fut), esetleg TinkerCAD (bongeszo) .

Azaz jelenleg nem. De ez valtozoban van. Amint a FreeCAD hasznalhato lesz picit komolyabb dolgokra (kisceges kornyezet),

a cegek egymast fogjak taposni, hogy valamifele linuxos/webbongeszo alapu valtozattal probaljak elejet venni a tomeges migracionak.

 

Ha megnezed az arazasban is ez latszik. A KiCAD a legjobb pelda erre. Ott, konkretan kb. az osszes hobbista Eagle-t hasznalt, aztan megvette oket az Autodesk, es kb. rogton megvaltoztattak a licenszelest latva a KiCAD sikeret. Tekerjunk elore par evet, es az Eagle a bokorban sincs, a KiCAD meg kb. egyeduralkodo a hobbistak koreben.

Szoval most az osszes ceg megprobalja kivasalni a maximumot 3D cad-ek teren, mielott sullyed a hajo.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Amikor egy lazygit nincs debian csomagban. Vagy egy lazydocker, vagy eppen egy helix szovegszerkeszto. Vagy eppen egy dust, zellij vagy atuin (ezek mind egytol-egyikg command line toolok).

Van kb. 30-40 millió publikus GitHub repo, abból van mondjuk 5 millió használható eszköz. Mégis, a Debiannak mind az 5 millió projektre kéne csomagot csinálnia? Tudod nagyon jól, hogy ez nonszensz.

És ez csak a GitHub statisztikája, nyilvánvalóan jó és hasznos opensource toolból ennél sokkal több van (sourceforge, gitlab, saját git/svn/mercurial hosting, saját weboldalon elérhető targz stb.) - de ezek nagyrésze teljesen niche dolog.

Például én ezekről a toolokról nem is hallottam, és rengetegen így vannak vele - viszont én meg használok olyan toolokat, amiről meg te nem hallottál valószínűleg. Mégsem várom el, hogy legyen meg a vendor által csomagolva, annyira szűk réteget fed le.

Például én ezekről a toolokról nem is hallottam

 

Tegyel meg magadnak egy szivesseget, es kezd el hasznalni a lazygit-et. Majd egy het mulva valaszolj erre a hozzaszolasra.

Ezt a videot nezd meg hozza, amolyan gyorstalpalo (elso inditasnal is felajanlja):

https://www.youtube.com/watch?v=CPLdltN7wgE

 

Ha egy hetig hasznalod, es nem jott be, akkor meghivlak egy sorre, de kb. tuti, hogy te akarsz majd egy sorre meghivni!:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

annyira gyors, hogy a builtin git commitot teljesen hanyagoltam.

 

A kovetkezo lepes az egesz IDE kukazasa, es atteres helix editorra (command line az is).

Kb. a VScode/Atom.io es a (neo)vi(m) szerelemgyereke. Meg nem tertem at, de az ismerkedes elkezdodott.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Tegyel meg magadnak egy szivesseget, es kezd el hasznalni a lazygit-et. Majd egy het mulva valaszolj erre a hozzaszolasra.

 

Hogy értsd: nem azt vitatom, hogy a lazygit jó-e vagy nem, hanem egy olyan tool az ezer más git tooling között, ami elveszik a zajban. Én pl. legtöbbször git CLI-t használok, második helyen az Eclipse-be épített Egit áll. Valaki Gitkrakent használ, VS Code-hoz van ezer extension stb.

Továbbra sem az a kérdés, hogy a lazygit jó-e, hanem az, hogy ismert-e, szükséges-e, elengedhetetlen-e, hogy egy operációs rendszerhez csomagolják.

A sokmillió opensource eszköz között az embernek nincs ideje arra, hogy kipróbálja akár az egy százezrelékét is ezeknek. Most gondolj bele, hogy hány olyan tool van, amiről a Debian csomagolók se hallottak, nem is érdekli őket, és nem is fontos nekik. Majd miután ezt meggondoltad, gondold újra azt, hogy problémád van abból, hogy az N+K! tool elérhető-e debként vagy nem.

Ezt elhiszem neked (ugyanakkor a lazygit annyira jo dolog, hogy nem tudom hogy nem lehet eszrevenni a disztrocsomagoloknak eveken keresztul).

 

Viszont a hozzaszolasnak azt a reszet, hogy komolyan probald ki a lazygitet egy hetig, vedd komolyan. Hulyen hangzik, hogy parancsolora fogtam, de kb. csak a flamet veszed fel a hozzaszolasbol, az igazi kincset meg lennhagyod a porban.

Tedd fel, probald ki, hasznald egy hetig, es gyere vissza, aztan folytassuk!:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

hogy nem tudom hogy nem lehet eszrevenni a disztrocsomagoloknak eveken keresztul).

Úgy, hogy hatalmas a zaj, van ezerféle git eszköz, és a disztrócsomagoló élete sem abból áll, hogy éppen ezt az eszközt kipróbálja, urambocsá felmérje, hogy van-e igény rá, hogy erőforrást kössön le a becsomagolása, vagy amúgy minden user megoldja magának amúgy is.

 

Tedd fel, probald ki, hasznald egy hetig, es gyere vissza, aztan folytassuk!:)

Mondom, nem az a kérdés, hogy jó-e vagy nem. Hanem arról, hogy miért kéne a debiannak ezt becsomagolni egy operációs rendszerhez.

Miért inkább a lazygitet csomagolják, miért nem ezt: https://jonas.github.io/tig/ vagy ezt: https://github.com/Extrawurst/gitui

Van ezer és egy ilyen tool, akkora a zaj. A csomagolók ideje meg kapacitása meg véges, mindent nem csomagolhatnak be.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Na de neked kéne megindokolni, hogy miért inkább a lazygitet csomagolják, és miért ne a tiget? Te mondod, hogy a lazygit hiányzik, erre az Ubuntu devek válasza: ott a tig, tessék azt használni, az az Ubuntu OS része, azt támogatjuk, másnak a támogatására nincs kapacitás.

Eselyesebb, hogy azt fogjak mondani, hogy ha neked kell valami, akkor juttasd be a debian repo-ba, onnan majd megy a kopipaszta az ubuntu fele. Aztan ha meg a debianos csomag maintaineret eluti a villamos, akkor szopoka van az ubuntu usereknek is.

szerk: erre lenne megoldas a snap/flatpak vonal, de sok usernek az sem tetszik, mert kontenerizacio=rossz

> szerk: erre lenne megoldas a snap/flatpak vonal, de sok usernek az sem tetszik, mert kontenerizacio=rossz

 

Ebbol a flatpakbol frankon megcsomorlottem, pedig meg csak 1 honapja hasznalom aktivan. Kb. hetente 1GiB-ot ker reggelire, es ilyen 4-500 MB-os csomagok vannak, mint Gnome application platform(360MB), Freedesktop platform (216MB), Mesa (160MB), Mesa extra (157MB).

Es akkor erre jonnek a tenyleges alkalmazasok, mint az ungoogled chromium (145MB), thunderbird (130MB).

Es mindez az elmult het(!) termese.

 

A f*szom kivan. Ha a snapot is hozzaszamoljuk, az megcsinalja ugyanezt megegyszer.

