GTK3+ - just for the record

# apt-get install gtk3-nocsd
$ export GTK_CSD=0
$ export LD_PRELOAD=/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libgtk3-nocsd.so.0
$ gtkwhatever ... 

... csak mert nehany alkalmazasnal kimondottan hulyen mukodik ez a "client-side decoration" nevu baszmany... Ezzel a fenti hekkelessel mar egy fokkal vallalhatobb, de persze igy is jobb volt mint lett. Pl ez a Ξ jellegu menuzes is joval kevesbe hatekony mint a szokasos menurendszer eles hasznalat eseten (ha valaki tudja hogyan lehet azt visszaallitani, akkor szoljon :)).

Hozzászólások

Baszmány:D Köszönöm, most bővült a szókincsem :D

Nem tudom mi az a "client-side decoration" , da ha arról van szó, hogy minden app fejlesztője oda rejti el a menüt ahova ő gondolja, akkor az egy nagy "baszmány".
Nem értem miért nem lehet desktop -on meghagyni a hagyományos menü-t. Ezért nagyon szeretem KDE-ben a global-appmenu-t (szerintem van gnome-ra is). Bár ott meg némelyik alkalmazásnál (firefox, anki, qtcreator) nem jelenik meg, a chrome származékoknál viszont jó. Az a legkellemetlenebb ha nem jelenik meg viszont az app(qtcreator, anki) címsorából eltűnik a hagyományos menü. Azt így szoktam indítani:

qdbus org.kde.kded5 /kded org.kde.kded5.unloadModule appmenu && anki & sleep 1 && qdbus org.kde.kded5 /kded org.kde.kded5.loadModule appmenu 

kikapcsolom majd vissza a global appmenüt.

 

Ez a CSD valami ujhullamos herkelmeny, meg sajat wiki oldala is van (tldr: hogy oldjunk meg valamit amirol egeszen eddig csak sejtettuk hogy nincs szuksegunk, de mar biztosan tudjuk hogy nincs). En is ugy talaltam meg ezt a szakkifejezest hogy eme altalam is hasznalt program kapcsan probaltam utanajarni hogy hogy cseszhettek javithattak meg azt az eddigi jo, kezreallo (G)UI-t ami mukodott. Szoval, barhogyis, ez a CSD egy valodi eufemizmus.

A CSD arra is való, hogy például a böngészők át tudják venni a rajzolási feladatot az ablakkeret felső részéről, hogy a tabok listáját oda tudják renderelni. Ez, ha nem lenne CSD, úgy nézne ki, hogy van az ablakkeret, és alatta van a tabok listája, tök feleslegesen foglal el helyet.

Hasonlóképpen mondjuk egy fájlböngésző (pl. GNOME alatt a Files/nautilus) oda tud tenni egy kereső input boxot a címsorba CSD segítségével, CSD nélkül ez nem menne.

A CSD alapvetően egy jó dolog, mert nem minden alkalmazás számára jó a 70-es években kialakított WIMP UI struktúra.

De azért csak jó lenne valamifajta rendszert vinni ebbe, nem? Mert most ahány alkalmazás, annyiféle fejléc, gomb, menü meg egyéb vackok vannak kint, hogy az r=1 felhasználóknak ez zavaró.

Szokás szidni a Microsoft-ot, de a Win95-től kezdve pár évig az egy nagy fegyvertény volt, hogy "minden" Windows-os alkalmazás "ugyanúgy" nézett ki (=ugyanaz a fejléc, toolbar, sdi/mdi, stb), és emiatt a felhasználók tanulási görbéje lapult.

a Win95-től kezdve pár évig az egy nagy fegyvertény volt, hogy "minden" Windows-os alkalmazás "ugyanúgy" nézett ki

Ez már akkor sem volt igaz. Maximum a beépített alkalmazások egy része nézett ki ugyanúgy. Eleve megvoltak még a Windows 3.1-es widgetek és dialógusok, sok alkalmazás azt használta.

Aztán jött az Office, ami mindenből csinált magának sajátot (megfogható menüsáv, több menüsáv, stb.), az Office 97 UI-ja tökre más viselkedésű, csak hasonlóan kinéző elemeket használt, mint a Windows 95 - mert az Office appoknak nem volt elég a Windows 95 UI. Arról nem is beszélve, hogy már akkor is volt CSD az Office-nál meg más alkalmazásoknál (Office 97 Shortcut Bar volt a neve), kurva nagy hackek eredményeként.

Aztán nézd meg az Encarta 95 UI-t, semmi köze nem volt a rendszer UI-hoz.

 

Az olyan apróságokról meg ne is beszéljünk, hogy az Office felülete MDI volt (multiple document interface), a Notepad SDI, a Wordpad is SDI, a Paint is SDI. Rejtély, hogy az Office-nak miért kellett pár évig MDI-nak lennie.