HP Z640 Workstation - bekapcsol azonnal leállítás után

Fórumok

Sziasztok!

 

Adott a címben említett vas. BIOS-bak ki van kapcsolva minden féle felébresztési mód, mint usb, keyboad, Wol....

A tünet, hogy leállítom a gépet normál módban, vagy ACPI shutdown-al, szépen leáll a gép teljessen. Majd 2-3 másodperc múlva bekapcsol látszólag magától.

És sajnos nem jöttem még rá hogy mitől kapcsolódik be. És persze ez nem konstans, kb 50%-ban csinálj ezt.

A gépre nincs más dugva mint táp és hálózat.

Hozzászólások

Találkoztam ezzel HP notebook és Windows 10 esetén. Valamilyen registry mókolás után megoldódott. A tünet egyszerű volt, a shutdown gomb megnyomása után csak újraindult.

Szerkesztve: 2024. 03. 18., h – 13:13

Lett cserélve bármi a gépben?
Wifi működik jól, nem romlott el?

Azért kérdem, mert nemrég két géppel tapasztaltam, hogy az m.2 wifi slotba tett Coral Dual Edge TPU okozott ilyet. Lekapcsolás után visszakapcsolódást. Csak akkor kapcsolt ki, ha hosszan nyomtam a bekapcsológombot.
A kártya különlegessége, hogy be van kötve mind a két x1 pcie lane benne, ami nagyon ritka. Részben azért is vettem, hogy így kipróbáljam, az alaplapokon is be van -e kötve ezekben a gépekben.
Az intel féle, nem szabványos bekötésű "cnvi" wifi kártyák  azokat a lábakat használják, ami amúgy a másoldik x1 lane lenne. Arra tudtam tippelni, hogy az birizgálta valahogy úgy a gépet nálam igazi pcie eszközzel, hogy triggerelte a bekapcsolást.

Szóval. ha szoftveresen nem találsz megoldást, akkor próbáld meg kivett wifi kártyával is.

ja, valóban. Akkor általánosságban érdemes átnézni nem kontakthibás -e valami kártya vagy csatlakozó. Vagy nincs-e valami felpúposodott kondenzátor az alaplapon. Azért csak 8 éves gép ez már.

Cmos elem halott?

Ecc ram van benne? Nincs esetleg valami hiba, amit detektál?

Két workstation is csinált nálam hasonló dolgokat (bár nem pont ezt), az egyik egy Intel processzoros HP Z6 G4 volt, a másik pedig egy AMD processzoros ... nemtudommi. Mind a kettőnél hasonlóak voltak a tünetek: hálózatra kötés után rövidebb-hosszabb ideig lehetetlen volt beindítani a gépeket, hiába nyomogatta az ember a gombot. Azt az infót kaptam, hogy mindegyik gépen először egy management processzor bootol, aminek saját firmware-je / OS-e van, majd amikor az föltápászkodott, akkor lehet a power gombbal valami értelmeset kezdeni. A HP Z6-nál ez a feltápászkodás kb. 10 másodpercet vett igénybe, az AMD gépnél több mint egy percet (!). Természetesen a management firmware semmilyen UI-val (debug porttal), sem konfigurációs felülettel nem rendelkezett.

Tehát szerintem nálad a management CPU-nak a firmware-je / OS-e bugos (mivel a számodra elérhető BIOS-t már rendesen beállítottad). Ha megfelel az, hogy csak kézzel lehet indítani a gépet, akkor válaszd le fizikailag / mechanikusan a hálózatról, egy kapcsolós dugalj adapter (más néven "köztes csatlakozó aljzat") beiktatásával. 1500-2000 Ft körül kapható, többféle van. (Egyébként fogyóeszközként kezelendő, időnként elfárad rajta a billenőkapcsoló stb.) Én minden elektromos és elektronikus eszköznél alkalmazom, ahol a power management szoftveres (vízforraló, kávéfőző, összes számítógép stb).

Is? Tehát ha a hardveres kikapcs. nyomógombot 4-5 másodpercig nyomod, akkor is leáll, majd újraindul?

Az OS-ből leállást-újraindulást azt értem. Nekem régen valamelyik SuSe csinálta, kb. akkor számoltam le végleg azzal a disztróval. Ugyanazon a gépen Ubi, Mint hibátlanul működött. Az okokat nem volt kedvem nyomozni, mert akkorra a süsü már egy csomószor megszivatott mindenféle bug-okkal, így inkább hagytam az egészet a búsba.

Szerintem az lehet a baja, hogy a Tápegységnek (mint egyes villanybojlerek esetében) nem mindegy melyik lábán van a fázis, tehát az a megoldás:
-Kihúzod a dugvillát és fordítva dugod vissza :)

Szerkesztve: 2024. 03. 30., szo – 09:55

Annak idején ezt nekem is csinálta egy gépem. Megoldás az lett, hogy egy kapcsolós elosztóba szúrtam a házat és a lekapcsolás után áramtalanítottam a gépet. Amint már fentebb is írták, egy idő után, már nem emlékszem más disztró vagy kernelfrissítés, a jelenség egyszerűen megszűnt.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.