 

Az i-re a pontot az a momentum tette fel, amikor programozas kozben, valamelyik gombot felreutottem (nem tudom melyiket, azt se tudom hogy tenylegesen attol-e), de puff kikapcsolt a laptop, ujraindult, majd bios-t frissitett (ekkor dugtam konnektorba), majd ujraindult, es kb. folytathattam ott ahol abbahagytam, csak az ossze terminal tabot, meg a megnyitott alkalmazasokat felejtette el.

 

Ez az adatehseg kb. az elmult 2 evben durvult ennyire be. Lassan mar nem lehet hasznalni a szgepet anelkul, hogy par naponta ne adnal neki netet. Mint egy drogos.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A flatpaknak pont az az értelme, hogy ugyanúgy van függőségkezelés, mint máshol, csak disztribúcióktól függetlenül.

Azaz tudok csinálni egy olyan GUI appot, ami függ a Gnome 43-tól, becsomagolom, és használhatod RHEL, Fedora, Arch, Debian, akármilófasz alatt is, pontosan ugyanaz a bináris fog futni mindenhol.

Mint ahogy használjuk ezt Docker container néven szerveralkalmazásokhoz is. Na, a flatpak ugyanez.

Sz*rom le, nekem nem kell havi 5GiB ,hogy hasznalni tudjam a gepemet. Mert igy ez nem szgep, hanem egy kolcsonzott gep, ami fugg az internettol, hogy elvegezze a napi munkajat.

 

Egyebkent f*sza egy fuggosegkezeles, amikor 400MB-os csomagok repkednek, amik egyben frissulnek, es igazabol allnak vagy 100 apro projektbol.

Ez konkretan az .msi linux alapu megvalositasa, egy kis netflix erzessel a vegen.

 

En mar oreg vagyok bohocnak. Amit lehet kerulok snap/flatpak fronton. A chrome flatpakbol elindul majd kb. 10 masodperc mulva segmentation faulttal elcrashel. Csodalom azt a minosegbiztositast, ami ezt korullengi.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mindennek megvan az előnye, hátránya.

Snap, flatpak, nix, ...-nél az az előny, hogy sokkal gyorsabban készül belőlük csomag, ritkán használt alkalmazásokhoz is van csomag, hamarabb frissülnek a csomagok, nem függenek attól, hogy mi van a gépre telepítve, illetve ezek telepítése sem ront el más alkalmazásokat. Így könnyen kipróbálhatunk alkalmazásokat, majd nyom nélkül törölhetőek.

A hátrányuk a méretük.

Nix-nél még további előny, nem tudom ez máshol miként van, hogy read-only egy-egy ilyen telepített csomag, egy alkalmazásból kényelmesen lehet akár több verziót is telepíteni, vissza lehet lépni egy korábbi állapothoz NixOS esetén. Lehet akár csak egy parancs erejéig láthatóvá tenni egy vagy több alkalmazást. Könnyű (fejlesztési) környezetet kialakítani, ahol minden egyes csomag bitre ugyanaz lesz minden gépen mindenkinél. Illetve vannak még más előnyök is.

A legnagyobb hatranya ennek a snap/flatpak-nak az, hogy a hagyomanyos csomagok elhanyagolodnak.

Konkretan firefoxbol mar csak snap-os csomag van ubuntu-ra. Ha .deb-et akarsz, akkor a mozilla csomagolja neked (mint deb tarolo).

Persze a snapos csomag egy bugos szar. Amit nem is ertek, hogyan lehet az ilyen evergreen browsereknel eloadni.

(A chrome snapbol, meg 10 masodperc utan (addig mutatja a weboldalt) segfaulttal kilep)

 

A Nix-et meg fogom nezni, meg az is lehet, hogy valtok nixos-re. Csak mostmar vagy egy honapja reszelgetem a KDE-t, hogy valamennyire hasznalhato legyen, es persze nem dokumentaltam. :(

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

NixOS-nél dekleratívan le tudod írni, hogy mi és hogyan települjön, főként, ha flake-et használsz és home-managert. Ilyenkor a leíró fájl bitre pontosan leírja, hogy mi, milyen verzióval, milyen beállításokkal települjön. Ha azt egy git tárolóban őrzöd, akkor egyrészt megvan az összes korábbi állapot is, másrészt abból is telepítheted az OS-edet. Tehát a leíró fájl(ok) maguk a dokumentáció.

Természetesen ennek is megvannak a maga hátrányai: viszonylag nehéz megtanulni, nehezebb bizonyos dolgokat beállítani.

Az eredmény viszont mindenért kárpótol ;-)

10-15 éve még én is tettem fel mindenféle 3rd party debeket, meg állítottam be külső repókat, hogy frissebb csomagokat kapjak. Debian testinget használtam kb. élesben.

Aztán ez így szép lassan megfakult az évek alatt. Először lett stable, egy-egy gépen pedig még az oldstable-el is megelégszem. Minek rohanni annyira? Működik a rendszer, nem vettem észre, hogy az újabb csomagok hoznának valami olyat, amire szükségem lenne.

Hat most van par program amit hasznalni akarok.

A legujabb az aichat. De ez olyan feketelyukba taszitott, hogy erre egy het tuti elmegy.

Ugye kellene egy llama AI modelt telepitenem, ehhez kellene nvidia driver a laptopon, es most erkeztem meg, hogy a Bumblebee projekt halott, az osszes tutorial X.org-ra van, en meg mar Wayland-en vagyok.

Ugy erzem megoregedtem. Az elmult ket evben kb. nem programoztam, es most mintha egy vodor vizzel leboritottak volna. Mostmar mindenki AI-val programozik, ebbol jo lenne egy lokalis verziot feltenni. Jo lenne, hogyha terminalban futhatna mint egy command line tool, valamint code editorkent.

Eleve most kb. 12 db AI-t talaltam. Nem biztos, hogy a chatGPT a legjobb nekem (fukar vagyok:).

Probaltam ezt is:

https://codeium.com/playground

Kiszedtem az API key-uket a git repojukbol, es mukodik, de igazabol nem igazan hasznalhato. Lehet en nezek be valamit.

Lehet hagyni kene a f*szba, es csak programozni, mint regen.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hasonlóan voltam/vagyok én is, csak én az Ubuntu LTS-sel.

Emellett persze ott vannak az olyan alkalmazások használatának igénye is, amik nincsenek benne a repókban.

A Nix mind a két igényt ki tudja elégíteni. Vannak stabil csatornák, pl. 23.05, 23.11, ..., illetve van egy unstable csatorna, ahol minden sűrűn frissül.

Mindegyik csatornánál, tehát még az unstable-nál is, Te magad tudod meghatározni, hogy mikor frissüljön. Ha nem frissíted, akkor azon verzión marad minden, amikor kezdetben telepítetted. Mivel a csomagok leírása git tárolóban (github jelenleg) van, így akár arra is lehetőség van, hogy adott commitra állítsd be az adott verziót. Minden korábbi telepített verziót megjegyez, így könnyedén visszaállhatsz egy korábbi jól működő állapotra.
Ha stabil csatornán vagy, akkor ilyenre nem igen lesz szükséged. ;-)

Illetve még azt is megteheted, hogy megadod, hogy mely csomagokat mely csatornákról telepítsen, illetve az egyes csatornákat is egyesével frissítheted.
Szerintem ez a legjobb kombinációja a stabil és a friss alkalmazások használatának.
Én pl. szinte mindent stabil csatornáról használok, de van olyan python lib, amit közvetlenül github tárolóból telepíttetek a nix-szel. Ott is igaz, hogy lock-olódik az aktuális verzió és explicit kell frissíteni, amikor kívánjuk.

