Respect!

#delehet #rokkantnyugdijhelyett #csakcsinalnikell #kevesebbrinyalast #nezabaljannyit #mozduljmeg

Hozzászólások

A rendszeres mozgás szükségessége egyértelmű. A "nem adom fel csak mert öregszemre " én is egy nagy respect.

De -tudom nem leszek népszerű vele- szerintem a "vas" nem tesz jót az izületeknek. Egyszerűen nem erre találta ki az evolúció.

Ahhoz hogy a vas használat egy-két évtized múlva ne üssön vissza, nagyon ésszel kell vele bánni. Akkor viszont nem lehet "látványosság" belőle, csak jó közérzet. :D

Azért írom ezt, túl sok félig nyomorék öregedő "badizót" ismerek.

Például a fára mászás, fákon való közlekedés nagyon hasznos. Nem véletlen, hogy egy csimpánz elkenné a szád. Mivel az embereknek a túlélés jelenleg annyiból áll, hogy elmennek a Tescóba, nyilván nem használják azokat a képességeket, amelyekkel évezredekkel ezelőtt túléltek. Ennek kompenzálása az edzés, hogy a fizikai terhelést egy időileg behatárolt és nyomon követhető formában csináld, ami kompatibilis a modern élettel. Abszolút nem hiszem, hogy ennek hiánya lenne természetes.

Egyébként nyilván a lovak sem véletlenül tudnak így szaladni. Az emberek bizony azt a fizikai teljesítményre való képességüket használják ki, ami a túléléshez kellett nekik.

Az pont rossz példa, mert lejöttünk a fáról, kiegyenesedett a gerincünk, módosult a csípőnk, ami már nem hasznos a fára mászás szempontjából. Pár ezer év? Az megvan ugye, hogy az emberi őstörténet inkább millió években számítható, mintsem évezredekben, még a mai modern ember is ~300.000 éve alakult ki.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

A civilizáció pár ezer év a mainstream kronológia szerint. Nyilván az előtt is voltak közösségek, ahogyan az állatvilágban is vannak. De a civilizáció nagyban megváltoztatta, mi kell a túléléshez. És pont az emberi őstörténet nagyon széles időskálája miatt, a testünk nyilván nem a modern életünkhöz alakult.

ne üssön vissza, nagyon _ésszel_ kell vele bánni

Nincs semmi baj a vassal, fentebb kimondtad a lényeget. Egyébként bármilyen sport kreténül és túltolva csinálva komoly egészségügyi gondokat okoz. Normálisan, szabályosan csinálva meg akár 70 éven keresztül is jól karban tart. Ez nem arról szól, hogy mire talált ki az evolúció (mert de: a mozgás és fizikai munkavégzés minden formájára), hanem arról hogy ne terheld túl magad és azzal ne tedd tönkre magad (mert a rendszeres túlterhelést valóban nem bírjuk és csúnyán visszaüt).

Szóval rendszeresen sportolni jó, legyen akár vas akár víz akár bármi más, túltolni viszont nem szabad. 

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Írhatnám, hogy ez egy szövegértési tesz volt -de nem- és te és therion ment át csak rajta. De fölösleges.

Csak megjegyzem, ahogy lovat is lehet "ínszakadásig" terhelni, úgy embert is.* És ha így "jelzi a tested" akkor lehet, hogy most meggyógyul (relativ gyorsan), de 20-30 év múlva lesznek dolgok amik emlékeztetnek rá, hogy akkor és ott túltoltad. És itt jönnek képbe, a felállni, 20 métert fájdalom nélkül futni nem tudó egykori erős emberek. S nem kell ehhez hogy kokszoljanak. Csak elfelejtsék, hogy a szervezetedet büntetlenül nem lehet lerabolni, s általában az igazi büntetés csak később jön, amikor már cseszheted.

Szóval a lényeg -amit kivastagítottál- jó az, de mint a legtöbb dolog az életben, csak ésszel, mert a "vassal" tudod legkönnyebben tönkre tenni a testedet, ha túl gyorsan, túl "szép" akarsz lenni.

S ahogy az evolúció a lovat se arra képezte ki, hogy a háborúban tarackokat cibáljon ki a sárból, úgy az az embert se arra, hogy pl. testsúlyának többszörösét nyomja fekve, vagy guggoljon.

Az izom és az ízület nem tudja, hogy most "vasat" emelsz, tolsz, húzol vagy gyereket, bevásárló szatyrokat, bútorokat, ... vagy akár saját magadat.

Ha megfelelő mértékben terheled az izmaidat és ízületeidet az kifejezetten jó nekik. Arra is érdemes figyelni, hogy a megfelelő táplálék és pihenés a rendelkezésükre álljon.

Pl. a futásra is azt mondják, hogy nem jó az ízületeknek, de van olyan tanulmány, ami szerint még a kicsit túlzásba vitt, rossz talajon (pl. beton) végzett futás is sokkal jobb az ízületeknek, mint a kímélés.

Saját példám: közel 50 éve focizom, amiből az első 20 évben nagyon sokat beton pályán. Kb. 10 évvel ezelőtt elkezdtek a térdeim időnként kicsit fájni. A térdspecialista szerint ez a korral jár és idővel romlani fog, max szinten lehet tartani. Barátaim nagy része hasonlóan volt, ők abbahagyták a focit. Ezután lefogytam 20 kilót, növeltem a kollagén bevitelem (pl. kocsonya, hús/csont leves), tudatosabban erősítettem az izmaimat, illetve továbbra is jártam focizni. Most semmi panaszom nincs az ízületeimmel, erőben és teljesítményben közel huszonéves szinten tudok teljesíteni. Továbbra is heti kétszer focizom.

Vas nélkül max. a saját testsúlyoddal tudod terhelni a tested, vassal meg többel, de erről írtam. Ha vassal dolgozol, akkor jóval erősebb - ésszel beépített, a jövőre is gondoló- korlátokat kel beépítened. Olyan ez mint a bicikli vs. motor.

A motor sokkal veszélyesebb*, mert több tudást, gyakorlatot, és belső kontrollt igényel. Sajnos ezzel sokan nem rendelkeznek, mégis használják. Szóval a hülyéknek nem való, s a társadalom nagy része az, és egyre többen.

(Épp a minap kaptam erről, éles esetben, élő tájékoztatót.)

Ha megfelelő mértékben terheled az izmaidat és ízületeidet az kifejezetten jó nekik.

S ki írta az ellenkezőjét?

*Szerk: írom ezt úgy, hogy nagyon is tudom, biciklivel is lehet kurva nagyot esni. De motorral azért jóval nagyobbat.

Vassal sokkal jobban tudod szabályozni, hogy mekkora terhelésnek teszed ki az izmaidat, mint saját testsúllyal.
Vassal specifikusan tudod szabályozni, hogy mely izmok dolgozzanak.
Az edzőtermekben hozzáértő emberek segítenek a helyes beállítások kiválasztásában.

Olyan ez mint a csavarkulcs vs. nyomatékkulcs. Sima csavarkulccsal nehéz pontosan megfelelő erővel meghúzni, lehet gyengén is, illetve túl erősen is. Egy jól beállított nyomatékkulccsal pedig könnyedén tudod pontosan olyan erővel meghúzni, ami az ideális.

Próbáld ki, hogy úgy húzódzkodj vagy csinálj fekvőtámaszt, hogy a teljes mozgástartományban pontosan 20 kg-mal terheld az izmaidat. Majd próbáld ki mennyire könnyű ugyanezt elérni megfelelő gépekkel.