Még nem teljesen, de már szinte minden be van állítva NixOS alatt, amit napi szinten használok.

Kezdtem egy Virtuális géppel, majd kitelepítettem egy valós gépre, majd most már a leendő végső helyén van az Ubuntu mellett.
Semmit nem másoltam az egyes telepítéseknél, mind 0-ról való telepítés volt, kb. 5-10 perc kézi munka és 50 perc automatikus telepítés. ;-)

Egy valami nem megy még, ami fontos. Ubuntu alatt Pulseaudio adja a hangot, NixOS alatt jelenleg Pipewire és emulálja a Pulseaudiot, de így azt nem tudom megcsinálni, hogy bedugott fejhallgató mellett váltsak a fejhallgató és a hangszóró között. Elvileg mennie kellene, de gyakorlatilag nem megy.
Így még vacillálok, hogy lecseréljem a Pipewiret Pulsaudio-ra vagy keresgéljem még a megoldást Pipewire-re.

Ui.:
Két-három napig még próbáltam a Pipewiret átállítani, de sajnos nem sikerült. A dokumentációja nem igazán felhasználóbarát. Hasonló problémája volt másoknak is, de arra még nem érkezett válasz.
Így kukáztam a Pipewire-t, beállítottam a Pulseaudiot, így most megy ez is szépen, úgy, ahogy Ubuntu/AwesomeWM alatt, de most már NixOS/Hyprland,SwayWM alatt ;-)

Amikor egy lazygit nincs debian csomagban. Vagy egy lazydocker, vagy eppen egy helix szovegszerkeszto. Vagy eppen egy dust, zellij vagy atuin (ezek mind egytol-egyikg command line toolok).

Akkor itt latszodik, hogy valami nem kerek a disztrok koreben.

Ezek a csomagok mind megtalálhatók a Nix csomagkezelőben. Bármely Linux disztró alatt használhatod, ;-)

jah gondoltam ra.

Csak meg nem tudom, hogy snap, flatpak, homebrew, deb-get, vagy eppen nix-et preferaljam.

De lathato igeny van arra, hogy a programokat be kene csomagolni valahogy.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Csak meg nem tudom, hogy snap, flatpak, homebrew, deb-get, vagy eppen nix-et preferaljam.

Ez költői kérdés?

Szerintem csak a Nix-ben van benne az összes általad felsorolt csomag. Sőt, szerintem a legtöbben egyik sincs meg ;-)

Ui.: Megnéztem, a homebrew-ban is benne van mind, snap-ből kettő hiányzik, flatpak-ben csak a helix van meg, a deb-get-ben meg gondolom egyik sincs, ha nincs debian csomag ezekhez.

Ahol a fejlesztok vannak, oda fog menni a tomeg is.

Muhaha... a fejlesztők oda mennek, ahova a munkaadójuk megfizeti őket. Ha a cégnek abban lesz bevétele, hogy HaikuOS-re fejleszt, mert azon van bevétel, akkor oda fog elkészülni a szoftver.

A nyaktervezo programoknal mar egyre tobbet latok

Lehet, de mondjuk próbálj meg egy ilyet keresztülvinni más szakmán. Pl. errefele nem hiszem, hogy egyhamar váltanak az ArchiCAD-ról az építészek.

Szoval szerintem tor fel a linux, es ez nem feltetlenul jo.

Nocsak, nocsak, mindjárt kiderül, hogy jó néhány vitatott megoldás a Windowsban meg az OSX-ben azért volt, mert így tudtak megoldani ügyféligényeket? Ok, nem mondom, van pár dolog, amit lehetett volna jobban csinálni az első helyen is, de na.

A SAP, CAD, grafika, audio, video területén utazó szerkesztők azért az összes user elég kevés százalékát teszik ki. Abban viszont egyetértek, hogy a Linux IT-soktól IT-soknak készül, ahogy a Unix is erre volt főként szánva, programozási környezetnek. Ennek ellenére egészen normi disztrók, asztali környezetek is rá épülnek, amik nagyon Windows/Mac jellegűek, és vannak annyira csiszoltak, mint a kereskedelmi OS-ek. Sőt, mára már elindult egy olyan trend, hogy a MS is elkezdett a Linuxból, Mac-ből lopni, rendes terminál, virtuális asztalok, a Win11-ben tiling, WSL, WSL2, beépített ssh, unixos sorvégek támogatása, winget csomagkezelő, legutóbb sudo, a GUI-t is másolja, pl. középre igazított tálcaikonok, lekerekített sarkok, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Abban viszont egyetértek, hogy a Linux IT-soktól IT-soknak készül > ne beszeljunk mar baromsagot... hint: android*, chromeOS, steamdeck, barmelyik linux alapu kattintgatos router, iot eszkoz... csak UI es hw/sw osszegyogyitas kerdese, hogy pilotavizsgas-e. ha "otthonanegyfalkozott" random hardveren random dologkat reszelsz a random disztron, akkor az minden mas alapu OS eseten is tud expert-only lenni, es hw-sw osszegyogyitas (driverek+userspace) tekinteteben a win* pl. sokkal jobban all.

Ehhez vedd hozza a marginalis userbase-t (aminek lefogadom jelentos hanyada a steamdeck user, ami lasd fentebb, ebbol a szempontbol "nem er"), plusz, hogy csillio disztro/VM/akarmid permutaciojat es kombinaciojat osszereszelni... igen, sokszor a sajtreszelovel rejszolas kategoria :D

Es persze ott van az is, hogy egy rendesen supportalt winnel telepitett gepen, ott a recovery-d, gyakorlatilag klikk-klikk finish javitja/ujratelepiti barki, sot, mondjuk HP supportassist ilyeneket neked firmware-bol is tud, mint pl. diagnostics, boot fixalas...

Az Android és ChromeOS egy lezárt, normi OS, kb. csak annyi köze van a Linuxhoz, hogy Linux kernel van alattuk, de a is rommá hekkelve és korlátozva. A Steam Deck meg a routerek beágyazott eszközök, az OS azokon csak kvázi firmware-ként funkcionál, a Steam Deck-nél is, annak ellenére, hogy van egy KDE-s asztali módja, az csak utángondolás, attól még nem rendes disztró, hanem egy céfeladatra feljesztett kiosk rendszer.

Egyébként meg a Linux valódi előnye pont ez, hogy csillió kombinációból lehet a rendszert összereszelni, mivel nem dönti el senki helyetted, hogy mit használj. Értem, hogy ez a sokszínűség, sok választási lehetőség kaotikus sok embernek, ez az ő bajuk. Ámbár ha letöltenek egy nagyobb mainstream disztrót, azok általában elég hasonlók, systemd, GRUB2, Gnome 4x, Gtk3-4, Firefox, stb. vonalra épül a legtöbb nagy cég fő disztrókiadása, így azért elég sok minden kvázi sztenderd. Igen, van sok kisebb disztró, meg WM/DE, de azokat nem kötelező használni. Ugyanígy a csomagkezelő sokszínűsége ellen meg Flatpak, akinek ilyenre van igénye, a legtöbb disztrón vagy alapból támogatott, vagy bekapcsolható, feltehető.

Windowshoz hasonló recovery-t lehetne implememtálni Linuxon is, szerintem bármelyik disztró csapatának megírod feature requestként, megcsinálja valamelyik előbb-utóbb.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

blabla...
"csak annyi köze van a Linuxhoz, hogy Linux". pont. az, hogy mennyire zart a rendszer irrelevans. attol nem lesz BSD vagy windows belole. :D

megcsinálja valamelyik előbb-utóbb. > mar van ilyen. en egy disztrorol tudok. imho ennek standardnak kene lenni egy desktop osnel (mint a steam deck vagy barmelyik android, oh wait!). jahogy a system76 is - tobbek kozott - a sajat hardveret supportalja! ki gondolta volna, hogy nem szopatni akarjak a usert, hanem ertelmes toolokat adni az OS-sel! nemcsak, nesze, fiam, legozzal a sarokban, szolj ha mar nem dol ossze :D

szoval ja, baromsag, hogy a linux only itsoktol itsoknak lenne, csak egy kis effortot kell beletenni es rendes hw-tamogatast. ezek viszont a randomdisztrokban azert nincsenek, mert nem is target a halando end user vagy barmifele ertelmes supportalt hw.

a steam deck meg olyannyira egy PC, hogy ha akarod windowst is rakhatsz ra. valve ad drivereket is neked hozza.

blabla.

Van melóhelyemen egy középvezető felettünk (külföldi ofcorsz, helyi magyart nem hagynak ilyen magasra jutni; btw. a közvetlen beosztottjai utálják mint a szart és tartanak tőle mint a ráktól mert amúgy egy pszichopata a viselkedése), az szokott rendszeresen bulshittelni teams-be a kb. ~1500 alá beosztottnak.

Egyszer a havi allhands-bullshitben emlékeim szerint valami olyasmiről pofázott emberünk, ami már évek óta baszta sokak csőrét, és ő mint a sokadik menedzser szófosik róla ugyanúgy, megoldás meg továbbra sem lesz rá. A kérdező listára valaki (anonim) beírta neki h. "blabla". Csak ennyit, így. Az ember mikor meglátta, szabályosan kikelt magából. Örjöngött a míting után (főnök mesélte másnap), az embereinek kellett lefognia h. ne menjen a hr-hez kideríttetni ki volt az a negatív szemét aki ezt be merte írni a közösbe. 

Na több se kellett neki, hosszú hónapokig nyögte az az 1500 szerencsétlen ember a közvetlen felettesein keresztül leadott felsőbb utasítást h. minden csapatnak el kell beszélgetnie hogyan kell konstruktiv hozzáállást tanúsítani, pozitivan hozzáállni (a soha nem teljesülő) dolgokhoz, kötelezően kitöltendő online kérdőív stb. Mindezt egy kibaszott blabla miatt.

Nem tudom mit nem értesz. Rugózhatsz a szavakon, de sajnos igaz a mantra, hogy a Linux nem egy OS, csak egy kernel. Az Android és ChromeOS teljesen egy spéci ökoszisztéma, teljesen más elvekre is épül, mint a szokásos Linux disztrók. Én még arra is hajlok, hogy a GNU Guix sem számít Linuxnak, mert bár amögött is Linux kernel van, meg FOSS GNU ökoszisztéma, de annyira gyökeresen sok mindent máshogy oldanak meg (init, csomagkezelés, mappastruktúra), hogy én teljesen kivenném a Linux disztrók kategóriájából, egyfajta speciális alternatív GNU OS, ami kivételesen nem GNU Hurd-re tud csak épülni. Nem véletlen, hogy min. az Androidot és a ChromeOS-t a legtöbb statisztika külön szokta mérni. Egyébként hogy egy tisztább, belekötésmentes definíciót is adjak: az nem Linux, amin az átlag Linux disztró linuxos ELF binárisa (ha minden függőség fent is van, vagy statikusan van linkelve a binárisba) nem fut natívan, csak trükkökkel, hekkekkel (pl. ChromeOS, FreeBSD, Win10-11 WSL2, stb.).

Azt se tagadtam, hogy a Steam Deck egy PC, igen, lényegében egy más formfactor-ú laptop belső van átalakítva, teljesen mindenében egy szabványos x86_64 platform, fut rajta Windows, bármelyik asztali Linux disztró is, de nem erre lett tervezve. Alap telepítésben játékkonzol. Erre van az egész fizikai elrendezésében, képernyőméretében, input módszerek tekintetében kihegyezve, és használhatod desktopként rácsatlakoztatott perifériákkal, meg átválthatsz asztali módra, vagy feltehetsz rá akármilyen desktop disztrót, de ez a része csak utángondolás, a userek nagy %-a nem így használja, legfeljebb csak mellékesen. Ámbár a Steam OS-t Linux disztrónak tekintem, csak nem az asztali felhasználásra lett elsődlegesen tervezve. A Steam Deck userek nem a Linux desktop szegmensét növelik. Épp így az Ubuntu Server sem asztali OS, hanem szerver, annak ellenére, hogy arra is fel tudsz tenni asztali komponenseket, és használhatod desktopnak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

blabla a linux az linux, de megse
blabla a desktop desktop, de megse
blabla csomagkezeles meg gnuos
blabla a stemdeck tenyleg pc, csak hint: egy steam big picture a default shell. linuxon.
blabla az a desktop amit desktopnak hasznalsz

minek fogja szamolni a statisztika, ha wsl-ben inditok firefoxot? csak nem veletlen linuxdesktopnak? :)
minek fogja szamolni a statisztika, ha qemu-ban inditok egy winben egy firefoxot? csak nem veletlen windows desktopnak? :)

ugyanugy kotsz periferiat a steamdeckre, mint a laptopodra, rakhatod dokkolora. ugyanugy desktop vagy nem desktop. (amugy mobile computer, osszecsukhatatlan laptop, fura kinovesekkel az oldalan, nevezd aminek akarod :D)

tokmindegy, hogy emulalodik-e a szoftver. attol desktop valami, ha olyan szoftvert futtatsz rajta. nezd, egyre inkabb a chromeOS is ilyen meg a windows is.

az emberek jo hanyada nem akarja meg a sajat desktopjat is eletben tartani meg uzemeltetni, az a cel, hogy mukodjon. es a mellekelt peldak azt mutatjak, hogy erre a "brand gepek" alkalmasak leginkabb meg a windows ha "legozol" x64 alapon. onnantol meg van aki qemuban windowsozik, win alatt wsl-ezik vagy rosettaban futtat MS szoftvert. ahogy szervrekre sem telepitgetunk lassan bare metal max virtualizacios platformot, aztan vmeket.

vagy csak egyre tobb windowsos kuldi el a statcountert a 0.0.0.0-ba :)
 

;; ANSWER SECTION:
gs.statcounter.com.     300     IN      A       0.0.0.0

Es ez a Windows 12-ig fixen emelkedni fog. Tragya lett a Win 11, korunk Vistaja.

az ilyen kijelentesekrol mindig eszembe jut: https://youtu.be/zfFqS5unwTQ
aztan azota "egyesek szerint" a valaha volt legnepszerubb winver lett (pedig egy win2k, csillivillevel megtolva) fej-fej mellett a win7-tel (ami egy vista redesign, meg a kernel verzio is csak egy .1-gyel van arrebb ezeknel :D)... \o/
vicces nezni a trendet ahogy MS minden masodik major release eseten fole lo az akkori aktualis sok eves alja kategoria hardvernek es a begyopesedett usereknek, aztan eltelik par ev, kiadja kb. ugyanazt uj neven, pici redesignnal: sikersztori :)

A 7 ota mind tragya, csak mar sikeresen leepitettek az emberek igenyeit. A tobbsegnek eleg egy bongeszo es egy email kliens, es egy szemmel lathato meretu csoportnak mar email sem kell, mert amugy funkcionalis analfabetak. Amugy mi is leepulunk szepen lassan, nekunk is eleg a fenti cucc, esetleg meg hasznalunk Excelt, de termeszetesen szigoruan adatbazisnak hasznaljuk. Ezen kivuk csak egy SSH kliens kell a boldogsagunkhoz, mert szamunkra a Windows csak egy GUI a valoban fontos dolgokhoz. :-)

Azon felül, hogy a Win 11 a felhasználói felület terén és a programokkal való kompatibilitás terén sem az igazi, még sokszor feleslegesen magasan húzza meg a minimum követelménynek számító hardvernél a vonalat. Ismerek olyan helyet, ahol egy irodában több olyan gép is van, amiben AMD Ryzen 3 2200G processzor van. Maga a gép még elég pergős, és amúgy sem egy őskövület (2018 decemberében jelent meg ez a CPU), de a Windows 11-hez már kevés. Ha a Windows nem fog futni rajta, attól még ki nem fogják dobni, inkább megy rá Linux.

Nagy Péter

mennyi lehet most egy 2200g a hasznalt piacon? 10k HUF? :D
vedd eszre: egy kb 5-6 eves, akkori legalja arkategoria ryzen CPU-ra panaszkodsz, integralt GPU-val...
vegyetek bele 20k-ert egy 2600(X)-et meg egy vga-t ami kepet ad, oszt' nem lesz lassu.

A Ryzen 3 nem drága, állapottól függően 10-18 ezer között adják. Nem egy csúcskategóriás CPU, azt tudom. De Windows 10 mellett a Word + Excel hibátlanul megy vele, webböngészéshez is elegendő.
De éppenséggel az Intel Core i7-7700K sem elegendő neki. 2017 egyik legerősebb desktop CPU-ja volt, és a 2021-ben megjelent Windows 11-nek ez már a minimum rendszerigénye alatt van.
Pedig azon a mai napig tudnak videót vágni, képet szerkeszteni. Nem mellesleg az még a használt piacon most is 60 ezer körül mozog.

Nagy Péter

szezont a fazonnal.

AMD Ryzen 3 2200G AM4 APU

8 000 Ft

nem kell csodakat varni, ez ennyit is er. (egy normalisabb ebed ara) ha olcso gepet veszel, 5 ev utan fejlesztesz vagy cserelsz (vagy megszokod, hogy ez ilyen).
20k alatt veszel 2600(X)-t, amivel pattan a win11, csak legyen elegendo RAM-od (16G+, ha bongeszot is akarsz futtatni) melle es dedikalt VGA-d.
ha meg nemcsak 1-2 evre tervezel, beledobsz egy r5 5xxx-et, aztan a kov. 4-5 evre jo vagy.

intel gen. 7 ota 5-6 generacio lefolyt a szalagrol, ezt nem szabad elfelejteni. szerencsetlen 7700-nak a 8M cache a legnagyobb baja. nemcsak a cpu power. es ha tenyleg 60k, el kel ladni hasznaltan es venni egy 5600x-et ujonnan.

ha olcso gepet veszel, 5 ev utan fejlesztesz vagy cserelsz

Ryzen 3 2200G: 2018 december - Windows 11: 2021. október 5. 
Szóval itt nem hogy az 5-öt, de még a 3 teljes évet sem várták ki.

De továbbra sem azzal van a gondom, hogy miért nem fut az olcsó gépeken a Windows 11, hanem azt, hogy miért került a minimum alá az a konfiguráció, ami még bőven elég gyors a munkára, vagy bármely másik OS számára. Akinek ilyen gépe van, az nem feltétlenül a tehetősebb réteg. Ha nekik azt mondják, hogy vásároljon 20-30 ezer forintért hardvert, hogy tudja futtatni a gépe továbbra is a Chrome-ot, nem lepődnék meg, ha inkább hagyná a hardvert úgy, ahogy van, és rakna rá egy Linuxot / ChromeOS Flex-et teljesen ingyen. 

De ezt nagyjából a statisztikai is alátámasztja, a Windows 11 két és egy negyed év alatt ~27% részesedést ért el, pedig teljesen ingyenes frissítésként adják, és olyan rámenősen próbál települni, hogy alig találja meg az ember, hogy maradhat a Windows 10 alatt. Összevetésképpen a Windows 10 ennyi idővel a megjelenése után már a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező Windows volt. Ráadásul a tapasztalatom alapján főleg így is azokhoz kerül fel, akik olyan új gépet vettek az elmúlt évben, amire már nem volt választható a Windows 10.

Nagy Péter

a w11 sem teljesen ugy van am:

Windows 11 version 21H2 Sun Valley[p] 2021-10-05 21H2   22000 x86-64, ARM64 2023-10-10[q]
Windows 11 version 22H2 Sun Valley 2 2022-09-20 22H2 22621 2024-10-08[q]
Windows 11 version 23H2 2023-10-31 23H2 22631 2025-11-11[q]

a 2200g meg latod, 10k-t se er... ne vard a csodat, mert az nincs (itt sem). a hasznaltpiac eleg jol bearazza mi mennyit er.
csak masfelszer/max. ketszer annyit kellett volna belerakni kezdonek, es meg egy mindig jol mukodo 2600(x) lehetett volna. de nem keso cserelni, am4-be belemegy a 3xxx/5xxx.

  rakna rá egy Linuxot / ChromeOS Flex-et teljesen ingyen. > hat, akit irsz nem valoszinu, hogy a tech enthusiast reteg, az nemhogy linugzot, windozt se fog neked telepiteni.
sokan nem ertik mi a problema az olcso uj hardverrel. ha szukos a budzse, hasznaltat kell loni. vannak boltbol, garis hasznalt gepek is. cserebe nem lesz tartos, hamarabb csereled le. okolszabalynak jo, ha az epp aktualis price/performance tetejerol valogatsz, azzal altalaban kihuzol 5-10 evet siras nelkul, de ehhez kepben kell lenni a felhozatallal.

a Windows 10 ennyi idővel a megjelenése után már a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező Windows volt. > de nezd meg mivel konkuralt... 7/8/8.1: 7 mar ocska volt nagyon, 8/8.1 meg "szar", mert az emberek nem ertettek a "csempeket" (pedig a w10 a hazteto alatt egy 8.1-tol semmiben nem kulonbozott).

akik olyan új gépet vettek az elmúlt évben > lasd fentebb. sajnos siman vehetsz ujonnan sz*t :/

az is vicces, hogy ugyanezek az emberek veszik a szamszunggalakszit szazezrekert, PC-re meg sajnalnak 30k-t is, hogy ne legyen tetu lassu...

a 2200g meg latod, 10k-t se er... ne vard a csodat, mert az nincs (itt sem). a hasznaltpiac eleg jol bearazza mi mennyit er.
csak masfelszer/max. ketszer annyit kellett volna belerakni kezdonek, es meg egy mindig jol mukodo 2600(x) lehetett volna. de nem keso cserelni, am4-be belemegy a 3xxx/5xxx.

2019-ben még az volt a hivatalos Microsoft álláspont, hogy a Windows 10 az utolsó Windows. Teljesen felesleges lett volna másfélszer / kétszer annyit költeni egy olyan irodai gépre, amin Word / Excel / Outlook fut. Nyilván ezeknek is valószínűleg az lesz a sorsa, hogy futnak majd kb. 2028-ig Windows 10-el, és akkor majd az egész gép cserére kerül, amikor már 9-10 éves lesz. Egészen biztos vagyok benne, hogy nem fognak most gépenként 20 ezret költeni rá, hogy egy ~20%-al gyorsabb CPU legyen bennük, amire felraknak egy Windows 11-et, ami meg 20%-al lassabb, és akkor ott tartunk, hogy van 9 ugyanolyan elavult gép 180 ezer forint plusz kiadással, bármilyen kézzel fogható előny nélkül.

a Windows 10 ennyi idővel a megjelenése után már a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező Windows volt. > de nezd meg mivel konkuralt... 7/8/8.1: 7 mar ocska volt nagyon, 8/8.1 meg "szar", mert az emberek nem ertettek a "csempeket" (pedig a w10 a hazteto alatt egy 8.1-tol semmiben nem kulonbozott).

A Windows 8 / 8.1  tényleg nem volt sikeres, de a Windows 7 igen kedvelt rendszer volt, jó pár helyen még a mai napig is használják. Technikailag már lehet elavult volt a 7-es, de az emberek szerették használni. De persze érthető a mostani helyzet is: a Windows 10 elég megbízhatóan fut, stabil, támogatott, a 11-el meg gyakran vannak gondok, és igazából nem nyújt semmi olyan érdemi előnyt a felhasználóknak, amiért bárki is váltani szeretne.

az is vicces, hogy ugyanezek az emberek veszik a szamszunggalakszit szazezrekert, PC-re meg sajnalnak 30k-t is, hogy ne legyen tetu lassu...

Akiről én beszélek, az egy cég, és 2019-ben vettek 9 új gépet a 9 irodai alkalmazottnak. Nem sajnálják a pénzt rá, de nyilván feleslegesen sem akartak drágább gépet venni, mint ami az akkori tudás szerint szükséges volt a munkához. A 2200G akkor sem volt lassú, és most sem az, a Ryzen 5 2600X 22%-al gyorsabb tőle, és akkoriban árban a duplája volt a 2200G-hez képest. 

Továbbra is, nem győzőm hangsúlyozni: nem azzal van gondom, hogy a Windows 11-et nem lehet felrakni a 15 éves Core2Duo processzorra, hanem azzal, hogy olyan gépeket is kizár a minimális rendszerigényével, amelyek még bőven elég gyorsak ma is munkára Windows 10-el. NVMe SSD, meg 8 GB ram van bennük, a Word / Excel szempillantás alatt betölt, nincsenek felesleges 5-10 másodperces várakozások két kattintás között. Ha nem lenne már amúgy sem alkalmas a munkára, senkit nem érdekelne, hogy a következő Windows sem megy rá, hiszen amúgy is cserélni kellene őket.

Nagy Péter

remelem csak viccelsz a 20%-oddal :D ha komolyan gondoltad, hagyjuk is...

Turbo Speed Up to 4.2 GHz Up to 3.7 GHz  
# of Physical Cores 6 (Threads: 12) 4 (Threads: 4)  
Cache L1: 576KB, L2: 3.0MB, L3: 16MB L1: 384KB, L2: 2.0MB, L3: 4MB

es amikor price/performance-rol beszelek, az ez:

CPU Value (CPU Mark / $Price)
As of 7th of March 2024 - Higher results represent better value
AMD Ryzen 5 2600X   180.2
AMD Ryzen 3 2200G   45.1
PassMark Software © 2008-2024    

ha a picivel dragabbat vettek volna (ami amugy az IT sara, ha nem...) 4.5X jobban megerte volna... es meg most sem kene sirni, hogy egy excel vagy a w11 se fut rendesen.

A számozás ne tévesszen meg, nem csak az iGPU a különbség. A kedves jó AMD az előző generációs magokhoz csapta hozzá az iGPU-t és címkézte az új generáció sorszámával egy időben. A 2xxxG az az 1xxx sorozat magját tartalmazta, míg a 3xxxG meg a 2xxx magokat, a franc tudja most, hogy is hívták, talán ZEN meg ZEN+? A választó vonal meg a 2xxx széria magja, ami már épp beleesett a W11 követelményeibe.

Én a 20%-ot erről az oldalról vettem: https://cpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-Ryzen-5-2600X-vs-AMD-Ryzen-3-2200G/3956vsm441832

Az Effective Speed sorban azt írják, hogy +22%. A gyakorlatban csak a 2200G-t próbáltam, és mivel az elég gyors, nem tűnt irreálisnak az érték.

Nagy Péter

Azt hinné az ember, hogy a w11 kapcsán köztudomású, hogy a minimális rendszerigénye processzor kapcsán nem a teljesitményre vonatkozik, hanem a biztonsági és utasitáskészletbeli feature-ökre.

És ez egyre szigorúbb lesz. Van olyan proci amire a mostani w11-et a telepitő hackelésével fel tudod tenni, mert még nem használ bizonyos utasitásokat, a köveketkező nagy frissitéssel pedig már bootolni sem fog, mert már úgy forditják, hogy egy adott utasitásra a forditó ne generáljon megkerülő megoldást, ha a processzor nem támogatja.

Az, hogy mik ezek az igényelt processzor feature-ök az első w11 kiadása előtt átgondolták és dokumentálták, csak nem mindet kényszeritették még ki a forditóban.

Ez az, ami a 24H2-ben már nem lesz megkerülhető, ugyanis most bekapcsolják az újabb utasításkészletek használatát, fallback nélkül.

Azt én is tudom, hogy a korai Win11 még akár egy ősi P4-en is elfut, lásd: https://www.pcmag.com/news/no-new-pc-needed-windows-11-runs-on-a-15-yea…

> mennyi lehet most egy 2200g a hasznalt piacon? 10k HUF? :D

Nalunk All-in-one PC-k (kb. mint az iMac apple vonalon) kozul vagy 20db nem uti meg a Win11-et.

 

Szep 27"-os gepek, matt kijelzo, irodai munkara (word, excel) vannak hasznalva. Nem kell gyorsabb.

Viszont mivel az office-t tenyleg hasznaljak, es abbol is a hibajavitos reszt (allami szferaba/bol kuldozgetik a fajlokat), igy kellene a windows nekik. Neztem a wine+office-t, de ezzel az o365/office online-nal eleg kaosz, leginkabb nem megy.

 

En sajnalom azert. Plusz ha most all-in-one mellett dontunk (ugye nincs kabel-babel), akkor olyan 6-800eFt/gep korul vagyunk.

Nem olcso mulatsag. De normal szgepeknel is mindent meg kene venni (monitorostol), szoval az is tetel.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

nem gondolkoztal meg vesa mountolhato minipc-ben? akkor nem kell kidobnod a jo kis monitorokat sem, ha elavult, csak felcsavarod az ujat, meg nincs duplan tularazva. (tudom, tudom, plusz 1 power brick meg egy par centis monitorkabel :D)
http://valid.x86.fr/bench/lv4kf5/16 < ilyen procival mar brutto 300 alatt kapsz egyet, csak ram meg ssd kell bele.

az attol fugg, hogy van-e rajta bemenet. (letezik ilyen)
amugymeg a jovodre gondoltam elso korben, mivel azzal jottel, hogy 6-800k-ba fajnanak az ujak... :)
300k brutto az eros minipc, a maradek 3-500-bol futja nem is szar monitorra, de inkabb kettore-haromra...

neztem monotorokat, de olyat mutass, ami egy usb-c vel megelegszik es dokkolo is egyben.

Azaz a monitornak van webkameraja, mikrofonja, usb portjai egernek es billentyuzentnek.meg pendrivenak, calamint ethernet port.

Es mindosszesen egy kabel van pc<->monitor kozott (usb-c), es azon kapja a tapot is.

A pc-nek is egy usb-c legyen a betap, es kulso tapegyseg legyen.

 

Igy a falbol 2 kabel jon: ethernet es 230.

A 230-bol lesz usb-c (tapegyseg), es a szgepbe bemegy a usbc, onnan usbc a monitorba es a monitorba dugod az ethernetet, egeret es billt.

 

2 ilyen monitorrol tudok. felmillional indulnak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

minek. ott az usb a micoPC-ben... ami meg a monitor hatuljan.
ethernet? 2024-ben? inkabb azt szuntesd meg... a kovetkezo "alom" a PoE lesz? :) akkor nem kell tapkabel se!!!!
eger meg bill VEZETEKEN? why? :)
A falbol igy csak ket kabel kell... ket tap. monitorba egy hdmi/dp. es... nincs is tobb.
ha ez is sok, akkor hint: laptop+usb-C dokk+monitor.
azt sem zarom ki, hogy letezhet usb-c-n taplalhato minipc, akkor meg csak egy "dokkolo" brick kell, ami a monitort is meg a pc-t is taplalja.

WiFi: nem mindenhol haszhnálható, és nem mindenre. A rádiós egér+billentyűzet meg, ha megfelelően védett a rádiós kommunikációja, akkor az nem az "alja" szint - árban. Sem.
A monitor hátán lévő MicroPC-ben lévő USB aljzat "picit" nehezebben érhető el, mint a all-in-one eszközön lévők... Oké, billentyűzet, egér, webkamera, meg esetleg USB-s füles esetén ez kevésbé probléma, de egy token vagy pendrive azért elég nehezen kezelhető abban a pozícióban...

sokkal banalisabb oka van:

a f*szom akar elemet cserelgetni-tolteni, meg fel ora azzal megy el, hogy nem tud belepni, mert a merulo billentyuzet nem visz egy gombot vagy capslock benyomodva marad.

Ennel mindenki ideje dragabbnak kell lennie.

Ha valaki vezeteknelkuli billre vagyik, vegyen egyet (akar ceges szamlara), jarjon utana, de hallani se akarok rola.

Ha valami gond van, akkor ott a vezetekes, az 10 ev mulva is megy.

 

a wifire:

nem rossz a kabel+wifi redundancia (halozati problema, internet nem megy, vagy eppen windows frissitesnel akad meg valamelyik).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Annyit azért kibírok, hogy akkor kicserélem, van mindig tartalék otthon.

 

Az egesz thread arrol szol, hogy nem egy gepen, hanem 20-30 gepen atallnal-e vezeteknelkuli egerre es vezeteknelkuli billentyuzetre, igy hogy ettol fuggetlen (nem tudok belepni, nem.megy a gmail, stb) problemakat is a nyakadba veszel.

 

Egyebkent 30 gepnel ha 3 evente kell elemet cserelni, akkor bill+eger, es maris 20 hibajegy evente. Es ez csak az elemcsere. A jarulekos dolgokrol, meg szot se ejtettem.

 

Kosz, de kosz nem.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Vezeték nélküli billentyűzetem és egerem van, elsősorban abból a megfontolásból, hogy az a fajta billentyűzet, ami kellett nekem, csak vezeték nélküli kivitelben létezik, trackball szintén. Viszont mivel még megvan a régi gépem is, hasznos funkció, hogy mind az egeret, mind a billentyűzetet két géppel lehet használni, és így egyszerű az átváltás a kettő közt, nem kell két billentyű, vagy KVM switch.

A monitor hátán lévő MicroPC-ben lévő USB aljzat "picit" nehezebben érhető el, mint a all-in-one eszközön lévők...

A MicroPC-be bedugsz egy USB hub-ot és oda vezeted, ahol a legkényelmesebben tudod használni. A monitoron sem feltétlen a legjobb helyen vannak ezek a kivezetések. Egyébként nem mindegy hol vannak? Úgyis csak egyszer kell bedugni. ;-)

Hát, az régi CAT5e kábeleken a falban elmegy a 2500 megabites hálókártya általában elég stabilan, a legtöbb WiFi adapternél viszont jó, ha 1000 megabit összejön. 
Nyilván van olyan munka, amihez elegendő a WiFi is, de azért egy olyan szobában, ahol van 7-8 gép, (meg 7-8 okostelefon mellé), a Wifi már lehet a gigabitet sem fogja tudni hozni. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a szomszédos irodákban milyen wifik meg milyen rádiós eszközök zavarják még időszakosan a jelet, amiért akár el is dobhatja a hálózatot a gép.

Nem rossz a WiFi, de azért mondjuk egy olyan gépet, aminek folyamatos, megbízható hálózati kapcsolatra van szüksége, inkább ethernetre kötnék. Ameddig a szervernek nem elég stabil a Wifi, addig a munkaállomásokat sem szivatom vele.

Nagy Péter

A 2200G nem olyan rossz proci. Jó, nem a legcombosabb, de egy régi i7 szintjét simán megüti, annyira nem szar, mint a régi genes i3-ak, Pentiumok, meg a Celeron N. A MS viszont kizárta a Win11 kompatibilitásból, ennek ellenére hack-kel feltehető rá a 11-es, fut is rajta.

Abban viszont egyetértek, ha tud bele venni egy Ryzen 2600-ast, vagy 1600AF-et (ebből csak az AF végű a jó), akkor az nem drága, és azok kompatiblisek a 11-gyel, plusz azok már 6 mag 12 szálasak, emiatt cache is több van bennük. Egyedül integrált GPU nincs ezekben, de ma már egy régebbi genes GPU nem olyan drága, RX4xx, 5xx, vagy GTX 9/10xx.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Default mindenféle 3rd party szemét nélkül át lehet már rakni a képernyő jobb vagy bal szélére a start menüt ami W95 óta működött? 

2 hete kollégám privát gépe frissítés után bootloopba került, rollback nem működött, pendrive és reinstall lett a vége.

Hozzám is eljut sok gép hogy sikáljam le róla a 11-et, ő kéri a megszokott 10-est (vagy bepróbálkozok nála egy minttel ha fedi az igényeit).

Hozzám a legtöbb Win11-es gép azzal került eddig, hogy véletlenszerűen nem működik rajta a WIFI, hol megoldja a reboot, hol nem.
Néhány gép pedig azért került, mert néha 5-10 másodpercre lelassult az egér, mint ha valami időszakosan annyira leterhelné, hogy nincs szabad erőforrás kirajzolni a kurzort.

Ezeknél a gépeknél a Windows 10 install a Windows 11 helyére megoldotta a gondot, pedig némelyik gép ezek közül hivatalosan csak Win11-et támogat.
Én személy szerint a GUI-val nem vagyok kibékülve, de szerencsére nem is jött még elő olyan dolog, amihez Win11-re lenne szükségem, így abszolút semmi okom nincs feltelepíteni. Gyakorlatilag minden, amivel reklámozzák, vagy nem releváns nekem, vagy inkább hátrány.
 

Nagy Péter

Ázsia miatt.  A fehér ember szarul áll.

Most nagyon belendült. Vajon meddig tart az emelkedés?

Ms store-ból a játékokat föl lehet tornászni linux alá?

Ez semmit nem ér. Ez csupán csak annyit bizonyít, hogy aki képes Linuxot feltenni magának, az egyben képes letiltani a statcounter-t is... (nálam is le van tiltva, az összes Linuxomon)

Hú, ezt jó is hogy írod, mert valóban nagyon fontos tény, ami fölött sokan elsiklanak. Ezek a webes statisztikák adserver-eken keresztül mérnek, és a legtöbb linuxos van annyira power user, hogy ezeket élből letiltja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2024. 03. 06., sze – 16:35

nem értem miért nem terjed jobban, egyszerűen a Windows használhatatlan az Apple meg megfizethetetlen. Tudom megszokás nagy úr, de hogy a szart is képesek az emberek simán használni az egy vicc.

Ez 8GB es 16GB RAM eseten semmi esetre sem igaz.

Ha elinditasz egy Adobe termeket, ennel tobbon se lesz igaz.

De a Safari amugy tud vigyazni a RAM-ra, aminek az alaprendszer amugy minden nelkul kinosan nagy reszet felzabalja. Szoval bizonyos edge case-ekben igaz az allitas: pl. sok RAM-mal bongeszve szigoruan Safaribol.

Ezt azért nem mondanám. Én úgy voltam vele hogy megnézzük az alapmodellt és ha kevés akkor lecserélem. Nem cseréltem le.

15-20 safari tab, slack, apple music, office (8-10 doksi vegyesen word/excel/ppoint), vpn, rdp, outlook melóra hibátlanul teszi a dolgát. 

Privátban néha garageband gitárt felvenni meg kis videók alá zenét csinálni, imovie-val 4k60fps videók szerkesztgetése (5-15 perces családi projektek), pixelmator pro, handbrake, szintén 15-20 tab safariban, discord, apple music/podcast, photos szokott nyitva lenni.

Reminders/notes/calendar folyamatosan megy vegyes használatban.

Storage-re van nas meg külső ssd, 256-os belső tárhelyből per pill 127 giga szabad, külső ssd 2-3 havonta egyszer van elővéve. 

 

Szóval 2 év használat alapján nekem bevált az alapmodell. Nyilván ha professzionális szinten tolnám akkor elfogyna, de arra nem airt kell venni hanem pro gépet és az vissza is fogja hozni az árát. Amúgy meg az ár is relatív. Ami munkát elvégzek vele abból ha kifizetem minden havi kiadásomat utána is a maradékból kijön másfél belépőmodell macbook air. 

ne is mondd... egy 2017-es macbook pro-ra (16GB RAM) ventura-t ajánlott, felraktam... teljesen használhatatlan volt: egyfolytában zúgtak a coolerek, nem ment a resume (!), folyton restartolni kellett... aztán visszakerült a Monterey, azzal nincs gond.

(igen, 7 éves laptop, a 11 éves HP ProBookom még mindig hasít manjaro-val).

nincs erogepem (sot), de eszre se veszem ha a hatterben update vagy defender dolgozik... csak feljon a notice, hogy reboot vagy majd lemegy ejjel, ha nem bantom.
5-6 evente "ralocsolok" a desktopra 1-200k HUF-ot. (hasznalt cuccokbol ennek toredeke is eleg lenne) ez a legrosszabb arannyal szamolva is 3k/ho-ra jon ki.
ha valakinek ennyire nem telik munkaeszkozre, akkor nincs mirol beszelgetni. :/

GPO-ból... Az átlag felhasználó. Igen.

A másik: amíg Linux-os csomagkezelő jelez, ha van frissítés, de nem követeli erőszakkal, hogy telepítsd, nem kell elhalasztani, addig a Windows agresszívan értesítéseket dobál, hogy márpedig ideje lenne frissíteni meg újraindítani.

Már másik témákban is mondtam, a számítógépemet magamnak veszem, hogy én használjam! Nem a Microsoft-nak, hogy néha kapjak tőle gépidőt! Aztán sunyigeci módon dobják a támogatást, mert régi a procid öreg! Vegyél újat!

Az atlag Marinenje inkabb ne nyulkaljon a security update-ek korul...
Aki ert hozza, az meg megoldja.
Nezd mar meg az uptodate linux kernel hany regi CPU/arch tamogatasat dobta eddig :) jo szorakozast!
En csak azon csodalkozom ujra es ujra, hogy elvileg IT-ban tevekenykedo emberek meglepodnek azon, hogy egy 6-8-10 eves architekturan (raadasul annak is a legalja kategoria) a 6-8-10 eves szoftver fut rendesen. :D

Nem ez a lenyeg, az a lenyeg, hogy mindenki tudja. :D

Amugy aki VM-ben/dual bootban pont havonta egyszer nyitja meg, az tenyleg pont azt latja, hogy fel napig nem hasznalhatja, mikor pont kene neki. Emlitettuk is itt tobben, ki is emeltuk, hogy a kilenyszeritett frissitesi folyamat sokaig tart, es az a baj, nem az, hogy surun van. De dorsy nem szokott gondolkodni, azt mindig meghagyja nekunk. :)

elirtam ejjel fel1-kor, nabumm.
aki VM-ben/dual bootban pont havonta egyszer nyitja meg > az ne csodalkozzon, hogy futni fog az update, ha nem kapcsolta ki/rakta postpone-ba.
Hupon siras-rivas helyett meg tudna oldani, google elso talalat sokat tud segiteni :)

mar csak az a kerdes hany fele modon szeretnetek, hogy kikapcsolhato legyen :D

egyebkent meg olyanon megy a seggfajas, ami regesreg nem problema... :) kar, hogy linkelve is volt az eredeti cikkben...

ezen kivul kb. defender upgrade jon surubben, na az nalam event log szerint 7 sec alatt szokott telepulni (egy ~50k HUF brutto aru 3+ eve letezo CPU-n... Launch 2020), amit eszre sem veszek. tenyleg kibirhatatlan!!!111 :D

  • Nehéz programot telepíteni
  • Rohadtul nem biztonságos

Szerintem ez a két pont már nem igaz a Win 10 óta (már a Win7 is egészen jó volt). A többi ponttal teljesen egyetértek. Sokáig használtam Win-t munkára (fejlesztés), pár éve teljesen átálltam Linuxra. Gondok néha itt is vannak, de sokkal könnyebben megbocsájtom az ingyenes Linuxnak, mint a fizetős Win-nek. A teljesítmény-különbség teljesen megdöbbentő, pedig a nem valami fürge Ubuntu-t használom.